ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/22: Növekedési pályán az IKT-cégek

TECHNOLOGY

Nagyobb bevételt hoztak, de többe is kerültek a munkavállalók a szektorban Stabil évet zártak tavaly a hazai infokommunikációs (IKT-) szektor ITBUSINESS által megvizsgált szereplői, ha kis mértékben is, de nőtt az összesített árbevételük, igaz a nyereség elmaradt a 2018-astól. Annak ellenére, hogy csökkent a munkatársaik létszáma, a személyi jellegű kiadásaik nőttek, a tulajdonosok viszont nagyon visszafogottak voltak az osztalék kapcsán.

Videótechnológia új szerepben Aligha kell külön magyarázni, hogy a „biztonságos munkahely” fogalma egészen mást jelent 2020 közepén, mint korábban. A vírusjárvány egészen új gyakorlatok bevezetésére kényszerítette a vállalkozásokat. A technika, például egy intelligens kamerarendszer ugyan nem helyettesíti az elővigyázatosságot, de hatékonyan kiegészíti és támogatja azt.

Már több mint egymillióan használják a magyar közlekedési e-jegyet, új fejlesztések készülnek A koronavírus-járvány alatt sem állt meg az élet a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nél: a Volánbusznál, a GYSEV-nél és több vidéki nagyvárosban vezették be a közlekedési mobiljegyet, amely ma már egy országos lefedettségű szolgáltatásnak számít. A MÁV csatlakozására már felkészültek, és az azonnali fizetés integrációját is megkezdték a rendszerhez.

A járvány új löketet adhat az ipar 4.0-nak Ahogy a mondás tartja „necessity is the mother of invention” – azaz a szükség találékonyságot szül, vagyis a technológiai fejlődést és az új megoldások széles körben elterjedését számos esetben a kényszer hajtotta az emberiség történetében. A koronavírus-járvány esetében ez mindennél jobban igaz, a digitalizált megoldások ugyanis nagymértékben hozzájárultak az otthoni munkavégzés és vírusbiztos termelés megvalósításához.

A magyar hatóságok is használnak arcfelismerő programot, de legalább nem kínait Egyre több országban jelennek meg az arcfelismerő programok, amik amellett, hogy könnyítik a bűnüldöző szervek munkáját, komoly adatvédelmi problémákat is felvetnek, rosszabb esetben vissza is tudnak élni az így gyűjtött adatokkal. De hogyan működik ez a technológia? Mi az előnye és a hátránya? Miként használják jelenleg Magyarországon?

Leteszteltük! Így működik a QR-kódos azonnali fizetés a SimplePay felületeken Június végén mutatta be az OTP Mobil az OTP Bankkal közösen elindított QR-kód alapú azonnali fizetési megoldását, ami első körben online, a SimplePay felületeken vált elérhetővé. Az új azonnali fizetési QR-kódot biztonsági megoldásokkal látta el az OTP Mobil, amihez szabadon csatlakozhatnak bankok, kereskedők, fizetési szolgáltatók. Leteszteltük, hogyan működik a QR-kód beolvasásával indított azonnali fizetés a SimplePay-nél.

Óriáscégek, amelyek meglepetésszerűen eltűntek a techpiacról 2020 nyarán az egész fotós világot megrázta a hír, hogy az Olympus leteszi a lantot. A japán vállalat 84 évvel ezelőtt lépett színre első fényképezőgépével, és azóta az iparág meghatározó gyártói közé tartozott. Forradalmi újdonságainak köszönhetően a hetvenes években egyenesen piacvezetőnek számított. Az elmúlt egy évtized azonban durván megtépázta a vállalatot.

Nyomtatott csirkefalatok a KFC-nél? A 3D nyomtatás az élelmiszeriparban, illetve a gasztronómiában is fel-feltűnik. Ugyan még nem terjedt el, de itt-ott már alkalmazzák, kísérleteznek vele, próbálnak alkalmasint húspótló és egészségesebb új megoldásokat találni a technológiával. Legújabban a (hosszú évek óta kvázi változatlan) csirkemenüiről ismert KFC próbálkozik. 

Erre senki sem számított: a koronavírus elhozta a műanyag-csomagolások reneszánszát A csomagolási megoldások területén újabb kihívást jelent a digitális világhoz történő alkalmazkodás. A fogyasztók előszeretettel böngészik az online üzletek felületeit, hozzák meg döntéseiket a termékekről megjelenő képek alapján. Így a termékek külleme kiemelt fontossággal bír a döntések befolyásolásának céljából. A formák és a színek harmonizációja, a grafikus elemek hangsúlya segíthet a fogyasztók figyelmének felkeltésében.

A Qualcomm és a MediaTek menetrendje is kiszivárgott Nem példátlan, hogy egy-egy nagyvállalat termékeiről már a megjelenés előtt kiszivárog az érkezés hír, az viszont eléggé ritka, hogy két gyártóval kapcsolatban egyszerre jelennek meg a világhálón egészen érzékeny információk. A Qualcomm és a MediaTek is több újdonsággal készül az elkövetkezendő hónapokban, és már nagyjából azt is tudhatjuk, hogy mik lesznek ezek.

Digitális értékesítési csatorna építése az alapoktól – egy speciális webshop története Egy kevésbé szokványos webshop elkészítéséről ismertetünk egy esettanulmányt, amely az építőipari szektor egyik piacvezető cége számára készült és számos kihívást tartogatott. Kezdetben csupán egyedi, skálázható, igény szerint szabadon bővíthető webshop fejlesztéséről beszélgettünk a mintegy 150 beszállítóval és 20 saját tehergépkocsival dolgozó vállalat vezetőivel.

Fokozni kell a hazai cégek digitalizációját A magyar cégeknek erősíteniük kell a digitalizációt, amihez az állam segítséget nyújt a következő években, mondta Kelemen Csaba, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője a Modern Vállalkozások Programban rendezett online konferencián.

Durva visszaesés az amerikai okostelefon-piacon A Counterpoint piackutató cég előzetes adatai szerint az idei második negyedévben az Egyesült Államokban 25 százalékkal kevesebb okostelefon talált gazdára, mint az előző év azonos időszakában, júniusban azonban már erősebb volt a forgalom, mint egy évvel korábban.

Újabb kínai cégek amerikai tiltólistán Kína tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy az amerikai kormány újabb kínai vállalatokat helyezett kereskedelmi tiltólistára emberi jogi problémákra hivatkozva.

További részletek a távmunka tervezett hazai szabályozásáról A koronavírus-járvány hatására Magyarországon is jelentősen megnőtt az otthonról dolgozó alkalmazottak száma. A kormány szabályozni fogja a távmunkát, ugyanis az a cégek és az alkalmazottak számára egyaránt bevált a pandémia alatt, nyilatkozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újabb hasznos továbbfejlesztés a Gmailben A koronavírus-járvány alapszolgáltatássá tette a videókonferenciát, egekbe emelve a legkülönfélébb fejlesztők meglévő megoldásainak népszerűségét. Annak érdekében, hogy az üzleti felhasználóknak szánt Meet eszköze minél egyszerűbben hozzáférhető legyen, a Google a Gmail levelező mobilalkalmazásába is integrálja videókonferencia szolgáltatását.

 

ECONOMY

Az akasztói sikersztori: sportitalgyártással értek a révbe Akasztón, a dél-alföldi régióban működik az ország egyik legnagyobb sportitaltermelő üzeme. Az évi több mint 5 millió legyártott termék túlnyomó részét Magyarországon értékesítik, de áruikból exportra is jut. A készítményeiket részben Szlovákiában, Romániában, Ausztriában és Szlovéniában értékesítik.

Zsiday Viktor újabb jóslattal állt elő: indul a dollár medve? Az elmúlt évek alapvető trendje volt, hogy bár a dollárt mindenki drágának tartotta és utálta, az ennek ellenére szép lassan erősödött – írja legújabb blogbejegyzésében Zsiday Viktor. A befektetési véleményvezér ugyanakkor arra is rámutat, hogy a koronavírus-válság törést hozott ebben a trendben, így a dollár szinte mindennel szemben tartósan gyengülhet idén, különös tekintettel az euróra.

Ebben a makrogazdasági mutatóban Magyarország áll az uniós lista élén Az Eurostat friss, makrogazdasági adatokat vizsgáló tanulmánya alapján Magyarország meglehetősen jó helyzetben van a többi EU-tagországhoz képest. A GDP-növekedési ütem, a munkaerőpiaci helyzet, a lakossági fogyasztás tekintetében hazánk az élmezőnyben jár, amely egy erős alapot jelenthet az újrainduláshoz. Az EU tagországai közül az első negyedévben nálunk nőtt a legjobban a lakossági fogyasztás.

Tőzsdére készül az Alipay üzemeltetője A világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa, az Ant hétfőn közölte, hogy elindította az elsődleges részvénykibocsátási folyamatot. Ennek eredményeként egyszerre jelenik majd meg a hongkongi tőzsdén, illetve a technológiai vállalatoknak szánt sanghaji elektronikus tőzsdén.

A luxusszállodák már irodabérlést is kínálnak A luxusszállodák már home office lehetőségekkel is csalogatják azokat, akik egy kis változatosságra vágynak. A hotelek kedvezményes áron kínálnak wellness hozzáférést, ételrendelést, és egy lakosztály minden kényelmét. New Yorkban például napi 500 dollárért (153 ezer forint) egy belvárosi szálloda kényelmét is lehet élvezni, vezeték nélküli internettel, korlátlan helyi híváslehetőséggel, valamint teljes irodai felszereltséggel.

Eltűnt 2500 bankfiók Magyarországon Úgy tűnnek el a bankfiókok Magyarországról, mint a kámfor. Magyarországon a 2008-as válság kitörése előtt még több mint 4400 bankfiók lehetett egy 2010-es, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált tanulmány szerint, ebből azóta körülbelül 2500-at zártak be. Nagyjából 2500 bankfiók tűnt el egy bő évtized alatt Magyarországon, jelenleg alig 1900 egység működik.

Még mindig megéri hitelből állampapírt venni? Nem könnyű olyan rendszeres megtakarítással megfelelő hozamot elérni, amihez nem kapcsolódik állami támogatás. Létezik azonban olyan rendszeres megtakarítás, amelynél azonnal részesülhetünk egy nagyobb összeg befektetésének hozamából, támogatások nélkül is. Ehhez azonban hitelt kell felvennünk, amelynek havi törlesztőrészleteit tekinthetjük a rendszeres befizetésünknek, amelyért megkapjuk a futamidő legelején a kölcsönösszeget.

1,8 ezer milliárd eurós költségvetésben állapodtak meg az EU-csúcson Összesen egy 1,8 ezer milliárd eurós költségvetésben állapodtak meg az uniós vezetők. Ebben van egy 750 milliárd eurós vissza nem térítendő helyreállítási csomag, amivel a koronavírus által leginkább sújtott országokat fogják megsegíteni. A 2021-27-es időszakra vonatkozó hétéves költségvetés összege pedig 1074 milliárd euró lesz.

Úgy tűnik, a kormány az egészségügyben is központosítana: elvenné az önkormányzatoktól a szakrendelőket Legalábbis ez derül ki abból a kérdőívből, amit a szakellátásban dolgozó orvosoknak és gyógyszerészeknek küldtek, mint egyfajta konzultációt. A Belügyminisztérium (BM) 352 millió forintért kötött szerződést a nemzetközi Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalatával, hogy reformjavaslatot készítsen az egészségügy átalakításáról.

Az ország, ami rekordmagas ingatlanbefektetéssel zárta a legnehezebb időszakot 2020 első felében rekordmagas, mintegy 3,5 milliárd eurós ingatlanbefektetési volument tudhat magáénak Lengyelország. Noha ez 30 százalékkal jobb eredmény az előző év azonos időszakához képest, a tavalyi tranzakciós volumen is olyan magas volt, hogy kérdéses lehet, hogy idén átlépik-e a tavaly regisztrált 7,8 milliárd eurót. A számok láttán azt mondhatjuk, hogy Lengyelországban - a korábbi válsághoz hasonlóan - nyoma sincs a krízisnek.