ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/03: Nyakunkon a koronavírus második hulláma?

TECHNOLOGY

Előremutató mellékhatás Kilátástalannak érzi a helyzetét K., amióta beütött a koronavírus-járvány. Egyik napról a másikra március közepén megszűnt a legfontosabb bevételi forrása, ami az Airbnb-n keresztüli szoba- és lakáskiadásból származott. Most próbálja kitalálni a jövőt, azt, hogy lesz-e második hullám, tudni szeretné, meddig fog ez a válság tartani, és hogy van-e még visszaút a normális kerékvágásba. Nincs K. egyedül ebben az országban, rettegésből jók vagyunk.

Közelebb kerülnek a szolgáltatási helyszínek Az IT-szolgáltatásokat kínáló offshore és nearshore vállalatoknak is meg kellett változtatniuk a mindennapi működésüket a járvány miatt. Rövid távon a távmunka miatti alacsonyabb költségű működés a szolgáltatási árakban is megjelenik, míg hosszú távon az offshore helyszínekre küldött feladatok a minőségi problémák miatt visszakerülnek Kelet-Európába.

Támogatják a kkv-k külpiacra lépését Exportösztönző program indul a kkv-k külpiacra lépésének támogatására, miután a HEPA (Hungarian Export Promotion Agency) Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. megkötötte az 1 milliárd forint keretösszegű programra vonatkozó támogatási szerződést.

Versenyre hívja az innovatív vállalkozásokat a Brain Bar A mostani tervek szerint sűrű programot állíthatnak össze ősszel a tájékozódási és kapcsolatépítési lehetőségeket kereső startupperek, csak Európában számos eseményre várják őket. Érdemes lesz kiugrani majd szinte a szomszédba, Kolozsvárra, de spanyolországi és hollandiai kalandok is várják a hazai startupok képviselőit, illetve itthon a Brain Bar jövőfesztiválon ismerkedhetnek a legújabb trendekkel és akár még versenybe is szállhatnak a 150 ezer eurós befektetésért.

Nő a virtuális valóság piac A Half-Life Alyx, az Iron Man VR és a No Man's Skyhoz érkező frissítés csupán néhány olyan program, amely miatt már megéri a felhasználóknak beruházniuk egy virtuális valóság szemüvegbe. A Superdata piackutató cég a legújabb előrejelzésében azt írta, hogy az idei esztendőben a virtuális és a kiterjesztett hardverek, illetve szoftverek piacán a korábban prognosztizált 6,3 milliárd dollár helyett 6,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhetnek majd el a vállalatok.

Artec Eva szkennerrel készülnek az abszolút élethű orvosi próbababák A három éve alapított londoni Lifecast Body Simulation (Lifecast BodySim) több nagy produkcióban is megcsodált munkássága mérföldkő a filmiparban – az általuk szimulált emberi testek kísértetiesen élethűek, szinte meg sem lehet mondani róluk, hogy nem valódiak. A sikerek eredményeként két egészségügyi dolgozó különös, de teljesen logikus javaslattal kereste fel őket – mi lenne, ha filmek mellett orvosi képzésre is készítenének próbababákat?


ITBUSINESS AWARD Idén is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra. A jelentkezők projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „Inside ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

Pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél.
Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Ugyancsak eddig az időpontig várjuk a pályázók max. 1 perces videóját, amely témája szabadon választott az adott termékfejlesztéssel, illetve az innovatív projekttel kapcsolatban.

De beszéljen szavak helyett a tavalyi díjkiosztó rövidfilmje.


„15 perces város” a járványok ellen Számos tervezési megoldás, egy-egy területet érintő részmegoldás létezik a koronavírus-járvány óta előállt új helyzetre, most éppen Milánó polgármestere, Giuseppe Sala jelentette ki, hogy támogatja a „15 perces város” modellt. Az elképzelés szerint minden alapvető üzlet, szolgáltatás és szabadidős tevékenység elérhető akár sétálva is 15 percen belül.

Mennyit bukna egy huaweimentesített Európa? Hatalmas anyagi veszteséggel és jelentős lemaradással járna, ha a kínai Huawei Technologies mobilhálózati berendezéseit effektíve egész Európa területéről száműznék, vagy a kontinens gyorsan megrázná magát és a cég versenytársai be tudnák tölteni az utána keletkező űrt?

Exportösztönző program indul a kkv-knak Exportösztönző program indul a kis- és közepes vállalkozások külpiacra lépésének támogatására, miután a Hepa, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. megkötötte az 1 milliárd forint keretösszegű programra vonatkozó támogatási szerződést – közölte a Hepa. A „Professzionális felkészítés a tudatos külpiacra lépéshez kkv-k számára” című program 200 hazai kkv nemzetközi piacon való megjelenését készíti elő.

Már fejlesztik az 1000 évig működő akkumulátort Az okostelefonoktól kezdve az elektromos autókig bezárólag, a világ energiatárolási megoldásainak jelenleg központi elemét jelenti a lítium-ion technológia. A lítium-ion akkumulátorok és telepek óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, és jelenleg is számos kutatás illetve fejlesztés zajlik kapacitásaik növelése, élettartamuk kitolása céljából.

A válságokból az erős márkák jönnek ki nyertesen Rövid távon az árverseny győztesei is királynak érezhetik magukat, de válságok idején mutatkozik meg idején a márkák értéke. A tapasztat azt mutatja, hogy erős és hiteles márkákat azért is megéri építeni, hogy válságok idején a nyertesek és túlélők közé tartozzunk. Ezt pedig számos márka igen találékonyan oldotta meg.

„A reklám szívás, és mi tudjuk ezt", mondja egy marketingprofesszor Scott Galloway szerint nem titok, hogy a médiaipar komoly bajban van, ahogy a reklámbüdzsék egyre csökkennek. Akik túlélnek, egyre inkább a prémium előfizetéses modellek felé fognak fordulni. „A New York Times túl fogja élni, mert bevételük kétharmada előfizetésekből jön. A visszatérő bevétel a lényeg. A reklám szívás, erre már rádöbbentünk, bár szeretünk úgy tenni, mintha eznem lenne igaz. Mindenki, akinek van pénze elfordul ettől a modelltől" – mondta.

Nagy dobásra készül a Microsoft? Miközben Trump elnök a TikTok betiltására készül az Egyesült Államokban, mivel az amerikai kormányzat szerint a kínai tulajdonú videómegosztó szolgáltatás adatokat gyűjt az amerikai polgárokról, sajtóértesülések szerint amerikai cégek - köztük a Microsoft - folytatnak tárgyalásokat a TikTokot üzemeltető ByteDance cég megvásárlásáról.

Megint rendkívüli frissítést kapott a Windows 10 Egyre többször fordul elő a gyakorta frissített Windows 10 operációs rendszer esetében, hogy egy problémákat megszüntető szoftverfolt újabb problémákat okoz egyes számítógépeken.

Meglepetés a Facebooktól Míg az amerikai gazdaság egészét katasztrofálisan érintette a koronavírus-járvány a második negyedévben, a Facebook valósággal szárnyalt az áprilistól júniusig terjedő időszakban, és közel megduplázta a nyereségét.

Amerikához képest nem tragikus az EU-s GDP visszaesése Az euróövezetben 12,1 százalékkal, az EU egészében 11,9 százalékkal zuhant a GDP a második negyedévben az előző negyedévhez képest az Eurostat nem végleges adatai szerint.

Fontos bejelentés a DIGI-től Nem áll arányban a társaság mulasztásának súlyával a GVH által kiszabott bírság, illetve annak mértéke, állítja a DIGI, ezért kezdeményezi a végzés bírósági felülvizsgálatát.

Több milliárdnyi Windows és Linux PC veszélyben Biztonsági kutatók szerint a Windows és Linux operációs rendszereket futtató számítógépeket veszélyezteti az érintett PC-khez korlátlan illetéktelen hozzáférést biztosító BootHole sérülékenység.

Megduplázta profitját az Amazon A koronavírus-járvány ellenére megduplázta nyereségét a második negyedévben az Amazon: világ legnagyobb online áruháza 5,2 milliárd dolláros profitot zsebelhetett be az időszakban az egy évvel korábbi 2,6 milliárd dollárhoz képest.

Rekordot döntött az Apple A júniussal záródó harmadik pénzügyi negyedévében (2020 második negyedévében) az Apple 59,7 milliárd dolláros rekordbevételt ért el, 11 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

 

ECONOMY

A 21. századot alakító megatrendek A 21. század eső két évtizede számos változást hozott, de ami ezután következik, az soha nem látott sebességű lesz. Toby Ord, az Oxford’s Future of Humanity Institute munkatársa The Precipice” (A szakadék) című, most megjelenő könyvében 1:6-hoz becsüli az esélyt arra, hogy az emberiséget az elkövetkező száz évben a létét veszélyeztető katasztrófa fogja sújtani a saját cselekedetei következményeként. Nem meglepő tehát, hogy a Pew Research tavalyi felmérése szerint az amerikaiak „általában pesszimisták” az ország 2050-es helyzetét illetően.

Pofátlanság: háromszoros áron adják ki az apartmanokat idén nyáron a Balatonnál 250 ezer helyett ugyanazért a szállásért idén 700 ezret kért el egy balatonszéplaki apartman tulajdonosa, máshol 350 ezerről 1 millióra nőtt két hét nyaralás egyetlen év alatt: egyedi esetekről van szó, vagy tényleg brutálisan megdrágultak a szállások a magyar tenger környékén? Ennek jártunk utána szakértők segítségével.

Ennyiért vehetsz lakást most Budapesten: nyűglődő belváros, hasító külső kerületek Legkésőbb szeptemberben megjelenhet az elhagyott ipari területek felszámolását segítő, az azonnali rozsdaövezeti akcióterületeket kijelölő kormányrendelet, amitől a beruházók az újlakás-piac élénkülését, a vevők pedig az árak mérséklődését várják. De vajon az új szabályozás pontosan hol és milyen változásokat indíthat el a fővárosban.

Bajban van a Monzo neobank? Megrengette a Monzo brit neobank pénzügyi helyzetét a koronavírus-járvány. A cég 113 millió fontot veszített idén. A problémák átmenetiek, a cég rendelkezik elég likviditással és az ügyfelek meg sem fogják érezni – állítja TS Anil, a Monzo vezérigazgatója, aki nemrég vette át a stafétát Tom Blomfieldtől. Ugyanakkor a neobank által kiadott jelentés szerint a koronavírus jelentős hatással” volt a bankra, ami komoly aggodalmakat kelt” a Monzo jövőjét illetően.

A régiónk túlságosan kiszolgáltatott egyetlen ágazatnak - és nekik nagyon fáj a koronavírus Kelet-Közép-Európa gazdaságainak meghatározó szereplői az autógyártók, amelyeket azonban mélyebben érint a válság, mint a feldolgozóipar szereplőit vagy a szolgáltatókat. A szektor lassú kilábalása rányomja a bélyegét a magyar, cseh, szlovák és lengyel GDP-re egyaránt. A Reuters elemzésében a szereplőket megszólaltatva járja körbe, hogy mekkora visszaesést szenvedhetnek el az autógyártók a régióban, és milyen kilátásokkal számolnak.

Bejelentkezett a főapát, a belgák megmutatták, hogyan készül a szerzetesi sör Bár a szerzetesek már a 11. században is főzhettek itt sört, a magyar bencések a belga alapreceptekhez nyúltak vissza, amit fiatal, de tapasztalt sörfőzőmesterük a lehető legmodernebbre hangolt. Elsőként egy blonde került a palackokba, de ha minden jól megy, nemsokára gyógynövényes sört is főznek majd az üzemben. Megnéztük a Pannonhalmi Apátság új sörfőzdéjét, ahol a tradíció ősi, a technika hipermodern.

Nyakunkon a koronavírus második hulláma? Elárulják a profik, hogy mibe érdemes fektetni A koronavírus második hulláma épp most gyűrűzik be Európába és bár a szakértők véleménye megosztott azzal kapcsolatosan, hogy durvább vagy éppen enyhébb lesz-e ez az elsőnél, a magyar befektetési alapokat kezelő profi befektetők egy része szerint jó eséllyel nőni fog a piaci volatilitás. Egy ilyen környezetben célszerű kerülni a fejlett részvényeket, kivált kockázatkerülő befektetőként, sok szakember inkább az aranyban, olajban és ázsiai értékpapírokban lát most fantáziát.

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány okozta felfordulás során A nagy részvénypiaci felfordulások alatt a befektetők általában olyan biztonságosnak számító eszközökbe menekülnek, mint például az arany. A koronavírus által kiváltott tőzsdei esés alatt az elmúlt években egyre kedveltebb befektetési forma, az úgynevezett ESG is nagyon népszerűvé vált, tehát a környezeti (environment), társadalmi (social) és felelős vállalatirányítási (governance) szempontokat szem előtt tartó befektetések is ilyen menekülőeszköznek számítottak.

Dr. Végzet jósolt: választási csalás, három háború, három katasztrófa hamarosan A sötét jóslatairól ismert Nouriel Roubini amerikai közgazdász professzor sanszosnak lát néhány háborút, igazit és valutaháborút, egy környezeti katasztrófát, és ha ezek közül csak az egyik bekövetkezik, akkor még egy látványos gazdasági összeomlást is. Az utóbbi még az év vége előtt beköszönhet a világ családok nappalijába.

Az észt gazdasági siker titka Észtország az Európai Unióban az egyik legsikeresebb gazdasági felzárkózást tudta felmutatni 1995-2019 között. Az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson jelenleg az EU átlagának 83 százaléka, szemben az 1995. évi 35 százalékkal. A mindössze 1,3 millió lakosú balti ország 1991-ben vált függetlenné, és a sokkterápiát követően számos olyan meghatározó gazdaságpolitikai döntést hoztak, amelyek mára bizonyították hatékonyságukat.

Öntik a pénzt a Tesla új riválisába Az Xpeng Motors, a Tesla egyik kínai rivális tárgyalásokat folytat 300 millió dollár körüli forrás bevonásáról még az amerikai tőzsdére való bevezetése előtt. Az Xpeng ebben a hónapban kezdte el leszállítani az új P7 típusú szedánját, amelyet a Tesla Model 3 versenytársaként tartanak számon. Szükség is van a versenytársakra, hiszen a Tesla januárban elkezdte leszállítani a sanghaji gyárban gyártott Model 3 járműveket a kínai megrendelőknek.