ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/15: Az ismeretlen innovátor

TECHNOLOGY

HTE Fekete László Díj 2020 Idén ősszel először ítélik oda a HTE Fekete László Innovációs Díjat. Az alapítók – magyar cégvezetők és a HTE – olyan magánszemélyt szeretnének díjazni, aki részt vett valamely infokommunikációs innovatív fejlesztés koncepciójának kialakításában, létrehozásában, a fejlesztés a magyar piacon is hasznosult és szakmai körökben elismerést váltott ki. Az ITBUSINESS hasábjain a következő hónapokban egykori kollégák, barátok elbeszélései alapján idézzük fel Fekete László nem mindennapi pályáját, életművét és személyiségét. 

Megszenvedik a print lapok a válságot, teljes átrendeződés zajlik Jócskán betett a koronavírus járvány okozta válság a nyomtatott sajtónak az apadó reklámbevételek miatt, rengeteg állás megszűnt, miközben a kiadók a digitális formátumot helyezik előtérbe. Néhány prémium kategóriás nagy lapnak ugyanakkor sikerült erősítenie a pozícióját úgy, hogy egyre több digitális előfizetőt tudott toborozni a karantén alatt.

Gondoltad volna, hogy a PDF ilyen veszélyes? Az elmúlt évben kimagaslóan a Pdf volt az internet legveszélyesebb fájlkiterjesztése – mutat rá az idén 30 éves Panda Security rangsora. A végpontvédelmi IT megoldásokat nyújtó cég az általuk világszerte felügyelt gépeken tavaly regisztrált biztonsági események alapján készítette el listáját. A húsz legnagyobb kockázatot jelentő kiterjesztés között szerepel a Doc, a Ppt és a Txt is.


Innovációs pályázatot hirdetünk! A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület és több hazai cégvezető Fekete László (1960-2017) emlékére, innovációs munkássága elismeréseként, és az újabb generációk további innovációra való ösztönzésére díjat alapítottak, amely Fekete László nevét viseli.


A végéhez közeledik Tim Cook megbízatása, de buta lenne otthagyni az Apple-t Éppen jövőre lesz 60 éves Tim Cook, de nem csak ezért fontos a 2021-es esztendő az Apple jelenlegi vezérigazgatójának: ekkor jár le Cook a céggel kötött 10 éves megbízatása, így egy elméletben egy másik vállalathoz is igazolhatna. Ilyesmi viszont aligha fog megtörténni. Tim Cook kereken 10 éves szerződést kötött az amerikai céggel, amikor elvállalta a vezérigazgatói pozíciót.

Így csábítsd el a feliratkozókat, hogy vásárlóid legyenek! A weboldalunk új látogatóit meggyőzni a vásárlásról nagy kihívás, és ha ez nem is sikerül azonnal, a jó öreg e-mail marketing és hírlevélre történő feliratkozás még 2020-ban is nagymértékben segíthet számunkra abban, hogy az érdeklődőkből vásárlókat faraghassunk. De hogyan használjuk ki a megnövekedett forgalmat és tovább gyarapítsuk a feliratkozók számát?

Az egészségügy mégis csak üzlet – a telefontársaságoknak A távkonzultáció és a telefonos bejelentkezés jelentős előrelépés lehetne a magyar egészségügyben, ám ez a működési mód egyelőre inkább egy újabb válságövezetnek tűnik: akár több ezer forintba is kerülhet ugyanis, hogy valaki eljusson egy szakorvoshoz. Több intézményvezető elismerte, hogy a hazai egészségügyet technikailag is felkészületlenül érte a járvány alatt bevezetett telefonos konzultáció.

Öt ok, amiért a cégek küzdenek a digitális átállással Ti is elszántan álltatok neki az új CRM bevezetésnek? Vagy netán beleszerettetek a chat botokba, és elkezdtétek bevezetni az ügyfélszolgálaton is? Vagy a vírus kapcsán elkezdtetek átállni online szerződéskötésre?  Ha jól csináljuk, a digitális technológiák megdobják a bevételeket, az ügyfélélményt, a működést és a az üzleti folyamatokat. Ha viszont rosszul, a cég fennmaradását kockáztatjuk vele", írja Kara Baskin az MIT Sloan Egyetem blogján.

„Nem kellene megkérdeznem az anyád nevét" Újabb sikeres tőkebevonáson van túl a Barion, a magyar startup pedig a napokban vághat neki annak, hogy évek óta tervezett fő, adatelemzésen nyugvó üzleti tevékenységét élesben is kipróbálja. Kiss Sándort, a vállalat alapítóját és vezetőjét kérdeztük arról, hogy mire fordítják a friss tőkét, milyen jövőt látnak cégüknek, ahogy az egész iparágnak, ami előtt Magyarországon még sok, elméletileg könnyen félresöpörhető buktató van.

Elindultak a tesztek az európai blokklánc infrastruktúrán Zajlanak a kísérleti tesztelések az Európai Blokklánc Szolgáltatási Infrastruktúrán (European Blockchain Service Infrastructure – EBSI), melynek célja egységes blokklánc alapú szolgáltatások nyújtása az Európai Unióban. Tesztelik a blockchain alapú diploma kiadást, az egységes európai személyazonosító rendszert és a hiteles adatmegosztást is.

Újabb veszélyek fenyegetik az otthonról dolgozókat A kiberbűnözők rámozdultak arra, hogy egyre többen kénytelenek otthonról dolgozni, és mások nevében küldött ál e-mailekkel igyekeznek átverni az embereket.

Kitiltották a Huawei-t a brit 5G hálózatokból A mobilszolgáltatók az év végétől nem vásárolhatnak 5G technológiájú berendezéseket a Huawei-től, és a kínai gyártó minden eszközét el kell távolítani a hálózatokból 2027-ig.

Jól fogyott az iPhone SE a járvány idején A Taiwan Economic Daily értesülései szerint az Apple áprilisban bemutatott, kedvező árú iPhone SE okostelefonjából 12-14 millió talált gazdára a második negyedévben, ami rendkívül jó eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a koronavírus-járvány tombolása idején érték el.

 

ECONOMY

Mostantól az önkormányzat mondhatja meg, évi hány napra adható ki egy Airbnb-lakás Elfogadta a parlament a rövidtávú lakáskiadást szabályozó törvénymódosítást, amit a piacot uraló amerikai internetes cég neve alapján sokat Airbnb-törvénynek neveztek. Hiába csaptak körülötte magasra az indulatok, a most elfogadott törvényben talán az a legérdekesebb, hogy
mit NEM szabályoz.

„Az utolsó szög a koporsóba" - így élték meg az üzemeltető cégek az Airbnb szigorítását A most megszavazott törvény nemcsak a magánszálláshely-kiadókat érinti, hanem azokat a cégeket is, amelyek Airbnb-lakások menedzselésével foglalkoznak. Egy üzemeltető a törvénnyel kapcsolatban megkeresésünkre azt írta, hogy amennyiben a korábban javasolt naptári napok számában történő szabályozás irányába történnek szigorítások, az cégünk számára az utolsó szög a koporsóba az egyébként is vergődő, koronavírussal és utazási tilalmakkal sújtott turizmus piacon.

Hamarosan teljesen online tudunk személyi hiteleket felvenni Az azonnali fizetés bevezetésénél többen gondolták úgy a kezdetekben, hogy nincs feltétlenül szükség az új rendszerre, aztán kiderült, hogy a bevezetést követően már a tranzakciók harmada este 6 óra után és hétvégén történik – fejtette ki Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a digitalizációs területen a járvány hatására 2-3 évnyi, de néhány esetben akár egy évtizednyi fejlődés is lezajlott.

A második világháború óta nem szaladt bele ekkora költségvetési hiányba Amerika 864 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal zárta június hónapot az amerikai szövetségi állam, ami nagyobb a teljes tavalyi éves hiánynál. A hiány elszaladása egyértelműen a koronavírus miatt tett fiskális stimulus számlájára írható, hiszen több százmilliárdos programokkal igyekezett a kisvállalkozások és a munkanélküliséggel küzdő munkavállalók segítségére sietni a Trump-adminisztráció.

Mi alakítja valójában a tőzsdeindexeket? A koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi problémát jelentett a világnak, de a gazdasági lezárásoknak köszönhetően erőteljes hatással volt a világgazdaságra, azon belül is a részvénypiacokra. Robert J. Shiller Nobel-díjas közgazdász Project Syndicate-en megjelent elemzésében az amerikai S&P500 változásának példáján keresztül mutatta be a folyamatot.

A Financial Times nyári olvasmánylistájáról magyarul is olvashatunk Martin Wolf, a Financial Times neves kolumnistája június végén tette közzé 2020 eddigi legjobb, gazdasági témakörben született könyveit, e TOP könyvek sorából pedig magyar nyelven is olvashatnak az érdeklődők. A Financial Times nyári olvasmánylistájára Dietrich Vollrath: A beérett gazdaság című kötete is felkerült.

Amerikai milliomosok a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgetik a koronavírus miatt Több amerikai milliomos nyílt levélben a gazdagokra kiszabott adók emelését sürgette, de nemcsak az amerikai, hanem a világ kormányainál annak érdekében, hogy az így befolyó összegből megsegíthessék a koronavírus-járvány által sújtott, szegény sorsú embereket.

Több profitot termelt a kínai telekommunikációs óriás Az első féléves eredmény jobbnak bizonyult az első negyedévinél, amikor egy százalékkal nőtt 182,2 milliárd jüanra a Huawei bevétele, míg 2019 első negyedévében 39 százalék volt a növekedés. A nyereségesség az első negyedévben 7,3 százalékos volt, kisebb az egy évvel korábbi 8 százaléknál.

Sok honfitársunk vagyona még a koronavírus-járvány alatt is gyarapodott Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak.

Szigorodnak a kata szabályai – aláírta Áder az adótörvény-módosító csomagot Az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján közzétett elnöki nyilatkozatban emlékeztetett: az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is. 

Európa minket másol, hatalmas áttörést hozhat az azonnali fizetés Magyarországon Márciusban elstartolt az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, az ügyfelek pedig alig pár hónappal később nagy tömegben használják az ezen elérhető új szolgáltatásokat. A tranzakciók harmada éjszaka, hétvégén és munkaszüneti napon zajlott, 55 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak a rendszerben, rövidesen mindenhol elérhető lesz a fizetési kérelem szolgáltatás, és egyre több banknál a QR-kódos fizetés is, sőt, egyes szolgáltatók már idén NFC-s, bluetoothos fizetést fejleszthetnek.