ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/24: A leáldozó irodák és az új generációs védelmi rendszerek kora?

TECHNOLOGY

Változásfolyam kihíváslavinával: IT-biztonság a back-to-office folyamán A koronavírus-járvány első hulláma csendesedni látszik, a lapuló görbével párhuzamosan pedig a szigorú korlátozások is enyhülni kezdtek. Az elmúlt két hónap után szépen lassan kezd visszatérni a nyüzsgés a belváros utcáira, és az irodaházak sem merednek a sugárutak fölé búskomor magányukban. De nemcsak a belváros, hanem az üzleti élet minden szereplője a back-to-office jelenséggel van elfoglalva, ami IT szempontból tartogat meglepetéseket. Hogy nagyobb kihívás-e, mint a tömeges home office-ba küldés, illetve tartogat-e olyan változásokat, amelyeket csak a komplett végpontvédelem átalakításával lehet megoldani, arról két IT-biztonsági vezetővel beszélgettünk.

A hazai e-kereskedelem és a koronavírus A hazai webáruházak 73 százaléka könyvelt el forgalomnövekedést a tavalyi évben. A Shoprenter idei, 644 webáruház részvételével készült felmérése alapján az online boltok mindössze 6 százaléka számolt be a forgalom csökkenéséről, ami igazán biztató jövőképet vetít előre az iparágban.


ITBUSINESS AWARD Idén is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra. A jelentkezők projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „Inside ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

Pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél.
Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Ugyancsak eddig az időpontig várjuk a pályázók max. 1 perces videóját, amely témája szabadon választott az adott termékfejlesztéssel, illetve az innovatív projekttel kapcsolatban.

De beszéljen szavak helyett a tavalyi díjkiosztó rövidfilmje.


Megdőlt a feltételezés, mégsem komplexebb az agyunk az állatokénál Az emlősök agya két féltekéből áll, amelyeket az információátvitelben szerepet játszó axonok kötnek össze. Az egyenlő szintű konnektivitás felfedezése azt jelenti, hogy az információnak az egyik agyterületről a másikra való átvitele minden emlősnél ugyanolyan hatékonysággal működik, ugyanakkora számú szinapszison keresztül a bálnáktól kezdve a delfineken át egészen az apró egerekig.

Pár éven belül eltűnhetnek a mobilhálózatokból a Huawei-eszközök Franciaországban A francia hatóságok arra figyelmeztették az ország távközlési szolgáltatóit, hogy ha Huawei-eszközöket terveznek vásárolni az 5G-hálózatukhoz, akkor nem garantált, hogy meg fogják tudni újtani a hozzájuk tartozó licenszeket, miután lejárnak. Bár Franciaország nem tiltotta eddig ki a Huawei-t, de ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy pár éven belül Franciaország mobilhálózatából eltűnhetnek a Huawei-eszközök.

AerinX: 700 milliós befektetéssel tolták meg a magyar légiipari startupot A magyar alapítású AerinX a repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldásokat fejleszt. A cég első terméke egy kevert valóság (MR) alapú repülőgép átvizsgáló rendszer, amely a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálásában, és az ehhez kapcsolódó karbantartási feladatokban támogatja a szakemberek munkáját. 

Hogyan utaljunk telefonszámra vagy email címre? Az azonnali fizetések rendszerének márciusi elindulásával egyidőben lehetővé vált, hogy nem csak a 24 jegyű bankszámlaszámra, hanem úgynevezett másodlagos azonosítókra is utalhassunk. Miért jó ez, és hogy működik a gyakorlatban?

Térképen Budapest új, feltörekvő irodaklasztere A budapesti irodapiacon egymást érik az újabbnál újabb fejlesztések és a korábban népszerű Váci út mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik át a Dél-pesti régióra is, amely népszerűségét számos tényezőnek köszönheti – derült ki az Eltinga és a WING kutatásából. A már felépült irodaházak közelsége további előnyöket jelent az új beruházások számára, a kritikus tömeg és a pozitív szinergiák kihasználása révén.

Szokatlan körülmények között is siker volt a Design Terminal Mentorprogramja Véget ért a Design Terminal Virtuális Mentorprogramja, mely online is összetartó közösséget tudott kovácsolni a résztvevő csapatokból. A startupperek a formabontó Final Show-n mutatták be, milyen eredményeket értek el az inkubációs program segítségével. A legtöbbet fejlődött startupnak járó elismerést a Sweet City kapta, a közönségkedvenc pedig a Briefly lett. Az őszi szemeszterre már lehet jelentkezni.

Kitalálja, mi jár a fejedben a forrdalmi mesterséges intelligencia, a GPT-3 A mesterséges intelligencia (AI) hosszú évekig, évtizedekig csak elvont fogalomként élhetett az emberek fejében. Aztán a 2010-es években, szinte észrevétlenül a mindennapi élet részévé vált, és mára a gigantikus adathalmazra épülő algoritmusok határozzák meg az internetes kereséseinket, a vásárlást, az ismerkedést, a hírfogyasztást, az üzleti életet.

Csúcsfelbontás óriásprinterrel Az elmúlt három évtized 3D nyomtatásában a legtöbb újítás a relatíve klasszikus megoldások lehetőségeinek maximális kitolását, a határok folytonos áthágását jelentette. Nagyobb darabok printelése sokszor a gyorsaság, a teljesítmény és a felbontás rovására ment. Az Illinois állambeli Azul 3D HARP (high-area rapid printing) megoldása egyesíti a hagyományos gyártótechnikák gyorsaságát, teljesítményét és felbontását. 

Új funkcióval bővít a Revolut Új funkciót vezet be Magyarország egyik legnépszerűbb fintech-appja: a Revoluton keresztül most már ajándékot is lehet küldeni. A rendszer úgy működik, hogy kiválasztunk egy adott összegeket, mellyel meg szeretnénk lepni ismerősünket, választunk hozzá valamilyen cuki animációt, írunk egy üzenetet, aztán elküldjük a címzettnek.

Kétmilliárd hazai startupoknak Meghirdette Startup Factory pályázati felhívását a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával. A kiírás 2 milliárd forinttal támogatja a startupokat felkaroló inkubátorok szakértői tevékenységét és mentorálási szolgáltatásait.

Mélyrepülésben a Twitter A múlt heti hackelési botrány után - 130 magas profilú fiókot törtek fel kiberbűnözők - most újabb katasztrofális hírek érkeztek a Twitterről: a közösségi szolgáltatás bevétele 19 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Csúszhat az iPhone 12 megjelenése Hagyományosan szeptemberben jön ki az Apple az új iPhone-modellekkel, most azonban a koronavírus-járvány miatt egyes értesülések szerint úgy néz ki, hogy csak októberben debütál majd az iPhone 12.

A kereséseket érintő fontos Google-bejelentés Habár a weboldalak nagy részét üzemeltetőik mobilos megtekintésre optimalizálták, még mindig sok az olyan webhely, amelyet okostelefonnal meglátogatva egy nehezen áttekinthető, számítógépes megjelenítésre készült dizájnnal szembesülünk. Ezért aztán a Google fél évvel elhalasztotta a keresőindexelés mobilos tartalmakra való optimalizását, hogy további időt adjon a koronavírus-járvány miatt leterhelt webmestereknek az átállásra.

 

ECONOMY

Máris túl vannak a válságon ezek a cégek? Így sikerült a kilábalás A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest. A cégek várakozásai továbbra is pozitívak: a következő egy évre átlagosan 6,5 százalékos árbevétel-bővüléssel és 3,6 százalékos profitnövekedéssel számolnak.

Nagyobb bajban van az autóipar, mint azt az elemzők gondolták Látványosan visszaesett az új autók iránti kereslet, de a helyzeten az euróárfolyam drasztikus emelkedése sem segít. Biztos, hogy az idei év rámegy a járványra, a teljes iparági visszarendeződés viszont akár két-három évig is eltarthat. Az új autó értékesítések ötven százalékkal estek vissza a tavalyi évhez képest, de a kialakult helyzeten az sem segít, hogy az euróárfolyam drasztikus emelkedése miatt tíz-tizenöt százalékkal nőttek az új járművek árai.

Fenntartható növekedésösztönzés a jegybankok jövője Kiszámítható, konzervatív kamatpolitika és a célzott, növekedésorientált mérlegpolitika útján haladunk – mondta a növekedés.hu-nak adott interjújában Virág Barnabás. A Magyar Nemzeti Bank alelnökét az aktuális gazdasági és monetáris politikai folyamatokról kérdeztük.

Felébresztette a forint szunnyadó támadóit az MNB váratlan húzása Az utóbbi egy hónapban megint nőtt a külföldi befektetők forint elleni spekulatív pozícióinak állománya – derül ki az MNB szokásos ábrakészletéből. Különösen a meglepő júniusi kamatvágás után volt feltűnő, hogy sokan kezdtek a magyar deviza ellen fogadni, a jelek szerint egyre többen számítanak a forint további gyengülésére, akár új történelmi mélypontra.

Idén meglehet az egy billió dolláros tranzakciós érték a bitcoinnak 2020-ban 712 milliárd dollárnyi tranzakciót végzett el a BTC, eközben pedig a stablecoinok is az eddigi legjobb évüket élik. A publikus blokkláncok, azaz tulajdonképpen az, amit kriptopiacként emlegetünk, az adatok alapján összességében egy 1,3 billió dollár forgalmú iparággá vált. A Messari arra jutott, hogy a bitcoin 712 milliárdja mellé az ether is jön fel, és mostanra a 147 milliárdnyi átutalásnál tart.

Kiengedték, majd megint letartóztatták a botránycég vezetőjét A müncheni ügyészség ismét letartóztatásai parancsot adott ki Markus Braun, a Wirecard volt vezérigazgatója ellen. Az egyszer már óvadék ellenében szabadlábra helyezett és most másodszor letartóztatott osztrák cégvezért most több éven keresztül elkövetett csalással vádolják a német fizetési szolgáltatásokat nyújtó csoport júniusi összeomlásával kapcsolatban.

Szó szerint tönkremehetnek az óceánjárók a járvány miatt Az óceánjárók egészen januárig elképesztő pénzt hoztak a hajótársaságoknak, amelyek többsége különböző adóparadicsomokba van bejegyezve. A sok ezer szobás úszó hotelek főleg az amerikai turisták körében nagyon népszerűek, de a kikötőkben már nem mindenhol örülnek nekik annyira. Az óriási profitot termelő utazások nagyban felelősek a túlturizmusért, és az egykor kellemes turistacélpontnak számító városok tönkretételéért.

Jöhet az amerikai gazdaság újabb összeomlása és a dollár zuhanása Túlzottak a gazdaság gyors felpattanásával kapcsolatos várakozások, az amerikai gazdaság inkább a W-alakú válság felé halad – mondta a CNBC-nek Stephen Roach közgazdász. A szakember szerint nem csak a járvány második hullámának van reális veszélye, de a gazdaság is újabb visszaesés elé nézhet. A Morgan Stanley korábbi ázsiai vezére kiemelte, hogy a történelmi tapasztalatok alapján a recessziók általában két hullámban valósulnak meg.

Magyarország nem egyenlő a hetedik kerület kocsmáival Pozitív szemlélet egy nehéz időszakban: Dr. Rolf Schnitzlerrel, a Budapest Airport vezérigazgatójával beszélgettünk a válság kezeléséről, a kormány és a reptér közötti kapcsolatról, a jövő lehetőségeiről, az Airbnb és a bulinegyed szabályozásáról, valamint az állami mentőövekről.

UniCredit-vezér: nem lesznek nagy bankfelvásárlások a koronavírus-válság miatt Jean Pierre Mustier, az UniCredit vezére szerint egyáltalán nem biztos, hogy nagy banki felvásárlások és összeolvadások lesznek a piacon a koronavírus-válság miatt. Az olaszok legnagyobb bankjának vezére egy interjúban beszélt arról, hogy az UniCredit jelenleg nem érdekelt semmilyen felvásárlásban, sőt, újra megismételte, hogy a bankot jelenleg ilyen ügyletek nem érdeklik.