ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/04: Egyenes úttá szélesíti a siker felé kanyargó ösvényt

TECHNOLOGY

Top 25 – 3. helyezett: Egyenes úttá szélesíti a siker felé kanyargó ösvényt Balogh Péter, vagy ahogy az üzleti élet szereplői ismerik: Balogh „Petya”, a múlt év TOP25-ös listáján és az azt megelőző közönségszavazáson jött, látott és győzött. 2019-ben az INSIDE gálaestjén a „Az év legsikeresebb ICT-menedzsere 2019” díjat elnyerve azt fogalmazta meg a jövőre nézve, hogy még több induló startupot szeretne támogatni, és ha úgy alakul, végigkísérni a sikeres exitig vezető úton.

Top 25 – 4. helyezett: Igyekszik kihasználni a lehetőségeket, amelyeket a technológia nyújt Eltökélt a hazai vasút digitális felzárkóztatása iránt, és a legújabb technológiákkal felvértezve képzeli el a Magyar Állami Vasutak működését, a toplistánkra újonnan felkerült szakember, aki a negyedik helyet szerezte meg.

A tesztautomatizálástól a high-tech államig Lehet úgy definiálni az automatikus teszteseteket, hogy még semmilyen forráskód nincs megírva, viszont az ügyfél üzleti nyelvén vannak megfogalmazva. Így még a fejlesztés előtt validálni lehet az ügyféllel, hogy az adott üzleti folyamatra megfelelő-e a teszteset. Ha nem, akkor még szinte minimális költségen, forráskód megírása nélkül lehet változtatni, és így lekövetni az ügyfél igényeit. Erről is beszélgettünk Both Andrással, az Idomsoft Zrt. termékfejlesztési vezérigazgató-helyettesével. Aki beszélgetésünk idején még nem tudhatta, amit mi is csak a lapzárta pillanatában tudtunk meg: hogy elnyerte a Magyar Vállalkozók Informatikai Szövetségének 2020-as Braun Péter díját.

Az államnak a digitális térben is versenyeznie kell A tavalyi évben megújult Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) legfontosabb feladatának tekinti, hogy az informatika a kormányzás és a közigazgatási szolgáltatások hatékony eszköze legyen – mondja Vágujhelyi Ferenc, a szervezet elnöke. Az informatikában óriási lehetőségek rejtőznek az állam működtetésének gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá tételére.

Készülnek a második hullámra: videókonferencia startupot vásárolt fel az Apple A koronavírus kitörése és az azt követő karanténintézkedések következtében valószínűleg annyit fejlődtek a videokonferencia technológiák, amennyit normális esetben jó eséllyel csak évek alatt változtak volna. Ez a tendencia továbbra is megmaradni látszik, ugyanis a nagy cégek egyre több pénzt költenek arra, hogy csiszolgassák a videós szolgáltatásaikat. Most az Apple vásárolt fel egy ígéretesnek tűnő startupot, akik korábban VR funkciókat gyártottak videokonferenciákhoz.

Lassult a magyar mobilnet-szolgáltatás A magyarországi mobilszolgáltatást két évtizede a szolgáltatói reklámok sorolták az élvonalba, néhány éve pedig már nemzetközi felmérések is. Négy éve arról szóltak a hírek, hogy az itthoninál csak az innovációban közismerten előrébb járó Dél-Koreában és Szingapúrban gyorsabb a mobilinternet. A hazai sebesség azóta alig nőtt – idén konkrétan csökkent –, és már csak a világranglista 17. helyére elég.

Nagy durranásnak ígérkezik az Intel Tiger Lake sorozata Az Intel jó előre bejelentette, hogy szeptember másodikán elrajtolnak majd a Tiger Lake sorozat tagjai, amelyek a noteszgépek, illetve az ultrahordozható konvertibilis táblák szegmensét veszik célba. Az architektúrával kapcsolatos legfontosabb részleteket, illetve az iGPU és a CPU terén végrehajtott fejlesztéseket egyik korábbi hírünkben már kitárgyaltuk, így most végre azt is megmutathatjuk, hogyan néz ki a Tiger Lake sorozat, plusz fény derül arra is, mire számíthatunk teljesítmény terén.

Nem olyan lesz, mint eddig, de megtartják a világ egyik legnagyobb technológiai kiállítását Az idei koronavírus-járvány azonban erre az iparágra, és az ilyen, illetve ehhez hasonló expókra is nagy hatással van. A legtöbb kiállítást egyszerűen törölték, de az IFA szervezői úgy döntöttek a partnereik nyomására, akiknek egyszerűen létfontosságú, hogy szervezett keretek között mutathassák be fejlesztéseiket, illetve találkozhassanak már meglévő, és reménybeli üzletfeleikkel, hogy más formában, de 2020-ban sem marad el a rendezvény.

Bill Gates most az autókat forradalmasítaná, és már lépett is az ügyben Bill Gates-re ezúttal nem azért érdemes odafigyelni, amit mondott – mint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban –, hanem azért, amit csinált. Az akkumulátorokat gyártó QuantumScape nevű cégbe fektetett be saját vagyonából, valamint az általa létrehozott Breakthrough Energy Ventures névre keresztelt alapból. A vállalat hosszú évek óta dolgozik együtt a Volkswagennel, azzal a céllal, hogy egy olyan szilárdtest-akkumulátort hozzon létre, amely nemcsak hosszabb hatótávot biztosít az elektromos autók számára, de gyorsabban is tölthető.

Hatalmas méretű ipari mosógépet helyeztek üzembe Magyarországon Az országos lefedettségű Referencia Mosodák Zrt. Magyarország egyik vezető textiltisztító vállalkozása: kilenc regionális mosodájában több mint nyolcvan kórházi telephelyet szolgál ki. Muravölgyi Dániel, a vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, a cég elkötelezett a technológiai fejlődés és a környezettudatosság iránt, amivel nem csak üzemeik ökológiai lábnyomát csökkentik, de a dolgozók számára is megkönnyítjük a munkavégzést.

Komoly versenyelőnyre tehetnek szert a cégek, ha nem félnek a robotoktól Az ipar 4.0 fejlesztéseinek köszönhetően szinte minden mindennel kommunikál a gyártás és a raktározás során. A gép a géppel, az eszközzel, az operátorral vagy akár a szenzorral is megoszt adatot, majd ez alapján utasítást küld a következő feladat elvégzésére. Annak jártunk utána, milyen előnyökkel jár az, hogy ma már éjjellátó drónok, okosszemüvegek, automata raktárak és robotok segítik a termelést.

Drón szállított nyomtatott alkatrészt az Északi-tengeren Az olaj- és gáz szegmensben először, drón szállított egy nyomtatott alkatrészt. A pontosan az előzetes tervek szerint kivitelezett művelet az Északi-tenger norvég partjaihoz közel történt, a stavangeri Equinor vezényelte le, a beszédes nevű Nordic Unmanned (ember nélküli) gépe olajplatformra vitte a darabot.

Vírus az Android áruházban Összesen kétszázezerszer töltötték le gyanútlan mobiltulajdonosok a hivatalos Play alkalmazásáruházból az a hat appot, amely a Joker nevű malware-t is tartalmazza.

Laptopokba szánt új processzor a Qualcommtól A Windows-on-Snapdragon program keretében jelentette be a Qualcomm a berlini IFA rendezvényen a laptopokhoz kifejlesztett új, energiatakarékos, 5G-képes Snapdragon 8cx Gen 2 processzorát.

A legnépszerűbb okostelefonok Közzétette a globális okostelefon-piacra vonatkozó legfrissebb adatait az Omdia: 2020 első félévében a 10 legtöbb példányban eladott modell közül ötöt az Apple, négyet a Xiaomi, egyet pedig a Samsung gyártott.

 

ECONOMY

Jó hír érkezett Kínából Stabilan növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye augusztusban - derül ki a Caixin Insight Group és az IHS Markit közös felméréséből. Eszerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzési menedzserindexe (bmi) augusztusban 54,0 pontra mérséklődött a júliusi 54,1 pontról. A kínai szolgáltatóipari muttaó ezzel negyedik hónapja áll a stagnálást jelző 50 pontos küszöb fölött.

Év Internetes Kereskedője Díj: egy olyan verseny, ahol mindenki nyerhet Meglehetősen tiszta képet kapnak a piaci helyzetről és a saját pozíciójukról azok az online kereskedő cégek, amelyek megmérettetik magukat az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett Év Internetes Kereskedője Díj versenyén. Deák András főszervező szerint érdemes részt venni a díjmentes versenyen, mert csak nyerni lehet vele.

A bitcoin és a dollár sebessége egyaránt romlik – a BTC ára azonban másképp reagált Miközben a dollár forgási sebessége rekordalacsony szinteket ér el, Max Keiser azt állítja, hogy a dollár M2 pénzkínálatának rohamos inflációja csak az ún. „cantillionaire-eket” gazdagítja, azaz azokat, akik a pénzügyi rendszer igazságtalanságának köszönhetően szerezték vagyonukat. Jelenleg több amerikai dollár létezik, mint valaha, viszont a sebesség, amellyel a gazdaságban mozognak, még sosem volt ennyire alacsony.

Szerény növekedés a biztosítóknál Nem túl gyors ütemben, valamivel több, mint 3,5 százalékkal növekedett a biztosítóintézetek díjbevétele az első fél évben 2019 azonos időszakához képest, és 613,1 milliárd forintot ért el – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. Főként a nem életbiztosítási üzletág járult hozzá a bővüléshez: itt egy év alatt 6 százalékkal, 353,7 milliárd forintra emelkedett a díjbevétel, miközben az életüzletágban csak néhány tizedszázalékos bővülésre futotta 259,4 milliárd forintos összeg mellett.

Bevándorlás nélkül nem megy? Az Abenomics kínos tanulságai A világ hasonló gazdasági helyzetbe került - stagnálás, defláció, ultraalacsony kamatok -, mint amilyenben Japán évtizedek óta van, így igen tanulságos, mit sikerült elérnie a leköszönő Abe Sinzó miniszterelnöknek ez ellen indított gazdaságpolitikájával. A stratégia Abenomics néven került be a közgazdasági tankönyvekbe.

Bizakodó a magyar járműipar a második fél évet illetően A Portfolio nyári online konferenciasorozatának utolsó részében a magyar járműipar több szereplője és az ITM államtitkára is arról beszélt, hogy augusztustól kezdve már jól látszik a javulás a szektorban, a tavaszi borzalmas kilátásokhoz képest nem lesz olyan rossz év az idei, ám ettől még a GDP és a legtöbb autóipari szereplő idei eredménye is negatív lesz a tavalyi évhez viszonyítva.

A guru, aki gazdaggá tette részvényeseit A világon rengeteg befektetési alap működik, de kevés van, amelyik évtizedeken keresztül rendkívül magas hozammal örvendeztette volna meg befektetőit. Warren Buffett, aki idén augusztus 30-án töltötte be 90. életévét, nem befektetési alapot működtet, hanem részvénytársaságot, amelynek stratégiája lényegében megegyezik az alapokéval: leginkább tőzsdei vállalatok részvényeibe fektet, mégpedig hosszú távra, persze ha úgy érzi, hogy a befektetés nem sikeres, hajlandó hamar megszabadulni tőle.

Nem várt meglepetés – már augusztusban talpra állhat a magyar ipar A Portfolio Járműipari 2020 online konferenciáján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában arról számolt be, hogy meglepetést várnak az augusztusi ipari termelési statisztikák kapcsán, amit a megugró júliusi megrendelésállománytól és a hagyományos augusztusi járműipari leállás elmaradásától várnak.

A vártnál jobban alakultak az amerikai gyáripar megrendelései Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán azt közölte, hogy a rendelésállomány júliusban havi szinten 6,4 százalékkal, 27,8 milliárd dollárral, 466,1 milliárd dollárra emelkedett. A júniusi, ugyancsak 6,4 százalékos bővülés után júliusra a szakértők kisebb, 6 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 9,6 százalékkal csökkent az új gyáripari megrendelések értéke júliusban.

Milliókért cserélnek gazdát az ősrégi szovjet népautók: ki hitte volna ezt 30 éve? Az utóbbi években már többször találkozhattunk elképesztőnek tűnő hirdetésekkel, amik szinte a semmiből bukkantak fel az interneten. A makulátlan állapotú tavaly hirdetett, zöld Trabant kombi néhány nap alatt cserélt gazdát több mint kétmillió forintért és a szinte gyári állapotú, 2,3 millió forintos 1984-es Trabant 601 S már-már felbolygatta a hazai aktuális autópiacot.