ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/07: Hiányzik a tudás a technológiához

TECHNOLOGY

Nem tudják, mit cselekszenek A járványhelyzet egyik lényeges informatikai hozadéka az lett, hogy számos olyan vállalkozás is rákapott a felhőszolgáltatásokra, amelyek eddig húzódoztak tőle. A járvány hatására áttört az a gát, amely eddig a felhő használatát akadályozta a kkv-knál, de most hirtelen talán túl nagy erővel is zúdul át a résen a víz. A cégvezetőknek sok esetben nagyon rövid idő alatt kellett döntést hozniuk, miközben sok esetben még az informatikai alaptudás is hiányzott náluk. A nagy sietségben nem egyszer a biztosra mentek, és inkább magasabb szintű szolgáltatásokat, nagyobb kapacitást kötöttek le, mint amilyenre szükségük lett volna – mesél saját és az iparág tapasztalatairól Gyepes Máté, az Aruba hazai képviseletének szenior marketing menedzsere.

A Magyar Telekom 2020. második negyedéves eredményei Az összbevétel éves összehasonlításban 2,2 százalékkal 157,2 milliárd forintra csökkent 2020 második negyedévében, míg az év első hat hónapjában éves szinten 1,0 százalékkal 316,5 milliárd forintra. A távközlési szolgáltatási bevételek emelkedését mind Magyarországon, mind Észak-Macedóniában, valamint a dénár forinthoz képest jelentkező erősödéséből származó pozitív árfolyamhatást ellensúlyozta a magyarországi rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek visszaesése.

Core Web Vitals: A Google új mércéje a rangsorolásban A kereső algoritmusában eszközlendő nagyobb frissítések (core update-ek) előtt előfordul, hogy a Google figyelmeztet minket a változásokról. Ilyesmi történt a közelmúltban is, amikor az elsődleges hivatalos fejlesztői csatornájukon, a Google Webmasters blogon a cég hosszan taglalta a Core Web Vitals jelentőségét a közeljövőre nézve. A bejegyzés szerint 2021 első felében ez az összetett szempontrendszer már az egyik legfontosabb tényező lesz az oldalak rangsorolásánál, ezért nem árt időben megismerkednünk vele közelebbről is.

Ilyen hatása volt a céges értekezletekre a koronavírus-járványnak A National Bureau of Economic Research tanulmánya szerint a céges értekezletek esetében például kifejezetten pozitív változás következett be. Noha az értekezletek száma napi szinten 13 százalékkal emelkedett, azonban 12 százalékkal kevesebb az az idő, amit a felmérésben vizsgált cégek alkalmazottai fejenként átlagosan ilyen megbeszéléseken töltenek.

Mobil appról figyelhető az ipari 3D nyomtatók tevékenysége A pennsylvaniai ExOne nyomtatókat, nyomtatott termékeket és szolgáltatásokat kínál különböző iparágaknak (légjármű-ipar, energetika, autógyártás stb.). Gépei binder jetting eljárással működnek, ipari anyagokkal dolgoznak. A napokban az Ipar 4.0 biztonságát növelő, különleges alkalmazást mutattak be. Az ExOne Scout az, amire a neve is utal: megfigyel, felderít – valósidőben monitoroz gépeket, elemzi a printerek gyártótevékenységét.

Nem létezik olyan algoritmus, ami hülyébb lehetne, mint maga az ember A mesterséges intelligencia már itt van velünk, vagy közöttünk, és önmagától pedig nem is jó vagy rossz – azt viszont nem árt megnézni, hogy mi mindenre alkalmas jelenlegi állapotában, merre fejleszthető, mikor lehet veszélyes, és egyáltalán, mi hozható ki belőle. Erre vállalkozott George Tilesch (vagyis Tilesch György) mesterségesintelligencia-szakértő és Omar Hatamleh, a NASA innovációért felelős volt főnöke angolul nemrégiben megjelent könyvében, a BetweenBrainsben.

Szórakoztatónak szánt termékbemutatós appot indított a Google: Shoploop A Shoploop interaktívabb élményt nyújt, mintha egy hagyományos webáruházi felületen görgetnénk képek, elnevezések és termékleírások között – írja a Google blogján a cég menedzsere, Lax Poojary. Minden Shoploop-videó rövidebb 90 másodpercnél és segít szórakoztató formában új termékeket felfedezni, legyen szó körömre ragasztható matricákról, hajformázásról vagy egy alapozóról, ami mindent elfed – szól az ismertető.

Szingularitás – van a jövőnek határa? A számítástudomány zsenije, Neumann János már az 1950-es évek elején prognosztizálta a technológiai fejlődésnek azt a határpontját, amit kb. 25 éve szingularitásnak, egy új valóság kezdetének, különleges pontnak neveznek. Hogy az emberi intellektus fejlődésének egyenese és a robbanásszerű technológiai fejlődés találkozási pontja mikor következik be, erről megoszlanak a vélemények, egyesek 2050-re, mások csak a 22. században számítanak eljövetelére.

Már a Vodafone-nál is elérhető a gigabites kábelnet Augusztus elejétől teljesen megújult otthoni vezetékes portfóliót kínál ügyfeleinek a Vodafone Magyarország. A változások egyaránt érintik a vezetékesinternet-csomagokat és a tévés szolgáltatást, emellett a Vodafone új kedvezményeket kínál azoknak, akik a vezetékes szolgáltatások megrendelése mellett mobilelőfizetést is kötnek a szolgáltatóval.

Elindult a világ első teljesen 5G hálózata A világon elsőként az amerikai T-Mobile tette meg azt a nagy lépést, hogy az Egyesült Államokban az országos 5G hálózatát új generációs berendezésekkel szolgálja ki. Mint azt korábban megírtuk, az 5G bevezetése két nagyon fontos lépésből áll, és a mobilszolgáltatók többsége még vegyesen használ 4G és 5G rendszereket.

Megérkeztek a Samsung új csúcsmobiljai Mind a Galaxy Note 20, mind a Note 20 Ultra 5G-képes, a Snapdragon 865+ processzorra épül, az Android 10 mobil operációs rendszert futtatja, valamint jár hozzá az S Pen stílus, amely pontosabbá vált, és hűen utánozza a valódi tollat és papírt.

Hasznos újítás jön a Chrome böngészőbe Bár a legtöbb felhasználó csak néhány böngészőlapot tart megnyitva internetezés közben, vannak olyanok, nem is kevesen, akik a munkájuk miatt több tíz, vagy akár több száz webhelyet látogatnak meg egyszerre. Nekik nyújt majd nagy segítséget a Chrome új keresési funkciója.

 

ECONOMY

Most éri csak meg igazán a magyar szuperállampapírt venni? Újra emelkedő pályára állt a lakossági állampapírok állománya. A háztartások ismét heti 30-50 milliárd forintot vesznek stabilan a Magyar Állampapír Pluszból. A jelenlegi piaci körülmények között, a vonzó befektetési alternatívák hiánya miatt várhatóan továbbra is jelentős lesz a kereslet a MÁP Plusz iránt. A szuperállampapír az 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamával jó eséllyel maga mögé utasíthatja a befektetési termékek zömét.

Óriási dologra készül a kormány az államkincstárral Csütörtöktől Márton Péter miniszteri biztosként felel a 2022. május 31-ig szóló feladatért, melynek célja a Magyar Államkincstár stratégiai megújításának és hatékonyabb működésének elősegítése. A miniszteri biztos feladata, hogy megvizsgálja a Magyar Államkincstár hatékonyabb működésének elősegítését, ennek keretében áttekinti a Kincstár működésére vonatkozó stratégiai és koncepcionális kérdéseket, részt vesz a Kincstárt érintő elemzések, vizsgálatok lefolytatásában.

Sokkoló fejlemények: így pusztít a koronavírus a magyar hiteleknél A 2020 végéig tartó törlesztési moratórium miatt korai megmondani, mekkora bedőlési arányt fog okozni a koronavírus-válság a meglévő hiteleknél. Az új hitelezésben viszont már most jelentős visszaesés látszik: a vállalati hitelek és a személyi kölcsönök piaca tűnik a legnagyobb vesztesnek. Az alábbiakban az MNB kedden teljessé vált első féléves hitelezési és betéti statisztikáit elemezzük.

„Fényes a jövő”: a marihuánaeladásoknak igazán jól jött a koronavírus-járvány Miközben az amerikai gazdaság recesszióba zuhant, hatalmas mértéket öltött a munkanélküliség, a marihuánaipar dübörög, és optimistán tekint a jövő felé. A bevételek rekordszinten növekednek, egyre több és több embert alkalmaznak az iparágban, az adóbevételek csökkenése miatt aggódó politikusok pedig kezdenek jobb szemmel nézni a marihuána teljes legalizálására.

Lenyomná az IKEA-t is a boltlánc, ami átveszi a KIKA üzleteket: vidékre is betörnek A közelgő márkaváltás után az eddig KIKA-ként ismert áruházlánc immár XXXLutz néven a piacvezető szerepet célozza meg Magyarországon, vagyis az IKEA babérjaira tör - mondta Ingo Schalk, a KIKA Lakberendezési Kft. ügyvezetője. Az új tulajdonosi háttérrel Miskolcon és Szegeden is terjeszkedne a vállalat.

Tovább száguld az euró – De mi lesz a forinttal? Csütörtök reggel újult erővel szárnyal az euró a dollárral szemben, már 1,19-nél jár a jegyzés. Közben a forint egyelőre alig mozdul, továbbra is 345 körül látszik beragadni, és egyelőre nem tudni, innen merre tudna tovább menni a magyar deviza, hiszen erősödni már nehéz lesz innen.

A német ipar Meglepően jól alakultak a német ipari megrendelések júniusban, az előző év azonos időszakához képest 11,3%-os volt a visszaesés. Ugyan a két számjegyű csökkenés soknak tűnik, de májusban a megrendelések 29,3%-kal csökkentek 2019 májusához képest, és az elemzők júniusra is 34%-os visszaesést vártak.

12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót Az orosz Transmashholding résztulajdonában álló TMH Hungary Invest összesen 12,5 milliárd forintot fizetett a magyar államnak a Dunakeszi Járműjavítóban lévő kilencvenszázalékos tulajdonrészéért és az ingatlanért – tudta meg a Magyar Nemzet. A versenyeztetés nélküli értékesítés után a telephelyre hosszú távú fejlesztési program vár.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások A tények és az eredményeink, a befektetésekre és a fejlesztésekre vonatkozó bejelentéseink, valamint az elmúlt években a magyar vásárlók, a munkatársak és a közösségek iránt tanúsított elkötelezettségünk mind azt igazolják, hogy ezek a spekulációk alaptalanok – reagált a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya annak kapcsán, hogy a Magyar Nemzet című napilap szerdán arról írt, hogy többlépcsős leépítés következhet a kiskereskedelmi láncnál. 

12 százalékkal esett vissza a magyar ipar júniusban Idén júniusban az ipari termelés a nyers adat szerint 7,8, a munkanaphatástól megtisztítva 12,2 százalékkal zuhant az egy évvel korábbihoz képest – számolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez némi javulás a korábbi két hónap adataihoz képest: áprilisban 36,8, májusban 27,8 százalékos volt a visszaesés. Ráadásul az éves adatokat az is rontja, hogy már a járvány előtti hónapokban is minimális, 2-3 százalékos növekedést mértek csak.