ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/01: Az IT-vezetők sem szentek

TECHNOLOGY

Ide nekem azt az oroszlánt! Leginkább azt vártam, hogy végre szeptember 1. legyen. Jöjjön el az Inside napja, és a valóságban – és természetesen az online térben is – találkozhassunk az ICT-társadalom szereplőivel. Persze, ügyelve az összes egészségügyi előírásra. Ahogy hallottam, nemcsak én voltam feldobva a „találkozás” lehetőségétől, hiszen március 10-e óta ez az első alkalom, amikor a szakma szállítói, vevői és kormányzati oldala összegyűlhet, és ehhez mi nyújtjuk a valós és a virtuális platformot. Mint ahogy az ITBUSINESS indulásától eddig is ezt tettük.

Öt hazugság, amit a CIO-k el is hisznek Ha Akhilleusz CIO lett volna a maga idejében, akkor az önámítás lehetne a sérülékeny pontja. A CIO-k gyakran biztosak abban, hogy az IT a valós üzleti célokat támogatja, a vállalat információ biztonsága áthatolhatatlan és minden projekt időben meglesz. Összeállításunkban öt olyan hazugságot mutatunk be, amelyet az értelmes CIO-nak el kell kerülnie.

„Egy év alatt öt évnyi tapasztalattal lettem gazdagabb” Belső működését és értékrendjét tekintve is sokat változott az elmúlt évek alatt a T-Systems Magyarország. Kaszás Zoltán vezérigazgató szerint a vállalat egyik legfontosabb erénye, hogy képes folyamatosan megújulni és tanulni.

Tényleg van jövője a beszédalapú hangmarketingnek? Világszerte egyre nő azoknak a száma, akik a különböző hangasszisztensek adta lehetőségeket kihasználva élik mindennapjaikat, bár tény, hogy hazánba ez a trend is lassan érkezik meg. Amerikában már 60 millió felnőttnek van valamilyen hangasszisztenssel rendelkező eszköze. De vajon megéri a hangmarketingbe fektetni?

Ipar 4.0 Zero Point: belépő a digitális ipar világába Ha „okosterméket” akarunk előállítani, akkor – legalábbis a gyártás szintjén – az első lépést az jelenti, hogy a termék képes adatokat szolgáltatni saját állapotáról, a megmunkálás folyamatáról és a külső környezeti hatásokról. Az Ipar 4.0 Zero Point pontosan erre nyújt megoldást. A kkv-k digitalizációs „első lépéseit” megkönnyítő, modulfelépítésű termelésfelügyeleti rendszer alacsony bevezetési (modulonkénti) költséggel biztosít belépést a magyar kkv-k számára a digitális ipar világába.

Ingyenes mentorprogram indult innovatív KKV-k részére Nyerjen uniós forrást innovatív termék vagy szolgáltatás fejlesztéshez, nemzetközi piacra jutáshoz! Az NKFI Hivatal ingyenes mentorprogramot indított innovatív KKV-k részére, hogy uniós források sikeres megpályázásával tovább tudják fejleszteni prototípusukat, illetve nemzetközi piacra tudják vinni termékeiket, szolgáltatásaikat. A nyertes pályázók a fejlesztéshez 0,5–2,5 millió eurós támogatást kaphatnak, illetve további befektetéshez is juthatnak.

További információ: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/online-sajto/jelentos-unios-forrasokra-palyazhatnak

Ezek a gépi tanulás legfőbb kihívásai Amikor a Google a korábbi kereséseink alapján ajánl nekünk oldalakat, akkor a gépi tanulás egyik legismertebb formájával szembesülünk. Ám nemcsak ilyenkor, hanem az okostelefonok és az internet használata során szinte folyamatosan találkozunk ezzel a vívmánnyal. Az ipari használata viszont közel sem ilyen egyértelmű.

A mobiltelefonok új generációja érkezhet Mióta az okostelefonok elmaradhatatlan részévé vált az előlapi kamera, és a folyamatosan fejlődő technológia lehetővé teszi a kávák szinte teljes eltüntetését, azóta a gyártóknak egyre nagyobb fejtörést okoz, hogy miképp helyezzék el a készülékben az alapvetően apró, de a képernyő szempontjából mégiscsak zavaró szenzor(oka)t. Az Apple néhány éve indította el a szenzorsziget-őrületet, aztán megjelentek az első olyan készülékek, ahol a telefon tetejéből pattan ki a kamera, majd megkezdték hódító útjukat az olyan mobilok, ahol egy képernyőbe vágott lyukban található a szenzor.

Pár év múlva nyomtatott tablettával gyógyulhatunk Képzeljük el, hogy besétálunk a patikába az orvosunk által felírt recepttel, a gyógyszerész betáplálja a hatóanyagokat a különleges 3D nyomtatóba, pár perc múlva pedig elkészül a személyre szabott tablettánk, amelynek akár ízét, formáját és színét is megválaszthatjuk. Dr. Basa Bálint, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet PhD-hallgatója azon dolgozik, hogy mindez a közeljövőben valósággá váljon.

Forradalmi újítás: ez az eszköz alapjaiban változtatja meg a növénytermesztést Az 1981-es alapítású, adatgyűjtéssel és -rögzítéssel foglalkozó Onset olyan talajszondákat fejlesztett, amelyek különböző mélységekben is képesek mérni a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát. Az új termék megfizethető, könnyen telepíthető, távolról is hozzáférhető megoldást kínál a gazdáknak.

Innen jöhet a következő 1,5 milliárd internetező Annak ellenére, hogy használata a világ számos pontján, milliárdok számára mindennapos rutinná, sőt, az élet szerves részévé vált, még mindig rengetegen vannak, akik nem csatlakoznak az internetre, nem veszik igénybe annak szolgáltatásait. A felhasználók számának növelésében - vallják például napjaink technológiai sikervállallatai is - még mindig óriási potenciál van, és várható, hogy a jövőben újabb milliók veszik igénybe a hálózat egyik vagy több szolgáltatását. 

Mindent le fognak körözni lítiumfogyasztásban az elektromos autók Chile bányászati kormányhivatalának, a Cochilco előrejelzése szerint az elektromos járművek által támasztott lítiumkereslet az elkövetkező tíz évben sebesen fog növekedni, aminek eredményeként 2030-ra az évente kitermelt lítium 79 százalékát villanyautók akkumulátoraihoz fogják felhasználni.

Már a 2 nm-es chipek gyártására készül a TSMC A TSMC egy éves konferencián sok érdekes dolgot árult el az utóbbi napok során. Többek között arra is fény derült, hogy már dolgoznak a 2 nm-es gyártástechnológián, ehhez pedig elkezdtek egy gyárat és kutatás-fejlesztési központot is építeni. Itt minimum 8000 embert foglalkoztatnak majd, és a 3 nm-es chipeket fejlesztik majd tovább, amelyek úgy 2022 végén jelenhetnek meg a fogyasztóknak szánt eszközökben.

Kínai engedély kell a TikTok eladásához Miután Trump elnök betiltással fenyegette meg a TikTokot, ha nem kerül rövid időn belül amerikai tulajdonba, tárgyalások folynak az akvízicióról a Microsoft és más jelentkezők, valamint a TikTok anyavállalata, a ByteDance között. Újabb fejlemény, hogy az eladáshoz a kínai kormány engedélyére lesz szükség.

Visszafogja mobilgyártását a Huawei Mivel az amerikai kormányzat egyre jobban rászáll a Huawei-re, a kínai vállalat kénytelen csökkenteni okostelefon-termelését.

Új, 16 gigabájtos mobil RAM a Samsungtól A koreai óriás - amely egyúttal a memórialapkákna egyik vezetője gyártója - bemutatta mobiltelefonokba szánt legújabb RAM lapkáját, amely az extrém UV litográifiai (EUV) technológiával készül.

Fokozatosan teret nyernek az 5G-s mobilok Az IDC előrejelzése szerint 2023-ra az összes eladott okostelefon 50 százaléka 5G-képes lesz.

Még mindig nem veszélytelen az androidos appáruház használata Habár a Google ellenőrzi a Play áruház kínálatát, megint bekerültek olyan alkalmazások, amelyek rejtett böngészőt telepítenek a mobilra, és sok reklámot tartalmazó oldalakat töltenek be pénzszerzési célból.

 

ECONOMY

Százmilliós lehetőségre ébredtek a magyar cégek – a kiválasztottak nagyot kaszálhatnak A mai nappal indul a pályázatok beadása a Magyar Multi Program következő állomásának keretében, a hangzatosan csak „Zöld Nemzeti Bajnokok” névre keresztelt kiírás központjában az energiahatékonyság áll. A dokumentum emlékeztet rá, hogy a kormány kiemelten fontosnak tekinti a hazai kkv-k versenyképességének javítását.

Az egész világnak figyelmeztetést jelentenek a hatalmas kaliforniai áramszünetek A koronavírus-járvány, a nyomában jelentkező válság, a természeti katasztrófának minősített bozóttüzek és hőhullámok mellett és közben hatalmas áramszünetek is keserítik az Egyesült Államok legnépesebb állama, Kalifornia lakóinak életét. Az eset tanulságul szolgálhat arra, hogy a nem kellő alapossággal tervezett és üzemeltetett villamosenergia-rendszerek számára milyen kihívást jelenthet az ellátás biztosítása a szélsőséges időjárási körülmények közepette.

Túl sok a lélegeztető gép? Magyarország ajándékozásba kezd A külgazdasági és külügyminisztérium kiemelkedő aktivitás révén olyan mennyiségben szerzett be lélegeztetőgépet, amennyit a legextrémebb járványhelyzetben sem fog az ország felhasználni. Hogy ne raktárba porosodjanak a gépek a határon túlra kerül egy részük.

Ausztria, Csehország és Szlovákia legvégső esetben zárná le a határait Ausztria, Csehország és Szlovákia el kívánja kerülni a határok lezárását a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére - közölte a három ország házelnöke. Wolfgang Sobotka, az osztrák, Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondrácek, a cseh törvényhozás elnöke vasárnap találkozott az alsó-ausztriai Grafenegg kastélyában. A szlovák törvényhozás elnöke szerint az utolsó intézkedésük lenne a bezárkózás.

409 ezer forint a bruttó átlagkereset A közfoglalkoztatottak keresete nélkül számolva. Az év első öt hónapjában a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a reálkereset 5,1 százalékkal emelkedett, a 3,5 százalékos inflációval számolva – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gyorsulhatna a bérek kifizetése, de nem mindenhol lesz így Öt másodpercen belül megkaphatná mindenki a bérét szeptembertől az azonnali fizetési rendszeren keresztül. Ez azonban csak egy lehetőség, nem kötelező banki feladat. Szeptember 1-jétől újabb mérföldkőhöz érkezik a rendszer: bekerülhetnek az azonnali fizetések közé az addig kimaradt kötegelt vállalati utalások is, azaz például a bérkifizetések. Ezek eddig az úgynevezett napközbeni elszámolásban maradtak, vagyis nem azonnal érkeztek meg a célszámlákra. 

Új magasságokba emelkedett a Tesla részvényeinek értéke Az előző héten a Tesla messze a legértékesebb autógyártóvá vált. A kínai elektromosautó-gyártók beszámoltak európai és észak-amerikai terjeszkedési terveikről, az első tisztán elektromos SUV-jának termelését megkezdő Volkswagen pedig elkerült egy dízelbotrány miatti nagy összegű büntetést. 

Sokat nőtt a Bolt utasforgalma, de a járvány előtti szintet még nem éri el A koronavírus-járvány okozta korlátozások, a turizmus jelentős visszaesése, illetve a járvány utáni gazdasági recesszió komoly kihívások elé állította a Bolt személyszállítási szolgáltatását is. Tavasszal a forgalom töredékére, a járvány előtti szint kevesebb mint 30 százalékára esett vissza Magyarországon. Azóta a forgalom lassú növekedésnek indult, de még augusztusban sem tudott teljesen visszarendeződni az ilyenkor szokásos szintre. 

További két évfolyamon kezdődik el a pénzügyi ismeretek oktatása az új tanévben 162 ezer példányban juttatta el a magyar középiskolákba a pénzügyi tudatosság fejlesztését támogató matematika és történelem példatárakat a Pénziránytű Alapítvány augusztus utolsó hetében. Emellett az általános- és középiskolák 50 ezer példányt kaptak az alapvető pénzügyi és gazdálkodási ismereteket tartalmazó tankönyvekből, a tankönyvek és a példatárak a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően ingyenesek. 

Ilyen visszaesést egy évtizede nem láttunk a legnagyobb kínai bankoknál Kína öt legnagyobb bankja legalább egy évtizede nem tapasztalt ekkora profit-visszesést, ahogy készülnek a pandémia miatt megugró nem teljesítő hitelállomány kezelésére – írja a CNBC. Az adatokból kiderül, hogy 2020 első félévében 10%-ot esett a bankok profitja a tavalyi bázishoz képest, elsősorban azért, mert tartalékképzéssel készültek a megugró hitelveszteségek kezelésére.