ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/04: Állami projektekkel erősödhet a pc-piac

TECHNOLOGY

Az iskolakezdési időszakban elmaradhat a forgalom a korábbi évekhez képest Alaposan felpörgette a hazai számítógéppiacot a COVID-19 járvány: márciusban és áprilisban kiugró forgalmat tapasztaltak a piaci szereplők. Hosszú szünet után ismét elindultak az állami beszerzések, amelyek hatására a tavalyinál nagyobb értékesítést is hozhat 2020.

10 eredményes év után lemond elnöki posztjáról Laufer Tamás Távozik az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért éléről Laufer Tamás, aki 2010 májusa óta töltötte be ezt a pozíciót. A leköszönő elnök a jövőben továbbra is segíteni fogja a szervezet munkáját. Laufer Tamás vezetésével az IVSZ az ország legmeghatározóbb szakmai szervezetévé vált, amely az elmúlt évtized alatt a digitalizáció fontosságának hangsúlyozásával, azt a gazdaság fejlődésének fókuszba állításával jelentős eredményeket ért el. Az elnökség, a munkacsoportok, a tagság, illetve az IVSZ iroda elmúlt évtizedes közös munkája nyomán átfogó stratégiák, szakmai alapdokumentumok, programok születtek és olyan rendezvények keltek életre, amelyek képesek voltak elindítani, segíteni, majd egyre gyorsítani a magyar gazdaság digitalizációját.

Hogyan lett a kereskedelmi háború frontja egy app, ahol kamaszok táncolnak? Napok alatt került a világ vezető politikai, gazdasági és tech-hírei közé a TikTok. Mára ott tartunk, hogy az amerikai-kínai gazdasági háború egyik fő frontja a cég, az adatbiztonságért aggódók az egész világon figyelik a történéseket, lett egy téma, amelyben Donald Trump és Joe Biden nagyjából egyetért, és dollárban számolva is több százmilliós a tét.

Hogyan segíthet át a digitális infrastruktúra a koronavírus-válságon? A digitális infrastruktúra egyre nagyobb szerepet tölt be a világunkban, és a Covid–19 okozta világjárvány megfékezésében is jelentős szerepet kaphat. A mesterséges intelligencia nagy szolgálatot tehet az egészségügyben a prevenció és a terápia során egyaránt. Hosszabb távon a cél a jövőbeni közegészségügyi válságok hatásainak kezelése.

Bill Gates elmondta, hogy kezelné a koronavírus-járványt Bill Gates, a Microsoft alapítója a Yahoo Finance heti interjúsorozata keretében beszélgetett Andy Serwer újságíróval, olvasható a yahoo.com hírportálon. A filantróp milliárdos elmondta, mit tenne másképpen, ha ő lenne a koronavírus elleni harc felelőse.


Új üzleti elemzők érhetők el a piacon! Informatikus és közgazdász junior munkavállalókat képeznek tovább Microsoft BI eszközök és megoldások ismeretére, amelynek köszönhetően folyamatosan állnak rendelkezésre új, megfizethető bérezésű adatelemzési és BI rendszerfejlesztő munkatársak. A BI rendszer a cégeknél szigetszerűen működő jelentésekből, kimutatásokból, táblákból folyamatok átlátására és javítására megfelelő adattárházat tud kiépíteni. A képzést a Schönherz Iskolaszövetkezet ingyenesen szervezi diplomaszerzéshez közel álló egyetemisták számára, akiket a megfelelő tudás elsajátítása után piaci megrendelőinél állít munkába. Mint ismeretes, a munkaerőpiacon (legyen szó gazdasági vagy IT szektorról) egyre nagyobb igény mutatkozik azokra a professzionális IT rendszereket használó üzleti elemzőkre, akik szakszerűen dolgozzák fel „az új olajat”, az adatokat, és értenek ezek célnak megfelelő rendezéséhez, vizuális megjelenítéséhez. Amennyiben többet tudna meg a BI üzleti elemzőkről, mint lehetséges munkatársakról, ezeken az elérhetőségeken kérhet további információt: partner@schonherz.hu+36 1 296 2526.

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


A magyar játékfejlesztés jövője? - Interjú a SZFE videójátékos szakirányának vezetőivel Magasművészet vagy populáris kultúra, elmélet vagy gyakorlat és egy hiánypótló szak indulásának nehézségei. Legújabb interjúnkban Pálfi Szabolcs és Radák Judit mesélnek az SZFE hiánypótló videójátékos képzésének kulisszatitkairól.

E-kereskedelem: ezek a szektorok bővülhetnek még Az e-kereskedelmi szektor a koronavírus-járvány kereskedelemre gyakorolt hatásai miatt rakétaszerű növekedésre kapcsolt, éves szinten akár 25 százalékkal növekedhet a hazai online piac. Nemcsak a járvánnyal közvetlenül összefüggő piacok, mint az FMCG, vagy a műszaki cikkek online piaca erősödhet, de egyes prognózisok szerint a pharma, az építőipar, és a B2B szektor jelentős digitalizációjára is számítani lehet. 

Húszmilliárd forintba is kerülhet az újabb magyar űrhajós útja Hiába álmodik magyar égre magyar űrhajóst a programot felügyelő Szijjártó Péter, a 2024-25-ös képtelenség tartani, ráadásul a költségek is kilőhetnek. Továbbra sincs megállapodás az oroszok és a magyar fél között a magyar űrhajós fellövéséről.  Pedig alig kilenc hónappal ezelőtt a magyar kormány még azt kommunikálta, a Magyarország rövid időn belül ismét olyan nemzetközi sikert tud felmutatni, mint 1980-ban, amikor a Szojuz-36 fedélzetén szovjet segítséggel Farkas Bertalan kijutott a világűrbe.

Mesterséges intelligencia segíti a biztonságos közlekedést A balesetek kiváltó okai között főként az alkoholos, kábítószeres befolyásoltság, a fáradtság vagy oda nem figyelés szerepel. A roboGaze alkalmazása olyan megoldás, amely képes arra, hogy beazonosítsa a jármű vezetőjét, és felmérje, hogy kockázatos-e a magatartása járművezetés közben. A szoftver az igazolványkép alapján 99%-os pontossággal ismeri fel a jármű vezetőjét, nyomon követi a kétkezes kormánytartást, a biztonsági öv használatát, és pihenésre szólítja fel a vezetőt, ha túlságosan fáradtnak érzékeli.

Téged nem izgat a klímaváltozás? Akkor nézd meg, milyen lesz Szeged 2050-ben! Milyen lenne a klímakatasztrófa sújtotta Szeged 30 év múlva? És milyen lenne, ha a város és lakói okos, hatékony eszközöket vetnének be az éghajlatváltozás ellen? A Szeged Vision ezekből a kérdésekből kiindulva komolyan, tudományos alapon vázol fel jövőképeket, és vizsgálja mindennapi életünk és a klímaváltozás összefüggéseit.

Késik az iPhone új generációja Az Apple az elmúlt években abszolút kiszámítható módon jelentette be az iPhone okostelefon egymást követő generációit. Azonban a koronavírus-járvány jelentette kihívások feladták a leckét az Apple beszállítóinak, így az idei évben nem tudta az előzetes menetrendet tartani a cég a fejlesztés során, és ez már biztosan kihat majd az eszközök debütálására is.

Mi lesz veled, TikTok? Megerősítette a Microsoft, hogy érdeklődik a TikTok iránt, és szeptember 15-ig le kívánja zárni az ügyletet, amire a közösségi szolgáltatást korábban betiltani akaró Trump amerikai elnök is áldását adta.

Jövő héten érkezik a Xiaomi új csúcsmobilja Az alapításának tizedik évfordulóját ünneplő Xiaomi egy virtuális eseményt hirdetett meg augusztus 11-ére, várhatóan ezen mutatja be a kínai gyártó több más termék mellett legújabb zászlóshajóját, a Mi 10 Pro Plus modellt.

Amit a mobilokról tudni kell Közzétette adatait az okostelefon-piac második negyedévi alakulásáról a Counterpoint piackutató cég: a forgalom 24 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány által legjobban sújtott időszakban, ilyen mértékű visszaesés még nem volt a szektorban.

Százezer új diplomás Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adatai szerint már több 100 ezer új diplomát osztottak ki, köszönhetően annak, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik intézkedése alapján akik augusztus 31-ig záróvizsgát tesznek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatják diplomájukat.

 

ECONOMY

Túlszárnyalta az elemzői várakozásokat a Richter Hétfőn tette közzé legfrissebb számait a Richter, a társaság a főbb sorokon felül tudta teljesíteni az elemzői várakozások mediánját, az árbevétel nőtt a második negyedévben, a Vraylar jól teljesített, és a készítményhez köthető royalty bevételek mellett a Richter partnere, az AbbVie kiváló teljesítményének köszönhetően a Vraylar árbevétele a második negyedévben átlépte az 1 milliárd dolláros határt, amely mérföldkő bevételt eredményezett.

Minket is érint, hogy a helyreállítási program alaposan átrendezi az EU-büdzsét A 750 milliárd eurós uniós helyreállítási programmal - melynek a felelősségvállalása még mindig kérdéses - párhuzamosan a következő hétéves EU-költségvetésben teljes átcsoportosításra kerül sor. Ezen belül a mezőgazdasági kiadások csökkennek, ami Magyarországnak - ha csak ezt nézzük - nem kedvező - derül ki Iván Gábor, az Európai Unió Tanácsának általános politikai igazgatójának előadásából.

Megnyugodhatnak a nyugdíjas éveikre takarékoskodók Ami akár a hazai pénzügyi tudatosság fokozódására is utalhat. Vagyis arra, hogy sokan már tisztában vannak azzal, egy-egy periódus negatív hozama – legyen az akár még az idén tavaszihoz hasonló mértékű – sem tudja jelentős mértékben elrontani a hosszabb távú, 10-15 éves teljesítményeket. Márpedig a nyugdíjmegtakarítások jellemzően legalább ilyen, ha nem még ennél is hosszabb időszakra szólnak.

Így rendeltünk online a járvány alatt A GKI Digital mérései szerint a koronavírus okozta járványhelyzet miatt március közepe és április vége között több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon, így az aktív online vásárló felnőtt lakosság száma elérte a 3,35 millió főt. De nem csak a digitális világhoz köthető vállalatok tudtak nőni a vírusválság idején.

A blokkláncos játékipar és az NFT felfutása Az egész NFT dolog 2017-ben indult, az Ethereum hálózatán működő CryptoKitties játékkal, amelyben virtuális macskákat tenyészthetünk és gyűjthetünk. Mára már használják hamisíthatatlan jegyekhez a sporteseményekre, pénzügyi szolgáltatásokban is feltűnnek, és különböző tulajdonjogokat jelképezhetnek, amelyekkel javakat szállíthatunk és kereskedhetünk azokkal.

Az infláció hajtja az arany árát Megközelítette a 2000 dollárt, és ezzel történelmi magasságba ért az arany ára a múlt héten a nemzetközi piacokon, és július 31-én 1975,87 dolláron zárta a heti kereskedést. A sárga nemesfém ára már hosszabb ideje erősödött, január óta 29 százalékkal növekedett az értéke. Kézenfekvő lenne a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanságnak tulajdonítani az emelkedést, de minden jel arra mutat, hogy az csak felgyorsította.

Az ország, ahol tíz év alatt megháromszorozódhat a nők vagyona A következő években hatalmas lendülettel bővülhet az amerikai nők által birtokolt pénzügyi eszközök mértéke. A McKinsey & Co. kutatása szerint ugyanis a jelenlegi 10 ezer milliárd dolláros vagyon 2030-ra elérheti a 30 ezer milliárd dolláros szintet. A háttérben elsősorban az áll, hogy a bébibumm-generációnak is hívott nemzedék tagjai körében a következő években valószínűleg sok olyan nő lesz, aki megörökli a házastársa vagyonát.

Betett a koronavírus Európa egyik legnagyobb bankjának A koronavírus-járvány, az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború és a csökkenő kamatkörnyezet alaposan megviselte az HSBC-t, az első féléves profit 65 százalékot zuhant éves alapon a banknál. Válaszul a pénzintézet a februárban bejelentett leépítési és átalakítási programját felgyorsítja.

Oroszországban tilos kriptovalutával fizetni A jogszabály értelmében Oroszországban tilos digitális pénzzel fizetni az árukért, a munkáért és a szolgáltatásokért. A törvény értelmében tilos a kriptovalutás fizetés módozatainak reklámozása is. Az orosz állampolgárok digitális pénzügyi eszközöket (tokeneket) hitelszervezeteknél csakis abban az esetben szerezhetnek be, ha azokat az orosz jogszabályok keretében bocsátották ki. Az azon kívül kibocsátott ilyen eszközöket csakis külföldi piacokon szerezhetik be.

Új túlélőterv a veszteséges 444.hu-nál és a G7.hu-nál Nem fest túl derűs képet a vállalat helyzetéről a 24.hu-hoz közeli, 2017-es alapítású g7.hu gazdasági híroldalt működtető nonprofit részvénytársaság pénzügyi beszámolója. A másik online szereplő, a 444-et működtető Magyar Jeti sem áll jól, és bár az ő legfrissebb pénzügyi jelentésük még nem érhető el, az olvasói támogatási programjuk jelentős átalakítása kapcsán írt hétvégi bejelentésük és a megelőző évi 100 millió forint körüli veszteséget kimutató pénzügyi jelentés alapján sejteni lehet, hogy továbbra sem állhatnak túl jól.