ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/20: Két világ előnyeit ötvözni

TECHNOLOGY

Két világ előnyeit ötvözni A pandémiás helyzet számos mítoszt, félelmet eloszlatott a vállalati ügyfelekben a felhővel kapcsolatban. Amikor hirtelen kellett új erőforrásokhoz, kapacitásokhoz jutni, mindenki könnyebben elhitte, hogy a felhő tényleg tud gyorsabb, rugalmasabb és biztonságosabb lenni, mint a saját környezet – mondta a Microsoft és a T-Systems Magyarország közös webinárján a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, Kaszás Zoltán. 

Van, ami lehet, hogy otthonról nem megy Felteszem a szinte unásig ismételt kérdést, és várom a megszokott választ, amely csak nem akar megérkezni. A napokban először adatott meg nekem beszélgetni egy olyan cégvezetővel, aki az otthoni munkavégzésnek egyetlen pozitív aspektusát sem volt képes megemlíteni. Előzetes elképzeléseimet romba döntve a fejvadász cég első embere egészen másként élte meg a home office-os hónapokat, mint az üzleti élet vezetőinek nagy többsége.

Sikeres volt a startupok oktatás-sorozata a V4 országokban Az öt előadásból álló sorozat keretében izraeli szakértők és tapasztalt üzletemberek mutatták be a világ egyik legsikeresebb startup-ökoszisztémáját, az izraelit, a működését és sikerének titkát. Minden workshop másfél órás volt, és az elméleti alapok mellett fontos szerep jutott a gyakorlati ismereteknek is.

Nagy összegű oktatási tendert nyert a 4iG A 4iG arról tájékoztatta befektetőit, valamint a pénz-és tőkepiac szereplőit a BÉT weboldalén, hogy a Társaság nyertes ajánlatot tett az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. által „Digitális tananyagok fejlesztése, pilot rendszerű bevezetése és tesztelése, valamint kapcsolódó szolgáltatások nyújtása” tárgyú uniós nyílt közbeszerzési eljárásán.

Budapest mellett Magyarország más városai is erősödnek a tudomány és az innováció terén A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Balatonfüredi tudáscentrumának pénteki bejárásán Palkovics László kiemelte: a magyar tudományos élet Budapest centrumú, a kutatási tevékenység kétharmada Budapesthez vagy Pest megyéhez köthető. Ezen szeretnének változtatni a klasszikus egyetemi városok mellett más települések – például Balatonfüred, Nagykanizsa vagy Zalaegerszeg – bevonásával, hogy a közelben működő vállalatok hozzáférjenek ugyanahhoz a tudáshoz, mintha Budapest vagy valamelyik nagy egyetemi központ közelében működnének.

Molontay Patrik számára a fejvadászat szerelem
A magyar tulajdonú, felső vezetőkre fókuszáló fejvadászok közül a legnagyobb, a nemzetközi fejvadászok hazánkban működő leányvállalatait is figyelembe véve Magyarországon a második legnagyobb cég a Humanfield, amely Molontay Patrik vezetésével az utóbbi években megduplázta árbevételét. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor egyebek között arról beszélget a nyolc éve a fejvadászat szegmensében tevékenykedő cégvezetővel, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a home office-os működésről a veszélyhelyzet idején, és arról is, hogy miként változott az utóbbi hónapokban a munkaerőpiac felső rétege.

Szomatodiagnosztikai laboratórium nyílt a Testnevelési Egyetemen Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkár és Mocsai Lajos rektor jelenlétében adták át a Testnevelési Egyetemen a Somatoinfra technológiával vezérelt Szomatodiagnosztikai Laboratóriumot.

13 milliárd euróval gazdagodik az Apple hamis adóelkerülési vád nyomán Egészen 2003-ig nyúlik vissza az az ügy, amiben most az Európai Unió Törvényszéke végleges ítéletet mondott. Az Apple-t többnyire jogosan adóelkerüléssel vádolta az Európai Bíróság, meg is született ezért a „büntetést”, de most az illetékes törvényszék mégis ellenkezőleg döntött, és megsemmisítette a korábbi ítéletet.

A konteósok beájulnak: jön a 6G, ami mellett az 5G csigalassúnak fog tűnni a Samsung szerint Bár egyelőre még az 5G hálózat telepítése is javában zajlik, a telekommunikációs cégek már a jövő felé tekintenek – ami ebben az esetben a 6G-t jelenti. Hogy mi mindenre lesz képes az 5G-nél is gyorsabb adatforgalmat lebonyolítani képes hálózat, arról egyelőre csak sejtéseink lehetnek, a Samsung azonban felvázolta, mit tartogathat számunkra a jövő.

A COVID-19 megpörgetett pár szektort Míg számos iparágat súlyosan érintett a COVID-19 válság, a technológiai, média- és távközlési ágazatban a gazdasági hatás nagyrészt semleges volt, sőt egyes iparágakban pozitív – derül ki a PwC közép- és kelet-európai régióra kiterjedő, közelmúltban készült elemzéséből.


Akár már érintkezésmentesen is rátalálhatunk a legjobb munkaerőre! Schönherz Iskolaszövetkezet megtalálta a teleportálás egyik módját: egy online ügyviteli alkalmazás segítségével az ország bármely részén azonnal jelen vannak, így közvetítve cégekhez friss tudású, lelkes junior munkaerejüket. Az immár 25 éves iskolaszövetkezet az új technológia segítségével a minőségi diákmunkaerőt – köztük az ország legerősebben képzett BME-s hallgatóit – úgy biztosítja, hogy mind a megrendelő céggel, mind az új kollégával a munkába állás előtt minden (egyeztetések, toborzás, tudásfelmérés, interjúztatás, szerződéskötés) online zajlik. Így igazán zökkenőmentessé válik a megfelelő kolléga megtalálása, legyen szó IT, mérnöki, gazdasági, adminisztratív vagy bármely irodai, junior által is elvégezhető feladatról!

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Reboot Hungary: erős dolgok derültek ki a kkv-król, sok a kérdőjel a jövő kapcsán A koronavírus-járvány akár csak a nagyvilágban, itthon is alaposan megingatta a gazdaság tartóoszlopait. Mint minden válság idején, a fogyasztói szokások most is átalakultak. Míg a 2008-as krízisnél a diszkontok, addig most főleg az online kereskedések és a hipermarketek voltak a legnagyobb nyertesei az új helyzetnek.

Csepeli György: Az lesz a meglepetés, ha a székemben egy robot ül majd, és jobb válaszokat ad, mint én Nem kell félni a mesterséges intelligencia (MI) térnyerésétől, mert az új világ nem megszünteti az embert, hanem betölti – állítja Csepeli György, aki szerint ugyanakkor ellen kell állnunk az MI mindent bekebelezni vágyó törekvésének. A jó hír, hogy erre megvannak a technikák, a rossz, hogy ezeket csak nagyon kevesen alkalmazzák. A szociálpszichológussal annak apropóján beszélgettünk, hogy nemrég megjelent az Ember 2.0 című könyve, amelyben a mesterséges intelligencia gazdasági-társadalmi hatásait elemzi.

Az automatizáció hatása a 3D nyomtatás munkaköreire A változások jelentős mértékben fogják érinteni az additív gyártást. Már csak azért is. mert a 3D nyomtatás és a kapcsolódó technológiák – MI-khez, robotokhoz stb. hasonlóan – szintén az automatizáció racionális motorjai. A 3DP az elmúlt években iparrá vált, és jóstehetség nélkül elmondható: a jövő gyárainak szerves része lesz. Integrált digitális gyártósorok elképzelhetetlenek nélküle, amelyek egyik ma is működő példája az EOS megosztott moduljai.

Autók kulcs nélkül - Digitális járműkulccsá válik az okostelefon Az ügyfelekkel és partnerekkel folytatott sikeres fejlesztési szakasz részeként a Continental technológiai vállalat új gyártásra szóló megrendeléseket nyert a CoSmA okostelefon-alapú járműhozzáférési rendszer számára. Újabb három vezető autógyártó integrálja világszerte az okostelefonos megoldást a következő járműgenerációi architektúráiba. A gyártást 2021-ben tervezik megkezdeni.

Hogyan alakította az online marketing trendeket a járványhelyzet? Az idei évet remekül jellemezhetjük az ÚJRATERVEZÉS szóval. Átálltunk a távmunkára, újraértékeltük a közösségi marketing stratégiánkat és költéseinket és újra felfedeztük a tartalommarketingben rejlő lehetőségeket. Mire számíthatunk az év második felében? Nagyon úgy néz ki, hogy a járványhelyzet hatásaival tartósan kell szembenéznünk, de legalábbis rövidtávon nem számíthatunk jelentősebb javulásra.

Fura hiba borzolja a Windows 10-et használók idegeit A Windows 10 operációs rendszer legújabb, May 2020 Update változatára frissítő egyes felhasználók azt tapasztalják, hogy a Tálca jobb szélén található, a hálózati kapcsolat állapotának figyelésére szolgáló ikon azt jelzi: nincs internetkapcsolat.

Komoly Windows 10-hibákat javított a Microsoft A felhasználók életét megkeserítő három nagy problémát - a OneDrive és a nyomtatás hibáját, valamint a számítógép váratlan újraindítását - szüntetett meg a Windows 10 operációs rendszerben a Microsoft a héten.

Nyomul a Xiaomi Dél-Koreában Saját országukban is felveszi a harcot a Samsunggal és az LG-vel a szárnyaló dél-koreai 5G piacon a Xiaomi jóval olcsóbb okostelefonjaival.

Friss hírek a Netflixtől Bejelentette a Netflix, hogy a 20 éve a vállalatnál dolgozó Ted Sarandost - aki megtartja tartalomfejlesztési vezetői pozícióját és csatlakozik a cég igazgatótanácsához - társ vezérigazgatóvá nevezik ki az alapító-vezérigazgató Reed Hastings mellé.

 

ECONOMY

Van egy luxusiparág, ami viszonylag jól ellenállt a járványnak A turizmus, a légiközlekedés és a szállodaipar jelentős részének mélyrepülése ellenére van egy szektor, ahol az utazási korlátozások ellenére is viszonylag stabil maradt a piac. A turizmusban mért forgalomvisszaesésnek csak a töredéke mutatkozik a jachteladásoknál.

10 pontban a magyar gazdaság esélyeiről koronavírus idején A magyar gazdaság állapota a koronavírus-járvány által okozott világgazdasági sokk közepette is reményre ad okot, az idei gazdasági visszaesés kisebb lehet az európainál, a költségvetési hiányunk és az államadósságunk is kedvezőbben alakulhat. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kormány gazdaságstratégiai döntései mögött meghúzódó szempontokat veszi sorra 10 pontban.

A kereskedőrobotok miatt kezd unalmassá válni a bitcoin? A hét elején a volatilitás olyan alacsony szintre esett, amilyent 2017 óta nem láttunk. Az egyik magyarázat szerint a csökkenő volatilitás összefüggésben van azzal, hogy az utóbbi időben egyre több nagyfrekvenciás kereskedést végző cég jelent meg a piacon, amelyek automata kereskedőrobotokat használnak.

Nagy változások jönnek a MÁV-nál és a Volánbusznál, már idén más lehet a jegyvásárlás Jelentős mérföldkőhöz érkezett a közösségi közlekedés szervezése, de hosszabb folyamat lesz az egységes jegyrendszer és a teljes tarifaközösség kialakítása a vasúti és a buszos közlekedésben. Egyszerűbb, átláthatóbb, fenntarthatóbb lesz a díjszabási rendszer.

Visszatérőben a sokat szidott értékpapírosítás: tanult a piac a 2008 előtti hibákból? A válság óta a felügyeletek által kialakított keretek között végzett értékpapírosítás új befektetési eszközosztályt hozhat létre, az STS kötvények piacát. Ahogy a digitalizációval népszerű és szofisztikált eszközosztállyá váltak az ETF-ek, úgy válhat az STS kötvények piaca új és népszerű befektetési lehetőséggé - írja elemzésében Soltész József és Wieder Gergő, a KPMG menedzserei.

Tömegesen bedőlő hitelekre figyelmeztet a kínai bankfelügyelet A kínai banki és biztosítási szabályozói tanács közlése szerint egyes bankok mindeddig nem képeztek kellő mennyiségű céltartalékot a várható hitelezési veszteségekre. Számításaik szerint ha a szabályozói minimum tőkepuffert képeznek, akkor az körülbelül 350 milliárd jüannal (50,08 milliárd dollárral) csökkenti a bankszektor eredményességét.

Stabilan az élmezőnyben: összetettség mint a jövő sikereinek alapja A Gazdasági Összetettség Mutató (Economic Complexity Index) az országokban jelenlévő tudástőkét kívánja megragadni a nemzetközi kereskedelmi adatok és szerkezet segítségével. Magyarország a júniusban megjelent, 2018. évi világkereskedelmi adatokon alapuló mutató szerint a 9. helyezett a 133 országot tartalmazó, a Harvard Egyetem kutatócsapata által összeállított rangsorban.

A következő nagy dobás? Tolonganak a techóriások, hogy befektessenek a kínaiktól mentes" indiai cégbe A Google 4,5 milliárd dollárért 7,7 százalékos részesedést vásárol az indiai cégben. A Facebook áprilisban vett 5,7 milliárdért részvényeket, valamint így tett tucatnyi komoly befektető, a Silver Lake-től, a KKR-en és a Vista Equityn át a szaúdi Public Investment Fundingig is. Így a 388 millió előfizetővel rendelkező Jio már 20 milliárd dollárnyi befektetést húzott be az elmúlt pár hónapban.

Fontos újítás jöhet Magyarországra a kártyás fizetéseknél 2021. januárjától minden, online pénztárgép használatára kötelezett kereskedőnek biztosítania kell ügyfelei számára az elektronikus fizetés lehetőségét, a Mastercard szerint a rendelkezés utat nyithat az azonnali fizetési rendszerben rejlő lehetőségek mélyebb kiaknázásának, és az érintésmentes kártyás fizetések is tovább erősödhetnek.

30 izgalmas részvény, ami profitálhat a gazdasági fellendülésből A Jefferies szerint erőteljes jelek mutatnak arra, hogy fordulóponthoz ért az amerikai gazdaság, ezért ez elemzők úgy vélik, hogy eljöhetett az időpont olyan társaságok részvényeibe fektetni, amelyek profitálhatnak majd a gazdaság növekedéséből, annak ellenére is, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban továbbra is aggasztó hírek érkeznek. 

Az OTP Bank lett az ország legjobb bankja Az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2020 versenyében (Awards for Excellence 2020). A bankcsoport montenegrói és albán leánybankja szintén a legjobb bank lett országukban.

Az online eladások mentik meg az autóipari cégeket? Noha az autóvásárlók többsége egyelőre még ragaszkodik ahhoz, hogy élőben is lássa a járművet, mielőtt megveszi, a koronavírus-járvány időszaka rámutatott, hogy a gyártók és az eladók számára is egyre nagyobb lehetőséget jelentenek az online értékesítési csatornák.