ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/05: Back to business

TECHNOLOGY

Back to business Nem kapkodják el a visszatérést az irodákba az ITBUSINESS által megkérdezett hazai infokommunikációs cégeknél, fokozatosan és nagyon komoly óvintézkedések mellett kezdenek bejárni ismét a munkahelyeikre a munkatársaik. Több helyen is tervezik a home office részesedésének növelését, és az is kiderült, hogy pandémia alatt sem kell leállítani a toborzást és a gyakornoki programokat.

Keletre fel! Első pillantásra szokatlannak tűnhet, hogy miközben a vírushelyzet nyomán számos nagyvállalatnál még mindig az otthoni munka a meghatározó, egy informatikai cég éppen most nyit vidéki irodát. A 4iG debreceni régiós központját viszont – amely Székesfehérvár és Szeged után a harmadik vidéki iroda – kimondottan a távmunkára gondolva alakították ki.

Huszonötezerrel kevesebb álláskereső A június közepi mélyponthoz képest augusztus elejére közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami kedvező fordulatot jelez a munkaerőpiacon, mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Gyerekként sokat videójátékozott, e-kereskedelmi titánt épített  Az alkalmazottak elégedettsége alapján végzett felmérésekben folyamatosan Kanada csúcsvállalatai között van a Shopify. Ez persze nem jelenti azt, hogy még a kerítés is kolbászból lenne az e-kereskedelmi vállalatnál. Lütke számára élete egyik nagy feladata volt megtanulni azt, hogy rutinból ne „szemetezze le” az igen magas követelményeinek nem megfelelő munkákat. Időközben emellett a munkatársai is megtanulták azt, hogy ne vegyék a lelkükre a főnök éles kritikáit.

Keresőoptimalizálás és természetes linkprofil 2010 környékén még ipari mennyiségben épített linket mindenki, aki csak tehette. Te is, én is. Aztán jött Matt Cutts és a Google Webspam Csapat, akik összerakták az egyik legnagyobb vihart kavaró algoritmus frissítést és ezzel jókora pofont osztottak ki a linképítési iparnak és az ilyen szolgáltatások megrendelőinek is.

Van-e megoldás? Feleződtek a tréningcégek bevételei A koronavírus-járvány hónapjait a szervezetfejlesztők is hullámvasútként élték meg. A vállalati megrendelések leállása, a gyors digitális átállás alapvetően rendezte át terveiket, működésüket. Hol állnak most, hogyan látják a vezető- és szervezetfejlesztések jövőjét? Virtuális kerekasztalhoz ültek le szakemberek.


ITBUSINESS AWARD Még másfél hétig lehet beküldeni a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra! A jelentkezők két kategóriában nyújthajták be pályázati anyagukat: projektfejlesztés és termékfejlesztés kategóriában.

Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.

Az Inside gálaestjén kihirdetett termékfejlesztés, projektfejlesztés és különdíjas győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.


Így növelheted az üzleti Instagram profilod követőbázisát A Hootsuite legfrissebb infografikája alapján 1 milliárd ember használja havonta legalább egyszer az Instagramot, de az összes felhasználó 63%-a minden nap fellátogat a platformra. Ami az üzleti felhasználók számára pedig a legfontosabb, 200 millióan közülük naponta legalább egy üzleti profilt meglátogatnak. 

3D épületnyomtatás katonai célokra A lakóház-építések üteme sokkal lassabb, mint a népesség-növekedése, a kínálatnál nagyobb a kereslet. A lényegében a középkor óta alig változott, hagyományos technikák nem hatékonyak, sok hulladékot generálnak, pazarolnak. E kritikus tényezők miatt a lakóházak az átlagember számára lassan megfizethetetlenek. A magas költségek miatt a fejlődő országokban szinte lehetetlen az otthonépítés. Az amerikai ICON ezekből a gondolatokból kiindulva, alapozza az additív gyártásra a jövő építőiparát.

Európának digitális szuverenitásra van szüksége A németországi Burda kiadó 12 ezer embert foglalkoztat, éves bevétele 2,6 milliárd euró. 600 magazint, rádióadót, tévécsatornát és egyéb médiaterméket birtokol 18 országban. A cég első embere, Paul-Bernhard Kallen amellett érvelt, hogy jelenleg az amerikai technológiai óriások diktálják a játékszabályokat, de Európának ideje lenne függetlenítenie magát a tengerentúli IT-cégektől és digitális szempontból szuverénné (önrendelkezésre képessé) válnia.

Szegedi startup a világ legjobb hűségprogram-szolgáltatói között A Gartner egy üzleti tanácsadással és kutatással foglalkozó cég, ami évente ad ki teljesítmény-indexeket különböző iparágakról, bemutatva azok kiemelkedőnek ítélt, trendformáló erővel bíró vállalkozásai. Ezek között szerepel most az Antavo, ami marketingszoftverrel tört a csúcsra, és olyan partnerekkel dolgozik, mint a Pepsi vagy a Benetton. Befektetői között megtalálható többek közt az Innovation Nest, a Seedcamp és az iEurope is.

A Xeropan elnyerte az év legjobb Interaktív Tanulást Támogató rendszere díjat A Xeropan angol tanító applikáció idén nyáron elnyerte az egyik legnevesebb, oktatóprogramokat bíráló szervezet, az amerikai EdTech Breakthrough, a világ legjobb „Learning Relationship Management”, avagy Interaktív Tanulást Támogató rendszere díját, kategóriájában egyedüliként olyan cégek mellett mint a Lenovo, Busuu és Discovery.

Vizsgálja az EU a Google FitBit akvizícióját Átfogó vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Fitbit aktivitásmérő okosórát gyártó cég és a Google amerikai internetes óriásvállalat által tavaly novemberben kötött felvásárlási megállapodás ügyében.

Súlyos biztonsági kockázatnak tekinti a Microsoft ezt a Windows 10-trükköt Sokan használják a Windows 10 HOSTS fájlját arra, hogy az operációs rendszer működéséről gyűjtött adatok ne jussanak el a Microsoft szervereire.

Áldozati szerepben a Firefox Mind a domináns Chrome, mind a megújult Edge növelte használati arányát júliusban a NetMarketShare legfrissebb adatai szerint, a valaha jobb napokat látott Firefox pedig lassan elenyészik.

Háromezer műholddal pakolja tele az űrt az Amazon Az amerikai szövetségi távközlési hatóság (US Federal Communications Commission, FCC) engedélyezte az Amazonnak, hogy több mint 3000 internetszolgáltatást nyújtó műholdat állítson föld körüli pályára.

 

ECONOMY

Eltérően tértek magukhoz a fejlett országok - A turizmusnak idén annyi Svédországban már visszatért a járvány előtti szintekre a vendéglátó és a szórakoztató egységek forgalma, azonban a többi fejlett országban jellemzően még mindig alacsonyabb értékek láthatók - derül ki a Financial Times összefoglalójából. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Brazíliában és Indiában óriási lemaradás figyelhető meg e téren. A fejlett országokban már tapasztalható némi élénkülés a munkaerőpiacon, ugyanakkor továbbra is alacsony a meghirdetett állások száma.

Elmaradhat a nyári uborkaszezon az ingatlanpiacon A koronavírus-járvány miatt feltorlódott a kereslet az ingatlanpiacon, de júniusban egy meredek emelkedés látszik a grafikonon, az adásvételek száma elérte a tavalyi szintet. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az elmúlt években megszokott, július közepétől augusztus végéig tartó uborkaszezon várhatóan idén elmarad, amiben több egymástól független tényező is közrejátszik.

Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön Tegnap óta már a Duna House is belépett azon magyar ingatlanos cégek körébe, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több száz milliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.

Államilag támogatott, tokenizált arany A Bittrex Global, a Ledger, a CertiK és az Uphold összeálltak egy konzorciumba, hogy egy új aranyfedezetű tokent bocsássanak ki. Ehhez a szükséges nemesfémet pedig A Nyugat-Ausztráliai tulajdonban lévő, a világ egyik legnagyobbjaként ismert Perth Finomító fogja biztosítani, frissen bányászott aranyból. Az Universal Protocol Alliance névre keresztelt kezdeményezés tokenje az Universal Gold, vagy UPXAU elnevezéssel látott napvilágot.

A 2Rule-ból sosem lesz Samsung: Korea-szakértő a „magyar kistigris”-mítoszról A Fidesz holdudvarában régóta mintaállamként tekintenek az úgynevezett kistigrisekre, köztük Dél-Koreára. Sokak meggyőződése, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének gazdasági egységei ugyanolyan zászlóshajók, mint az ázsiai csodaország „cseboljai”. Nem akármilyen Korea-szakértőt fogtunk, hogy igazságot tegyen e kérdésben.

A koronavírus és az új hitelcunami: mikor éri meg nagyon berúgni? Ha nem vigyázunk, a koronavírus egészségügyi és gazdasági krízishelyzetből könnyen súlyos hitelválságba csaphat át, hiszen a GDP-arányos adósságszint világszerte nagyon megemelkedett. Részben a tört nevezője, vagyis a csökkenő GDP-k, részben a tört számlálója, vagyis a gazdasági mentőcsomagok hatalmas hiteligénye miatt. Mikor éri meg, és mikor hiba nagyon eladósodni?

Csökken a járvány hatása: erősödik az üzleti bizalom Júliusban 50,8 pontra emelkedett a Beszerzési Menedzser Index (BMI) – közölte Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A júniusi 47,4-ről ismét 50 fölé emelkedő mutató azt jelzi, hogy az üzleti döntéshozók többsége szerint a magyar gazdaság túljutott a koronaválság első hullámán. Igaz, a mostani még mindig a kilencedik legrosszabb júliusi érték. 

Pajtától a szalonig – Hajnóczy Árpáddal, a Kontroll Csoport altszaxofonosával beszélgettünk A Kontroll Csoport talán legrejtélyesebb tagja, aki a zenekar feloszlása után eltűnt a zenei porondról és az üzleti életben találta meg másik önmagát. Hajnóczy Csaba öccse, Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok apja, a Trabant együttes egyik alapítója, a UPC korábbi vezérigazgató-helyettese, a Millenáris és a Jövő Háza egykori ügyvezetője, akiben egymás mellett él az improvizáló újhullámos zenész és a menedzser.

Túl magasra tört a Skoda, tömegtermékekre koncentrál az új vezető A Volkswagen dél-afrikai érdekeltségének igazgatója, Thomas Schäfer veszi át a Skoda vezetését, és a tömegtermék modellekre összpontosítja a cég profilját - jelentette be a Volkswagen AG leányvállalata, a cseh Skoda autógyár. Thomas Schäfer az afrikai autógyártók szakmai képviseletének vezetője is volt. Elődje, Bernhard Maier öt évig vezette a Skoda autógyárat és július 31-én vált meg hivatalától.

Több 74 milliárd forintról mond le a kormány, mert nem kér a Norvég Alapból A magyar kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányával a hármak által finanszírozott projektek megvalósítására. Emiatt az eltelt időszakban csaknem 109 millió euró fejlesztési pénztől esett el az EGT Alapból. Ezen kívül jöhetett volna még pénz a Norvég Alapból is, de szerződés híján eddig egyetlen eurocent sem érkezett a hét évre borítékolt 105,7 millióból.