ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/03: Iránytű a következő tíz évre

TECHNOLOGY

Top 25 – 1. helyezett: Mesterségesintelligencia-stratégiát alkot, 5G hálózatban utazik, sikert arat A TOP 25 hagyományos, várva várt, esti díjátadóján talán mindnyájan azt a pillanatot várjuk legjobban, amikor kiderül, ki áll a lista élén. Titokban, lopott pillantásokkal figyeljük annak a menedzsernek az arcát, akiről a felvezető gondolatok szólnak, és aki talán magára is ismer ezeket hallva. 2020-ban az elsőség egy olyan szakemberhez kerül, akinek természetes közege a mesterséges intelligencia, mindent tud az 5G-ről, és zászlóvivője a digitális transzformációnak. Többször szerepelt már toplistánkon, tavalyi is az élbolyban végzett: második helyét most elsőre váltotta.

Top 25 – 2. helyezett: A könnyebbik út nem kenyere Az informatikai szolgáltató cég ügyvezetője első ízben került fel listánkra, ahol az előkelő második helyet sikerül megszereznie. A Gloster Infokommunikációs Nyrt. többségi tulajdonosa, az Igazgatóság elnöke, eredetileg igazgatás-szervezőként végzett, de volt, hogy évekig külföldön búvároktatóként dolgozott. Mottója sokat elárul az üzlethez való hozzáállásáról: „ha nekem azt mondják, ne menj fel a hegyre, mert már öt vitéz lelte halálát a sárkány által, akkor én felmegyek és megegyezek vele.” Üzleti receptje, hogy sosem a könnyebb utat választja, ha kell, a nehezebb végét fogja meg az üzletnek, ezzel pedig egyetlen célja, hogyha több energiabefektetéssel is, de tartósan értékteremtő megoldás, megállapodás szülessen.


Mi nem csak beszélünk róla, hanem meg is mutatjuk működés közben! Az IoT Live Show helyszíni jegyei már elkeltek. A hír miatt azonban ne csüggedj, mert a nagy érdeklődésre való tekintettel élőben is közvetítjük a rendezvényt, méghozzá díjmentesen! Ha Te is szeretnél részt venni ezen az egyedülálló rendezvényen, akkor regisztrálj! Döntsd el Te, hogy ki vigye haza a fődíjat!

Új digitális korszak küszöbén A járvány tavaszi hónapjai alatt dinamikus digitális technológiai átalakulása zajlott le Magyarországon. Cégek ezrei, dolgozók százezrei tértek át a személyes és papír alapú munkavégzésről az elektronikus megoldásokkal támogatott távmunkára. A változások a közigazgatást sem hagyták érintetlenül.

Működjenek együtt a cégek és a kutatók! A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Kooperatív Doktori Programjában a vállalatok és a doktori fokozatot megszerezni kívánó kutatók közötti együttműködést támogatják. A remény, hogy sokkal több gyakorlati kérdésre születik konkrét válasz, akár egy szabadalom formájában is.

Iránytű a következő tíz évre Már társadalmi egyeztetésen van az ország következő tíz éves infokommunikációs irányvonalát meghatározó Nemzeti Digitalizációs Stratégia. Az ebben megfogalmazódó célok a következő uniós költségvetési időszak pályázati irányait is meghatározza.

Ettől a videótól leesik az álla, így gyártanak le a robotok egy Teslát Olyan videót tett közzé sanghaji gyárának működéséről a Tesla, hogy ez kicsit már talán félelmetes is: olyan gyártósor termel, amelyről 150 ezer kocsi már most le tud gördülni, de hamarosan 250 ezer is lehet az éves kapacitás. A videóban robotok készítik a Model 3 karosszériáját, festését, de más dolgokat is elvégeznek a kocsin.

Óriási előrelépést hoznak az Nvidia Ampere alapú GeForce videokártyái Az Nvidia a korábbi bejelentésnek megfelelően megtartotta GeForce tematikájú virtuális showját, ami igazából elég érdekesre sikeredett és az új kártyák kapcsán is bőven tartogat jó híreket, már ami az árazást és a teljesítményt illeti. A kínálat igazából nagyon ütősre sikeredett, így kíváncsian várjuk, mivel rukkol elő az AMD az elkövetkező időszakban.

Hidrogénes busszal segítene a bajbajutottakon a Toyota és a Honda A Toyota és a Honda szeptemberben, azaz még a mostani hónapban meg fogja kezdeni egy mobil elektromosáram-generátorként funkcionáló rendszer, a Moving e tesztelését. A Toyota Charging Station hidrogénhajtású buszából, külső tápegységekből, valamint hordozható akkumulátorokból álló rendszer természeti katasztrófák által sújtott területeken biztosíthat majd áramellátást.

Őrült tempóba kapcsolt a nagyvállalati digitalizáció Magyarországon, és ez még csak a kezdet A digitalizáció már a nagyvállalatok mindennapjainak része az energiaszolgáltatóktól kezdve a bankokon át a biztosítókig. A COVID-járvány kirobbanása után, a három tavaszi hónapban akkorát ugrott az ügyfeleik digitális fogékonysága, mint korábban másfél év alatt. A digitalizáció már nem csak belső hatékonysági kérdés, hanem kikerült a frontvonalba, a digitális képesség nagyon éles versenytényezővé vált. 

Akkorát ment az olcsó iPhone, hogy jöhet az olcsó Apple Watch is Az Apple hatalmasat ment azzal, hogy előállt az olcsó iPhone-nal (iPhone SE 2020), ami lényegében egy iPhone 8 külsejébe bújtatott, kissé lebutított iPhone 11 volt mindössze 180 ezer forintos áron. Igen, ez még mindig olcsónak számít, ha iPhone-ról van szó. Az almások annyira felbuzdultak a sikeren, hogy megpróbálják bevetni ugyanezt trükköt egy másik készüléken is, a hírek szerint ugyanis 2021 első negyedévében jönni fog az olcsó okosórájuk is.

Az oroszok megint az amerikai elnökválasztás körül trollkodnak A Facebook tizenhárom fiókot és hozzájuk kapcsolódóan több oldalt szüntetett meg. Ezek korábban valamennyien egy, Kremlhez közeli szervezethez voltak köthetőek. Az Internet Research Agency (Internetkutató Ügynökség) korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt. A 2016-os elnökválasztási kampány idején elsősorban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét lejárató bejegyzéseket tettek közzé.

Innováció a felnőtt játékszerek piacán Ha valaki nyitott az újdonságokra, akkor nem csupán a legújabb televíziók vagy az autó, esetleg konyhai megoldások piacán érdemes körbenézni – minden évben jelennek meg új, innovatív felnőtt játékszerek. Szerencsére nagyon messze jutottunk már az indiszkréten kattogó, berregő rezgő alkatrészektől, az órmótlan és túlméretezett szexjátékoktól. Nézzük meg, merre is tart a jövő e téren!

Indul a Cyberg digitális platformja, az AnyUpp Az új mobilalkalmazás tesztelése és élesítése 2020 végéig lezárul. A vendégek a KAJAHU Corvin3-ban és két ausztriai Coffeeshop Company-ben, Bécsben és Parndorf-ban próbálhatják majd ki először az új alkalmazást. A felhasználói élményt az NFC és QR technológia segíti, amit gépi tanulás és mesterséges intelligencia támogat. Az applikáció a Google által kiadott friss Flutter frontend fejlesztői környezetére épül. 

Az EESZT bővítése segíti a hatékonyabb betegellátást Naponta 13 ezer bejelentkezés, 240 ezer egészségügyi ellátási dokumentum és 600-800 ezer e-recept. Egyre népszerűbb a lakosság köré­ben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely egy olyan, felhőalapú technológiát használó kommunikációs felület, amely Magyarország egész területén összekapcsolja egymással az egészségügyi ellátókat – a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást –, a gyógyszertárakat és a lakosságot.

Jó hír utazóknak Új funkciókkal bővült a MÁV mobilappja, amellyel immár meg lehet váltani a szegedi 24 és 72 órás városi napijegyeket, bizonyos Mahart-járatokra napijegyeket, valamint a Dunakanyar napijegyeket.

Egy rejtélyes Windows 10-lelassulás Sok bosszúságot okozhat a Windows 10 operációs rendszerben, ha a felhasználói felület bizonyos elemei lassan jelennek meg a képernyőn még nagyobb teljesítményű számítógépek esetében is.

Ultra rövid távú, 4K-s lézerprojektor a Samsungtól Kétféle - 120 és 130 hüvelykes - változatban lesz megvásárolható a Samsung HDR+ képességű, 4K felbontású lézerprojektora, amely alternatívát kínál a televíziókkal szemben.

Rendkívüli frissítést kapott a Firefox Több felhasználót érintő problémákat szüntetett meg a böngészőben a Mozilla.

Dominál a Windows A NetMarketShare legfrissebb adatai szerint a személyi számítógépek 87 százalékán valamelyik Windows-változat fut.

 

ECONOMY

Így omlott össze a magyar gazdaság Minden olyan szlogen, amely eddig a magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményéről szólt, az mehet a szemétkosárba – vonta le a tanulságot Molnár László a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a második negyedéves részletes GDP-adatok láttán. Azok az ágazatot estek most jelentősen vissza, amelyek korábban húzóak voltak – vagyis összességében semmivel sem jobb minőségű a magyar gazdaságpolitika bármelyik másnál.

Hogyan lehet sok pénzt keresni a TikTokon? Minden termék esetében meg kell határozni az alapkérdést, vagyis hogy ki vagyok én, és ki a célcsoportom. Ez a TikTok nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy tudni kell, milyen típusú videókat készít az ember, és ehhez kell tartania magát. Ha alapvetően vicces kutyás videókat tölt fel valaki, akkor nem valószínű, hogy egy romantikus kis videó tetszik majd a követőknek. Olyan videók, amiket szeretnek: Mint minden közösségi oldalon, itt is annyira jó valaki, mint a tartalom, amit kitesz.

1400 lopott bitcoint próbáltak átmosni a Binance tőzsdén Augusztus 30-án egy Github felhasználó osztotta meg, hogy az Electrum tárca meghekkelése miatt 1400 bitcoint veszített el. Az N-Chain elemzése alapján a lopott coinok egy részét a Binance tőzsdén próbálták meg keresztülvinni, az adatok alapján pedig az oroszországi Szentpéterváron kezdeményezték a tranzakciókat.

Agrárfinanszírozás nyelve: Miért szegmentálnak a bankok, hogy csináljuk ezt mi az agrár üzletágban? A banki szegmentálás, hasonlóan bármely versenypiaci szolgáltató piacszegmentálásához, azonos igényekkel rendelkező ügyfelek (személyek vagy vállalkozások) egy csoportba sorolását jelenti. Előnye a hatékonyság, melynek számos vetülete van. Ebből kettőt kiemelve: pénzügyileg a bank számára költségoptimalizálást, míg az ügyfél számára adott esetben alacsonyabb árat jelenthet.

Újra be kell zárni a budapesti szállodákat Be kell zárni a budapesti szállodákat a kormány által bejelentett beutazási korlátozások miatt, ezek ugyanis a külföldiekből élnek, akik most nem jöhetnek a magyar fővárosba. Ezt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke mondta. Flesch Tamás hozzátette: a szállodaipar a kormánytól vár segítséget, hogy túlélje a válságot.

Sok ezer boltot lökhet a csőd szélére a határzár A nyár elején-közepén – a turisták megjelenésével - enyhe forgalmi javulásról számoltak be a többnyire ruhát, cipőt, egyéb termékeket kínáló boltok, ám most újra bajban vannak. Hiszen sokan, akárcsak a bevásárlóközpontok nagy külföldi márkaboltjai, a külföldiek költésére alapoznak. Így nem nehéz megjósolni, hogy a határzár tömeges boltbezárást okozhat, hiszen mostantól – két negatív teszttel felszerelkezve - csak üzletemberek és alig pár cseh, szlovák és lengyel turista jöhet.

Kiderült, melyek a legnépszerűbb budapesti kerületek, és hol tartanak most az ingatlanárak Miközben tavaly majdnem 6 ezren elköltöztek Budapestről, a fővároson belül több mint 60 ezren költöztek egyik kerületből a másikba, a kerületeken belül pedig összesen 46 ezren váltottak lakóhelyet. Az agglomerációs övezetbe majdnem 40 ezer budapesti költözött ki. A legtöbben a XI., XIII. és XIV. kerület kerületből költöztek el és ezek voltak a legnépszerűbbek a célpontok között is.

Rekordszintű növekedés az első félévben – de vajon hogyan tovább? A hazai e-kereskedelem első féléve mozgalmasra sikerült: a GKI Digital és az Árukereső.hu adatai szerint bruttó 355,1 milliárd forint forgalmat könyvelhettek el az online kiskereskedők. A szakma egyik legjelentősebb eseményén, a 2020-as Ecommerce Summit Hungary konferencián Madar Norberttel, a GKI Digital vezető tanácsadójával beszélgettünk, hogy teljesebb képet kapjunk a számok mögött rejlő fontosabb trendekről és változásokról.

Teljes összeomlás várhat a turizmusra Ma Magyarországon valamivel több mint ezer regisztrált utazási iroda van, de aktívan kevesebb foglalkozik utazásszervezéssel és - közvetítéssel. A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez például húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke azt mondja, eddig abban reménykedtek, hogy ősszel lesznek szervezett utak, jönnek kisebb csoportok, de mára teljesen kilátástalan lett a helyzet.

Kilencvenszázalékos gazdaság A Közgazdászok a válságkezelésről elnevezésű kör augusztus 27-én tett közzé egy hatpontos javaslatcsomagot, amely a koronavírus nyomán kialakult gazdasági krízis hazai alakulását értékeli és a szerintük lehetséges lépéseket foglalja össze. A különböző hátterű, indíttatású, eltérő szakmai múlttal bíró közgazdászok közös minimuma – talán meglepő módon – a szolidaritás, és külön hangsúlyozzák, hogy a társadalom legfelső részének érdemi terhet kellene vállalnia a válságkezelésből.