ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/23: Bizalom és kommunikáció a siker kulcsa

TECHNOLOGY

Négy tipp, hogy zökkenőmentes legyen az IT és üzlet kapcsolata Biztosan sokan ismerik azt a szakállas IT-s viccet, mely megmutatja, hogy az informatikus szakemberek agya egy kicsit másképp van bedrótozva, mint az üzleti döntéshozóké: az informatikus felesége szól férjének, hogy menjen vásárolni. „Kérlek, vegyél kenyeret, és ha van tojás, hozzál hatot.” Az informatikus pedig hazaállít hat kenyérrel. A bizalom és az üzleti oldal megértése jelenti az alapot az IT és az üzlet zökkenőmentes együttműködésének. 

Megújult a kecskeméti közlekedés Sikerrel zárult a Delta Csoporthoz tartozó New Line által telepített kecskeméti közlekedési informatikai rendszer telepítése és üzembe helyezése. Az új rendszer a Kecskeméti Közlekedési Kft. egyedi igényeire szabva készült el azzal a céllal, hogy a városi tömegközlekedést használók kényelmét szolgálja. Az utasok ezentúl pontosabb tájékoztatásra és kevesebb csúszásra számíthatnak.

Kooperatív doktori program indul a piacorientált kutatói utánpótlás támogatására Új lehetőség a kutatói karrierépítésre a Kooperatív Doktori Program, amely jelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben folytatott doktori tanulmányokat, elsősorban a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken. A program célja, hogy Magyarország versenyképességét növelve, célzottan támogassa az ipari igényeket követő tudományos életutakat és a hazai kutatói utánpótlást.

Új településeket ért el a szupergyors internet Három újabb régióban érhető el a szélessávú, 100 Mbit/mp sebességű internet. A hálózat fejlesztését még a UPC nyerte el 2017-ben, a Vodafone befejezte a fejlesztést, melynek ünnepélyes átadására július 22-én került sor.


A jövőre rendezkednek be Az elmúlt évek során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az informatika a felhőbe költözik. Magyarországon ezt talán még nem érzik, de az irány egyértelmű, és a nagy szolgáltatók, mint az Amazon, a Google és maga a Microsoft, nem sok választási lehetőséget hagynak a vállalati felhasználóknak. A felhőszolgáltatásokban látja a jövőt, ezért is lát óriási lehetőségeket a Microsofttal való együttműködésben az ALEF. Szakembereik az értékesítési ciklus minden szakaszában képesek támogatni viszonteladóikat. Ha kell, megtervezik a rendszert, a partnerrel együttműködve telepítik, ha igény van rá, üzemeltetik, de még oktatni is tudják az ügyfél végfelhasználóit.

A közép-európai disztribútor magyar leányvállalata július elsejétől, hazánkban az ötödik nagykereskedőként forgalmazhatja a redmondi cég termékeit.


Magyarország a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat A cél változatlan: öt éven belül magyar űrhajóst akar a kormány. Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ökölszabályok social videókhoz Egy közösségi oldalon megjelenő videót nem csak a tartalma ad el, persze elsősorban az a fontos, de a rossz minőség, ha túl hosszú, ha nem megfelelő a felbontása, ha nem lehet lejátszani, ha az egész pixeles, vagy a vágás után derül ki, hogy még egyszer újra kell vágni, mert túl hosszú, az nem csak bosszantó, de a felhasználóknak sem nyújt túl nagy élményt.

Fontos lépést tervezhetnek a TikToknál Újabb csavar lehet a történetben: a TikTok állítólag már keresi annak módját, hogyan távolodjon el kínai gyökereitől. Források szerint a tulajdonos ByteDance hónapok óta tárgyal arról, hogy a TikTok Londonba költözzön. Így a szolgáltatás székhelye már az Egyesült Államok valamelyik szövetséges országában lenne. Akár az is elképzelhető, hogy a TikTok teljesen leválik a ByteDance-ről.


Akár már érintkezésmentesen is rátalálhatunk a legjobb munkaerőre! Schönherz Iskolaszövetkezet megtalálta a teleportálás egyik módját: egy online ügyviteli alkalmazás segítségével az ország bármely részén azonnal jelen vannak, így közvetítve cégekhez friss tudású, lelkes junior munkaerejüket. Az immár 25 éves iskolaszövetkezet az új technológia segítségével a minőségi diákmunkaerőt – köztük az ország legerősebben képzett BME-s hallgatóit – úgy biztosítja, hogy mind a megrendelő céggel, mind az új kollégával a munkába állás előtt minden (egyeztetések, toborzás, tudásfelmérés, interjúztatás, szerződéskötés) online zajlik. Így igazán zökkenőmentessé válik a megfelelő kolléga megtalálása, legyen szó IT, mérnöki, gazdasági, adminisztratív vagy bármely irodai, junior által is elvégezhető feladatról!

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Új dimenzióba került a tévézés A Samsung legfrissebb kutatásában arra volt kíváncsi, milyen új közönségszokások alakultak ki Magyarországon, a járvány időszaka idején, valamint vizsgálta a televíziózás megváltozott szerepét is. A vállalat a felmérésben arra kereste a választ, hogy a tudatos televízióválasztás- és használat, hogyan járulhat hozzá a fizikai- és mentális egészség megőrzéséhez. 

Visszafordíthatatlan a klímaváltozás? – Mit tegyen az emberiség, ha élni szeretne? Milyen hatásai lehetnek a klímaváltozásnak Magyarországon és a Kárpát-medencében a 21. század végére? Beilleszthető-e az ökológiai szemléletrendszer a jogrendbe? Ezekre és további hasonló kérdésekre keresték a választ egy tavalyi vitafórum résztvevői. Az előadások immár önálló kötetben is olvashatók – Szathmáry Eörs akadémikus szerkesztésében.

Reboot Hungary: rábuktunk a socialre és megjegyezzük azt is, hogy ki vert át bennünket Akár az is jó elfoglaltság lehet, ha az ember belekezd egy lakás felújításba a karantén idején, de a magyar lakosság inkább a média szokásait alakította át, foglalja össze Kurucz Imre, az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. online piackutatás szakértője. Exkluzív felmérésükből kiderül, hogyan alakultak át a lakosság szokásai.

Díjazták a Design Terminal virtuális mentorprogramjának résztvevőit Az árbevételét három hónap alatt megháromszorozó kezdő vállalkozás, a legfinomabb édességeket közös platformra gyűjtő Sweet City nyerte el a legtöbbet fejlődött startup elismerést a Design Terminal virtuális mentorprogramjának résztvevői közül - közölte a program szervezője kedden. Magyarország és a régió első virtuális mentorprogramján három kontinensről és kilenc országból 11 cég vett részt az idén.

Tervezzünk! Amit a Design Thinkingről a fejlesztőnek tudnia kell A Design Thinking (vagy tervezői gondolkodás) hatalmas hype ma az üzleti életben - termékmenedzserektől lassan a pénzügyi igazgatókig sokan ettől remélik a cég működésének új szintre emelését. Nézzünk kicsit a hype mögé és varázslat helyett fontos alapelveket találunk: empátia, kutatás, ügyfélközpontúság. Csupa olyasmi, ami józan ésszel végiggondolva elengedhetetlen a megnövekedett ügyféligények kielégítéséhez.

Szénsemlegességet ígér 2030-ra az Apple Felvázolta az Apple, hogy a működését és ellátási láncát érintő milyen intézkedésekkel kívánja elérni 2030-ra a szénsemlegességet.

Fokozza a Meet biztonságát a Google Új biztonsági funkciókat vezet be videókonferencia platformján a Google annak érdekében, hogy megakadályozza illetéktelenek részvételét az online meetingeken.

Rendkívüli frissítéseket adott ki a Microsoft a Windows 10-hez A KB4559003 és KB4559004 jelű javítások többek között Fájlkezelő és az LTE kapcsolódás problémáját szüntetik meg a Windows 10 operációs rendszerben.

Hisznek abban a vállalatok, hogy erősebben kerülnek ki a válságból Egy, a Cisco által támogatott új kutatás szerint a vállalatok megtanulták a leckét, és kidolgozták a koronavírus-járvány lecsengését követően alkalmazandó visszatérési stratégiájukat.

Leépít a Microsoft A pénzügyi évének lezárásakor szokásos leépítések keretében pár napja különféle részlegekben és régiókban dolgozó közel 1000 alkalmazottjának elküldését jelentette be a Microsoft, most pedig arról érkezett hír, hogy további 960 pozíciót szüntet meg a szoftvergyártó, ezúttal a LinkedIn közösségi szolgáltatásnál.

 

ECONOMY

A második hullám hozná el az igazán jó beszállót a hazai részvénypiacon? Az extrém laza monetáris politika, a hatalmas volumenű költségvetési élénkítő intézkedések komoly támaszt nyújtanak a hazai és nemzetközi részvénypiacoknak. A magyar piac az elmúlt hónapokban lemaradó volt a nemzetközi tőzsdékhez képest. A gazdasági és vállalati kilátások azonban nem indokolnak ekkora alulteljesítést.

A Takarék Csoport 700 millió forintot fektetett az IT szektorba A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. 700 millió forintot fektetett be az AerinX Kft.-be, a magyar alapítású IT cég repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldások fejlesztésével foglalkozik – közölte a bank és a cég kedden.

Így bukhatod el könnyen a kedvezményes csomagod: elég egy apró botlás A bankok a legkülönfélébb módszerekkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, hogy náluk vezessék számlájukat.Ahány bank, annyiféle ajánlat, konstrukció - viszont gyakori feltétel szokott lenni a kedvezményes csomagoknál, hogy rendszeres jövedelm-átutalás érkezzen az adott számlára. Ha ezt a feltételt az ügyfél nem teljesíti, akkor bukhatja is a kedvezményt.

Elhalasztja a brit piacra lépést a Robinhood A jutalékmentes tőzsdeapp két pofon és egy tőkebevonás között úgy döntött, hogy nem siet a londoni iroda megnyitásával. A többi terjeszkedési tervet is takaréklángra tették. Pénz lenne, de úgy döntöttek, hogy célszerűbb előbb stabilizálni az üzletet az Egyesült Államokban. Így sem fognak unatkozni.

Nem tudta megtörni a magyar gazdagokat a koronavírus, elképesztő ütemben halmozzák a pénzt Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy a koronavírus-válságból semmit sem éreztek meg a magyar gazdagok, de egy ilyen pandémia sem tudott megálljt parancsolni annak, hogy 6000 milliárd forint fölé emelkedjen a hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon. Ezek után nem meglepő, hogy az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon is új rekordon van 134 millió forinttal, viszont a privátbankárok száma visszaesett az utóbbi fél évben. 

Mi állhat Csányi Sándor helyettesének távozása mögött? Meglehetősen ritka, hogy két hónapon belül két magas beosztású bankár is egyik napról a másikra távozzon a pozíciójáról, úgy, hogy valamennyi tisztségét feladja. Márpedig most ez történt kis hazánkban: május 28-án Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondott le azonnali hatállyal, július 20-án pedig Barna Zsolt, az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese vette a kalapját.

Saját magával sörözhetett Satoshi Nakamoto Londonban Marshall Hayner, korai Bitcoin-elfogadó szerint Adam Back Londonban együtt sörözött Satoshi Nakamotóval. Back – aki hiába tagadja, mind tudjuk róla, hogy ő a Bitcoin rejtélyes megalkotója – ekkor azt mondta: „Igen, egyszer találkoztam vele”. Mikor további részleteket kértek tőle, Back kijelentette: „Nem akarok túl sokat elárulni. Mindenesetre egy brit fickóról van szó, akit Londonban ismertem meg, és elmentünk egy kocsmába söröni. Azt hiszem MI6-ügynök lehet.”

Virtuális keménydrog tolja a mobilos játékok szekerét A koronavírus-járvány iparágak tucatjait bénította meg részben, vagy teljesen, és könyörtelenül döngölte földbe a világgazdaság nagy részét. A videójátékipar azonban nemhogy nem vesztett, de sok esetben még nyert is a gazdasági összeomláson. A járvány legnagyobb nyertesei a mobilos játékok voltak, ez a szektor sosem látott szárnyalásba kezdett, és olyan növekedést produkált, ami döbbenetes mértékben dobhatja meg a következő évekre prognosztizált növekedést.

Gerendai hiányolja a felmelegedést Komoly anyagi veszteségeket kénytelen elszenvedni Gerendai Károly amiatt, hogy - legalábbis Magyarországon - messze nem tapasztalja a hírekben szereplő éghajlati felmelegedést. Ezzel magyarázta ugyanis a Lupa-tavi szabadidőközpontban szervezett tegnapi sajtóbejáráson a Sziget-alapítóként ismert vállalkozó a várakozásaitól elmaradó látogatottságot és bevételeket.

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere egy nap alatt 13 milliárd dollárral növelte a vagyonát Bezos vagyona így sosem látott magasságokba emelkedett, és már 189 milliárd dollárnál tart, ami meghaladja a legnagyobb brit cég, a koronavírus elleni vakcina kutatásában is élen járó AstraZeneca értékét. Annyi pénze van, hogy - a Guardian példáját idézve - eltörpül mellette Magyarország, Ukrajna és Katar GDP-je, de hamarosan utolérheti Görögországot és Új-Zélandot is, a világ 51. és 52. legnagyobb gazdaságait.