ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/09: Hivatása a digitalizáció és a vállalat innoválása

TECHNOLOGY

Megmentheti a kereskedőket a QR-kód Egyelőre csak az átutalások gyors megvalósulásában látjuk az azonnali utalási rendszer előnyeit, a szabályozó segítségével azonban ez biztosítja az alapot a jövő év január elejétől mindenki számára kötelező elektronikus fizetési megoldások biztosításához. Világviszonylatban is a gyors fizetés terjedése határozza meg a fintech világát. A blockchain is ígéretes a fintechben, de egyelőre még nem érezteti hatását.

Jövőálló megoldásokért állt ki Az ITBUSINESS hasábjain ezekben a hónapokban egykori kollégák, barátok elbeszélései alapján idézzük fel Fekete László nem mindennapi pályáját, életművét és személyiségét. Mostani cikkünkben Maradi István, a Westel, a T-Mobile és a Magyar Telekom egykori műszaki vezérigazgató-helyettese, Magyar Gábor, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének vezetője, egyben a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület elnöke, és Chris Mattheisen, a Magyar Telekom egykori vezérigazgatója és a Microsoft Magyarország jelenlegi ügyvezető igazgatója mesél a díj névadójáról.


IoT Live Show - Már csak 1 hét van hátra! Erős mezőnyre számítanak a versenyzők, ezért már javában készülnek. A szervezők minden biztonsági óvintézkedést megtettek, hogy a rendezvény sikerét semmi se befolyásolhassa. A online közvetítést az IT Business profi videós csapata biztosítja, hogy a virtuális térben résztvevők számára is hasonló élményt biztosíthassanak a szervezők, mint akik személyesen vesznek részt az eseményen. Az online közvetítés 1 órával korábban indul, hogy a versenyzők élőben is bemutathassák az általuk képviselt IoT megoldás gyakorlati működését a virtuális résztvevőknek. Nem több, mint 2 perc áll a rendelkezésükre, hogy meggyőzzenek Téged, hogy kire szavazz!

Regisztrálj és küldjük a linket a csatlakozáshoz! Várunk Téged is a díjmentes online közvetítésre! www.iotliveshow.hu


Top 25 – 13. helyezett: Az informatika működését az üzlettel szoros összhangban tudja elképzelni Listánkon Group CIO-t köszönthetünk Néz Péter személyében, aki új belépő Top25 összesítéseinkben, de máris a tizenharmadik helyen debütált.Annak ellenére, hogy feladatköre szorosan fűződik az informatikához, mégis azt a nézetet vallja, hogy az informatikának és az üzletnek kéz a kézben kell járnia.

Top 25 – 14. helyezett: Hivatása a digitalizáció és a vállalat innoválása Hivatása a digitalizáció, melynek szükségessége most kézzelfoghatóvá vált – vallja Rékasi Tibor, aki toplistánkon rendszeresen megfordul, idén a 14. helyen. A szakember kedvelt hívószavai az 5G, az önvezető jármű és a digitalizáció – az elmúlt év kiemelt projektjeiből ez olvasható ki. 2019 áprilisa és az azt követő időszak többek közt a kereskedelmi 5G szolgáltatás elindításáról szólt. A tavalyi év azonban több váratlan fordulatot hozott.

Top 25 – 15. helyezett: Mindent a disztribúció és az innováció oldaláról közelít A közel három évtizedes disztribúciós tapasztalattal rendelkező szakembert először köszönthetjük toplistánkon. A smart megoldásokat előnyben részesítő vezető céljának azt tekinti, hogy a hazai piacot megismertesse az újabb és újabb gyártói innovációkkal, de a biztonsági transzformációt is rendkívül fontosnak tartja.

Marketingfogások, amelyek segítenek leküzdeni a koronavírus nehézségeit A pandémia hatására felgyorsult a digitalizáció és még azon vállalatok esetében is igaz ez, amik korábban bizalmatlan hozzáállást mutattak ezzel a trenddel kapcsolatban. A figyelemért folytatott verseny fokozódik, ahogyan a fogyasztókra nehezedő nyomás is a második hullám kezdetével. Egy jó digitális marketing stratégia segít, hogy ebben az időszakban is hatékonyan működhessenek a vállalatok. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan tendenciát, amely a koronavírus idején eddig hatásosnak bizonyult.

Itt a kínaiak legújabb dobása: környezetbarát robottraktorokat szabadítanának a földekre A futurisztikus kinézetű ET504-H traktorok nemcsak 5G mobilkommunikációs technológiával lesznek ellátva, de önvezető funkcióval és teljes távirányíthatósággal is rendelkezni fognak. A traktort a CHIAIC (Louyang Research Institute for Intelligent Agricultural Equiptment Co., Ltd.), valamint a Louyang a Csinghua Egyetem egyik kutatóintézetével együttműködő kutatás-fejlesztési bázisa fogja fejleszteni.

Az elektronikus papírnak állít riválist a TCL Az idei IFA kiállítás nem sikerült olyan izgalmasra, illetve mobilok sem igazán vannak a rendezvényen, az zömében olcsó androidos tabletekről szól. Ilyeneket a TCL is vitt magával, de a gyártónak van új okosórája, vezeték nélküli fülhallgatója és egy további nagy érdekessége, az NXTPAPER. Ez egy 2 évnyi fejlesztés eredményeként bemutatott szembarát kijelző, ami az e-papír és az E Ink babérjaira tör. 

Több cég és Kína is újraindította a versenyt az űrutazásban A napokban tett Kína is egy komoly lépést az űrhajózásban: újrahasznosítható kísérleti űrhajót bocsátottak fel, amely a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerint vélhetően hasonlóságokat mutat az amerikai fejlesztésű X–37B nevű mini űrrepülőgéppel, amely lényegében a korábbi űrsikló kicsinyített, embert nem szállító változata.


Az egyetemek mellett a cégekre szabott képzések is indulnak Szeptember hónapja javarészt az iskolakezdésről szól, amelybe idén újra bekapcsolódik a szakmai diákmunkákat közvetítő Schönherz Iskolaszövetkezet is. A Schönherz Akadémia keretei között olyan cégigényekre szabott, elsősorban informatikai és üzleti képzéseken vesznek részt az egyetemista munkavállalók, amelyeket mindig az aktuális piaci trendek és munkáltatói elvásárok hívnak életre. A 25 éves múltra visszatekintő iskolaszövetkezet 2012 óta képez tovább hallgatókat, hogy tudásuk a gyakorlatban is megfeleljen a rohamtempóban fejlődő technológiai igényeknek. Az adott képzések tematikája a partnercégek igényei alapján és az ő tehermentesítésüket figyelembe véve zajlanak, gyakorlott szakemberek közreműködésével, amely tovább növeli a költséghatékony, ugyanakkor minőségi diákmunkaerő alkalmazásának lehetőségét. 

További információk a Schönherz Akadémia honlapján vagy a partner@schis.hu e-mail címen kaphatók.


Alakváltó és 3D-nyomtatható anyagot hoztak létre a Harvard Egyetemen A Harvard Egyetem kutatói egy olyan speciális anyagot alkottak meg, ami alapesetben a gyapjúra hasonlít, 3D-nyomtató, azonban előre programozható, hogy képes legyen alakot váltani. Az anyag emlékszik a régi formákra, és vissza tud azokra állni, vagy bizonyos hatásokra már formát felvenni. Az újrahasznosított gyapjúból kivont keratint használták fel hozzá. 

Mit hozhat az autóipar számára a kvantumtechnológia? A McKinsey legfrissebb elemzésében a kvantumtechnológia autóipari felhasználásáról ír. A tanulmány először bemutatja, hogy hol tart most ez a tudományterület: 2019-ben a Google elérte a kvantumfölényt, ami a kvantum-számítástechnológia területén fontos előrelépés. Ugyanakkor a tanulmány említést tesz arról is, hogy a kvantumtechnológia előnyeinek gyakorlati bizonyítása, vagy egyáltalán ennek a technológiának a gyakorlati alkalmazása még várhatóan egy évtizedbe telik.

MI a média ellátási láncban Hogyan integrálhatjuk meglévő rendszereinket a gyorsan növekvő MI szolgáltatók körébe, előre képzett modellekkel, keretekkel és szolgáltatásokkal történő használatra kész környezetekkel? Ennek eldöntéséhez először is meg kell vizsgálnunk, hol alkalmazhatjuk őket. Az egész médiaellátási láncban vannak lehetőségek rá, de nem mindegy, hogy melyik szolgáltatáshoz melyik illik. Néhány példa erre: Fogyasztás - Automatikus minőségellenőrzés, megfelelés, Termelés - címkézés, entitásfelismerés, Tervezés - Automatikus programtervezés, licencelési vagy marketingminták alapján.

Nagy gondban az EU A valaha regisztrált legnagyobb mértékben csökkent a bruttó hazai termék a második negyedévben mind az euróövezetben, mind az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint.

Ezért nem lehet törölni az Edge böngészőt a Windows 10-ből Már korábban kiderült, hogy a Windows 10-be rendszerfrissítésként érkező, új, Chromium-alapú Edge böngészőt nem lehet eltávolítani a számítógépről. A Microsoft most újabb információval szolgált arról, hogy mi ennek az oka.

Hihetetlen hír a Huawei-ről Bár a Canalys adatai szerint jelenleg a Huawei a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, az amerikai szankciók miatt nem tudja megtartani vezető pozícióját a koronavírus-járvány lefutása után a kínai óriás. Sőt, az is kétséges, hogy a jelentősebb gyártók között marad.

Megint frissül a Windows 10 Elérkeztünk a hónap második keddjéhez: az összes Windows 10-változathoz kumulatív frissítést ad ki ma a Microsoft szokásos menetrendje szerint.

 

ECONOMY

A CIG vagy a 4IG kifejezetten érdekes lehet a hazai részvénypiacon A hazai kötvénypiacon a hozamgörbe hosszú oldala stabil maradhat, melyet az MNB a jövőben is hatékonyan leszoríthat. Az e-sporttal foglalkozó vállalatok ugyanakkor jelentős potenciállal rendelkezhetnek, de a technológiai, a gyógyszerfejlesztő és az online kereskedő cégek is előtérbe kerülhetnek. A hazai piacon a CIG Pannóniának újraépítése vagy a 4IG további növekedése kifejezetten érdekes lehet.

Ki irányítja valójában a vezető kriptopénzt, a Bitcoint? Időről-időre felmerül a kérdés, hogy a Bitcoin mögött egyáltalán ki áll – vajon kik fejlesztik, irányítják, szabják meg az árát? Bár egyetlen olyan entitás sem létezik, amely felügyelettel rendelkezne a hálózat felett, a Bitcoin létrehozója úgy állította be a protokollt, hogy különféle, kulcsfontosságú „részvényesek” befolyással lehessenek a vezető kriptopénz jövőjére. Sem a Bitcoin megalkotója, sem pedig más élő személy nem képes azonban a világ legnagyobb kriptovalutájának közvetlen irányítására.

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett. A fővárosban átlagosan közel 3, a vidéki városokban 1,5 millió forinttal ér többet egy korszerű, szigetelt családi ház a Covid-19 járvány tavaszi lecsengése után, az év eleji árakhoz képest - derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából.

Vigyázat, mindjárt vége az adóhatóság türelmének! Nyakunkon ugyan a járvány második hulláma, de ezt nem érinti, hogy lejár a koronavírusra tekintettel az online számlázásban meghirdetett türelem. Október 1-jétől nem csak látja az adóhatóság egymillió vállalkozó összes egymás közötti ügyletének számlaadatát, de büntet is. Jövőre a lakossági számlákkal válik teljessé a rendszer.

Tovább nőhettek az árak Magyarországon augusztusban Nagy meglepetést okozott júliusban a magyar infláció: a koronavírus-válságtól dezinflációs hatást vártunk, amely nagyon gyorsan kifulladt, és júliusban 3,8%-kal emelkedtek az árak. Az MNB az inflációt akkor a gazdaság újraindulása utáni bizonytalansággal és a KSH szélesebb körű árfelírásával magyarázta. Az augusztusi inflációs adat megjelentést a múlt héten dinamikusan gyengülő forint miatt is nagy várakozás övezi.

A tervezett utasszám harmadát érheti el Ferihegy A Budapest Airport az év hátralévő részében várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt legfeljebb 5,5 millió utasra számít idén, ezzel módosította a három hónappal ezelőtt kiadott éves prognózisát. A repülőteret üzemeltető Budapest Airport közleményében azt írta, hogy a tavalyi utasforgalmi rekord után az idén újabb kiváló évre számított, több mint 17 millió utassal.

Zsákutcába került az Északi Áramlat Veszélybe került az orosz–német energetikai projekt, az Északi Áramlat 2. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése miatt Berlinben a gázvezeték építésének befagyasztása is napirendre került. Bár az amerikai szankciók után a német külügy még határozottan kiállt a projekt védelmében, az újabb diplomáciai botrány miatt egyre nagyobb a nyomás Berlinen, hogy vessen véget az építkezésnek. Ez esetben több milliárd eurót is bukhatnának a legnagyobb német cégek a projekten.

A multicégek ellátási láncai felelősek a kibocsátások ötödéért A Nature Climate Change szaklapban jelent meg a UCL és a Tianjin egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya. A kutatásuk során azt vizsgálták, hogy mekkora részt is tesz ki a multinacionális vállalatok működése a klímaváltozásban. Bár az, hogy a multicégek ellátási láncai felelősek az üvegházhatásúgáz-kibocsátások ötödéért nagyon jelentős, épp ezért ők maguk sokat tehetnek azért, hogy ezeket csökkentsék. 

Indul a HumanE-AI-Net Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatóinak részvételével kezdte meg munkáját a HumanE-AI-Net európai mesterséges intelligencia kiválósági hálózat. A 12 tagállam 35 intézményéből álló HumanE-AI-Net kiválósági hálózat mesterséges intelligenciával foglalkozó európai kutatóközpontokat, egyetemeket és ipari szereplőket tömörít a DFKI német mesterséges intelligencia kutatóintézet vezetésével. A HumanE-AI-Net célkitűzése speciálisan európai feltételekre és igényekre szabott, emberközpontú, társadalmilag felelős és ugyanakkor a globális tudományos és technológiai fejlődés élvonalába tartozó, versenyképes mesterséges intelligencia fejlesztése.

Német kutatóintézet: Véget ért a német autóipar aranykora A koronavírus-világjárvány és a szerkezetváltás nehézségei miatt már nem húzóágazat az autógyártás a német gazdaságban - állapította meg egy kutatóintézeti elemzés. Az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, a kölni IW (Institut der Deutschen Wirtschaft) elemzése szerint a 2008-2018-as időszak a német autóipar aranykora" volt, főleg a kínai piac lendületes fejlődése révén, amelyet a német gyártók és beszállítók sokkal jobban ki tudtak használni, mint európai versenytársaik.