ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/17: MI a kríziskezelésben

TECHNOLOGY

Tehermentesít, megold és válságot csökkent: MI a kríziskezelésben Akarva-akaratlanul belebotlunk a mindennapokban is a mesterséges intelligenciába, legyen szó üzletről, kommunikációról vagy a telefonunk arcfelismerő funkciójáról. Sőt, ha beüt a krach, ugyanettől a technológiától várjuk a csodát, a krízis gyors megoldását vagy annak megjóslását. Az ezerarcú mesterséges intelligencia valóban segédkezet nyújt a bajban, és a válságállósági skálát is felfelé nyomja, de csak akkor, ha körültekintően alkalmazzák.

Fénysebességre válthat a papír alapú számlák digitalizálása Magyarországon A papír alapú számlázásról való áttérés elektronikus számlakezelésre, több milliós megtakarítást jelenthet már kis- és középvállalati szinten is. Mindez nem jelent luxus beruházást, a beérkező és kimenő számla állomány teljes digitalizációja pedig jelentős hatékonyság javulást és érezhető költség megtakarítást hoz magával.

Igy használta ki a média a koronavírust A Clementine látványos ábráiból az is kiderül, hogy a március 15-i hosszú hétvége tájékán jelent meg a legtöbb koronavírus témájú cikk a magyar híroldalakon, azóta folyamatosan csökken a média érdeklődése a téma iránt. A legnépszerűbb kifejezés a fertőzött volt a vizsgált magyar híroldalakon.

Megmozgatná a piacot az okosparkolás Felmérések szerint a Budapest belvárosában közlekedő autók 30 százaléka szabad parkolót keres. Erre ad megfelelő választ az okosparkolási menedzsment rendszer bevezetése. A parkolásüzemeltető cégek piacán egyre több szereplő készül arra, hogy megszülethet egy állami szerepvállalású, egységes, országos lefedettségű, intelligens parkolási rendszer.

Elárulta a Facebook: így működik a hirdetési rendszere A Facebook hirdetési szisztémája azért népszerű a reklámozók körében, mert meg vannak győződve arról, hogy a kék világ algoritmusai minden ember számára perszonalizált tartalmakat jelenítenek meg. Vagyis a hirdető számára az nyújtja a valódi előnyt, hogy a Facebook a potenciális ügyfeleinek mutatja meg a hirdetést. De hogyan is működik ez a rendszer?

Ausztráliában kiváló minőségű műkezet nyomtattak Az emberi kéz hihetetlenül jó eszköz, funkciójában és adottságaiban is hibátlan médium a világgal folytatott kommunikációhoz, interakcióhoz. A nevével sokat eláruló ausztrál Sentient Bionics, legyen szó robotról vagy emberről, mindenki számára hozzáférhető kezeket akar, amelyekkel garantált a hatékonyabb és kreatívabb jövő. Ez a jövő lehet humán felkari kiegészítés, de együttműködő, kollaboratív robotokhoz is tartozhat.

A Porsche 911 GT2 RS 3D-nyomtatott dugattyúkat kap A Porsche, a német Mahle, valamint a Trumpf gyártó társaságokkal kialakított partnerség eredményeként teljesen új dugattyúkat nyomtatott 3D-ben a GT2 RS-hez. Az új gyártási folyamat nem csak lehetővé teszi, hogy a dugattyúk jobban ellenálljanak a meghatározott terheléseknek, hanem tíz százalékkal kisebb a súlyúk, mint a kovácsolt gyártmányoknak és a dugattyúkoronában beépített, zárt hűtőcsövekkel rendelkeznek.

Robotikai cégbe fektet be a Microsoft és a Siemens A Wandelbots nevű startup egyszerűbbé akarja tenni a gépek programozását és megalkotott egy technológiát, amelynek lényege az úgynevezett TracePen digitális toll. Az eszköz lehetővé teszi, hogy akár a laikusok is gyorsan és egyszerű példák segítségével beprogramozzák a robotokat a különböző feladatok elvégzésére. A kapcsolódó szoftver a mozdulatokat átváltoztatja programkódokká és folyamatosan tanul.

Felrobbant a vezetékes internet használata Magyarországon a koronavírus miatt A legnagyobb súlyt jelentő információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatási ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele 11, a távközlési ágazaté 7,2 százalékkal nőtt - ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a Távközlés, internet, televíziószolgáltatás című, 2020 első negyedévét bemutató, ágazati statisztikai tükörből.

Felvázolta a Samsung, hogyan képzeli el a 6G-t A Samsung szerint a 6G már egy olyan rendszer lesz, aminek nem lehet majd az embereket a kizárólagos elsődleges felhasználóknak tekinteni. Gépek és emberek egyaránt fogják a saját érdekeiket szem előtt tartva alkalmazni ezt a hálózati technológiát. A kommunikációban radikális változást hozhat a 6G. Továbbá fontos lesz a jövőben a teljesen immerzív kiterjesztett valóság, a jó minőségű holografikus képtovábbítást, valamint a digitális replikák megvalósítása.

Az Agora Budapestben lesz a bp egyik legmodernebb okosirodája A HB Reavis Symbiosy szenzoros adatelemző technológiájával felszerelt új okosirodát nyit a bp Magyarországon a nyár végén átadásra kerülő Agora Hub irodaházban. 20.000 négyzetméteres új budapesti szolgáltatóközpont a globális energiavállalat egyik legmodernebb munkakörnyezete lesz a világon.

Kiégés veszélyezteti a kiberbiztonsággal foglalkozókat Egy felmérés szerint túl sokat dolgoznak az informatikai rendszerek biztonságáért felelős szakemberek.

Minden az egyben képernyő-PC-t dobott piacra a Zoom Nem várt meglepetéssel szolgált a koronavírus-járvány hatására szárnyalásba kezdett videokonferencia-szolgáltató Zoom, amely az otthon dolgozók munkájának megkönnyítésére fejlesztette ki az egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható, érintőképernyős eszközét.

Nőtt a kibertámadások száma a járvány idején A koronavírus-pandémia kirobbanása óta a vállalatok a támadási kísérletek számának növekedését tapasztalják egy kutatás szerint.

VPN szolgáltatást indított a Firefox fejlesztője Windows és Android alatt használható a Mozilla új VPN szolgáltatása, amely kezdetben csupán hat országból érhető el, de rövidesen kiterjesztik a hatókörét, és lesz iOS verzió is.

Fontos változások jönnek a Gmailbe  A munka megkönnyítésére a Gmail áttervezésével egy felületen teszi elérhetővé nemsokára a Google a Chatet, a Meet, a Tasksot és a Dokumentumokat, valamint az új Rooms szolgáltatást.


TOP 25 RÉSZEREDMÉNY - 07.16. 12:20

Kevesebb, mint 24 óra van hátra, és lezárul TOP25-ös szavazásunk! Tegnap óta az e-mailes szavaztok száma is megsokszorozódott, illetve több tucat voks érkezett Facebookos szavazásunkon, ami a lista elő tíz helyezettjét is átstrukturálta. 2214 FB-on leadott szavazat alapján a TOP 10 sorrendje a következő:

1. Rasztovits Dávid
2. Suppan Márton
3. Vidra András
4. Néz Péter
5. Pál Imre
6. Németh Mihály
7. Pflanzner Sándor
8. Fritsch Róbert
9. Szabados Attila
10. Szekeres Viktor

Még van idő néhány voks begyűjtéséhez. Szavazni az alábbi linken lehet, 2020.07.17. 12:00-ig: https://lnkd.in/dY2vGX8


 

ECONOMY

Csak álom a járvány utáni gyors felpattanás? A járműipar a közeljövőben aligha tér vissza a járvány előtti termelési szinthez – állapították meg elemzők. Ez az ágazat pedig igen erősen határozhatja meg a magyar növekedést. Járműipari fellendülés nélkül még a kormány (a jegybankénál jóval pesszimistább) tervei is veszélybe kerülhetnek.

Azt mondták, ez nem nőnek való munka – interjú India leggazdagabb üzletasszonyával Kiran Mazumdar-Shaw sörfőzőmesternek tanult, 1978-ban mégis egy enzimtechnológiai cégnek lett a társalapítója. Első irodája a garázsa volt, a Biocon ma már 4,4 milliárd dollárt ér – Mazumdar-Shaw pedig ezzel India leggazdagabb üzletasszonya lett. Júniusban elnyerte az EY World Entrepreneur Of The Year díját.

A legvagyonosabb ázsiai bekerült a világ tíz leggazdagabb embere közé Mukesh Ambani indiai energiaipari üzletember maga mögé utasította a Bloomberg Billionaires Indexen a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cégének, az Oracle-nek a vezetőjét, Larry Ellisont és a L’Oreal örökösnőjét, Francoise Bettencourt Meyerst is.

Változnak a fizetések jövőre: összeszedtük a tudnivalókat Az internetes vásárlásoknál jön az erős ügyfélhitelesítés, az online pénztárgéppel rendelkező kereskedőknek kötelező lesz elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani. A 15 ezer forintos pin-kód nélküli vásárlási limit is maradhat jövőre.

Van egy milliomos, aki tényleg szétosztja a pénzét Bill Pulte sok tízezer dollárnyi pénzt osztott már szét az elmúlt hónapokban, de lehet, hogy ezzel akaratlanul is a csalókat segíti. A milliomos filantróp, Bill Pulte idén már nagyjából 150000 dollárt osztott szét, amellyel a kriptopénzek elterjedését kívánja segíteni. A kritikusok szerint ezzel viszont a csalók malmára hajtja a vizet, akik hamis osztogatásokat rendeznek, többnyire az újonc kriptofelhasználók kárára.

Itt a legújabb NAV-útmutató A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette honlapján a 3010/2016. útmutatót a szabad forgalomba bocsátás vámeljáráskor az áfatörvény 95. és 96. §-aiban szabályozott adómentesség alkalmazásáról. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) a 95. és 96. §-aiban állapítja meg a termékimport során alkalmazandó, Közösségen belüli értékesítéshez kapcsolódó adó alóli mentességek szabályait.

Valósággal megrohamozták a befektetők a tőzsdére lépő cég részvényeit Az SMIC, Kína legnagyobb chipgyártójának részvényárfolyama 246 százalékot emelkedett a jegyzési árhoz képest az első kereskedési napján a sanghaji tőzsdén. A tőzsdei bevezetés nem csak az SMIC számára volt fontos esemény, hanem Kína belföldi félvezetőiparának növekedése szempontjából is jelentős lépés.

Aktivizálták magukat a leendő hazai óriásbank ügyfelei Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka.

Fenntarthatóság a koronavírus árnyékában A koronavírus-járvány egészségügyi krízisből globális gazdasági összeomlással fenyegető kihívássá vált, ami a klímaválság hatékony kezelését is elodázhatja. Az újraindítás gomb megnyomásakor figyelnünk kell, hogy a tűzoltás mellett a hasonló katasztrófák elkerülése érdekében a hosszú távú megoldásokra is áldozzunk, melyek legfontosabb sarokköve a fenntarthatóság. 

Lehet-e még az évtized fejlesztése az önvezető autó? Az autóipar már éppen kilábalt volna a korábbi gazdasági válságból, de a kereskedelmi háborúk és a 2020-as világjárvány újabb csapást mért rá. Az Európai Unió szabályozása is változást követelt. Az elektromobilitásra való ösztönzéssel nem csak a szemléletben, de finanszírozásban is máshova került a hangsúly: az önvezető autók háttérbe kerültek az e-autókkal szemben.