ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/10: Hátul kullog a magyar technológiai szektor

TECHNOLOGY

Védekezés, nem középiskolás fokon A vírusjárvány és a távmunka ezzel kapcsolatos terjedése miatt sok szó esett a vállalatok megnövekedett biztonsági kockázatairól. Mégis, az egyetemek elég ritkán kerültek a figyelem középpontjába, pedig igazán vonzó célpontot jelenthetnek minden hekker számára. Ennek több oka is van, mondja Keleti Arthur, a T-Systems Magyarország IT-biztonsági stratégája.

Innovációs pályázatot hirdetünk! A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület és több hazai cégvezető Fekete László (1960-2017) emlékére, innovációs munkássága elismeréseként, és az újabb generációk további innovációra való ösztönzésére díjat alapítottak, amely Fekete László nevét viseli.

A mesterséges intelligencia kerítése sincs kolbászból Riporter tervez, Élet végez. Van az úgy, hogy magányának mélyén az ember elgondolja, mit fog kérdezni, milyen irányba tereli majd a beszélgetést, mi legyen a fókuszban, és hogyan épüljön az ív az első kérdéstől az utolsóig, ám a nagy betűs Élet közbeszól. A megkérdezett, élve a maga életét, arra fordul, amerre a mindennapjai irányítják. Az ITBUSINESS legutóbb podcastepizódja egyáltalán nem úgy alakult, ahogyan elterveztem, de ezt cseppet sem bánom.

Trump 45 napon belül kitiltaná a TikTokot az USA-ból A rendelet értelmében 45 nap után már tilos lesz az applikációt tulajdonló ByteDance céggel bármilyen üzletet kötni. Az ugyanakkor nem derül ki Trump szövegéből, hogy a tranzakció összegéből mennyit kell majd befizetni az amerikai pénzügyminisztériumnak és kincstárnak, mint azt az elnök már napok óta hangoztatja.

Felturbózzák a KRÉTA rendszert, hátha megint nem tudnak iskolába menni a gyerekek Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében, Megkezdődött a KRÉTA integrált részét képező Digitális Kollaborációs Tér modul (DKT) fejlesztése. A DKT olyan komplex modul, amely segíti a tanárok és a diákok digitális online együttműködését, kommunikációját és a feladatok kiadását, szükségtelenné téve egyéb szoftverek használatát. Azt állítják, már nem lesz szükség a Google Classroomra sem.


Új üzleti elemzők érhetők el a piacon! Informatikus és közgazdász junior munkavállalókat képeznek tovább Microsoft BI eszközök és megoldások ismeretére, amelynek köszönhetően folyamatosan állnak rendelkezésre új, megfizethető bérezésű adatelemzési és BI rendszerfejlesztő munkatársak. A BI rendszer a cégeknél szigetszerűen működő jelentésekből, kimutatásokból, táblákból folyamatok átlátására és javítására megfelelő adattárházat tud kiépíteni. A képzést a Schönherz Iskolaszövetkezet ingyenesen szervezi diplomaszerzéshez közel álló egyetemisták számára, akiket a megfelelő tudás elsajátítása után piaci megrendelőinél állít munkába. Mint ismeretes, a munkaerőpiacon (legyen szó gazdasági vagy IT szektorról) egyre nagyobb igény mutatkozik azokra a professzionális IT rendszereket használó üzleti elemzőkre, akik szakszerűen dolgozzák fel „az új olajat”, az adatokat, és értenek ezek célnak megfelelő rendezéséhez, vizuális megjelenítéséhez. Amennyiben többet tudna meg a BI üzleti elemzőkről, mint lehetséges munkatársakról, ezeken az elérhetőségeken kérhet további információt: partner@schonherz.hu+36 1 296 2526.

További információkat a szolgáltatásokról itt olvashat, vagy ebből a videóból tudhat meg.


Vállalatok figyelem! Így védhetőek meg távolról a bizalmas adatok A Lenovo által készített, „Technológia és a munka fejlődő világa” című tanulmány azt vizsgálja, hogy miként reagálnak világszerte a vállalatok a kialakult „új normalitás”, és hogyan tudnak az informatikai részlegek alkalmazkodni a távoli munkavégzés új korszakához. A munkavállalók támogatása kiemelt fontosságú, de ebben az időszakban ugyanilyen nagy hangsúlyt kell fektetni az adatok védelmére is.

Mesterséges intelligencia javítja ki a nyomtatási hibákat A mesterségesintelligencia-kutatás egyik alterülete, a gépi látás az utóbbi években többször összekapcsolódott 3DP-projektekkel. Júliusban például a PrintSyst.ai 3D nyomtatófolyamatokra dolgozott ki printelés előtti kiértékelést végző, a légjármű-, a gépkocsi- és a védelmi ipar szakembereit segítő rendszert. Áprilisban Kenneth Jiang szoftvermérnök hibákat detektáló nyílt forrású MI-programot (Spagetti Detektív) fejlesztett.


ITBUSINESS AWARD 2019-ben volt egy különdíjasunk is, a H1 Systems. Magasan innovatív megoldásukért, a leginkább energiahatékony adatközpont elkészítéséért vihették haza az ITB AWARD különdíját.

2020-ban is várjuk a pályázatokat az ITBUSINESS AWARD-ra! A jelentkezők „Projektfejlesztés” és „Termékfejlesztés” kategóriákban állhatnak rajthoz. A szakmai zsűri előzetes értékelése alapján a legígéretesebb pályázók az „INSIDE ITB 2020” konferencia keretében a közönség, a rendezvényt online követők és a szakmai zsűri előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.


„Pocketdoki” - forradalmi újítás a diagnosztikában és az orvos-beteg kommunikációban Az INNObyte Informatikai Zrt. olyan komplex egészségügyi digitális mérőeszközt és felhőalapú applikációt fejleszt, mely segítségével lehetővé válik a népbetegségek hatékonyabb kiszűrése. Az alkalmazás példa nélküli újdonsága az egészségügyi paraméterek újszerű kommunikációja: digitális asszisztens segítségével lehetővé válik a „távlelet” közvetítése olyan felhasználók számára is, akik helyzetüknél fogva nem tudnak okoseszközöket használni. 

Botnetek fejük tetejére állíthatják az energiapiacokat Az internetre kapcsolódó sütők, vízmelegítők, légkondicionálók és más nagyfogyasztású berendezések az energiaigények módosításának céljából is megtámadhatók, és a támadás következtében az árak változásával komoly károk okozhatók szabályozatlan piacokon – figyelmeztet a Georgia Tech friss tanulmánya.

Csúcsvezetők és véleményvezérek a digitalizációról - Éveket ugrunk előre? A bankszektorban és a nagyvállalatoknál általában a digitalizáció hatalmas lökést kapott a koronavírus-járvány alatt és után, néhány hónap alatt éveket ugrottunk előre. Nagy változások várhatók a fizetési piacon és az IT-szegmensben, miközben a szervezetek működése is a gyors reagálás irányába változik, ebben fontos szerepe lesz az agilis transzformációnak is.

Jelentős változás jöhet a Windows 10 frissítésében Sajtóértesülések szerint a Microsoft a Windows 10 operációs rendszer évente egyszeri nagyszabású frissítésére tér át, hogy a fejlesztőknek több idejük legyen a kétképernyős eszközök előnyeit kihasználó új, moduláris Windows 10X-re.

Használt Android-mobil vásárlásának veszélyei Egekben az új okostelefonok árai, sokkal érdemesebbnek tűnik egy jó állapotban lévő régebbi modellt beszerezni az eredeti ár töredékéért, létezik azonban néhány probléma a használt mobilokkal kapcsolatban, amelyekre érdemes odafigyelni. 

Figyelmeztet az FBI a Windows 7 használatának veszélyeire Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda arra hívta fel a vállalatok figyelmét, hogy a Windows 7 operációs rendszer további használata komoly kockázatokkal jár, mivel a szoftver támogatási ideje januárban véget ért, és azóta nem kap biztonsági frissítéseket.

A Windows 10 furcsasága Több éves tapasztalat, hogy hiába frissíti évente kétszer a Microsoft a Windows 10 operációs rendszert, a felhasználók nem igazán sietnek telepíteni a legújabb változatot, annak ellenére, hogy az mindig tartalmaz hasznos újdonságokat.

 

ECONOMY

Hátul kullog a magyar technológiai szektor Magyarország a golyóstoll, a gyufa, a transzformátor és sok más forradalmi találmány hazája. Szerencsére itthon, ha innovációkról van szó, időről időre mindig akadnak új sikertörténetek. Elég csak a rezsimentes házra gondolni, vagy arra, hogy a koronavírus elleni védekezést is egy magyar találmány segíthet felgyorsítani. Viszont a technológiai cégek, ha a növekedés mértékét vizsgáljuk, sajnos kezdenek leszakadni a régiós vállalatoktól.

A kata szigorítása erősíti a válságot A KATA-s vállalkozókat érintő 40 százalékos büntetőadó a kisvállalkozóknak jelentős bevételcsökkenést okoz, mert az extra adóterhet nem fogja a megrendelő viselni, hanem érvényesíti majd a szerződéses árban. Az évi 3 millió forintos, vagyis az átlagosan havi 250 ezer forintos határ pedig több szakmában irreálisan alacsony - fejtette ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. 

Ráerősít a járvány a cégek fogyatkozására A múlt év végén még 553,5 ezer céget tartottak számon Magyarországon, júliusban viszont már csak 533,2 ezret – derült ki a Nemzeti Cégtár adataiból. Míg tavaly több mint 29 ezer vállalkozást alapítottak és 35,1 ezret szüntettek meg, addig az idén mostanáig 15,8 ezret jegyeztek be, miközben 21,5 ezer húzta le a rolót.

Melyik azonnali fizetési megoldás lehet a befutó? Már élesben működik az AFR, 2021. január 1-jétől kötelező lesz elektronikus fizetést biztosítani minden online kassza mellett, a GIRO pedig nemrég bejelentette a nemzeti mobilfizetési alkalmazás indulását. Ezek várhatóan még nem lesznek elegendők az azonnali fizetés, az egyéb elektronikus fizetések tömeges elterjedéséhez, a forgalomban lévő készpénz drasztikus csökkenéséhez, ugyanakkor nagyon jó első lépések.

Túl nagyot álmodott a kormány az évi ezer modern busszal Évek óta nem tudja megállni a kormány, hogy ne ígérjen valami igazán nagyot az autóbuszok gyártásával és beszerzésével kapcsolatban, de eddig sosem sikerült megvalósítani a terveket. Jelenleg két fontos célkitűrés van érvényben: Hat év alatt hatezer buszt kell modernre cserélni a közösségi közlekedésben – időarányosan a vállalás kétharmada teljesült az idei első félév végéig. 1290 elektromos busz beszerzése 2020-2029 között – ebből egyelőre tíz darab érkezett meg.

Leleplezték az első elektromos Cadillacet 2020-ban lényegében már az összes autógyártónak van valamilyen tisztán elektromos modellje, a Cadillac kínálatában azonban eddig még nem bukkant fel ilyen típus. Most viszont megérkezett az amerikai vállalat első villanyautója, a Lyric. A futurisztikus külsejű újdonság egyelőre még csak egy prototípus, de a gyártó ígéretei szerint a kereskedelmi forgalomban 2022-ben debütáló végleges változat mintegy 80-85 százalékban meg fog egyezni a most leleplezett autóval.

MNB-alapítvány: Nagy vagyon, kevés haszon Hiába volt 275 milliárdos pénzügyi befektetése a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványnak, a szervezet kevesebb mint egy hónap alatt mindössze 184 millió forintnyi kamatbevételt ért el – derült ki a tavaly létrehozott szervezet beszámolójából. Az alapítvány mérlege csak a december 6. és a december 31. közötti időszakot tükrözi, azonban ezzel együtt is kevésnek tűnik a „pénzügyi műveletekből” származó bevétel.

Soha nem látott, brutális hiány a büdzsében 2020 első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2165 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1841,4 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 336,3 milliárd forintos hiányt értek el – közölte a Pénzügyminisztérium. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 352,7 milliárd forintot tett ki.

Megvan a harmadik százmilliárdos a világon Mark Zuckerberg vagyonnövekedéséhez hozzájárult, hogy a Facebook új csúcsra jutott a TikTok versenytársának elindításával, ugyanis 13%-os részesedése van a cégben. Zuckerberg idén eddig 22 milliárd dollárral növelte vagyonát, Jeff Bezos több mint 75 milliárddal. Kérdés, meddig örülhetnek ennek, ha elfogadják a tegnap benyújtott javaslatot:

Így lehet óriási üzletet csinálni világhírű rocksztárok dalaival Újfajta üzletág hódít a zeneiparban. Ennek egyik friss példája, hogy a Blondie zenekar legnagyobb sikerei mögött álló dalszerző páros – Debbie Harry és Chris Stein – eladta a szerzeményeik utáni jogdíjakra való jogosultságot egy külön erre a célra specializálódott befektetési alapnak.