ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/31: Innovációs hullám a járványhullám nyomán

TECHNOLOGY

Nagy megoldások kis cégeknek is Magyarországon a koronavírus-járvány a veszélyhelyzet megszüntetésével az újranyitás szakaszába lépett, azonban a globálisan növekvő esetszámok és szakértői jóslatok miatt sokan egy második hullámra is számítanak. A pénzügyi szektor digitális átállási törekvéseit gyorsítópályára küldő első hullám tanulságairól, eredményeiről, valamint a jövő lehetőségeiről Bodnár Zsigmond, a FaceKom ügyvezetője számol be.

Egymilliárd forint fölötti megbízás a 4iG-nek A 4iG arról tájékoztatta befektetőit, valamint a pénz- és tőkepiac szereplőit, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal által kiírt „eKereskedelem szerver infrastruktúra és licence beszerzés” megnevezésű közbeszerzési eljárás nyertes ajánlataként hirdette ki a 4iG, a Getronics Magyarország és az ASH Szoftverház közös ajánlatát.

Katasztrofálisan bezuhant az amerikai GDP A kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által közölt első becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) szezonális kiigazítással számolva 32,9 százalékos évesített ütemben csökkent április-júniusban, ami a legrosszabb érték a negyedéves GDP-adatok számításának kezdete, 1947 óta.

„Túl nagy hatalmukról” faggatták az Apple, az Amazon a Google és a Facebook fejeseit Az amerikai törvényhozók úgy gondolják, hogy túl nagy a hatalomra és befolyásra tett szert a négy legnagyobb amerikai internetes cég – az Amazon, az Apple, az Alphabet és a Facebook –, legalábbis több amerikai törvényhozó osztotta ezt a vélelményt a vállalatvezetők szerdai képviselőházi meghallgatásán.


Új üzleti elemzők érhetők el a piacon! Informatikus és közgazdász junior munkavállalókat képeznek tovább Microsoft BI eszközök és megoldások ismeretére, amelynek köszönhetően folyamatosan állnak rendelkezésre új, megfizethető bérezésű adatelemzési és BI rendszerfejlesztő munkatársak. A BI rendszer a cégeknél szigetszerűen működő jelentésekből, kimutatásokból, táblákból folyamatok átlátására és javítására megfelelő adattárházat tud kiépíteni. A képzést a Schönherz Iskolaszövetkezet ingyenesen szervezi diplomaszerzéshez közel álló egyetemisták számára, akiket a megfelelő tudás elsajátítása után piaci megrendelőinél állít munkába. Mint ismeretes, a munkaerőpiacon (legyen szó gazdasági vagy IT szektorról) egyre nagyobb igény mutatkozik azokra a professzionális IT rendszereket használó üzleti elemzőkre, akik szakszerűen dolgozzák fel „az új olajat”, az adatokat, és értenek ezek célnak megfelelő rendezéséhez, vizuális megjelenítéséhez. Amennyiben többet tudna meg a BI üzleti elemzőkről, mint lehetséges munkatársakról, ezeken az elérhetőségeken kérhet további információt: partner@schonherz.hu+36 1 296 2526.

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Pénzzel tömné a tartalomgyártókat a Facebook, hogy legyőzze a TikTokot A TikTok nemrég különített el csak erre a célra Amerikában egy 200 millió dolláros alapot, de hamarosan globálisan is elkezdi szórni a pénzt a menő tartalomgyártóknak. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Facebook is hasonló műveletet indított be azért, hogy elhódítsa a TikTok leghíresebb sztárjait. Mark Zuckerberg csapata állítólag már nagyon nagy összegű ajánlatokat is tett a leghíresebbeknek, hogy váltsanak platformot.

Mit gondol a Volkswagen márkaigazgatója a Tesláról és a jövőről? Tegnap végre vezethettem a Volkswagen ID-3-at. Jó rég vártam már, hogy elérkezzen ez a na, de végre eljött ez is és egyszer csak a kezembe nyomták az ID.3 kulcsot. Az autógyárak a háttérben kemény csatát vívnak egymással a vásárlókért folyó harcban. Mit gondol a Tesláról és általában a jövőről a Volkswagen márkaigazgatója?


ITBUSINESS AWARD Idén is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra. A jelentkezők projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „Inside ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

Pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél.
Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Ugyancsak eddig az időpontig várjuk a pályázók max. 1 perces videóját, amely témája szabadon választott az adott termékfejlesztéssel, illetve az innovatív projekttel kapcsolatban.

De beszéljen szavak helyett a tavalyi díjkiosztó rövidfilmje.


Jól vizsgázott a távközlési infrastruktúra a járvány során Egyre többen egyre nagyobb mennyiségű online adatot mozgatunk meg hétköznapjaink során, de vajon milyen további fejlesztésekre van szükség, illetve hogyan tud felkészülni az ICT-szektor például a koronavírus-járvány következő hullámára? Kis Alberttel, az Invitech infrastruktúra és társszolgáltatói vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Az építőipar problémáját nem a járványhelyzet okozta A járványhelyzet leginkább határidő csúszásokkal érintette az építkezéseket, kisebb munkacsoportokban végezték az egymásra épülő munkafolyamatokat, hogy elkerüljék a megbetegedéseket. Ugyanakkor Koji László, az ÉVOSZ elnöke kitért arra is, hogy járványhelyzet miatt a létesítmények láncfolyamatában résztvevők között erősödött az együttműködési készség és szintet lépett a digitalizáció is.

Vegán lazac Bécsből A bécsi Legendary Vish startup növényalapú hal- és tengeri gyümölcsökkel foglalkozik, első projektjeként vegán lazacfilével állt elő. Céljuk egészségesebb és ízletesebb halalternatívákat nyújtani. A startup összeállt a holland 3D nyomtatógyártó FELIXprinters-szel, együtt dolgozzák ki a finomságot, hogy az textúrában, színben és más karakterjegyeiben is pont olyan legyen, mint az igazi.

Villámgyorsan növekedik a Realme A Twitteren jelentette be a Realme, hogy immáron 40 millió aktív felhasználója van globálisan, és a folyamatos terjeszkedés révén egyre szélesebb közönséget képes elérni. A Realme a mobilpiac egyik legfiatalabb olyan márkája, ami biztos lábakon áll, sőt mi több, igazából már az első tíz gyártó között szerepel a legutóbbi adatok szerint, és már mások mellett az LG-t is meg tudta előzni.

Lesz-e vajon hómofisz-áttörés hosszabb távon? Kezdjük rögtön egy nagy, bürokratikus szervezettel, egy hivatallal, ahol a korlátozások alatt a munkatársak harmada járt be dolgozni, a többiek otthonról melóztak vagy kényszerszabadságon voltak. A munkát el tudták így végezni megfelelően, ennek ellenére olyan home office szabályzatot vezettek be azóta, ami gyakorlatilag pont annyira körülményessé és nehézkessé teszi a lehetőség használatát, mint amilyen a pandémiás időszak előtt volt. 

Bekeményít az EU a kiberbűnözőkkel szemben Az unió most először alkalmazza a kibertámadások elkövetőire vonatkozó, 2019 májusában létrehozott szankciórendszert.

Olcsó 5G-s mobilon dolgozik a Samsung Ahogy egyre több helyen telepítik az 5G mobilhálózatokat, úgy jönnek ki mind több 5G-képes okostelefon-modellel a gyártók, és az új technológia immár nem korlátozódik a csúcskategóriás mobilokra.

Nagyot zuhant a német GDP Rekord mértékben, a vártnál jobban csökkent Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben.

Csodát tett a Huawei Megelőzte a Samsungot az amerikai szankciók által keményen sújtott Huawei a második negyedévben, és a világ legnagyobb okostelefon-gyártója lett.

 

ECONOMY

Jelentősen megnőtt a jegybankok szerepe a válságkezelésben A Financial Times írásában rávilágít, hogy néhány hét leforgása alatt a legtöbb nemzetközileg meghatározó központi bank a GDP 7-16 százalékával növelte a mérlegfőösszegét. Ez az összeg meghaladja a 2008-as globális pénzügyi válságot követő két évben bejelentett eszközvásárlások mennyiségét. A befektetők számára a „ne harcolj a Fed-el” kifejezés egy teljesen új jelentést kap: ne szállj szembe a Fed-el még a nulla százalékos kamatlábak közelében sem.

12 magyar közgazdász gondolatai Andor László, Berend T. Iván, Csaba László, Halmai Péter, Herman János, Jeszenszky Géza, Győrffy Dóra, Kovács Árpád, Losoncz Miklós, Mihályi Péter, Szelényi Iván, Tóth Tihamér. Igen szerteágazó és nívós szerzőgárda biztosítja az olvasót, hogy az Éghajlat Kiadó: Közel, távol Európa című könyvét olvasva nem fog unatkozni. Ahogy a címből is következtetni lehet, a közgazdászok, jogászok, történészek, szociológusok több oldalról mutatják be, hol is tart most az Európai Unió és benne Magyarország, illetve a közvetlen régiónk.

A veszteség se számít, amíg cashpozitívan repked félig üres gépekkel a Wizz Air A Wizz-vezér a következő hónapokban is hullámvasutazásra számít a vírushelyzet függvényében, a cég számára pedig változatlanul az a legfontosabb, hogy a naponta változó helyzethez igazítsa a kapacitását úgy, hogy cash-pozitív maradjon. Magyarul azonnal ritkítanak, vagy törölnek, ha nem jön elég foglalás, a kapacitásokat pedig a jó piacok felé csoportosítják át.

Az ausztrál tőzsdék segítenek a kriptós adózás lepapírozásában Ausztráliában a három legnépszerűbb kriptotőzsde, a Coinjar, a Cointree és a Swyftx partnerségre léptek a Koinly céggel, amely speciális adózási szoftvert fog szállítani nekik. A tőzsdék így segítséget nyújthatnak a felhasználóiknak az adófizetési kötelezettségük teljesítésében.

Görög multi pályázik a Malév GH helyére Miután felvásárolta a BHS Handling Kft.-t, beléphet a repülőgépek és a légi utasok teljes körű kiszolgálásának piacára Magyarországon a Goldair csoport. A Goldair Group nemcsak a légi, hanem a vízi és a vasúti közlekedésben, a logisztikai iparágban és a turisztikai szektorban is meghatározó szereplő. Stratégiai pozíciókat tölt be a pireuszi kikötőben, részesedése van a Rail Cargo Austriában, emellett a Pireusz-Belgrád-Budapest-Bécs vasúti tranzitfolyosó kialakításának jelentős befektetője.

A tudósokon spórol az új uniós költségvetés Nagy bizonytalanságot okozhat az európai tudományos életben az unió kutatási büdzséjének csökkentése. A tudósok szerint a döntéssel az unió fő célkitűzéseit, a klímavédelmet és a digitalizációt kérdőjelezik meg a vezetők. Az európai kutatási és fejlesztési projektek lettek az uniós költségvetési alkudozások nagy vesztesei. A múlt heti EU-csúcson 13 milliárd euróval vágták meg a Horizon Europe programot. Így összesen 81 milliárd eurót fordíthat támogatási programokra a következő hét évben.

A koronavírus-krízis alatt is szépen hízott az egyik legnagyobb svájci bank 24%-os nettó bevételnövekedést jelentett a Credit Suisse 2020 második negyedévére annak ellenére, hogy a bank egy „kihívásokkal teli környezetben” működött és több strukturális változást is kivitelezett. A svájci bank összesen 1,16 milliárd svájci frank profitot ért el, ami a tavalyi számhoz képest 24%-os növekedést jelent. Az elemzők alig 838,9 millió frank bevételre számítottak.

Visszaesett a lakásépítési kedv Az első félévben 8697 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 12 475 volt, 32 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. A Covid-19-járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett - közölte a KSH.

Soha nem láttunk még ekkora veszteséget a Renault-nál Közzétette legfrissebb számait a Renault, a társaság az első félévben 1,26 millió járművet adott el, ami 34,9 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A gyártó arról is beszámolt, hogy az értékesítés javulni kezdett júniusban, és Renault volt a hónapban az első számú márka Európában.

Íme, az MNB receptje a versenyképes magyar jövőért A koronavírus-járvány és a nyomában kialakuló gazdasági válság a társadalom és a gazdaság minden szereplőjét rendkívüli kihívások elé állította. E kihívások egyúttal lehetőséget is rejtenek, amelyek hatékony kiaknázásához ismernünk kell erősségeink mellett gyenge pontjainkat is. A versenyképesség szempontjából kiemelt területeket a Magyar Nemzeti Bank kiemelt figyelemmel követi a Versenyképességi Jelentésében, és fejlesztésükre 330 pontban intézkedési javaslatokat gyűjtött össze a Versenyképességi programjában.