ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/11: A hittérítő innovátor

TECHNOLOGY

Fénylő emlékek Meghatározó szereplője volt a magyar távközlési iparnak Fekete László, a Magyar Telekom és a T-Systems három éve elhunyt innovációs szakembere, vezetője. A róla elnevezett, idén ősszel először átadandó díj kapcsán elevenítjük fel alakját. Az ITBUSINESS hasábjain ezekben a hónapokban egykori kollégák, barátok elbeszélései alapján idézzük fel Fekete László nem mindennapi pályáját, életművét és személyiségét. A mostani cikkben Rékasi Tibor, a T-Systems egykori és a Magyar Telekom jelenlegi vezérigazgatója, Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja és Éry Gábor, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója mesél a díj névadójáról.

Újfajta internetes csalásra figyelmeztet az OTP Bank Csalók igyekeznek megtéveszteni a magyar internethasználókat, amikor álhírbe csomagolva, Dr. Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának tulajdonított nyilatkozatokkal próbálják felhívni a figyelmet egy kriptovalutával kapcsolatos „szolgáltatásra”. NE KATTINTSANAK RÁ!

A VSS piacon terjeszkedik a Konica Minolta Egy IP-kamera lehet jóval több, mint egy képtovábbító eszköz, a sokféle lehetőségre pedig sokféle megoldás építhető fel. Többek között ezeknek a lehetőségeknek a feltárása és kiaknázása lesz a feladata Szűcs Attilának és Paulusz Miklósnak, akik nemrég csatlakoztak a Konica Minolta Magyarország VSS (Video Security Services) üzletágának csapatához.


ITBUSINESS AWARD 2019-ben a termékfejlesztésért járó díjat a Black Cell vitte haza. Egy évvel később, 2020-ban is várjuk az innovatív projekteket, pályázatokat az award@itbusiness.hu címre, augusztus 14., éjfélig. A jelentkezők „Projektfejlesztés” és „Termékfejlesztés” kategóriákban állhatnak rajthoz.

A győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.


Így lehetséges eljutni az emberekhez 124 milliószor 10 nap alatt Soha nem látott gyorsasággal szólították meg a magyar netezők millióit a „Távozó indexesek”. Az adatok mentén megállapítottuk a 3 fő pillért, miért is lett ilyen sikeres az oldaluk ilyen rövid idő alatt. De hogy jön ide egy vlogger, egy politikus, egy humorista és a Greenpeace? Esettanulmány következik.

Magyar cégek, jelentkezzetek! Hazai ipari cégek is lehetnének az európai CERN beszállítói „Talán kevesen tudják, hogy akár a mindennapokban is találkozhatunk „részecskegyorsítókkal”, amelyek ugyanazokat az elveket használják, mint az „igazi” részecskegyorsítók. Ilyen például egy régi, katódsugaras televíziókészülék. De ha nem is találkozunk velük a mindennapokban, a környezetünk nagyon sok eszközét gyorsítók gyártották’” – mondta Barna Dániel, fizikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet Nagyenergiás Fizikai Osztály tudományos főmunkatársa.

Sokat fizetnek, de egyre kevesebbet kapnak cserébe: fellázadt a szakma a legnagyobb építészeti szoftvergyártó ellen A Zaha Hadid Architects, Grimshaw és Richard Rogers cége, a Rogers Stirk Harbour + Partners további 14 neves brit építészirodával fogott össze a napokban, hogy célpontba vegyék a világon legtöbbek által használt építészeti szoftvert és fejlesztőjét. Kiszámolták, hogy közösen összesen 22 millió dollárt fizettek ki az Autodesk-nek az elmúlt öt évben a Revit használatáért, de úgy érzik, nem kaptak megfelelő ellenértéket a pénzükért.

Mindenkinek van, de kevesen tudják, mire jó Az egykor a bankkártyákkal megegyező méretű SIM-kártyák mára a felismerhetetlenségig zsugorodtak, és az életünk részévé váltak: hosszú évekig, évtizedekig elkísérnek a telefonszámunk mellett minden fontos egyedi azonosítót tartalmazó SIM-ek. Az egyre okosodó techvilág új kihívásainak viszont meg kell felelni, így fizikailag lassan búcsút inthetünk a mobiltelefonok hálózati kapcsolatát biztosító plasztik kártyának.

Miért jó, ha a gyerekek ismerik a 3D nyomtatást? Általában véve, a technológia gyorsan fejlődik, egyre népszerűbb, a gyerekek különösen szeretik. A 3D nyomtatáshoz nem is olyan régen szinte csak (felnőtt) szakemberek férhettek hozzá, mára viszont teljesen megváltozott a helyzet. A Little You jutalomapp például rengeteget segít, hogy a gyerekek tényleg élvezzék a technológiát. A 3D Printing Media Network három pontban foglalja össze, miért is hasznos számukra.

Hogyan verjük át a drónt? A drónokat többek között használják környezetvédelemre, felmérve az erdőirtások méretét vagy nyomon követve az orvvadászokat, illetve újságírók és aktivisták is dokumentálhatják velük a nagy tüntetéseket. A drónozás demokratikus előnyeiről Austin Choi-Fitzpatrick, a San Diegó-i Egyetem politikai szociológia egyetemi docense írt A jó drón című könyvében.

Minden, amit 2020-ban a kínai internetes piacról tudni érdemes A Kínai Internet Jelentés a South China Morning Post évente megjelenő kutatása, amelyben részletesen bemutatják az ázsiai nagyhatalom kulcsfontosságú digitális és technológiai trendjeit. Az évente megjelenő, idén már harmadik alkalommal kiadott jelentés legfontosabb megállapításait körüljárva bemutatjuk, mi az, amit mindenképpen érdemes megfontolni azoknak a kereskedőknek, akik bármilyen szempontból érintettek a piacon.

 

ECONOMY

Budapest a nagy vesztese a koronaválságnak 2019 rekordév volt, és az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Oroszországból és Kínából is sokan érkeztek Magyarországra. Idén viszont a járványhelyzet miatt a fővárosi szálláshelyek leginkább a belföldi turistákra tudnak koncentrálni olcsóbb árakkal, különböző akciós csomagajánlatokkal.

Ha lett egy csomó bitcoinom, hol költhetem el? És legfőképp mire? Több mint tíz éve folynak a csapból is a kriptovaluták. A bitcoin és trónkövetelői rengeteg figyelmet kapnak, az online kereskedelmen túl azonban még most is nehéz pontosan meghatározni, mire költhetők ezek a pénzek, amiket ezért inkább befektetésként szoktak használni. Jó hír, hogy hamburgert már kapni belőle.

A befektetők új kedvencei az e-kerékpárokat kínáló startupok A kockázatitőke-társaságok milliókat fektetnek be az e-biciklikkel foglalkozó startupokba, miután a koronavírus-járvány miatt előtérbe kerültek az új, biztonságosabb közlekedési megoldások. Potenciálisan egy hatalmas piacról van szó, a becslések szerint 2020 és 2023 között világszerte több mint 130 millió elektromos biciklit fognak eladni.

Továbbra is működésben a csodafegyver, ami nélkül csődbe mehetett volna Európa Folytatja az eszközvásárlást az Európai Központi Bank, júliusban 85 milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket az euróövezet jegybankja. A programról ma már kevés szó esik, pedig a bevezetésével egycsapásra sikerült megoldani a déli tagállamok finanszírozási nehézségeit - az olasz kötvénytulajdonosok minden bizonnyal csak néhány lépésre voltak a pániktól és a tömeges tőkekivonástól.

Google Pay Magyarországon? Miért késik ennyit? Vannak, akik már használják itthon a GPay-t. A Google dublini központja egyelőre nem kívánt nyilatkozni, pedig a Curve pár napja bejelentette, a Google Pay elérhető Magyarországon. Bankos körökben is egymásnak ellentmondó információk keringenek a Google érintéses mobilfizetési megoldásának hazai bevezetéséről. A Visa magyarországi oldalán tavaly év végén volt olvasható, hogy „Hamarosan használhatjuk üzletekben” is fizetésre a GPay-t.

Felkészülés az új ügyfélhitelesítésre – mire kell majd figyelni? 2021. január 1-én Európa legtöbb országában, így Magyarországon is életbe lép az e-kereskedelmi csalások visszaszorítását célzó erős-ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication, SCA) rendelet. A változás nemcsak a bankokkal szemben támaszt elvárásokat, hanem az elektronikus fizetések, valamint az online vásárlások felhasználói élményét is nagyban befolyásolhatja - derül ki a Visa közleményéből.

Kriptopénzzel is fizethetünk Dél-Korea leglátogatottabb strandjain A puszani Haeundae Strand is részese annak a pilot programnak, amelynek célja, hogy kriptofizetési megoldásokat kínáljon a strandolóknak a nyár folyamán. A Bitbeat-affiliate CIC Enterprise által futtatott pilot program kriptofizetési megoldásokat szeretne kínálni Dél-Korea két leglátogatottabb strandjának turistái számára.

Bejelentkezett egy új Tesla-gyilkos startup, New Yorkban menne tőzsdére A kínai Xpeng Motors elektromosautó-gyártó – a Tesla egyik versenytársa – a New York-i tőzsdére lépne, a cég benyújtotta az erre vonatkozó engedélykérését. Az autógyártó startup nemrégiben 400 millió dollárnyi friss tőkét szerzett több nagybefektetőtől, többek között az Alibabától, az egyik meglévő nagytulajdonosától, illetve katari befektetőtől (Qatar Investment Authority) és Abu Dzabi Mbadala nevű befektetési alapjától.

Komoly átalakulás jöhet a Balatonnál: 10 év múlva rá sem fogsz ismerni A Balaton-térsége komplex társadalmi-gazdasági rendszert alkot, amely rengeteg lehetőséget, de nehézségeket is hordoz magában. Sikere és fejlesztése más európai tavakhoz hasonlóan az egyedi természeti adottságokra épülő turisztikai szolgáltatásokon, valamint a tavak rekreációs és lakossági hasznosításán alapul. A szakemberek szerint azonban a meglévő ágazati és integrált területi politikák sajnos nem kezelik összetettségüknek és jelentőségüknek megfelelő szinten a nagy tavakat. 

Felpörgetik az amerikai azonnali fizetési rendszer kiépítését A Fed azonnali fizetési rendszeren dolgozik már egy éve, a pénzküldési és elszámolási rendszer 2023-2024-re készülhet el, és a Fed úgy döntött, a gyorsaság érdekében folyamatosan kerülnek bevezetésre a különböző funkciói. Lael Brainard, a Fed kormányzótanácsának tagja beszélt erről.