ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/21: A felhőbe költözik a számlatömb

TECHNOLOGY

A felhőbe költözik a számlatömb 2020. július 1-én alighanem komoly lökést kapott a hazai kkv-k digitalizációja. Ettől a naptól kezdve ugyanis minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe, függetlenül annak adótartalmától. Mit jelent ez a gyakorlatban? A közhiedelemmel ellentétben nem tiltják be a kézi számlatömböt. Bárki továbbra is használhatja, ha vállalja, hogy utána minden egyes számla adatait bepötyögi a NAV erre szolgáló felületén.

Red Hat disztribútor lett az Arrow ECS a régióban Az Arrow Electronics bejelentette régiós disztribúciós megállapodását a - nyílt forrású megoldások területén globálisan piacvezető - Red Hat-tel, a következő országokban: Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia. A megállapodás támogatja a nyílt forrású technológiák innovációját és terjedését, ezáltal infrastruktúra megoldásokat kínál felhő, automatizáció, virtualizáció és a tárolás területén.

Szabályozzák a távmunkát A koronavírus-járvány kezelése során nyert tapasztalatok alapján a távmunka számos területen bevált, és egyaránt előnyös a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak. Mivel segíti a munkahelyek védelmét és hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, széles körű egyeztetések kezdődtek a gazdaság szereplőivel a távmunka szabályainak módosításáról, a törvényi szintű változtatások már ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek, olvasható a minisztérium közleményében.

A Pornhub is beszállt a kkv-k támogatásába 100 főnél kisebb cégeknek lehet pályázni arra, hogy részesei legyenek a népszerű pornóoldal, a Pornhub akciójának, amiben 1 milliárd dollár értékben adnak reklámfelületet olyan vállalkozásoknak, akikre a világjárvány rosszul hatott.

Ön is lehet Elon Musk mérnöke Az engineering@neuralink.com címre várják a CV-ket, azoktól a mérnököktől, akik már oldottak meg olyan mérnöki kihívásokat, mint a mobil- és viselhető eszközök tömítésének, induktív töltésének, jelfeldolgozásának, energiamenedzsmentjének a megoldása – hirdette ki Elon Musk a Twitteren.

Bezárja magyar irodáját a Skyscanner A Skyscanner 2014-ben - még a skót tulajdonosi kör vezetésével - tett szert magyar érdekeltségre, amikor a cég felvásárolta a Team Disctinction fejlesztőstúdiót, mely egyébként 2011. óta fejlesztette - akkor még külsősként - a társaság mobilos applikációját. A Distinction látványos sikersztori volt, szinte nulláról sikerült olyan, nemzetközileg elismert csapatot összerakni, amely már a Google érdeklődését is felkeltette.

Jeff Bezos nélkül nincs távmunka 15 éve tart a vállalati világ beköltözése a felhőbe. Ha nem így lenne, egészen másképp alakult volna az idei tavaszunk. 2020 tavaszán hússzorosára emelkedett a Zoom videóforgalma. Egy vállalat működési kereteinek két hónap alatti hússzoros robbanása gyakorlatilag bármely iparágban nyugodtan tekinthető lehetetlen feladatnak. A Zoom mégis minimális fennakadásokkal megoldotta. A mutatvány nem lett volna lehetséges az Amazon nélkül.

Mutatjuk, hogy milyen fizetési módokkal könnyítheted meg az életed Az utóbbi években egyre inkább bővül a készpénzkímélő fizetési módok köre. A technikai fejlődéssel a fizetések terén is újabb innováció figyelhető meg, amelyeket le kell tudni követni a számlakiálltás során. A hatályos jogszabályok értelmében a számlának nem kötelező tartalmi eleme a fizetési mód megjelölése, azonban mégis minden számla tartalmazza ezt az adatot.

A digitális telefon halála erősen eltúlzott … Az IP-alapú kommunikáció a róla szóló hírek címszavai alapján látszólag már uralja a világot, de az üzleti életben használt digitális telefonok aránya és népszerűsége továbbra is jelentős. A digitális telefonok üzleti életben bekövetett haláláról szóló jelentések nagyon eltúlzottak, hasonlóan Mark Twain sokszor idézett gondolatához: „A halálomról szóló hírek erősen túlzóak” (Mark Twain).

Additív gyártóközpont nyílik az észak-olasz Trentóban A Lincotek Additive, a nagyvállalat AM részlege az észak-olasz Trentóban csúcstechnológiás ultramodern additív gyártóközpontot nyit. A komoly vákuumkemencével felszerelt, hitelesített hőkezelő eljárást is használó létesítményben titánalapú orvosi műszereket terveznek gyártani. A technológiával 2006 óta foglalkoznak, fémgyártási és additív megmunkálási, tervezési tapasztalataikat igyekeznek közös nevezőre hozni.

Játékszer vagy a bolygó megmentője? A mohóság miatt épp kisiklik a nagy villanyautó-forradalom Sportkocsis gyorsulás, high-tech életérzés és nyugodt lelkiismeret, hogy nem öljük meg a bolygót. A másik oldalon magyar átlagembernek elérhetetlen vételár, idegőrlő sakkozás kilométerekkel és kilowattokkal – meg a kisördög, hogy ez az egész talán mégsem annyira zöld. Villanyautóval araszoltunk Budapesten és gurultunk a Balatonra, miközben különböző tanulmányok kavarogtak a fejünkben az elektromobilitás karbonlábnyomáról. 

Hetek óta csökken a regisztrált álláskeresők száma Immár ötödik hete csökken a regisztrált álláskeresők száma a munkahelyteremtő bértámogatási program eredményeképpen, amely csaknem 38900 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá, mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Csak jövőre és 2022-ben jönnek a Windows 10X-alapú eszközök Nagy a hallgatás a még tavaly nagy szenzációként beharangozott, kétképernyős, kihajtható eszközökre optimalizált Windows 10-változattal kapcsolatban.

Felhős PC-szolgáltatást tervez a Microsoft Sajtóértesülések szerint a várhatóan jövő tavasszal induló Cloud PC szolgáltatás lehetővé teszi az üzleti előfizetők számára, hogy a felhőben menedzselt, Windowst, Office-t és más szoftvereket futtató virtuális számítógépeket használjanak az igényeiknek megfelelő konfigurációban.

 

ECONOMY

Komoly tér nyílhat a Richter részvénye előtt Az koronavírus-járvány és az annak megfékezésére hozott intézkedések hatása érthető módon a vezető tőzsdei cégeket is megviselte, de közülük az egyik, a Richter csak igen rövid ideig gyengült, utána felülteljesítővé vált. Ez önmagában érthető a válság szektorokat érintő hatása miatt is: a gyógyszergyártók papírjai általában is kevéssé estek vissza, illetve gyorsan magukra találtak.

Tényleg csak 2021-ben jön az Ethereum 2.0? Az Ethereum Alapítvány egyik kutatója, Justin Drake szerint az Etherum 2.0 még várat magára – szerinte 2021-ig nem lát napvilágot az új rendszer. Néhány kollégája azonban nem ért vele egyet. Drake egy Reddites kérdezz-felelekben jelölte meg a 2021. januári dátumot, ami sokkal később van, mint az eredetileg tervezett 2020-as.

Ekkora pénzintézeti átalakítás két évtizede nem volt Magyarországon Három nagybankot egy „szuperbankká” összerakni nem kis feladat, de 122 takarékszövetkezetet, 3 regionális és egy országos kereskedelmi bankot egyesíteni még nagyobb volt – mondja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A „szuperbankkal" kapcsolatban felhívta a figyelmet: nagyon sok döntésnek kell megszületnie az előkészítés során, ezek meghozatala akár egy évbe is beletelhet, a sürgetés senkinek sem használ.

Halasztanák az adósságok fizetési határidejét a G20-ak Megfontolják a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-országcsoport tagjai, hogy későbbre halasszák a 2020 végéig esedékes adósságok fizetési határidejét, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt a legszegényebb országoknak további segítségre lenne szükségük.

Zuhanórepülés: nagyon nagy bajban a Skoda Csaknem egyharmaddal, 31,3 százalékkal visszaesett éves összehasonlításban a cseh Skoda Auto járműveinek eladása az idei első hat hónapban. A jelentős csökkenés alapvetően a koronavírus-járvány számlájára írható. Erre utal, hogy júniusban a visszaesés már csak 16 százalékos volt - 94 600 eladott autóval -, míg májusban még több mint 45 százalék.

A félmilliós jutalmakkal meglódultak az egészségügyi kiadások, újra kiürülhet a kassza Az egészségügyben a gyógyító-megelőző ellátásokat – amik a háziorvosi, védőnői, fogorvosi és kórházi ellátásokat is tartalmazzák – alapesetben az elvégzett teljesítmény alapján finanszírozza a társadalombiztosítási alap, hivatalos nevén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Csakhogy a koronavírus-járvány miatt márciustól jelentősen korlátozták az ellátásokat a fertőzésveszély csökkentése érdekében.

Elvesztette a Disney Plus pénzét a Facebook A civil jogi csoportok által összerakott hirdetési bojkott egyre nagyobb gondot jelent a Facebook számára, az ugyanis jelenős bevételtől esik el amiatt, hogy rengeteg nagy cég úgy döntött, átmenetileg kevesebbet vagy egyáltalán nem költ reklámra a közösségi oldalon. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Disney például leállította a Disney Plus streaming szolgáltatás reklámozására fordított kampányát. Mindez az Instagram esetében is áll, és a Hulu reklámjaira sem költenek egy darabig.

A home office mellékhatásától félve dönthetett a büntetőadóról a kormány Mintegy négyszázezer katás vállalkozó közül a várható törvénymódosítás mintegy 150 ezer céget, egyéni vállalkozót érint. Ezen vállalkozók egyik fele várhatóan megtalálja a megoldást, a másik felének viszont nem sok esélye van erre. Kiskapuval ki lehet kerülni a 40 százalékos büntetőadót. Ha a katás vállalkozó a havi 250 ezer (évi hárommillió) forintos összeg fölött is számlázni akar az adott cégnek, akkor egy nem katás vállalkozás számára nyújtja be a számlát, amely közvetíti a szolgáltatást az eredeti megrendelő felé.

Jár vagy nem jár a bónusz egy rendkívüli évben? Vita a Wizz Air-vezér kifizetése körül Felléphetnek a Wizz Air részvényesei Váradi József vezérigazgató 188 millió forintos bónusza ellen, írja az Index a The Times nyomán. Az összeget Váradi annak ellenére kaphatja meg éves 2,8 millió eurós fizetése mellé, hogy nem teljesültek a 2019/2020-as pénzügyi év célkitűzései, sőt állami támogatást és banki finanszírozást is felhasználtak az életben maradáshoz.

Fontos könnyítést jelentett be az MNB a bankoknak a zöld hiteleknél Egy évvel, 2024 végéig meghosszabbította a hazai hitelintézeteknek meghirdetett lakáscélú zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programját az MNB. Az energiahatékonyságot javító újabb jelzáloghitelek bevezetését ösztönzi, hogy ezentúl nem csak a kamatoknál, de a díjaknál nyújtott kedvezményt is elismeri a program. A rugalmasabb feltételek enyhíthetik a járványhelyzet miatt a hitelkereslet átmeneti lanyhulását.