ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/30: Magyarország csak sereghajtó a digitális forradalomban

TECHNOLOGY

Csak egy helyen volt áttörés Az Infoparlament napján jelent meg a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő, európai uniós mutató, a DESI index 2020-as kiadása. Magyarország egy helyet előre lépve a 21. helyen végzett az összesített rangsorban, 7 százalékpontról 5 százalékpontra (47,5 pont az 52,6 ponttal szemben) csökkentve lemaradását az uniós átlagtól.

Csontos Zoltán a Delta Technologies új igazgatósági elnöke A Delta Technologies igazgatósági elnöki pozícióját a mai naptól kezdve Csontos Zoltán tölti be – született meg a döntés a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég rendkívüli közgyűlését követően. Csontos Zoltán a Delta csoport négyfős vezetőségének tagja és a vállalat társtulajdonosa. A közgyűlés elfogadta a Delta Technologies igazgatóságának, valamint felügyelő- és auditbizottságának múlt héten előterjesztett további személyi változásait.

Komoly uniós forrásokra pályázhatnak a hazai kkv-k A kormány a lehető legtöbb segítséget megadja a magyar vállalatoknak ahhoz, hogy sikerrel pályázzanak közvetlenül is uniós forrásra, ezért újraindítják - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közreműködésével - a kkv-knak szóló mentorprogramot, jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Szerkezeti átalakításba kezdtek az Intelnél, egy kulcsfontosságú szakember távozik Az Intel háza táján nincs minden rendben, ugyanis a legutóbbi negyedév pénzügyi eredményeinek ismertetésekor kiderült, a 7 nm-es csíkszélességgel kapcsolatban problémák merültek fel az elmúlt időszakban, amelyeket ugyan sikerült elhárítani, ám az új gyártástechnológia ennek ellenére további fél évnyi csúszást szenvedett el, vagyis az eredeti tervekhez képest már egy év lemaradásban van.


ITBUSINESS AWARD Idén is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra. A jelentkezők projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „Inside ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

Pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél.
Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Ugyancsak eddig az időpontig várjuk a pályázók max. 1 perces videóját, amely témája szabadon választott az adott termékfejlesztéssel, illetve az innovatív projekttel kapcsolatban.

De beszéljen szavak helyett a tavalyi díjkiosztó rövidfilmje.


Magyarország csak sereghajtó a digitális forradalomban Jelentősen elmarad az EU-tól, de még a régiónk jelentős részéről is a magyar pénzügyi szektor digitalizációja: még mindig viszonylag kevesen használnak internetes, mobilos felületeket a banki ügyintézéshez, ráadásul maguk az alkalmazások is sok esetben korlátozottak és nehezen használhatók. Néhány finanszírozási forma ráadásul, mint a közösségi finanszírozás, gyakorlatilag nem létezik Magyarországon – derül ki mindez az MNB legfrissebb versenyképességi jelentéséből.

Szeretjük a versenyt, mert egyre jobbá tesz bennünket – interjú a Hírstart főnökével A híraggregátor oldalak egyedi megoldásaikkal és gondolkodásmódjukkal jól tudják magukat tartani a Google és Facebook uralmának idején is – többek között ez is kiderült Virág Attila szavaiból. A technológiai szakember szerint napjainkban a formátumok versenyét éljük, így a Hírstart számára is fel van adva a lecke, ám a hazai- és a nemzetközi verseny csak szükséges a fejlődéshez.

A Visa 5 tippje a sikeres digitális jelenléthez vállalkozások számára A világjárványnak köszönhetően a fogyasztók elsősorban a digitális megoldások felé fordulnak, és elvárják, hogy gyorsan és biztonságosan tudjanak keresni, vásárolni és megrendelni termékeket – mindezt otthonról, a társadalmi távolságtartás szabályait betartva. Ez az elmozdulás minden vállalkozás esetében megköveteli az üzleti modell újragondolását és a változó fogyasztói igényekhez való alkalmazkodást, mérettől függetlenül.

Így ment életet az Apple Watch Amellett, hogy cicás számlapot is beállíthatunk, csuklónkra tekintve olvashatjuk értesítéseinket, és akár hívást is indíthatunk, fogadhatunk, az Apple Watch egészségügyi eszköznek sem utolsó. A korábbi változatok csak pulzust mértek, aztán az Apple egyre több funkciót adott hozzá az újabb és újabb kiadásokhoz, és az okosóra most már képes felismerni, ha elesett a viselője, majd automatikusan jelezni ezt a hatóságoknak, továbbá van benne EKG.

Nyomtatott műholdrajok a világűrben A CubeSat miniatürizált műhold, több 10x10x10 centis kockaegységből áll össze, tömege nem több 1,33 kilónál. Gyakran készülnek kereskedelmi forgalomban kapható elektronikai és szerkezeti alkatrészekből. Jelenleg is folynak a tárgyalások a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) 2021-ben páyára kerülő első műholdakról. A „Kicsi űrhajórajok” nevű projektben az orosz Tomszki Műszaki Egyetem (TPU) is részt vesz, ők nyomtatják legalább öt műholdhoz a keretet.

Nem a hagyományos média a legnépszerűbb hírforrás A járvány kirobbanása előtti időszakban az internetezők fele már lényegében egyáltalán nem a tévéből, a rádióból vagy a nyomtatott sajtóból tájékozódott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2019 novembere és decembere között készült piackutatása szerint. Az internet teret nyer minden korosztály hírfogyasztásában és szórakozásában, de ez a tendencia a Z-generációnál a leglátványosabb.

Sajátosan kezdődik az új tanév az ELTE-n A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel tantermi és online kurzusok kombinációjával indítja a tanévet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE).

Belépett a Netflix a milliárdosok klubjába Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Netflix: meghaladta az egymilliárdot azoknak az androidos okostelefonoknak a száma, amelyeken fut a streaming szolgáltató mobilalkalmazása.

Ennek a Windows 10-újdonságnak mindenki örülni fog A Windows 10 operációs rendszer egy következő változatában az Alt-Tab kombinációval elérhetjük majd az Edge-ben megnyitott böngészőlapokat is.

Kevés magyar kkv-nak van információbiztonsági stratégiája Az Európai Unióban tevékenykedő kis- és középvállalkozások körülbelül 20 százalékának van valamilyen információbiztonsági stratégiája, Magyarországon ez az arány hasonló, 17-18 százalék, mondta Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora.

Csak online tartják meg a januári CES-t A bizonytalan helyzetben nem merik bevállalni az illetékesek, hogy a Las Vegas-i kiállítóközpontban hagyományos módon rendezzék meg a világ legérdekesebb fogyasztói elektronikai kiállítását.

 

ECONOMY

Főleg arany ékszert és aranytömböt adunk zaciba Így válság idején sokan szégyenkezve adják zálogba a családi kincseket: a dédszülők arany ékszerét vagy az ezüst evőeszközöket. A cégvezetőknek azonban nincs ilyen fenntartásuk. Sokuk a záloghitelben a gyors pénzügyi megoldást látja. A vállalatvezérek néha olyan nagyértékű műtárggyal állítanak be a BÁV-hoz, hogy akár 10-15 millió forintos zálogkölcsönt is fel tudnak venni. Páran eleve csak azért vesznek befektetési aranytömböt, hogy aztán a későbbiekben könnyen juthassanak hitelhez.

„Valami különlegeset hozunk létre, ami eléri a célját és a közönségét is” Para-Kovács Imre több mint 25 éves televíziós, Szente Krisztián közel 15 éves online videókészítési tapasztalattal alapította meg az FTR PIX nevű tartalomgyártó céget. De mennyire látják nyitottnak a saját magyar megbízóikat a formabontó, innovatív megoldásokra, és kogyan gondolják összekapcsolni a közösségi felületeken őszinte hangnemet megütő influencerek, vloggerek világát és a mainstream médiában megszokott minőséget?

Sosem látott számokat mutatunk: most akkor mennyi pénzt is kapunk Brüsszeltől a következő 7 évre? A koronavírus miatti helyreállítási alapból kalkulációk szerint az eredeti tervnél 2,4 milliárd euróval kevesebb támogatást kaphat majd Magyarország, és valószínűleg ezt kompenzálja túl az a valamivel több, mint 3 milliárd euró" többlettámogatás, amit a kormányzati kommunikáció szerint sikerült kiharcolnia a miniszterelnöknek.

Profittal akarja zárni az évet a Revolut Nyolcvanmillió dolláros befektetéssel gazdagodott a Revolut. A fintech eddig 500 millió dollárt szedett össze a negyedik befektetési körében. A céget 5,5 milliárd dollárra értékelik. A befektetők bizalma nem rendült meg, a tranzakciók megfeleződtek, de a kriptopénz és a tőzsdézés megmenti a céget.

Hiába irtották a járvány alatt: még mindig rekordsok kápé van a magyaroknál Ismét rekord dőlt meg júniusban: 6965 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége az MNB legfrissebb adatai szerint. Annak ellenére növekszik a lakosságnál lévő felhalmozott készpénz, hogy a bankok, pénzügyi szervezetek már jó ideje próbálják kiszorítani a használatból.

Lassult a felzárkózás: visszahúz az egészségügy és az oktatás A magyar gazdaság versenyképessége az EU 28 tagállama közül a 19. helyen áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslése szerint. A most nyilvánosságra hozott versenyképességi jelentésből az derül ki, hogy a magyar teljesítmény jobb a kelet-európai átlagnál, előzzük Olaszországot és Szlovákiát is. Egyes részterületeken ugyan már az elmúlt két évben is ért el Magyarország előrehaladást, ám még rengeteg tér van a fejlődésre.

Adófizetési biztosíték: megpecsételheti az ügyvezető sorsát, ha elmulasztja leróni Adófizetési biztosítékot kér a NAV az adózótól, ha képviselője vagy 50 százalékot meghaladó tulajdonosa volt 5 éven belül olyan cégnek, amely 1 millió forintot meghaladó (legnagyobb adóteljesítményű adózók esetén ez 2 millió forint) tartozással szűnt meg, ami az adóregisztrációs eljárásig semmilyen módon nem térült meg.

A vírussal befellegzett a dollárnak is A járvány kezdetén ráugrottak a befektetők az amerikai dollárra, hiszen válság idején az jellemzően biztonságos menedéknek bizonyult. Azonban ahogy látszódnak az amerikai járványkezelés súlyos hibái, úgy veszíti el fokozatosan erejét a dollár is. A kérdés, hogy ezzel véget ért-e a dollárkorszak.

Jelentett a Deutsche Bank: reménysugarak az idei évre A Reuters elemzői konszenzusában várt 183 millió eurónál kisebb, 77 millió eurós adózás utáni veszteségről számolt be ma reggel közzétett gyorsjelentésében a Deutsche Bank. A társaság az első negyedévi 506 millió eurónál több, 761 millió eurónyi hitelezési céltartalékot képzett a koronavírus gazdasági hatásai miatt.

Továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában tartja a hitelminősítő az Alteo kötvényeit Megerősítette a Scope Ratings a tavaly megállapított BBB- besorolását az Alteo kötvényeire, ami azt jelenti, hogy megtartotta a „befektetésre ajánlott” kategóriát. Az Alteo tavaly kérte fel a hitelminősítőt az értékelésre, miután jelezte, hogy részt kíván venni a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogramban, amelynek minimumfeltétele volt a kötvények B+ minősítése.

Óriási a visszaesés a Wizz Airnél, veszteséges lett a negyedév Alaposan megérezte a koronavírus negatív hatását a Wizz Air, a cég utasforgalama és bevételei is jelentősen visszaestek, emellett veszteséges negyedévet zárt a fapados légitársaság. A cég részvényárfolyama a gyenge eredményekkel ellentétben viszont emelkedik, ami annak tudható be, hogy az elemzők még a látottaknál is nagyobb visszaesésre számítottak.