ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/08: A mézeshetek vége

TECHNOLOGY

Stabilitás és folyamatos megújulás A magyar informatikai piac egyik legösszetettebb portfólióval és leginkább szerteágazó tevékenység-mixével a HRP Europe Kft. rendelkezik. A HRP mint disztribútor termékeket, szolgáltatásokat, megoldásokat kínál a legkisebb IT-szolgáltatótól a legnagyobb rendszerintegrátorokig a partnereinek.

Tulajdonosváltás a disztribúciós piacon A Veracomp, amely közvetlenül tíz, áttételesen pedig tizenkilenc közép-kelet-európai országban van jelen, az Exclusive Networks számára új piaci lehetőségekhez ad hozzáférést az EMEA régión belül. A globálisan működő Exclusive Networksnek jelenleg 50 irodája van világszerte, és szolgáltatásait több mint 100 országban kínálja.

A mézeshetek vége A következő évek egyik meghatározó technológiája lesz a folyamatrobotizálás (robotic process automation, RPA). A Gartner szerint idén 1 milliárd dollárt költenek erre a világ vállalatai, az éves növekedési szint pedig meghaladja a 40 százalékot. A Forrester merészebb számokat jósol, szerintük 2021-re már 2,9 milliárd dollár lesz a piac forgalma. Bármelyik szám is jön be, felmérések szerint az üzleti döntéshozók 70 százaléka növelni kívánja az RPA-megoldások bevezetésére és fejlesztésére szolgáló beruházásokat.

Nyílt forráskódú lesz a Threema A Threema GmbH bejelentette, hogy sikerült egy olyan beruházót találnia az Afinum Management AG német-svájci befektetési társaság személyében, amelynek köszönhetően a cég jelentős mértékben bővítheti majd az üzletét. Ezzel párhuzamosan a fejlesztők jelezték azt is, hogy az elsősorban Közép-Európában, azon belül is Németországban és Svájcban népszerű szoftver a jövőben nyílt forráskódú lesz.

Jakab Roland szép mérföldköve Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Jakab Rolanddal beszélget Mester Sándor. A hazai ICT-világ ismert és nagy elismertségnek örvendő személyisége az ITB INSIDE 2020 rendezvényen, szeptember 1-jén este vehette át azt a rangos elismerést, amely az év legsikeresebb ICT-menedzsereinek TOP25-ös listáján az első helyen végzettnek jár. A csaknem húsz éve ugyanannál a cégnél dolgozó Jakab Roland fontos szakmapolitikai szervezetekben is vállal feladatokat. Ez az epizód közvetlenül a díjkiosztó után, a helyszínen készült.

Lekapcsoltatta a magyarországi digitális rádiózást a nemzeti médiahatóság Vasárnaptól hiába keresik az InfoRádiót, a Klubrádiót, a Katolikus Rádiót és az állami rádiócsatornákat a digitális rádiókészülékkel rendelkezők, mert immáron már csak analóg módon, a régi technológiával érhető el ezek adása, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem hosszabbította meg a DAB+ rádiós sugárzásra vonatkozó szerződést az állami műsorszóró céggel. Pedig az NMHH még tavaly is azt állította, hogy fenn akarja tartani a digitális műsorszórást.

Babafigyelő, ringató és mózeskosár is egyben az Okosbölcső″ Okosbölcsőt″ fejlesztett ki a babák álomba ringatására egy házaspár, hogy segítse a szülők éjszakai alvását. A mesterséges intelligencián alapuló fejlesztés babafigyelő, ringató, mózeskosár és bölcső is egyben. Nem a csecsemőkkel kapcsolatos tennivalók fárasztják ki a szülőket, hanem az alváshiány" – mondta Radhika Patil, a Cradlewise vállalat elnöke, aki férjével, Bharath Patillal közösen álmodta meg a speciális bölcsőt. 

Az Ultimaker meglepően jól zárta az első félévet A Covid-19 sújtotta valóságban az Ultimaker meglepő bejelentést tett: az első félévben kétszámjegyű nagyságrendben nőttek a bevételei. Figyelemre méltó, hiszen az additív gyártószektor több nagyágyúja pont az ellenkezőjét tapasztalta: a Stratasys bevételei a második negyedévben 28 százalékkal estek, és a 20 százalékos létszámcsökkentést tervező 3D Systemsnél sem rózsás a helyzet.

Top 25 – 11. helyezett: Elkötelezett támogatója a nők IT-szakmabeli érvényesülésének Tavaly is felkerült toplistánkra az ambiciózus, céltudatos, fiatal CEO. Neve valószínűleg felmerül, ha programozó- vagy bootcamp-képzésről esik szó. Idén, hat helyet javítva, a tizenegyedik helyen végzett a ranglistánkon, nem is meglepő, hiszen a tavalyi évben is komoly sikereket könyvelhetett el az általa vezetett Green Fox Academy.

Top 25 – 12. helyezett: Holisztikusan szemléli az üzleti működést „Minden fejben dől el” szokta gyakran hangoztatni az SAP Hungary ügyvezetője, aki megjárta a szamárlétrát mielőtt a vezetői székbe került. Pintér Szabolcs jól ismeri az üzleti szoftvercég működését, pályaíve pedig sokak számára motiváló lehet, akik saját erőből kapaszkodnak fel azokon a bizonyos fokokon.

Kombinált tulajdonságú anyagok is létrehozhatók 3D-nyomtatással Az additív gyártás az ipar jelenlegi legfontosabb trendjei közé tartozik, amelynél az adott terméket nem egyetlen anyag(darab)ból formázzák meg, hanem az egyes rétegeket egymás után viszik fel. Ez precíz és egyedi készítést, s pontosan meghatározott terméktulajdonságokat tesz lehetővé. A technológiát folyamatosan továbbfejlesztik: amíg eleinte főleg műanyagokat alkalmaztak, addig napjainkban előtérbe kerültek a kerámia és a fémek.

Központ a fenntartható fejlődésért A fenntartható gazdasági fejlődés elősegítését célzó kompetencia központ jött létre a Pannon Egyetemen, Veszprémben.

Optimista gazdasági előrejelzés Magyarország fenn tudja tartani gazdasági aktivitását, és ezt segíti egyebek közt a nemrégiben megjelent vállalati fehér könyv, és az üzleti célú be- és kiutazások gördülékenyebbé tétele, mondta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az otthoni munkavégzés veszélyei Keleti Arthur, az informatikai biztonság napja rendezvény alapítója szerint ismét nőhet a kibertámadások száma, mivel a koronavírus-járvány miatt ismét egyre többen dolgoznak otthonról, az otthoni hálózatok pedig általában kevésbé biztonságosak, mint a kifejezetten munkavégzésre létrehozott infrastruktúra.

Szuper olcsó középkategóriás mobil a Xiaomitól A Xiaomi Poco X3 NFC 120 hertzes frissítésű, 6,67 hüvelykes, FHD+ felbontású kijelzővel és nagy kapacitású, 5160 mAh-s akkumulátorral kerül forgalomba.

Manipulált Excel-fájlokkal fertőzik a vállalati számítógépeket hackerek Az NVISO Labs biztonsági cég kutatói bukkantak az Epic Manchegónak elnevezett hackercsoport nyomára, amely június óta vállalatokat támad rosszindulatú Excel-dokumentumokat tartalmazó adathalász e-mailekkel.

 

ECONOMY

Irányt váltanak a brit neobankok: cél a nyereség Az eddig ingyenes szolgáltatások lassú bedarálását választotta a két nagy brit digitális bank. Év végére azt ígérik, hogy nyereségesek lesznek. Két módon is lehet értelmezni a Monzo eheti döntését. Az egyik szerint a cég leszámol a szabályokat kihasználó felhasználókkal. Egy másik olvasat szerint a cégnek égető szüksége van arra, hogy monetizálja azokat a felhasználóit, akikért eddig nem küszködött.

Mindenkinek hasznos lehet a GIROFix Közműszámlákat, biztosítási díjakat, adókat, törlesztőrészletet és a menzapénzt is befizethetjük fizetési kérelmen keresztül. Ennek a terjedését segíti majd a GIROFix, ami akár fodrászok, társasházak számára is hasznos megoldás lehet. A GIRO speciális piaci szereplő – képességei, pozíciója révén jelentősen hozzájárulhat az elektronikus fizetési megoldásokat nyújtó piaci szereplők piaci eredményességéhez.

Innentől nincs kivétel: mindenhol biztosítani kell a kártyás fizetést a készpénzes mellett 2021. január 1-jétől minden online kasszát használó kereskedőnek és szolgáltatónak biztosítania kell vásárlói számára az elektronikus fizetés lehetőségét Magyarországon. Az új követelmény miatt közel 60 ezer vállalkozásnak kell választania, az elérhető elektronikus fizetési megoldások közül.

Az Apple összértéke jól megmutatja, hogy mennyire apró a teljes kriptopiac A tanulság? A kriptopénzekre hatalmas növekedés várhat. A kriptoszféra hatalmas növekedést mutatott az elmúlt évtized során, de a fősodratú piacokhoz képest továbbra is elenyésző a nagysága, különösen az olyan nagy cégekhez képest, mint az Apple. Az Apple (AAPL) részvények összértéke a 2 billió dollárt is meghaladja, emellett szint eltörpül a teljes kriptopiac 342,8 milliárd dolláros összértéke.

Óriási siker: világszintű problémára talált megoldást egy magyar cég Autógumi és műanyag termékek kémiai elemeire bontását és így újrahasznosíthatóságát oldotta meg a magyar New Energy Kft. 80-85 százalékban újrahasznosíthatóvá tették az autógumit. Európában évi csaknem 3,5 millió tonna autógumit gyártanak, és ez végül a szemétben végzi, legfeljebb egy kis részét használják ismét például játszóterek járólapjaként, egy másik egész kis részéből például gumibitumen lesz (a Molnak volt egy innovatív találmánya). 

A várakozásokat magasan túlszárnyalva nőtt Kína exportja A várakozásokat ismét magasan túlszárnyalva nőtt Kína exportja augusztusban, az import visszaesése azonban tovább mélyült. A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 9,5 százalékkal bővült. Elemzők 7,1 százalékos növekedésre számítottak a júliusi 7,2 százalékos erősödést követően. A kínai kivitel bővülése ezzel csaknem másfél éves rekordot döntött,

2,5 millió forintos bírságot kaptak a telefonos ügyfélszolgálatok A fogyasztóvédelem az elmúlt hónapokban összesen 340 próbahívással ellenőrizte a telefonos ügyfélszolgálatok működtetésére köteles szolgáltatókat. A három éve hatályos szabályok egyszerűbbé, gördülékenyebbé teszik a fogyasztók telefonos ügyintézését. Korábban gyakran okozott bosszúságot, hogy az ügyfelek csak hosszú idő, tartós várakoztatás után tudtak a felvetésükre, panaszukra érdemben reagálni tudó ügyintézővel beszélni.

Lassul a német kilábalás az ipari termelés adatai szerint A vártnál kisebb mértékben nőtt az ipari termelés júliusban Németországban, és éves szinten még mindig 10%-os lemaradásban van. A vártnál gyengább teljesítmény az építőiparban tapasztalt szezonális hatások okozhatták, az autóipar viszont 7%-kal tudott nőni. A harmadik negyedévben az ipari termelés - ha a jelenlegi trend kitart - akár 10%-kal is meghaladhatja az előző negyedévet.

Autóipari csúcs – az erőteljesebb élénkülés reményében Peter Altmaier (CDU) szövetségi gazdasági miniszter szeptember eleji bejelentése szerint Németországban erősödni látszanak az élénkülés jegyei. Számokban kifejezve: a bruttó hazai termék mennyiségének a koronavírus-járvány miatti idei visszaesése az eddig feltételezett 6,3 százalékkal szemben nem fogja meghaladni az 5,8 százalékot. Ugyanezen előrejelzés szerint a jövő évre várható növekedés 4,4 százalék lesz; azaz tartja magát az a feltételezés, hogy a német gazdaság teljesítménye csak 2022-ben fogja elérni a három évvel korábbit.

Rövid időn belül egy újabb irodaház nő ki a földből Óbudán Jogerős építési engedélyt kapott az Atenor legújabb budai projektje, a III. kerületi Bécsi úton elhelyezkedő RoseVille irodaház. A heteken belül lezáródó régészeti feltárással párhuzamosan már zajlik a két mélygarázs szinttel rendelkező, földszint plusz 3 emeletes RoseVille mélyépítése. A szerkezetépítési munkálatok rövidesen, még idén megkezdődnek, ezt követően az épület 2021 negyedik negyedévében kerülhet átadásra áll a fejlesztő közleményében.