ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/12: A tudásmegosztás adhat újabb lendületet a hazai startup-ökoszisztémának

TECHNOLOGY

A tudásmegosztás adhat újabb lendületet a hazai startup-ökoszisztémának Hosszú évekig a Prezi, LogMeIn, Ustream hármast sorolta fel mindenki, ha Magyarországról indult, nemzetközi szinten is eredményes startupot kellett említeni, és a szakértőkön kívül valószínűleg még most is alaposan el kellene gondolkodnia mindenkinek, ha további sikersztorikat várnának tőle. Az ITBUSINESS által megkérdezett, a hazai startup-ökoszisztémában tevékenykedő szakértők szerint ugyanakkor akad jó néhány már most is bizonyított vállalkozás, és adottak a körülmények ahhoz, hogy ezek száma a következő években jelentős mértékben bővüljön. Igaz vannak még olyan „korlátok”, amelyeket át kellene ugrani.

Adatok és emberek kellenek Még mindig sokan hiszik, hogy az Ipar 4.0 az automatizációról és a robotizációról szól. Pedig ezek már az előző korszakot, ha úgy tetszik, az Ipar 3.0-t is jellemezték. Az Ipar 4.0 ezzel szemben sokkal inkább az adatok begyűjtéséről, elemzéséről és a szükséges információk kinyeréséről szól, amely alapján önhangoló gyártási rendszert lehet kialakítani. Ez azonban még csak a technológia. Az Ipar 4.0-hoz hozzátartozik a gépek és az emberek összhangja is. 

Égető szüksége van az egészségügynek az MI alkalmazására Az EIT Health és a McKinsey&Company „Az egészségügy átalakítása a mesterséges intelligencia segítségével: A munkaerőre és a szervezetre gyakorolt hatás” című tanulmánya reflektál az Európai Bizottság július 1-jén bemutatott Európai készségfejlesztési programjára, amelynek célja a fenntarható versenyképesség erősítése, az esélyegyenlőség biztosítása és a válságokra való reagálóképesség kiépítése.

E-kereskedelem: van még potenciál egyes szektorokban Az e-kereskedelmi szektor a koronavírus-járvány kereskedelemre gyakorolt hatásai miatt rakétaszerű növekedésre kapcsolt, éves szinten akár 25%-kal növekedhet a hazai online piac. Nemcsak a járvánnyal közvetlenül összefüggő piacok, mint az FMCG, vagy a műszaki cikkek online piaca erősödhet, de egyes prognózisok szerint a pharma, az építőipar, és a B2B szektor jelentős digitalizációjára is számítani lehet.

A tudatos kapcsolatépítéssel alapozhatod meg a vállalkozásod sikerét Egy vállalkozás indítása elsőre adminisztratív feladatnak tűnik: adószám igénylése, tevékenységi körök választása, keretszerződések szövegezése. Ám már ekkor, a legelején el kell kezdeni még valamit, ami megalapozza a jó működést, a későbbi sikert: ez a tudatos kapcsolatépítés. De mit is jelent a tudatos kapcsolatépítés s miért is van rá szükség?


ITBUSINESS AWARD Folyamatosan érkeznek a pályázatok, a leadási határidő pedig vészesen közeleg. Már csak két nap van hátra, és zárul a „Projektfejlesztés” és „Termékfejlesztés” kategóriákban meghirdetett pályázatunk. Ha még nem pályáztál, érdemes most megtenned, mert a győztesek a díjon felül az ITBUSINESS októberi, az Infotér konferencián is megjelenő lapszámában kétoldalas cikkben mutathatják be díjnyertes fejlesztésüket.

A pályázatok benyújtási határideje 2020. augusztus 14., éjfél. Az írásbeli pályázatokat az award@itbusiness.hu címre várjuk.


Ipar 4.0 megoldásokkal akár negyedével növelhető a termelékenység Intelligens gyártásra állt át a Bosch, a vállalatnál hálózatba kapcsolt megoldások biztosítják a gyártás átláthatóságát és rugalmasságát, valamint a megbízható üzemelést. A beszállító állítása szerint akár 25 százalékkal is növelhető a gyártás termelékenysége az Ipar 4.0 megoldásokkal.

A 24 és a 444 „nyert” az Index széthullásával? Az Index újságíróinak tömeges felmondása óta eltelt időszakban több versenytárs növelte olvasói bázisát, de közben konszolidálódott a helyzet az Index adataiban is. Az Indamedia portfóliójának más tagjainál nem látszik nagy változás, miközben egyre erősödik az Origo látogatottsága. A Mindshare elemzésének tanulságai az elmúlt két hétről.

Úttörő technológiák, melyek megváltoztatják a világot 30 évvel ezelőtt még nagyon kevesen gondolták volna, hogy egy átlag polgár a mobiltelefonján rendelje házhoz a vacsoráját, online fizesse be a számláit, vagy interneten keresztül hódoljon szerencsejáték kedvtelésének, mint amire többek között a LightCasino is lehetőséget ad. Az internetnek és a digitális fénykornak köszönhetően szinte felfoghatatlan mennyi adattal dolgozunk a másodperc törtrésze alatt és a minket körülvevő kütyük mennyi feladatot látnak el helyettünk a nap minden órájában, folyamatosan.

A magyarok egyre inkább bíznak a mesterséges intelligenciában A Kaspersky megbízásából készült Magyarországon végzett, a mesterséges intelligencia (AI) hatásait vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy a magyarok között egyre kevésbé jellemző (39%) a filmekben (pl. Terminator) látott apokaliptikus események okozta félelem és egyre inkább bíznak az AI-ban.

Már nem kell sokat várni, hogy ilyen repülő drónok szedjék a fáról a gyümölcsöket A drónok mostanra egyre inkább megszokottá válnak a mezőgazdaságban, legyen szó a talajminőség elemzéséről, a növények egészségi állapotának felméréséről, az öntözési rendszerek felügyeletéről, illetve növényvédemi feladatokról. Kutatók már azt is vizsgálják, hogyan lehetne a drónokat felhasználni az ültetési és vetési folyamatokban. A növénytermesztésnek azonban egészen mostanáig volt egy olyan területe, a betakarítás, amelynél senki nem gondolta, hogy drónokra lenne szükség. 

A világ egyik első laptopját gyártó Toshiba többé nem gyárt laptopokat A Toshiba - amely a világ első kereskedelmi forgalomba hozott laptopját gyártotta 1985-től - többé nem gyárt laptopokat. A japán társaság az utóbbi években folyamatosan vonult ki a számítógépgyártás területérél, nemrégiben teljesen eladták a számítógépes üzletágat a Sharpnak.

Hálózati szenzorokkal hatékony az autonóm közlekedés A Bosch bemutatta a MEC-View nevű projekt eredményeit A programban a német konszern partnere volt az IT-Designers GmbH szoftverfejlesztő vállalat, a Mercedes-Benz, a Nokia, az Osram, a TomTom, valamint a Duisburg-Esseni Egyetem és az Ulmi Egyetem. A szakemberek a vizsgálataik során megállapították, hogy az automatizált közlekedés a hálózatba kötött infrastruktúra-szenzoroknak köszönhetően biztonságosabb és hatékonyabb. 

 

ECONOMY

Először csökkent a szénerőművek száma a világban A Global Energy Monitor (GEM) friss jelentése szerint az év első felében a világ szénerőmű-kapacitása 2,9 gigawattal 2047 gigawattra csökkent: 18,3 gigawattnyi kapacitást helyeztek forgalomban, miközben 21,2 gigawattnyit végleg lekapcsoltak. A CarbonBrief elemzése szerint a csökkenés egyrészt a koronavírus miatt világszerte bevezetett korlátozások okozta lassulás is elősegítette, de számított az is, hogy számos országban (elsősorban az EU-ban) egyre komolyabban veszik a klímavállalásokat.

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija A kormány igyekszik kedvező feltételeket teremteni a külföldi befektetők számára, de a Samsung SDI gödi akkumulátorgyára által élvezett elbánásmód külön kategória ezen belül. Ennek részben a beruházás nagysága az oka. Tavaly ősszel még arról volt szó, hogy a 390 milliárd forintos fejlesztés nyomán 1200 munkahely jön létre, de idén áprilisban a térség parlamenti képviselője, Tuzson Bence már arról beszélt, hogy a beruházás 400-500 milliárdba kerül, és további 2700 embert vesznek fel a már meglévő 1600 mellé.

Ötödével eshet vissza a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt A koronavírus-járvány alakulását és a világgazdasági fellendülés menetét nem lehet biztosan előre látni, azonban azt igen, hogy a nemzetközi kereskedelemre maradandó hatást gyakorol a járvány. A Boston Consulting Group (BCG) elemzése szerint a legvalószinűbb, hogy a nemzetközi kereskedelemi forgalom volumene 2020-ban akár 20 százalékkal is csökkenhet a tavalyi szinthez képest és csupán 2023-ra térhet vissza a 2019-es szintre. A koronavírus-járvány az egyik legnagyobb csapás a nemzetközi kereskedelmere a nagy gazdasági világválság óta.

Tíz token most már hivatalosan is kezelhető New York államban A helyi vállalkozások számára az állami pénzügyi szabályozó, az NYDFS mostantól hivatalos engedélyt is kiadhat a zöld utat kapott tokenek birtoklására, az azokkal való kereskedelemre, és a tárolási szolgáltatásokra. Az XRP és az Ethereum Classic esetében tárolási, megőrzési szolgáltatást nyújthatnak az ügyfeleiknek, további nyolc pedig emellett kereskedhető is a hivatalos engedélyek birtokában.

A Wizz Air Magyarország de facto nemzeti légitársasága – Reaktor Podcast Váradi Józseffel Tíz év alatt négyszer ekkorára nő majd a Wizz Air a vezérigazgató szerint. Váradi József úgy látja, ők az európai piac leghatékonyabb szereplői, ennek köszönhető, hogy már a teljes kapacitásuk 70 százalékát repülik. A maszkszállító és a repatriáló járatokra szóló megbízást tendereken nyerték el, ezért nem gondolja, hogy állami támogatásról lenne szó, ráadásul elsősorban jószolgálati szempontok vezették a légitársaságot e tevékenysége során.

Megszenvedi a Raiffeisen is a koronavírust, de nincs dráma a banknál A 143 millió eurós elemzői konszenzust felülmúló, 192 millió eurós adózott eredményről számolt be ma reggel közzétett második negyedéves gyorsjelentésében a Raiffeisen Bank International. A koronavírus ellenére az osztrák bankcsoport több korábbi pénzügyi célkitűzését is megerősítette, idén azonban csak 5% körüli tőkearányos megtérülésre számít. A magyar leánybanknál az első negyedéves 10 millió eurós veszteséget most egy 32 millió eurós nyereség követte.

Virágzik a faktoring Európában Sok országban várakozáson felüli növekedést értek el a faktoringpiac 2019-ben, ez különösen igaz Európára a nemrég megjelent „World Factoring Yearbook 2020” című kiadvány szerint. A 2020 Faktoring Évkönyvben szereplő 39 ország 64 százaléka faktoringpiacának növekedéséről számolt be. A növekedés a legjelentősebb színtere Európa, Ázsia és Dél-Amerika volt. Európában például az évkönyvben szerepeltetett 20 ország 70 százaléka számolt be faktoring forgalmának növekedéséről.

Új dollármilliárdossal gazdagodott a világ: az Apple vezére is csatlakozott Azzal, hogy az Apple piaci kapitalizációja közel 2 ezermilliárd dollárt tesz ki, vezére, Tim Cook is jól járt, akinek vagyona így átlépte az egymilliárd dollárt. Az elmúlt héten az Apple árfolyama közel 5%-kal emelkedett, ezzel piaci kapitalizációja megközelítette a 2 ezermilliárd dollárt.

Újabb front nyílik az amerikai-kínai háborúban, most az amerikaiak csapnak oda Több fronton zajlik at USA és Kína közötti hatalmi harc, az amerikaiak most bejelentették, hogy kivezetik az amerikai tőzsdékről azoknak a kínai (és más külföldi) vállalatoknak a papírjait, amelyek nem felelnek meg az amerikai számviteli szabályoknak.

Kiegészítő termékből a legkeresettebb árucikk: jól jött ki a járványhelyzetből a magyar cég Mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött az 1991-ben alapított, orvostechnikai eszközök gyártásával, forgalmazásával és javításával foglalkozó REX-SAN Kft. A járvány berobbanásával szélsőségesen kettős volt a termékek iránti kereslet változása: sok termék forgalma szinte teljesen megállt, míg másoké – köztük a védőfelszereléseké – sosem látott mértékben megugrott. Ennek köszönhető, hogy idén áprilisban a cég közel 30 évének a legjobb hónapját zárta.