ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/29: A nagyvállalatok játéktere a mesterséges intelligencia

TECHNOLOGY

A nagyvállalatok játéktere a mesterséges intelligencia A nagyvállalatok bátrabban használják az MI-megoldásokat, mert méretükből adódóan használatukkal sokkal több megtakarítást érhetnek el, mint a kisebb cégek. Munkavállalói szinten az MI-tudással összességében magasabb pozíciót, nagyobb fizetést lehet elérni, és a saját hosszú távú jövőjüket is optimistábban látják.

Visszavonul Árvai Péter, a Prezi társalapítója Árvai elköszön a Prezi vezérigazgatói pozíciójától, a jövőben igazgatótanácsi elnökként segíti a cég munkáit. A társalapító tizenkét év után döntött a visszavonulás mellett, az okokat és a tanulságokat személyes posztban foglalta össze.

Kínában szinte senki nem e-mailezik – ezt használják helyette Kínában az e-mailezés soha nem volt a legelterjedt módja a kapcsolattartásnak, manapság pedig még inkább kiszorítja a legelterjedtebb kínai internetes közösségi platform, a WeChat. Az alkalmazásnak már több mint egymilliárd felhasználója van.

Épülhet a magyar szuperszámítógép-hálózat A július 23-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a jövő évtől jelentős forrásokat biztosítanak arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával korszerű és erős HPC-infrastruktúra épüljön ki Magyarországon. A tervek szerint a fejlesztés két lépésben valósul meg, az elsőben a pénzt mind a fejlesztésre, mind a fenntartásra és üzemeltetésre a pénzügyminiszternek kell biztosítania. 

Furmányos a Facebook hirdetési rendszere A Facebook hirdetési szisztémája azért népszerű a reklámozók körében, mert meg vannak győződve arról, hogy a kék világ algoritmusai minden ember számára perszonalizált tartalmakat jelenítenek meg. Vagyis a hirdető számára az nyújtja a valódi előnyt, hogy a Facebook a potenciális ügyfeleinek mutatja meg a hirdetést. De hogyan is működik ez a rendszer?


Új üzleti elemzők érhetők el a piacon! Informatikus és közgazdász junior munkavállalókat képeznek tovább Microsoft BI eszközök és megoldások ismeretére, amelynek köszönhetően folyamatosan állnak rendelkezésre új, megfizethető bérezésű adatelemzési és BI rendszerfejlesztő munkatársak. A BI rendszer a cégeknél szigetszerűen működő jelentésekből, kimutatásokból, táblákból folyamatok átlátására és javítására megfelelő adattárházat tud kiépíteni. A képzést a Schönherz Iskolaszövetkezet ingyenesen szervezi diplomaszerzéshez közel álló egyetemisták számára, akiket a megfelelő tudás elsajátítása után piaci megrendelőinél állít munkába. Mint ismeretes, a munkaerőpiacon (legyen szó gazdasági vagy IT szektorról) egyre nagyobb igény mutatkozik azokra a professzionális IT rendszereket használó üzleti elemzőkre, akik szakszerűen dolgozzák fel „az új olajat”, az adatokat, és értenek ezek célnak megfelelő rendezéséhez, vizuális megjelenítéséhez. Amennyiben többet tudna meg a BI üzleti elemzőkről, mint lehetséges munkatársakról, ezeken az elérhetőségeken kérhet további információt: partner@schonherz.hu+36 1 296 2526.

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


A válság arra is megtanított, hogyan kössünk irodabérleti szerződést A koronavírus-járványból okulva, a home office szerepének növekedése miatt számítani lehet az eddigi irodabérleti szokások megváltozására. Mindenekelőtt arra, hogy a cégek körültekintőbben állapíthatják meg, hosszabb távon mekkora irodaterületre van szükségük. Emellett elsősorban a több ezer négyzetméteres irodabérleményt fenntartó cégek azt is mérlegelhetik, hogy mekkora területet tudnának albérletbe adni anélkül, hogy különösebb költségbe vernék magukat, sőt a felesleges területek ily módon való hasznosításával még bevételre is szert tegyenek.

Mit tanult a 3D nyomtatóipar a koronavírus-járványból? Egyelőre még nem látjuk a Covid-19 végét – valószínűleg, majd ha lesz oltás, utána –, viszont már az eddigiekből is sokat tanult a gyártó-, így az egyébként jól felkészült 3D nyomtatóipar is. A 3DPrint.com ezeket a céges és egyéni szinten egyaránt egyedi tanulságokat foglalta össze öt pontban. A járványra adott reakció nyomatékosította a modern ipar erősségeit és gyengéit. A tapasztalatokat a cégek nyilván beépítik jövőbeni működésükbe.


ITBUSINESS AWARD Idén is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra. A jelentkezők projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „Inside ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

Pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél.
Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Ugyancsak eddig az időpontig várjuk a pályázók max. 1 perces videóját, amely témája szabadon választott az adott termékfejlesztéssel, illetve az innovatív projekttel kapcsolatban.

De beszéljen szavak helyett a tavalyi díjkiosztó rövidfilmje.


Az izraeli technológiai startupok létét fenyegeti a koronavírus-járvány Az Israel Innovation Authority (IIA) a nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta, hogy a helyi IT-szektorban jelentős mértékben nőtt a munkanélküliek száma. A cégek fele már nem állít munkába új dolgozókat és csökkentette az alkalmazottak bérét. Hagay Levin, az IIA igazgatósági tagja elmondta, hogy nagyon problémás trendek figyelhetők meg és a dokumentum eredményeinek figyelmeztető jelként kell szolgálniuk a politikai döntéshozók számára. A helyzet sokkal rosszabb annál, mint amire a járvány kitörésekor számítottak.

Intelligens rendszer a szoftverhibák kiszűrésére A Michigani Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a Microsoft Research kutatói egy olyan technikát fejlesztettek ki, amely az összetett számítógépes programokat hagyományos szoftvertesztek nélkül kutatja át hibák után. Az Armada nevű rendszer matematikai módszerek segítségével állapítja meg, hogy az algoritmusok valóban jól működnek-e vagy sem és pontosan azt teszik-e, amit tenniük kell.

Fenntarthatósági szakembereket képez a METU a divatiparnak A divatipar modern kihívásain és fenntartható gyakorlatain dolgoznak majd a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legújabb, Fenntartható divatmárka menedzsmentje szakirányú továbbképzésén végzett hallgatók. Az intézmény portfóliójának megújítására a piaci változások miatt volt szükség: a luxusiparban ma már kiemelt szerepet kapnak ugyanis a társadalmi felelősségvállalási projektek, amelyek menedzsmentje új ismereteket igényel.

Trösztellenes vizsgálat indult négy techóriás ellen Holnap hallgatja meg az amerikai törvényhozókból álló bizottság Tim Cookot, Mark Zuckerberget, Jeff Bezost és Sundar Pichai-t, az Apple, a Facebook, az Amazon és a Google első emberét, mivel a feltételezések szerint a négy technológiai óriás a másol-megszerez-megöl stratégiával bánik el riválisaival.

Jobb lehet a vártnál a magyar gazdaság idei teljesítménye Meghaladhatja a várakozásokat és az uniós átlagot a magyar gazdaság idei teljesítménye, mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára.

Vicces hiba miatt omlik össze laptopokon a Windows 10 Egy új problémát azonosított a Microsoft a DirectX Video Memory Management modulban, amelytől összeomilk az operációs rendszer, ha valaki ismételten megnyitja és bezárja a laptopját.

Szereti a Pepsit a Microsoft Bejelentette a Microsoft és a PepsiCo, hogy egy öt évre szóló együttműködés keretében a szoftvergyártó óriás lesz a PepsiCo felhőszolgáltatója. A szerződés értelmében a PepsiCo 270 ezer alkalmazottja a Microsoft Teams konferencia alkalmazást és az Office 365 irodai csomagot fogja használni az elkövetkező években.

Android-mobilok teljes feltöltése 15 perc alatt A közeljövő Android mobiljait rendkívül gyorsan fel lehet majd tölteni a Qualcomm legújabb Quick Charge 5-ös töltési technológiája segítségével: 5 perc alatt akár 50 százalékra, 15 perc alatt teljesen.

 

ECONOMY

Ezt érdemes tudni a céges autók magánhasználatáról A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 8.37. szerint adómentes a kifizető, külföldi székhelyű jogi személy, egyéb szervezet által biztosított személygépkocsi magáncélú használata, továbbá azzal összefüggésben úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása. A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Milyen szabályokra kell figyelni?

Kész az újabb amerikai mentőcsomag Egyik lábunkkal még a járványban vagyunk, a másikkal már a kilábalás útján, az amerikai népnek pedig szüksége van további segítségre" - fogalmazott McConnell szenátor a törvényjavaslat bemutatásakor. Az első kommentárok szerint várhatóan nagy vitára készteti majd a törvényhozókat, kivált az a javaslat, amely kétharmadával - 600 dollárról 200 dollárra - tervezi csökkenteni a járvány miatt nyújtott munkanélküli gyorssegély heti összegét.

A lakosság is felfigyelhet az aranyralira Történelmi csúcsra emelkedett az arany árfolyama, egy uncia ára meghaladta az 1940 dolláros szintet. A napon belül több mint 2 százalékos árfolyam-emelkedéssel a 2011 szeptemberében látott 1920 dolláros rekordár a múlté lett. Az Erste azt írta, a csúcsdöntésre azért kerülhetett sor, mert minden tényező az erősödést támogatja: nem látszik a megoldás a kínai–amerikai vitában, a dollár gyengül, a hozamok csökkennek, a Covid–19-járvány továbbra is terjed, miközben újabb monetáris és fiskális élénkítés jöhet a világban.

Csodaszarvas és aranytömbök: 326 millióba kerül az adófizetőknek az MNB két új szobra Nettó 326,5 millió forintot fizet ki két grandiózus szoborért a Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége – derült ki a közbeszerzési értesítőből. A szerződés szerint az Arany Dinamikája és a Csodaszarvas szobrok az egykori Postapalotát díszítik majd a budai Krisztina körúton. Előbbi nettó 127 millió, utóbbi pedig nettó 199,5 millió forintba kerül. Az alkotásokat Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti el.

Mit tehetnek a turizmus szereplői a járvány után? A világjárvány után a turisztikai szektor szereplőinek két nagyon fontos dologra kell felkészülni. Az egyik az, hogy minden szabályozásnak és elővigyázatosságnak eleget tegyenek, a másik az, hogy tudassák a világgal, hogy újra lehet rájuk számítani. A Forbes azt vette végig a Loreto szigeteken található Villa del Palmar Beach Resort és Spa esettanulmányán, hogy mire is kell most figyelni. A tippek izgalmasak lehetnek más szektorban dolgozóknak is.

Milyen lesz az Amerika „utáni” világ? Az új világrend már nem Amerika köré, pontosabban alá épül. Az Egyesült Államok egy lesz a vezető hatalmak közül. Feltéve, ha nem esik szét. A Szovjetunió esetében kisebb konfliktusoktól eltekintve a bomlás nem torkollott belső háborúba. Ráadásul geopolitikai pólusként évtizednyi békés gyengélkedés után megmaradt a régi, a cári időkben betöltött szerepéhez visszatérő Oroszország. Amerika most a gyengülés, a belső szétesés ijesztő jeleit mutatja.

Az 5 legjobb külföldi (online) bankszámla lehetőség a gyengülő forint miatt A forint folyamatosan értékelődik le, nem mindegy milyen devizába váltjuk át (ha átváltjuk), hol tartjuk és mennyiért. Egyre több az online megoldás. Míg év elején a 340 körüli tartománytól tartottak az elemzők a forint euróval szembeni árfolyama kapcsán, a koronavírus olyannyira megrengette a gazdasági helyzetet, hogy 2021-re már a 370 forintos euró sem tűnik irreálisnak. Az MNB júliusi kamatvágása után pedig biztosra vehető, hogy a gyengébb forint hosszabb távon is velünk marad.

Mi történik a hitelekkel most, hogy az alapkamat 0,6 százalékra csökkent? A jegybank július 22-től 0,6 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Ezen lépését az MNB már előre bejelentette, így az elemzőket nem érte váratlanul. Ugyanakkor a jegybank kommunikációjából arra lehet következtetni, hogy ezúttal a csökkenést a hosszú hozamoknál is mindenképpen érvényesíteni szeretnék: éppen ezért az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy mi fog történni a hosszú kamatperiódusú hitelek kondícióival, melyekre az előző kamatvágás csak minimális hatással volt.

Már a tartalékaikat élik fel a hazai utazási irodák Csak heti nyolc charterjáratot tudnak működtetni az utazási irodák a nyári főszezon közepén, holott tavasszal még a tavalyi járatok számának a negyedében, azaz heti húszban bíztak, írta meg a Világgazdaság. A lap szerint kérdéses a téli utazási idény forgalma is, ugyanis egyelőre a magyar kiutazók által kedvelt összes térség tiltott zónában van.

Tőkeháborútól félti a dollárt az amerikai guru Az ismét egyre jobban kiéleződő amerikai-kínai háború azzal fenyeget, hogy az országok elszívják egymás elől a tőkét, illetve korlátozzák a befektetéseket. Ez pedig rossz hír lenne a dollár számára, mely további gyengülés elé nézne, ha ez megvalósulna – idézi a Marketwatch Ray Dalio befektetési guru véleményét.