ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/06: Minden szektorban vannak nyertesei a koronavírus-válságnak

TECHNOLOGY

Technológiák a gyakorlat nyelvére fordítva Az Ipar 4.0 technológiáit nem kevés misztikum ötvözi, ami miatt sok érintett nem mer belevágni a fejlesztésekbe, pedig a sok buzzword mögött egészen könnyen és gyorsan kialakítható rendszereket is találhatunk, amelyek alapul szolgálhatnak a későbbi, fejlettebb megoldásoknak.

A 4iG létesít wifi-lefedettséget az oktatási intézményekben A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség „WIFI lefedettség biztosítása a konvergencia régió szakképzési intézményeiben” tárgyú verseny újranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárásán a 4iG ajánlata nyert.

9+1 dolog, amivel hatékonyabb lehet a Facebook hirdetésed Nem is olyan régen még hatalmas összegekért nyomtattak ki papírra leveleket, amelyeket borítékba helyeztek, megcímeztek majd tömegesen feladtak postára. Aztán vártak, és remélték, hogy a kampány sikeres lesz. Az eredményeket pedig csak korlátozottan tudták mérni (utólag). Ha nem jött be, vagy kis finomítást igényelt a szövegezés, akkor lehetett ismét nekilátni.

Az első villany-Porsche autópályán is legyorsulja a Teslákat Ha a letaglozó gyorsulás kerül szóba, akkor szinte mindenkinek azonnal valamelyik Tesla villan át az agyán, ami nem csoda, hiszen az amerikai gyártó villanyautói ténylegesen nyakizom-szaggató gyorsulást produkálnak. Nemrégiben azonban feltűnt a színen a Porsche első elektromos autója, a Taycan, ami hatótáv fronton nem versenyezhet a Teslákkal, de a gyártó nem is erre, hanem sokkal inkább a menetdinamikára hegyezte ki ezt az úttörő modelljét.


Új üzleti elemzők érhetők el a piacon! Informatikus és közgazdász junior munkavállalókat képeznek tovább Microsoft BI eszközök és megoldások ismeretére, amelynek köszönhetően folyamatosan állnak rendelkezésre új, megfizethető bérezésű adatelemzési és BI rendszerfejlesztő munkatársak. A BI rendszer a cégeknél szigetszerűen működő jelentésekből, kimutatásokból, táblákból folyamatok átlátására és javítására megfelelő adattárházat tud kiépíteni. A képzést a Schönherz Iskolaszövetkezet ingyenesen szervezi diplomaszerzéshez közel álló egyetemisták számára, akiket a megfelelő tudás elsajátítása után piaci megrendelőinél állít munkába. Mint ismeretes, a munkaerőpiacon (legyen szó gazdasági vagy IT szektorról) egyre nagyobb igény mutatkozik azokra a professzionális IT rendszereket használó üzleti elemzőkre, akik szakszerűen dolgozzák fel „az új olajat”, az adatokat, és értenek ezek célnak megfelelő rendezéséhez, vizuális megjelenítéséhez. Amennyiben többet tudna meg a BI üzleti elemzőkről, mint lehetséges munkatársakról, ezeken az elérhetőségeken kérhet további információt: partner@schonherz.hu+36 1 296 2526.

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Nagyon rákaptak erre a kütyüre a magyarok: sokszor perdöntő szerepe lehet Nagyon rákaptak a magyarok az autós kamerákra: tavaly április és idén március között 76 százalékkal több fogyott, mint egy évvel korábban. A daschcam-ek hasznosak tudnak lenni, ha valamilyen kétes szituációba keveredünk, ám a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint azért nem olyan rossz a helyzet itthon, hogy kötelezővé kelljen tenni azokat - ellentétben például Ukrajnával.

Nagy felfedezést tettek a CERN kutatói: először találtak kísérleti bizonyítékot a Higgs-bozon két müonra bomlására Először találtak kísérleti bizonyítékot a Higgs-bozon két müonra bomlásáról az európai részecskefizikai kutatóintézet (CERN) kutatói, akik a jelenleg virtuálisan zajló 40. részecskefizikai konferencián mutatták be kutatási eredményeiket a nagyon ritka jelenségről.

Nyomtatott félvezetők Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer majd elektronikai alkatrészeket, félvezetőket nyomtatnak. A 3DP iparrá válásával és az egyre jobb minőségű fémnyomtatókkal azonban a korábbi álmodozások valósággá értek, és a technológia nagykorúságával párhuzamosan, immáron félvezetők is printelhetők. A fémnyomtatás-ipar megújítására törekvő kaliforniai VELO3D e cél jegyében a napokban jelentette be együttműködését a Lam Research Company félvezetőgyártóval.

Elon Musk: B-terv is van, ha nem fogynának a Cybertruckok A vállalat semmilyen fogyasztói kutatást nem végzett előzetesen a Cybertruckhoz, ami nagyjából a tökéletes ellentéte az átlagos autógyártói hozzáállásnak, ahol minden egyes új designt először alapos fogyasztói szondázással indítanak, hogy lássák, hogy reagálnak a potenciális vevők a legkisebb újításra is.

Háborús logika húzódik a békés kutatás mögött az amerikai-kínai űrversenyben A következő négy évben három új jelentkező, az Európai Űrügynökség, az ESA mellett Japán és India is igyekszik marsjárót (rovert) vagy leszállóegységet (landert) küldeni a Marsra, ami ezidáig csak két országnak sikerült. Bár elsőként a Szovjetunió landolt a bolygón az 1971-es Marsz–3 küldetés során, később már csak az amerikai űrhivatal, a NASA tudott eszközöket eljuttatni a bolygó felszínére.

Ellopta a Google titkait, másfél évre börtönbe megy az Uber volt mérnöke A vádirat szerint Levandowski 2016-ban hagyta ott a Google-t, mielőtt azonban eljött volna, letöltött a cégtől egy rakás titkos fejlesztési adatot. Ezeket aztán beolvasztotta Otto nevű startupjába, amivel önvezető kamionokat fejleszt – ezt a céget vette megy még ugyanabban az évben az Uber, amit a Google anyavállalata, az Alphabet annak rendje és módja szerint be is perelt.

Kína nem nézi tétlenül a TikTok bekebelezését A kínai-amerikai kereskedelmi háború legújabb fejleményeként Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg a TikTok videómegosztó szolgáltatást, hogy betiltja működését az Egyesült Államokban, ha 45 napon nem kerül amerikai tulajdonba. Megérkezett a kínai válasz.

Lassíthatja a Windows 10-et az Edge-frissítés A Windows 10 KB4559309 jelű, automatikusan telepedő frissítése hozta el az operációs rendszert használók számára az Edge böngésző Chromium-alapú új változatát, azonban internetes beszámolók szerint egyes számítógépeken lassulást okoz.

Amit a Microsoft új androidos mobiljáról tudni lehet Tavaly októberben jelentette be a Microsoft a kétképernyős, kihajtható Surface Duo androidos okostelefonját, amelyet 2020 végére ígért a szoftvergyártó óriás. Nemrégiben hírek keltek szárnyra arról, hogy az újdonságszámba menő modell még a nyáron megjelenik.

 

ECONOMY

Ezen már az MNB sem tudott többet rontani Nem rontotta tovább a banki betéti kamatokat az MNB kétszeri alapkamat csökkentése, azok ugyanis már eddig is olyan alacsonyak voltak, hogy nincs már hova mérsékelni. Negatív pedig a törvény szerint nem lehet, legalábbis a magánszemélyek esetében. Továbbra is az állampapír fizeti a legtöbbet a pénzünkre.

Minden szektorban vannak nyertesei a koronavírus-válságnak A járvány minden szektorra másképp hat, de hiba lenne azt gondolni, hogy a túlélés vagy a bukás közötti törésvonalak csupán a szerencsén vagy a szektoron múlnának. Minden szektornak megvannak a maguk relatív nyertesei, akik ha esetleg maguk is elszenvednek veszteségeket, versenytársaikhoz képest mégis jobb pozíciót érnek el. A relatív előny legtöbbször a cégek krízisstratégiáján és alkalmazkodóképességén múlik.

Történelmi csúcson az arany ára Az arany ára 31 százalékkal emelkedett az év eleje óta, köszönhetően az alacsonyabb kamatoknak és a nagy jegybankok újabb gazdaságösztönző intézkedéseinek, amelyek célja a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítése. Elemzők rámutattak, hogy az ösztönző intézkedések továbbra is nyomást gyakorolnak a dollárra, és az amerikai-kínai feszültségek felerősödése is hozzájárul a biztos menedék szerepét betöltő arany iránti kereslet emelkedéséhez.

Magyar páros szállíthatja Európa legjobb evezőshajóit Az 1981-ben alapított új-zélandi Kiwi International Rowing Skiffs az egyik legjobb nevű evezőshajó-építőműhely volt a világon. Ha most e név után kutatunk, a kereső a Laszlo Boats NZ nevét dobja ki. A magyaros hangzás nem véletlen: a nagy múlttal rendelkező, de rosszul menedzselt céget öt éve a Cambridge-ben élő Kertész László és Búcsú Vera vette át, és kormányozza ismét a nemzetközi vizekre.

A koronavírussal szemben a Mol sem immunis A koronavírus-járvány miatt a Mol eredménye az idei második negyedévben nyomás alatt állhatott, a vállalat alacsony olajárral, szűkülő finomítói marzzsal szembesült a negyedévben. A negatív trendek ellenére csoportszinten pozitív üzemi és adózott eredményt érhetett el a vállalat az elemzői várakozások alapján. A pontos számokat majd augusztus 7-én, péntek hajnalban tudhatjuk meg, akkor teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését a Mol.

Miért húzzák le drága árammal a magyar villanyautóst? Megszólal az állami töltőhálózat vezére Miért méri a korábban ingyenes töltőáramot az állami töltőhálózat, ha célja a villanyautók elterjedése? Hogy lehet, hogy egy protekcionista kormányzat égisze alatt működő cég pont egy zöld területen nem akar magának versenyelőnyt a piacon? Többek között erről faggattuk Balogh Szabolcsot, az MVM Csoporthoz tartozó NKM Mobilitás Kft. ügyvezető igazgatóját.

Nem tudta lenyűgözni a tőzsdét, távozik a Ford vezérigazgatója Jim Hackett, a Ford Motor Company vezérigazgatója és elnöke alig három évet töltött el tisztségében. A most távozó vezérigazgató és elnök hasonló cipőben járt, mint elődje, és három év alatt sem tudta meggyőzni a Wall Street befektetőit. Hackett ígérete az volt, hogy a Fordot olyan járművek gyártására állítja át, amelyek jelentős profitot termelnek - ezek elsősorban a kisteherautók és SUV-k -, a fejlesztések pedig elindulnak az új technológiák irányába, az elektromos és önvezető autók felé.

Hozta a kötelezőt az Allianz, de a biztosítót sem kímélte a koronavírus Az elemzői várakozásokat némileg meghaladó, az egy évvel korábbinál viszont 29%-kal alacsonyabb, 1,53 milliárd eurós nettó profitról adott számot ma reggel közzétett gyorsjelentésében az Allianz. A német biztosítóóriásra más pénzintézetekhez hasonlóan a koronavírus hatott negatívan, ennek következtében a tavalyi 2,14 milliárd euró után 1,53 milliárd eurós nettó eredményt ért el a második negyedévben.

Megvan az első országos fintechbank Amerikában Országos banklicencet kapott a Varo nevű fintechcég az amerikai pénzügyminisztérium felügyeleti ágától, az OCC-től. A licenc megszerzésére rövidesen azután került sor, hogy a Varo egy 241 millió dolláros forrásbevonási kört zárt le sikeresen, melynek célja a banki infrastruktúra személyi és technikai feltételeinek előkészítése volt.

Tállai András szerint világraszólóak a magyar járványügyi gazdaságvédelmi intézkedések Nemcsak a járványügyi védekezésben elért eredményei alapján tartozik Magyarország a világ élvonalába, hanem a koronavírus káros gazdasági hatásaival szemben is kiválóan teljesített. A banki adósok mellett mintegy egymillió munkavállalót, százötvenezer kisvállalkozást, hatvanezer kisgyermekes családot, több százezer vállalkozást és több mint tízezer a hallgatót segítettek a kormány koronavírus-válságban meghozott gazdaságvédelmi intézkedései.