ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/02: Nem bólogató jánosoknak való vidék

TECHNOLOGY

Nincsenek határok: nemzetközi karrierre esélyes projektek az ITBUSINESS Awardon Nagyon erős mezőny indult az idei ITBUSINESS Awardon, amit az is mutat, hogy több, nemzetközi szinten is különlegesnek számító projekt szerepelt a pályázaton. Természetesen volt olyan megoldás, ami a COVID-19 járvány kihívásaira reagált, és több, a pandémia előtt indult fejlesztés még jobban felértékelődött ebben a különleges helyzetben.

A sikeres digitális vezető hat fontos tulajdonsága Sikeres digitális vezetőkre a magyar vállalatoknak nagy szüksége van, hiszen Európa végé kullongunk digitális érettségünket illetően. Olyan vezetőkre van szükségünk, akik nem bólogató jánosokat, hanem gondolkodó emberekkel veszi magát körül, jól kommunikálja gondolatait és nem fél munkával bemocskolni a kezét, ha kell.

Az üzlet a monitoron túl van A szabályozói oldalról érkező feladatok, átalakuló ügyféligények, több éves IT-transzformációs projekt, agilis szervezeti átalakulás, külföldi leánybankok integrálása – az elmúlt időszakban is bőven volt feladata az OTP Bank informatikai divíziójának. Johancsik Tibor, a területért felelős vezérigazgató-helyettes szerint a legfontosabb a jó csapat megtalálása és az üzleti igények megértése.

Egészségügyi robotok a bécsi kórház gyermekügyeletén 5G technológiával működő robotok segítik a munkát a Klinik Floridsdorf gyermekügyeleti osztályán Bécsben. Többek között lázat mérnek és elmagyarázzák a kicsiknek, mi is a koronavírus és miért fontos a megfelelő távolságtartás. Az Amy nevű robotokat a Magenta Telekom" adományozta a kórháznak.

Betilthatják az iPhone-okat Az USA és Kína közötti háború már odáig fajult, hogy a TikTok és a WeChat betiltása is útban van. Amerika annyira be akarja tiltani ezeket az alkalmazásokat, hogy azt sem akarja engedni, hogy a világon bármilyen amerikai termékre fel lehessen ezeket tenni. Tehát az Apple úgy adná ki az iPhone-okat, hogy akkor még akkor sem mehet fel a WeChat vagy a TikTok, ha azt Kínában hozták forgalomba.

A Facebook szerint az új Apple szoftverfrissítés komoly anyagi károkhoz vezethet A Facebook szerint az Apple új operációs rendszerében bekövetkező változások miatt elveszíthetik a hirdetésekből származó bevételeik nagy részét. Az iOS14 ugyanis minden felhasználónak felajánlja majd, hogy maga döntsön arról, hozzájárul-e az adatainak reklámcélú gyűjtéséhez, és félő, hogy ebbe nem sokan fognak beleegyezni.

Már idén forgalomba kerülhet a 28 ezer évig működő akkumulátor Az NDB nevű amerikai startup közel jár ahhoz, hogy kereskedelmi forgalmazásra is alkalmas terméket készítsen nanogyémántokra épülő elemeiből - írja a Mining.com. A kísérleti darabok elképesztő hatékonyságát már igazolták külső szakértők, a cég pedig azt ígéri, hamarosan elérhető lesz a 28 ezer évig működő parányi energiatároló.

Egy neves elemző szerint a Huawei akár ki is léphet a mobilpiacról Az elismert Ming-Chi Kuo arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy legrosszabb esetben 2021-ben a Huawei ki is léphet a mobilpiacról. Az utóbbi napokban arról beszélnek a médiában, hogy belsős forrásokra hivatkozva akár össze is omolhat jövőre a Huawei. A gyártó hivatalos állásfoglalása szerint a vállalat helyzete stabil, az ellátással együtt.

A kiterjesztett valóságra építhetnek az Apple TV+ bónusztartalmai A Bloomberg értesülései szerint az Apple azon dolgozik, hogy kiterjesztett valóságra építő bónusztartalmakat építsen be a műsoraiba, amelyek az Apple TV+ streamingszolgáltatás keretében érhetőek el. Ezzel láncolnák a képernyők és Apple termékek elé az előfizetőket, illetve előkészítenék a terepet a 2022-re pletykált Apple AR-headset számára is.

Az elektromos hajók hozzák el az üzemanyag forradalmat? Önmagában elektromos hajót gyártani nem különösebben forradalmi ötlet, azonban van egy hatalmas kihívás, amely az elektromos autóknál is jelentkezik. A távolság. A megoldás elméletben igen egyszerű: nagyobb akkumulátorokat kell készíteni. Az ID TechEx piackutató cég legutóbbi jelentése szerint pedig épp az elektromos hajók adhatnak hatalmas lendületet a nagyobb akkumulátorok gyártásának.

Ezért kulcsfontosságúak az adatok a digitális átalakulásban A vállalatóriások egymást követően egészítik ki profiljukat és válnak rendkívül hatékony hozzáadott értéket képviselő szolgáltatókká egyaránt. Azok a cégek, melyek sikeresen működnek, nemcsak az adatok értékét mérik fel, de azokat stratégiai eszközként is képesek felhasználni. A legfontosabb kérdés, melyre választ kell találni a vállalatoknak, hogy az üzleti döntések átalakításához és a digitális átalakulás felgyorsításához hogyan lehet megérteni, kezelni és felhasználni az egyre növekvő adatmennyiségeket.

Egy nélkülözhetetlen gyorsítótipp a Windows 10-hez Nem csak mi dolgozunk a számítógépen, a Windows 10 operációs rendszer is szinte állandóan csinál valamit, ami sokszor úgy lelassíthatja a működést, hogy nem jut elegendő teljesítmény a munkánkra, pedig az lenne a legfontosabb.

Blokkolni kénytelen PC-ket a Microsoft Már megint bizonyos LTE modemekkel vannak kompatibilitási problémák, ezúttal a legújabb Windows 10-kiadás, a May 2020 Update (2004-es verzió) esetében.

Nagy kapacitású akkuval jön a Samsung Galaxy M51 Az intenzív mobilhasználathoz brutális akkumulátor szükségeltetik: a szeptember 11-én érkező Galaxy M51 tápforrása ennek megfelelően 7000 mAh-s kapacitású.

Gondban a Tor Projekt Miután tavasszal alkalmazottakat volt kénytelen elküldeni, a magánszférát és privát adatokat védő kezdeményezés vállalati támogatókat keres tevékenységének további finanszírozásához.

Problémákat okoz egyes Lenovo laptopokon a legújabb Windows 10 A Windows 10 operációs rendszer tavasszal kiadott May 2020 Update kiadásának telepítése után több rendkívül kellemetlen jelenséget - például kék halál képernyőt bootoláskor - tapasztalhatnak a ThinkPad tulajdonosok egy BIOS-beállítás esetén.

 

ECONOMY

Az elmaradó rendezvénynél nincs zöldebb, de a Highvibes másképp küzdene a klímaváltozás ellen Nem a legszerencsésebb csillagzat alatt született a Highvibes nevű zero waste rendezvényszervező cég, de az alapítókat a járvány sem akadályozza meg abban, hogy megpróbálják megreformálni a rendezvényipart. „Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor véget ér egy fesztivál, és nekiállunk bontani. Nyilván ezért is van, hogy világszinten nézve a legtöbb zöld törekvés a fesztiválokat érinti”.

Hogyan változott meg a gazdaság idén, és miért fontos a jövőnkre gondolni? A világ- és a magyar gazdaság is beindult valamilyen szinten a korlátozások óta. Viszont a kérdés az, hogy vajon milyen hosszabb távú következményei lehetnek még, illetve milyen súlyos hatásai voltak eddig?! Billwachs Tibor, befektetésekkel foglalkozó szakember részletezi, milyen területeken érezhető leginkább a baj, és mit tegyünk, hogy egy hasonló helyzetben nyugodt körülmények között tudjuk átvészelni az akadályokat.

A SEAT MÓ beindítja motorkerékpár megosztó szolgáltatását Barcelonában A mikromobilitási termékekre és szolgáltatásokra alapuló városi mobilitási stratégia fellendítésére létrehozott új SEAT MÓ márka tavaly júniusi bemutatását követően, a vállalat most 632 e-robogóval elindította az első motorkerékpár megosztó szolgáltatását Barcelonában.

Életbe lépett a satuközeli szigor a határokon Életbe léptek a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések kedden Magyarországon. Ideiglenesen a teljes belső határon visszaállította a határellenőrzést a kormány. A Magyar Közlönyben vasárnap megjelent rendeletek értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át.

Állandósult a járvány egyik hatása az üzletekben Júniusban kimásztak a boltok a gödörből, hiszen az áprilisi 10 százalékos zuhanást és a májusi kapaszkodást követően a félév utolsó hónapjában a vásárlók költése már elérte az előző évi szintet. Mindehhez azonban az üzletekben kevesebben dolgoztak: júniusban 13 500-zal kevesebb bolti dolgozó (eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros) gondoskodott az üzemeltetésről, ez 9 százalékos létszámcsökkenést jelent.

Újabb részvénykibocsátás jöhet a magyar tőzsdén Szeptember 22-én 10 órakor tartja rendkívüli közgyűlését a DM-KER. Az eseményen a részvényesek többek között részvény- és kötvénykibocsátásról is döntenek. Tavaly december közepén zárult a DM-KER zártkörű részvénykibocsátása, a vállalat akkor közel egymilliárd forint friss tőkéhez jutott, a vállalat tőkeemelését idén január elején jegyezték be, január végén pedig megindult a kereskedés a vállalat részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriájában.

A webshop logisztika alapjai: te tudod, mit jelent a dropshipping vagy az LMD? Aki nincs jelen az online térben, az manapság nem is létezik. Elsőre túlzónak hathat ez a kijelentés, és természetesen vannak korosztályok, vagy egyének, akik elhatárolódnak a közösségi platformoktól, az online vásárlástól, vagy a digitális médiafogyasztástól, de a nagy többség már nem is tudna létezni nélküle. A világjárvány pedig még több területen rávilágított arra, mennyire fontos az online térben jelen lenni.

A legtöbb japán kriptóst már csak a bitcoin érdekli A kriptokereskedők többsége a jelek szerint szinte teljes egészében felhagy az altcoinokkal, és kizárólag a bitcoinra összpontosít. Ez a tendencia a tavalyi évvel vette kezdetét, mikor a területre újonnan érkezők nagyja bitcoint vett, és nem is váltotta azt át másra. A Japán Virtuális- és Kriptopénz-tőzsde Tanács legutóbbi publikációja alapján a bitcoin dominancia a szigetországban áprilisban átlépte a 87%-ot. Semmilyen más kriptó nem ért el összesen 6%-nál magasabb havi volument.

Az építőiparban jobban félnek a megrendelések leállásától, mint a határzártól Nem a határzár, hanem a rendelésállomány csökkenése okoz egyre nagyobb problémát a magyar építőiparban. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke arról beszélt: ha ősszel nem lassul a rendelésállomány csökkenése, akkor sok hónapra szükségessé válik a létszámleépítés.

Négyszer több támogatást kap a magyar Audi, mint a német a munkahelyek arányában Az Európai Unió egyik fontos elve lenne, hogy a kormányok ne avatkozzanak felesleges állami támogatásokkal a vállalatok versenyébe. Ahogy sok hasznos uniós elv, ez is inkább csak elméletben működik. Megnéztük, hogy a második legnagyobb magyarországi vállalkozás, az Audi Hungaria Zrt. milyen támogatásokban részesül, és ezeknek milyen szerepük volt a cég gazdálkodásában.