ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/16: A felhő nem választás kérdése

TECHNOLOGY

A jövőre rendezkednek be A felhőszolgáltatásokban látja az IT jövőjét, ezért is lát óriási lehetőségeket a Microsofttal való együttműködésben az ALEF. A közép-európai disztribútor magyar leányvállalata július elsejétől, hazánkban az ötödik nagykereskedőként forgalmazhatja a redmondi cég termékeit. Mintegy kilenc éve kezdték disztribúciós tevékenységüket a Cisco termékeinek forgalmazásával, és az azóta eltelt években alig fél tucat gyártóval bővült a paletta (lásd keretes írásunkat). „Tudatos stratégia áll emögött”, mondja Szabados Attila, a vállalat hazai ügyvezető igazgatója. „Mi mindegyik gyártó mögé magas szintű szakmai kompetenciát tudunk csatasorba állítani."


INDÍTSA ÚJRA ÜZLETÉT BIZTONSÁGOSAN Milyen megoldásokkal csökkenthető a vállalat kockázati kitettsége a különböző fenyegetettségekkel szemben az üzleti munkafolyamatok biztosítása mellett? Erre keresi a választ a #Qualysoft közelgő webinárja az #itsecurity (2020.07.22. 11:00).

A paradigmaváltás legfontosabb kérdéseire is górcső alá kerülnek a webináron, amelyen a részvétel díjmentes.

Regisztrálljon az alábbi hivatkozásra kattintva, és tudja meg, hogyan indíthatja újra üzletét biztonságosan: t.ly/RUC8


Magyar kutatók bizonyították a heavy metal grafén szuperségét A topologikus szigetelő kristályok furamód a nevükkel ellentétben képesek szinte veszteség nélkül vezetni az elektromos áramot. A Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MFA) kutatói kimutatták, hogy egy platina, higany és szelén atomokból álló ásvány is topologikus szigetelő, ráadásul a grafénre jellemző, atomi vastag rétegekből áll. Ez lehet a következő generációs kvantumszámítógépek építőköve.

Rákapcsolhatnak az iPhone-ok indiai gyártására A Reuters jól értesült forrásokra hivatkozva azt állította nemrég, hogy a Foxconn 1 milliárd dollárt fektet be annak érdekében, hogy a következő három év során fokozzák az Apple iPhone készülékek indiai gyártását. Állítólag ezt az Apple nyomására teszik azért, hogy az iPhone-termelés nagyobb részét vigyék Kínán kívülre.

A vállalatok 70 százalékának biztonsági incidense volt a nyilvános felhő szolgáltatások miatt A balesetszerűen bekövetkező incidensek továbbra is gyakran sújtják a cégeket: a bejelentett támadások 66 százalékában a helytelen konfigurációt használták ki. A SophosLabs 2020 Threat Reportjában részletezett információk szerint az incidensek többségének hátterében a helytelen konfiguráció áll és amit jelentős mértékben a felhőmenedzsment összetettsége okoz

Okos gépek ide, vagy oda, egy dolog állandó: a targoncás a raktár királya! A legtöbb modern raktár ciklusokban működik, a műszakváltások pedig nem befolyásolhatják a folyamatokat. A körforgás alapja lehet például, hogy az első műszak elején utántöltenek mindent, ami később kell, vagy kellhet. Mi történik az ajtók mögött, a raktárak körfolyamatai során? Hogyan segítenek a robotok az embereknek, és az emberek a robotoknak? 

Airbnb: mi történik ezután? Július elején közel 5000 magánszemély bocsátotta albérletre lakását, ami a februári adatokhoz képest 39%-os míg, az egy évvel ezelőttiekhez képest 62%-os növekedést jelent. Ugyanez a gyarapodás a rövidtávú lakáskiadók által preferált kerületekben pedig meghaladta a 70%-ot is. Ezen tényezők együttes hatása, hogy a közvetítők és magánszemélyek által kínált ingatlanok száma elérte a 10 ezret is.

Globális platform utófeldolgozáshoz A 3D nyomtatás egyik legproblémásabb és legaprólékosabb folyamata az utómunkálatok. Az e területre specializálódott német (müncheni) DyeMansion platformot hozott létre, 46 partnerrel szerte a nagyvilágból. A cég polimer-részekre kitalált ipari megoldásait kínáló, gyártó- és sales partnereket összehozó online platform célja a 3DP utó- és színezési munkálatokhoz való globális hozzáférés biztosítása.


Akár már érintkezésmentesen is rátalálhatunk a legjobb munkaerőre! Schönherz Iskolaszövetkezet megtalálta a teleportálás egyik módját: egy online ügyviteli alkalmazás segítségével az ország bármely részén azonnal jelen vannak, így közvetítve cégekhez friss tudású, lelkes junior munkaerejüket. Az immár 25 éves iskolaszövetkezet az új technológia segítségével a minőségi diákmunkaerőt – köztük az ország legerősebben képzett BME-s hallgatóit – úgy biztosítja, hogy mind a megrendelő céggel, mind az új kollégával a munkába állás előtt minden (egyeztetések, toborzás, tudásfelmérés, interjúztatás, szerződéskötés) online zajlik. Így igazán zökkenőmentessé válik a megfelelő kolléga megtalálása, legyen szó IT, mérnöki, gazdasági, adminisztratív vagy bármely irodai, junior által is elvégezhető feladatról!

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Új életformát hozott a járvány Összefogás, tettrekészség, meglátni az élet szépségeit, kevesebb rohanás és több együtt töltött idő – ezek a fontosabb dolgok, amelyeket a magyarok tovább vinnének a koronavírus miatti korlátozások idejéből. A Telekom legfrissebb kutatása szerint tízből heten gondolják azt, hogy a digitális megoldások és a vírus miatti korlátozások eredményeképp életformánk végérvényesen megérett a változásra, és ebben nagy szerepe volt és lesz az internetnek.

Megválhat az ARM-től a SoftBank A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a japán technológiai befektetőcég komolyan fontolgatja, hogy részben vagy egészben megválik az ARM Holdings brit chiptervező vállalattól. A háttérben az áll, hogy a SoftBank jelentős mértékben áramvonalasítani akarja a tevékenységét és az üzleti portfólióját. A konszern ez utóbbi elképzelést már márciusban bejelentette.

Az Intelt bírálta Linus Torvalds Linus Torvalds kifejtette, hogy egyáltalán nincs elragadtatva a gyártó néhány processzorába integrált AVX512 kiterjesztéstől, mert az szerint valójában csak további problémákat generál. Az Intelnek inkább el kellene kezdenie az igazi problémák orvoslásával foglalkoznia ahelyett, hogy ilyen mágikus instrukciókkal" akar olyan benchmark-bajnok programokat generálni, amelyekkel a vállalat és annak termékei is jól néznek ki az emberek szemében.

Csatát nyert az Apple az Európai Bizottság ellen Az Európai Unió második legmagasabb szintű bírósága érvénytelenítette az Európai Bizottság még 2016-ban hozott döntését, mely szerint az Apple-nek rekordösszegű, 13 milliárd eurónyi elmaradt adót kell megfizetnie Írországban.

Mobiltöltés 20 perc alatt A gyorstöltés terén élenjáró Oppo cég egy 125 wattos teljesítményű töltőeszközt mutatott be, amellyel egy okostelefon 4000 mAh-s akkumulátorának teljes feltöltéséhez nem kell több 20 percnél.

Megújult az angolul tanító ingyenes alkalmazás Egyéves projekt keretében modernizálták a legújabb trendeknek megfelelően a Xeropan angolul tanító program, amely mobiltelefonokon és PC-ken egyaránt elérhető.

Új elektromos roller a Xiaomi-tól A Xiaomi második generációs elektromos rollerével, a Mi Electric Scooter Pro 2-vel a gyári adatok szerint akár 45 kilométert is megtehetünk egy feltöltéssel legfeljebb 25 kilométer/órás sebességgel.

Tizenhét éves sebezhetőséget javított a Windows DNS Serverben a Microsoft A júliusi frissítőkedden javította a Microsoft a Windows DNS Server SIGRed néven ismert sérülékenységét, amely távoli kódvégrehajtást tesz lehetővé.

 

ECONOMY

Megtámadja-e Kína a dollár kulcsvaluta-pozícióját? Csak idő kérdése A több mint két éve folyó, Washington által kirobbantott amerikai-kínai kereskedelmi háború legelejénél jelezte már Peking, hogy a „szemet szemért, fogat fogért“ elve alapján arányos válaszokat fog adni Donald Trump „vámterrorjára”. A vámpolitika síkján azonban ez egyre kilátástalanabbá vált, mivel a kétoldalú kereskedelemben Kína négyszer kevesebb árut importál, mint Amerika, a vámretorzióhoz Pekingnek gyorsan elfogytak a lapjai.

Visszatérhetnek a katonák a magyar cégekhez, ha eldurvul a koronavírus második hulláma A koronavírus második hulláma esetén lehet, hogy ismét megjelennek a magyar vállalatoknál a Honvédelmi Irányító Törzsek, de a járvány mostani intenzitása ezt még nem indokolja – mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter. 

Már nem kell sokat várni az egységes európai fizetési rendszerre Vezető európai bankok elkezdték az új európai fizetési rendszer bevezetési szakaszát, a European Payment Initiative-t, melynek célja egy egységes páneurópai fizetési megoldás létrehozása, és alapja a nálunk is már március eleje óra működő azonnali fizetési rendszer.

Új adószabályok léptek életbe - Július a közterhek újrarendezésének hónapja Az adóhatóság „szeme” július 1-jén mindent látó lett. A NAV számára minden olyan számláról adatot kell szolgáltatni, amelyet egy adóalany egy másik adóalanynak belföldön teljesített ügyletről bocsát ki. A kiterjesztett fürkészés több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletét érinti.

IMF: A II. világháború után volt utoljára ilyen magas az országok adóssága Történelmi szintű eladósodás vár idén a legtöbb fejlett és feltörekvő államra, előreláthatólag még második világháború utáni adóssági szintet is megfogja haladni a globális államadósság mérete, derül ki az IMF közgazdászainak elemzéséből. A fejlett államok közel négyszer nagyobb mértékben adósodnak el, mint a feltörekvők.

A világ legritkább drágaköveihez képest a gyémánt tucattermék A gyémántnak kétségkívül jó a marketingje, pedig messze nem ez a legritkább drágakő. Valahogy mégis a gyémánttal kapcsolatban lehet hallani a kizsákmányolásról, a véres gyémántokról, híres rablásokról, és a kalandfilmek jelentős részének cselekménye is valami ritka gyémánt körül forog. A gyémánt ára sem arra utal, hogy olyan könnyen elérhető lenne, pedig vannak olyan drágakövek, amik sokkal-sokkal ritkábbak nála.

Megjelentek az újabb adóváltozások a Magyar Közlönyben Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány adókönnyítésekről és adminisztrációcsökkentő intézkedéseiről szóló törvény. A Pénzügyminisztérium szerint ezek az intézkedések hozzájárulnak a magyar vállalkozások terheinek további csökkentéséhez és a munkahelyek védelméhez.

A vakság ellen harcoló magyar kutató soha annyi pénzt nem gyűjtött kutatásra, mint a koronavírus idején A következő tíz év legnagyobb célja, hogy a tömegeket érintő nagyobb szembetegségek esetében is eljussunk a klinikai vizsgálatokig - mondta Roska Botond. Az idén júniusban Körber Európai Tudományos Díjjal kitüntetett Svájcban dolgozó magyar orvossal beszéltünk a 2018-ban alapított önálló unikális intézetéről, a vakság társadalmi jelentőségéről, a tudományos tevékenységek finanszírozásáról, a koronavírus következményeiről.

Koronavírus és vásárlás: nem csak a vécépapír és a konzerv fogyott tonnaszám Megjelent a GLAMI Fashion (Re)search piackutatás-sorozat legújabb felmérése, amely a koronavírus magyar lakosságra gyakorolt hatásával és jövőbeni vásárlási szokásaival foglalkozik. A több mint 250 ismert divatwebáruház kínálatát egyetlen egy online platformon összesítő keresőoldal kérdőíves adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló beszámolója felsorolja az elmúlt hónapok legkelendőbb termékeit és a vásárlás legfontosabb szempontjait.

Csúcson a bitcoin hashrátája, Keiser szerint az árfolyam is hamarosan követi Annak ellenére, hogy a kriptopiac kifejezetten stagnáló mostanában, a vezető kriptopénz hashrátája egyre nagyobb magasságokba tör. A hashráta a hálózat összesített számításai kapacitását mutatja meg, amellyel a bányászok rendelkeznek.Az adatok alapján látható, hogy július 13-án új rekordot állított be ez az érték.