ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/27: Az otthoni munkán túl, az irodába visszatéréstől innen

TECHNOLOGY

Helyzetjelentés a back-to-office frontról, a földgömböt megkerülve A „back-to-work” kifejezés mostanában gyakoribb a „home office”-nél. Az irodába való visszatérés legalább akkora vasziszdasz, mint három hónapja a tömeges távmunkára való átállás volt, sőt – legalábbis a humánum felől közelítve a dolgot. A kihelyezett laptopok egy gyári visszaállítás és vírusirtás után elfelejtik az elmúlt hónapok eseményeit, ugyanezt az emberi elmével nehezebb megtenni. Határon túl pedig utóbbiért aggódnak inkább a vezetők az IT-biztonsági kérdések mellett.

Okmánypótlás cifra szavak mormolása közepette Egy folyamat rengeteget elmond arról a szervezetről, amely kimunkálta és alkalmazza. Amikor ügyes-bajos dolgaim intézésére kényszerülök, azzal próbálom elviselhetővé tenni az időveszteséget, hogy elemzem a processzust, amelynek vágányán végig kell haladnom. Elmesélem e téren szerzett legutóbbi élményeimet.

Átalakuló IT-szerepkör és statisztikába foglalt helyzetkörkép, avagy CIO-tapasztalattranszfer a koronavírus margójára Lassan közhellyé érik, hogy a koronavírus radikális gyorsasággal kényszerítette ki és gyorsította fel a digitális transzformációt, söpörte el az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos ellenszenvet, és még magasabbra emelte a CIO-k értékét a szervezet működésében. A járványhelyzet és az azt követő visszatérés az irodába sosem tapasztalt helyzet elé állította az IT-vezetőket, értelmezte újra az IT és a CIO-k szerepét – a hazai energiapiac stratégiai fontosságú vállalatának működésfejlesztési és informatikai vezérigazgató-helyettesével, Gál Istvánnal beszélgettünk az elmúlt hónapok szerteágazó tapasztalatairól.

Egy dekányit digitálisabb lett minden, maradhat? Lenyűgöző digitális fejlődésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt három hónapban, és az egész világnak jót tenne, ha a megváltozott élethelyzetből valami megmaradna. Persze nem minden, mert az élő beszélgetések pótolhatatlanok. Az elmúlt bő három hónapban sokféle megoldást láttam a találkozások pótlására, és újságíróként talán változatosabb közeggel érintkezünk, mint akik csak a kollégáikkal és a partnereikkel tartják a kapcsolatot.


ITBUSINESS AWARD Idén is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra. A jelentkezők projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „Inside ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

Pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél.
Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Ugyancsak eddig az időpontig várjuk a pályázók max. 1 perces videóját, amely témája szabadon választott az adott termékfejlesztéssel, illetve az innovatív projekttel kapcsolatban.

De beszéljen szavak helyett a tavalyi díjkiosztó rövidfilmje.


Startup ötletgyár: gyógyszer a válság ellen A Covid-19 ugyan karanténba kényszerítette a startup világot is, de az ötletgazdák és startup vállalkozók többsége úgy látja, hogy soha ennyire nem volt szükség az új ötletekre, megoldásokra és azok megvalósulását és nemzetközi elterjedését segítő háttér támogatására. A Restart2020.org most induló nemzetközi rendezvénysorozata pont ezen hiányosságokat orvosolhatja.

Azzal, hogy megállt a világ, tízéves technológiai ugrást hajtottunk végre A járvány okozta válság kiteljesedésével gyorsan kiderült, hogy újra kell gondolni azokat az algoritmusokat és logikákat, amelyek alapján eddig működött a gazdaság – mondta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója. Az SAP működésénél úgy látja Pintér, hogy főleg a cloud-és adatszolgáltatások, illetve az online ügyfélélmény javítását szolgáló megoldások iránt élénkült a kereslet.

Brand safety-rendszert fejlesztett a Dot Creative Syntax néven fejlesztett magyar nyelvű brand safety-rendszert a Dot Creative a Neticle szövegelemző céggel közösen. „A szoftver valós időben elemzi az online megjelenő tartalmakat és értékeli ki őket 12 előre meghatározott kategória szerint, lehetővé téve a hirdetők számára a biztonságos tartalmakra való targetálást, illetve a tartalomszolgáltatóknak saját tartalmaik megfelelő szűrését és kategorizálását a hirdetői igények szerint, így mind programmatic, mind direct display kampányok biztosításához alkalmazható”.


Akár már érintkezésmentesen is rátalálhatunk a legjobb munkaerőre! Schönherz Iskolaszövetkezet megtalálta a teleportálás egyik módját: egy online ügyviteli alkalmazás segítségével az ország bármely részén azonnal jelen vannak, így közvetítve cégekhez friss tudású, lelkes junior munkaerejüket. Az immár 25 éves iskolaszövetkezet az új technológia segítségével a minőségi diákmunkaerőt – köztük az ország legerősebben képzett BME-s hallgatóit – úgy biztosítja, hogy mind a megrendelő céggel, mind az új kollégával a munkába állás előtt minden (egyeztetések, toborzás, tudásfelmérés, interjúztatás, szerződéskötés) online zajlik. Így igazán zökkenőmentessé válik a megfelelő kolléga megtalálása, legyen szó IT, mérnöki, gazdasági, adminisztratív vagy bármely irodai, junior által is elvégezhető feladatról!

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Panaszt nyújtott be az EU-nál a Slack a Microsoft ellen Stewart Butterfield, a Slack első embere már július elején azt nyilatkozta, hogy az álláspontjuk alapján a Microsoft tisztességtelen versenyt folytat, de ebben a kérdésben aligha számíthatnak arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kartelleljárás indul a redmondi konszern ellen. Pedig az mindent elkövet azért, hogy a vetélytársát kiszorítsa a piacról és ehhez a Teams nevű szoftverét ingyenesen terjeszti a Windows 10 operációs rendszerrel.

Tőzsdére viszi bázisállomásait a Vodafone Jövőre tőzsdére megy a Vodafone európai toronycége, a Vantage Towers, melynek létrejöttét éppen egy évvel ezelőtt jelentette be a Vodafone Csoport vezérigazgatója, Nick Read. A cég papírjait a Frankfurti értéktőzsdére tervezik bevezetni valamikor 2021.. első hónapjaiban kifejezetten azzal a céllal, hogy a korábban az európai Vodafone-leányvállalatok tulajdonában lévő passzív infrastruktúra-állományt jobban hasznosítani tudják.

Zsarolóvírus-támadás érte a Garmint, napokra leáll több szolgáltatás Számos szolgáltatását leállította a Garmin. Egy zsarolóvírus ugyanis az amerikai cég belső hálózatához és a termelést irányító néhány rendszerhez is hozzáfért, majd titkosította az azokon található fájlokat. A vállalat a hivatalos Twitter-oldalán jelentette be, hogy a következő napokban a károk enyhítésére karbantartási munkálatokat végeznek, ami miatt több szolgáltatás is szünetelni fog. 

Beperelte az Apple társalapítója a YouTube-ot Bitcoinos csalók élnek vissza Steve Wozniak nevével. A Bloomberg beszámolója alapján Steve Wozniak saját maga és tizenhét további közismert személy nevében pert indított a YouTube ellen. Az Apple társalapítója azt kifogásolja, hogy rendre a felperesek nevével és megjelenésével visszaélő, bitcoinos csalásokat elkövető videók jelennek meg a portálon, ám semmi sem történik, hiába lesznek azok jelentve.

Focistadion méretű ballonnal küldi az űrbe új távcsövét a NASA A kaliforniai Jet Propulsion Lab csapata által a NASA tudományos ballonprogramjának keretében fejlesztett ASTHROS ( Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) elnevezésű szubmilliméteres hullámhosszúságú nagy spektrumú felbontású asztrofizikai sztratoszférikus teleszkóp a tervek szerint 60 kilométerre az űrhatár alatt lebegne.

Nemsokára jöhet a Microsoft első androidos mobilja Bár a Microsoft titokban tartja az Android mobil operációs rendszert futtató, kétképernyős, kihajtható Surface Duo megjelenésének időpontját, jól értesültek szerint még a nyáron debütál.

Tovább javul a Gmail A Google az évek óta elérhető DMARC email-hitelesítési szabvány alkalmazásával tervezi növelni a Gmail levelezőszolgáltatást használók biztonságát, hatékonyan megvédve őket az adathalászoktól.

A gazdaság újraindítása uniós források segítségével Az uniós források is a gazdaság újraindítását és a munkahelyek megőrzését szolgálják, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program újabb támogatási szerződéseinek aláírásán.

Küzdelem a munkanélküliség ellen A kormány szövetségesnek tekinti a magyar vállalkozásokat a munkanélküliség elleni harcban, mondta Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fontos hír a Windows 10 frissítésével kapcsolatban Mostantól egyre több, a Windows 10 operációs rendszer régebbi változatait futtató számítógépen kezdeményezi a Microsoft a legújabb May 2020 Update kiadásra való frissítést.

Intel: növekvő bevétel, halasztott fejlesztés Húsz százalékkal 19,7 milliárd dollárra növelte bevételét a második negyedévben az Intel az előző év azonos időszakához képest annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány miatt otthonról dolgozni kényszerülők közül sokan új PC-t vásároltak.

 

ECONOMY

Szerdán trösztellenes bizottság elé citálják a legnagyobb tech-cégek vezetőit az USA-ban Jövő hét szerdára ütemezték az Egyesült Államok négy meghatározó techvállalata vezetőinek meghallgatását, melynek keretében a kongresszus trösztellenes albizottsága előtt kell bizonygatniuk majd, hogy működésükkel nem sértik meg a kapitalizmus amerikai jogrendben lefektetett játékszabályait.

Egyetlen kütyüvel sok bajtól megkímélhetik magukat az autósok: nem túl drága, megéri Egyre elterjedtebb Magyarországon az autós menetrögzítők használata: bár valóban hasznos lehet, ha bizonyítani kell valamilyen ügyben az igazunkat, de akár komoly bajba is kerülhetünk a felvételek miatt. Milyen jogszabályok vonatkoznak az ilyen eszközök használatára és a felvételek esetleges felhasználására? 

Hány céget érinthet a kata átalakítása? A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) csak úgy maradhat az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája", ha azt egyetlen nagy cég sem használja a munkaviszony alternatívájaként. Az új szabályozás igazságosabb adóügyi helyzetet is teremt jövőre - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Mekkora átrendeződést okozott a járvány a lakossági és vállalati megtakarításokban? Az elmúlt hónapokban újraépültek a lakossági és vállalati megtakarítások, sőt a beruházási hitelekre is nagy az igény - derül ki az általunk megkérdezett pénzintézetek (OTP, MKB, CIB, Takarékbank) helyzetelemzéséből.

Meddig tarthat még a techcégek szárnyalása a tőzsdén? Jim Cramer, a CNBC szakértője azt mondta, hogy a koronavírus-járvány miatti tőzsdei emelkedést nem szabad összehasonlítani a 90-es évek végi dotcom tech buborék megszűnésével. A 90-es évekkel szemben ugyanis a mostani nagy technológiai vállalatok – mint az Apple, az Amazon vagy a Microsoft – sikeresen helytállnak a mai piacokon.

Úgy vett fel 60 milliárd forint hitelt Magyarország, hogy szinte semmit nem tudunk róla Több mint hatvanmilliárd forint (175 millió euró) hitelt vett fel Magyarország az Európa Tanács Fejlesztési Banktól (CEB) a járvány elleni védekezés költségeinek fedezésére – jelentette be a múlt héten a Pénzügyminisztérium (PM). Elsőre érthetetlen, miért volt szükség a forrásra a komoly költségvetési mozgástér és a jelentős kormányzati tartalékok miatt, másodikra pedig még érdekesebb a hitel, hiszen szinte semmit nem lehet tudni a részletekről. 

Nem kicsit zuhant a fogyasztói bizalom a COVID-19 miatt A Covid-19 pandémia hatására 2019 utolsó negyedévéhez képest globálisan 14 pontot zuhant a fogyasztók bizalma világszerte: 107-ről 92-re esett vissza; Európában 74 ponton állt 2020 második negyedévében. A magyar mutató 11 pontos eséssel 66 pontra süllyedt. A kontinensen 30-30 pontos eséssel Lengyelország és Portugália zuhant a legnagyobbat. 

Készpénzzel fizetnek legtöbbször a magyarok - állítja egy friss kutatás Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) tagjai közreműködésével országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett a hazai elektronikus fizetés helyzetéről, ezúttal a járványügyi helyzetben. A közleményből kiderül, hogy a háztartások többsége rendelkezik bankkártyával, okostelefonnal és laptoppal is.

A fejlett országok valójában kevésbé pusztítják a környezetet - tényleg így van? Miközben a közelmúltban az amazonasi erdőtüzektől volt hangos a világsajtó, kevesen tudják, hogy 1990 és 2015 között Magyarországon csaknem 15%-kal nőtt az erdőborítás, ezzel hazánk 29. helyen szerepel az erdők kiterjedését bemutató képzeletbeli világranglistán. Némiképp árnyaltabb a kép, ha az erdők mennyisége mellett azok minőségét is tekintetbe vesszük, ezzel együtt is elmondható, hogy hazánkhoz hasonlóan a világ számos pontján kedvező erdősülési trendek (is) zajlanak.

Zombicégek és elképesztő adóssághalom: a gazdasági életmentés ára A koronavírus nyomán minden idők legnagyobb állami mentőcsomagjai zúdultak a gazdaságokra, unortodox eszközökben sincs hiány. Az egyik sláger a vállalati hitelezésben a szinte korlátlan mértékű kötvényvásárlás ígérete, ami látszólag egy csomó finanszírozási problémát varázsütésre megold, de egyáltalán nem biztos, hogy nem lesznek hátulütői. Miközben fontos eredmény, hogy a hirtelen összeomlást sikerült elkerülni, és az állami költést is minimalizálták, zombicégek, pénzpiaci lufik és elképesztő adóssághalom ólálkodik a modell mögött.

Csak úgy röpködnek az internetes gigabírságok: vastagon fog a hivatal ceruzája Vastagon fog a Gazdasági Versenyhivatal ceruzája, ha az online piacterekről van szó. A közelmúltban a GVH több súlyos, milliárdos nagyságrendű összeget is elérő bírságot szabott ki az online piactereken zajló magatartások miatt - gondoljunk csak a Booking.com B.V., valamint az Alza.hu Kft. és az Alza.cz a.s. ellen lefolytatott eljárásokra. E folyamat nem zárult le, hiszen nyilvános információk is igazolják, hogy további eljárások vannak folyamatban.