ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/13: A digitális szakadék áthidalását vagy zuhanást hoz a koronavírus a kkv-szektornak?

TECHNOLOGY

A digitális szakadék áthidalását vagy zuhanást hoz a koronavírus a kkv-szektornak? Sok-sok látványos statisztika, kutatás és tanulmány festi fel fekete-fehér grafikonokkal és diagramokkal a körképet a hazai digitalizációs ökoszisztémáról, amely egyelőre disszonáns képet ad a kis- és középvállalkozások digitalizációs érettségéről. A koronavírus azonban igazi vagy-vagy helyzet elé állítja a szektort: vagy begyúlnak az innovációs és digitalizációs rakéták és fénysebességgel zárkóznak fel az országon túli digitálisan érett vállalkozások csoportjához a hazaiak, vagy elvesznek a transzformáció bitekkel övezett bugyraiban. Körkép a jelenről, és elképzelés jövőről.

30 éve nem történt ilyen a dolgozókkal: a főnökök mindenki feje felett döntöttek Hiába mondogatta mindenki azt, hogy sokkal gyorsabb lesz mindenféle online platformok betörése és mindenki elkezd ebben gondolkozni. Ezek a platformok részben már megvoltak, igaz egy-két helyen felgyorsult a fejlesztésük, de olyan óriási trendet nem látunk belőle" - mondta Szpisják Tibor, a Hewlett Packard Enterprise (HPE) kereskedelmi igazgatója.

Vállalati felvásárlások járvány idején A nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég azt javasolja a vállalati döntéshozóknak, hogy értékeljék át a tevékenységüket, és minél hamarabb mérlegeljék az akvizíciók lehetőségét. A legjobb helyzetben most azok a cégek vannak, amelyek rendelkeznek pénzügyi tartalékokkal, így a veszélyhelyzet kezelése mellett portfólió-tisztitáson és felvárlásokon gondolkodhatnak.

Jó hírek a NAV-tól Az online számla rendszer 2018-as bevezetésétől a NAV ingyenes számlázóprogramot biztosít a gazdálkodóknak, amellyel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. A rendszer indulása óta eltelt mintegy két év alatt több mint 860 ezren sikeresen regisztráltak. A NAV online számlázóját pedig már csaknem 70 ezer vállalkozás használja.


ITBUSINESS AWARD Az INSIDE ITB 2020 gálaestjén az izgalom mindig a Legsikeresebb ICT-menedzser toplista kihirdetésekor hág a tetőfokára. Egy évvel ezelőtt Balogh Péter, a Baconsult alapítója vihette haza azt a bizonyos kockát, idén újra gazdára talál az ITB „Az év legsikeresebb ICT-menedzsere” díj. Tippeljünk! A kedves olvasó szerint kik lesznek 2020-ban a lista első három helyén?


Németország és az 5G A BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) most publikált biztonsági tervezete nem nevez meg egyetlen konkrét beszállítót sem potenciális kockázati tényezőként. Felsorolja viszont azokat a technológiai szempontokat és követelményeket, amelyeket a mobilhálózatot üzemeltetőknek figyelembe kell venniük berendezéseik beszerzésekor és a hálózati infrastruktúra kiépítésekor.

A rosszindulatú informatikai támadások alapján legveszélyesebb országok Számos olyan ország szerepel a rosszindulatú IT-támadások szempontjából legkevésbé biztonságos államok friss rangsorán, ahol magyar cégeknek is élénk üzleti kapcsolataik lehetnek. Azoknak a társaságoknak, amelyeknek alkalmazottai az itt található vállalatokkal, partnerekkel a közös munka miatt rendszeres kapcsolatban vannak, érdemes nagy hangsúlyt fektetniük védelmi megoldásaikra. Ellenkező esetben könnyen a hazai működésük is veszélybe kerülhet.

Az Ericsson megkötötte századik, kereskedelmi, 5G szerződését A fontos mérföldkő elérése bizonyítja az Ericsson elkötelezettségét az ügyfelek igényeinek kielégítése és az 5G technológiák fejlesztése terén. A megkötött szerződések részeként már 56 élő 5G hálózat működik, köztük Magyarországon a Magyar Telekom hálózata.

A kormány 145 milliárdra emelte a kutatás-fejlesztési alap keretét A kormány 31 milliárd 384 millió forinttal megemelte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap költségvetését. Az emelés után a legtöbb pénz - 40,8 milliárd forint - a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének támogatását szolgálja.

Az autóipar a válság után – milyen út vezet a felépülés felé? Az autógyártók már a koronavírus-járvány előtt is nehéz helyzetben voltak, most pedig egy minden eddigitől eltérő válság utáni helyzetre kell felkészülniük. A Roland Berger megvizsgálta azokat a stratégiai eszközöket, amelyek segíthetnek az iparág szereplőinek jobban megérteni a helyzetet és eredményes terveket készíteni.

A gyártás többet nyerhet az 5G-vel, mint gondolnánk Szakértők szerint kizárólag a fogyasztói piacból származó bevételekre nem elég alapozni, ha a költséges hálózatok kiépítéséről van szó, így a szolgáltatók elkezdték feltérképezni a vállalati szektort. A vállalatok az egyéni felhasználókkal ellentétben az 5G nagy sebessége helyett az általa nyújtott stabilitásban, biztonságban és hatékonyságban érdekeltek.

Az interneten sehol sem vagy láthatatlan, a Facebook mindent tud rólad Sokaknak alapvető kommunikációs felület és eszköz, de mostanra pontosan tudjuk, hogy ennél sokkal több: az emberiség eddigi legkifinomultabb, tömeges megfigyelésre és adatgyűjtésre alkalmas, komplex megfigyelési rendszere – ez a Facebook.

Még sok a leküzdendő akadály a 3D nyomtatás autóipari alkalmazásában A General Motors már 1989 óta használja a 3D nyomtatást prototípusok készítéséhez. A technológia a koronavírus elleni küzdelemben is nagy segítséget nyújtott a vállalatnak, ami azon van, hogy azt a sorozatgyártásban is használni kezdje. A 3D nyomtatás széleskörűbb alkalmazását ugyanakkor több dolog is hátráltatja, és valószínűleg sosem lesz képes teljesen kiváltani a szokványos gyártási eljárásokat.

AI: Innovatív technológiák az autózásban A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) világszerte nagy léptékben fejlődik, és mára szinte az élet minden területén találkozunk vele. Nincs ez másként az autóinkkal sem, az AI elterjedésével a jövőben egyre inkább össze lesznek kapcsolva egymással az emberek és a közlekedési eszközök. Néhány éven belül pedig az AI-rendszerek és az 5G hálózatokon kommunikáló IoT-eszközök az autók szerves részét képezik majd.

3D technológiákkal készült el egy 12. századi gyertyatartó másolata A Gloucester Gyertyatartó néven ismert, hányattatott sorsú műtárgy, a londoni Victoria and Albert Múzeumból (ahol 1861 óta őrizték) visszakerül rendeltetési helyére, az angol város katedrálisába. Az eredetit a kincstárban fogják őrizni, a 3D nyomtatással készült másolatot viszont bárki bármikor láthatja, megérintheti.

A WeChat amerikai betiltásával hatalmas mértékben visszaeshetnek az iPhone-eladások Donald Trump az elmúlt héten írta alá azt az elnöki rendeletet, amelyben szeptember 15-ig ad haladékot a kínai ByteDance és Tencent cégeknek, hogy egy nagy, amerikai vállalatnak adják el a TikTok és a WeChat alkalmazásukat, azzal a kitéllel, hogy a vételár nagyobb része az amerikai pénzügyminisztériumot illeti. Ellenkező esetben mindkét appot betiltja Amerikában.

Egy újabb nagyágyú a Xiaomitól A bűvös szám a 120 a Xiaomi új Mi 10 Ultra okostelefonja esetében: 120-szoros zoom, 120 wattos gyorstöltés és 120 hertzes képfrissítésű kijelző.

Szeptember 10-én jön a Microsoft kétképernyős, androidos mobilja Úgy tűnik, árban az iPhone-okkal kíván versenyezni a kihajtható, kétképernyős Surface Duo, a Microsoft második - és remélhetően sikeresebb - kísérlete a mobilpiacon való megkapaszkodásra.

Mi lesz a Firefox böngészővel? Kétszázötven fős leépítést tervez a Firebox böngésző fejlesztőjeként ismert Mozilla, mivel a koronavírus-járvány rendkívül negatív hatással volt a vállalat üzletmenetére.

Rekordot döntött a Microsoft Az augusztusi frissítőkedden nem kevesebb mint 120 sérülékenységet szüntetett meg különféle termékeiben a Microsoft, amelyek közül 17-et minősített kritikusnak a szoftvergyártó.

 

ECONOMY

A leggazdagabb egy százaléké az összvagyon közel 40 százaléka Németországban Sok német ellenkezése érthető a szegényebb uniós tagállamoknak juttatott adófizetői pénzek miatt, a vagyoni egyenlőtlenségek ugyanis rekordszintre emelkedtek az elmúlt években Németországban. A legfelső egy százalék már az összvagyon 38 százalékát birtokolja, a leggazdagabb 0,1 százalék pedig az egyötöd részét - derül ki egy friss német gazdaságkutatói elemzésből.

Úgy tűnik, a magyar lakosság nem hisz a villámgyors gazdasági feltámadásban A GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisi zuhanását követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett. Ez alatt mintegy 60%-át dolgozta le áprilisi esésének. Augusztusban viszont a várakozások kissé romlottak, a júliusi -26.9-es értéket -29,6 követte. Ez kedvezőbb a júniusi -32,8-nél, de sokkal rosszabb válság előtti, márciusi -12,1-nél.

Megvan, mibe fektetik a magyarok pénzét – Érdekes folyamatok rajzolódnak ki Az elmúlt években tapasztalt alacsony hozamkörnyezet hatására folyamatosan csökken a befektetési alapokon belül a bankbetétek és készpénz aránya, felkapottak lettek viszont a részvények és ingatlanok. A friss számok szerint a második negyedévben láthatóan megnőtt a részvénybefektetések aránya a magyar alapkezelők portfóliójában, de így is távol van attól a szinttől, amit a magánkasszák államosítása előtt lehetett látni.

A nyugdíjasok 32 milliárd forinttal hitelezhették meg a magyar államot idén Megállíthatatlanul emelkedik idén az infláció mértéke, amit elsősorban az élelmiszerárak húznak. Mivel a nyugdíjasok - és nem mellesleg az alacsony keresetűek - fogyasztói kosarában is nagy súllyal szerepelnek ezek a termékek, az idősek fogyasztói kosara alapján számolt nyugdíjas infláció az országosnál jóval magasabb, 4,3 százalékos volt.

Lépett az MNB és a NAV: új fázis az online hitelezésben „Jelenleg valamennyi bank azon fáradozik, hogy hamarosan teljesen online tudjanak személyi hiteleket nyújtani” – nyilatkozta Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója a Növekedés.hu-nak a minap. Ezzel párhuzamosan az MNB bemutatta a fintech programjának eddigi eredményeit, a NAV pedig elindította a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést támogató programját.

Építészek formálják át a turizmust? A turisztikai piac keresleti és kínálati oldala is gyors és gyökeres átalakuláson megy át, általánossá vált a tömegturizmus, emellett egyre hangsúlyosabbá vált a minőségi turizmus is. Deklarált cél térben és időben elnyújtani a turisztikai szezont. Hódítanak a – közösségi médiával kompatibilis – különleges szálláshelyek, amelyek változatos élményeket, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak a vendégeknek a lehető legbiztonságosabb körülmények között. 

Világcégek és luxusmárkák használják a magyar család újrahasznosított tollait Egy közel tízmilliárd forintos árbevételű magyar cég úgy döntött, fenntarthatóbb pályára áll. Az új üzleti modelljükben olyan márkák láttak fantáziát, mint a Burberry, a H&M, a Tommy Hilfiger vagy a Patagonia.

Hamarosan az egybillió dolláros kapitalizációért versenghet az ethereum és a bitcoin Az Ethereum extrém növekedésen ment keresztül az utóbbi hetekben. A CryptoSlate adatai szerint a kriptopénz 68,5%-ot növekedett a múlt hónapban, gyakorlatilag túlteljesítve ezáltal minden más létező, több milliárd dolláros eszközt. A legutóbbi gyarapodással az ETH már 44 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, amellyel a kriptovaluta elérte egy közepesen nagy vállalat méretét.

Újraindul az élet? Rég indítottak ennyi vállalkozást Magyarországon 2020 júliusában közel 3000 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, ilyen magas értéket legutoljára 2014-ben láthattunk. A növekedés egyik faktora a járvány első hulláma alatt elhalasztott cégalapítások korrekciója, ugyanakkor nem lehet kizárólag az elmaradt cégalapítások rovására írni a mostani rekordot. A 2008-09-es válságnál is megfigyelhető volt, hogy a munkanélküliség növekedése sok kényszervállalkozás indulásával jár együtt.

Küszöbön a nyelviskolák forradalma: tarolnak az online kurzusok Magyarországon A nyelvtanulás szerepe soha nem volt még fontosabb, mint a XXI. században. Nem véletlenül mondják, hogy aki az anyanyelvén kívül nemcsak érti, hanem beszéli is más nációk linguaját, azelőtt kitárul a lehetőségek kapuja. A vírus miatt felértékelődött távoktatás, a home office miatt pedig a nyelvtanulás is alternatív utakat jár. Egy online szerveződött csoport, a Virtual Language Laboratory úttörő munkájáról az egyik alapítót kérdezte a HelloVidék.