ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/10: A cégek harmada marketingkárosult

TECHNOLOGY

A mindennapok hőse Míg az év elején még az elérhető költségcsökkentés terelte a felhőtechnológia felé a vállalatokat, a járványügy intézkedések erőteljesen megnövelték a felhő iránt érdeklődő vállalatokat. A magyar piacon a felhő megoldások iránti bizalmatlanság fogja vissza a technológia térnyerését.

Vidra László a Delta Systems új ügyvezetője Vidra László tölti be a Delta Systems ügyvezető igazgatói pozícióját – adta tudtul a hírt a mai napon közzétételében az anyavállalat, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies. A magyar informatikai piac meghatározó, disztribútori oldalról érkező szakemberének csatlakozásával tovább erősödik a vállalat menedzsmentje.

Top 25 – 16. helyezett: Folyamatokban gondolkodik Bármennyire is meglepő, vannak párhuzamok a szőlészet-borászat és a folyamatszabályozás hazai gyakorlata között. Az ADAPTO Solutions fejlesztési vezetője mindkettőhöz ért – előbbi elsőként tanult szakmája és hobbija, utóbbi pedig a cég fő tevékenységi területe.

Top 25 – 17. helyezett: Három évtizede elhivatott a HR-fejlesztés iránt Bérelt helye van toplistánkon, évről évre megtalálható a neve a legsikeresebb menedzsereket összesítő kiadványunkban, ahol 2020-ban a tizenhetedik helyen végzett. A tavalyi év bebizonyította, hogy a kiszámíthatóság, az innováció és folytonos fejlődés iránti elköteleződés nemcsak a sikeres projektek, hanem a vészhelyzet, jelen esetben koronavírus-állóság záloga.

Egyre több cég hagyja el a Szilícium-völgyet Az elmúlt és a következő hónapokban becslések alapján több ezer cégalapító fordított hátat, illetve fogja elhagyni a Szilícium-völgyet. A távmunka ráébresztett rengeteg céget arra, hogy egyáltalán nem szükséges fizikailag is jelen lenniük a régióban, ahol kénytelenek extra magas fizetéseket kínálni, hogy alkalmazottaik ne menjenek el az Apple vagy a Google irodáiba, és azok lakhatása biztosított legyen. A folyamatnak köszönhetően ugyanakkor számos startup jut komoly lehetőséghez.

Tiltólistára került Kínában a Scratch A Scratch kifejlesztése az MIT nevéhez fűződik és objektumorientált, interpretált, dinamikus és vizuális programozási nyelvnek számít. Napjainkban világszerte közel 60 millió fiatal használja a programozási nyelvet azért, hogy animációkat és videojátékokat hozzon létre a segítségével. A kínai hivatalok indoklása alapján ugyanakkor a Scratch bevonásával készített projektek hamis állításokat tartalmaznak a távol-keleti országgal kapcsolatban, ezért betiltották azt.

Szeptember 15-én mutathatják be a legújabb Apple Watch-ot Az Apple bejelentette, fontos online bemutatót tart szeptember 15-én, az eseményen a várakozások szerint a világ megismerheti majd a legújabb Apple Watch-ot. A Bloomberg beszámolójában kiemeli, hogy a technológia vállalat minden ősszel megszervezi a hardverközpontú bemutatóját cupertinoi központjában, vagy valamelyik másik helyszínen a Szilícium-völgyben. Ez az esemény ugyanakkor kizárólag online lesz követhető a koronavírus-járvány miatt.

Mesterséges intelligenciával derítik fel az illegális erdőirtásokat A brazíliai erdőirtás is megmutatta, hogy az erdők irtása milyen veszélyt jelent a bolygóra. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás megjelenésével azonban felderíthetők az illegális fakivágások, melyek jóval hatékonyabbak, mint a jelenlegi, manuálisan végzett ellenőrzések. A Lenovo támogatja a byteLAKE cég Ewa Guard nevű programját, mely drónképekkel és fejlett elemzéssel segíti az erdőirtás elleni küzdelmet.

Fejenként 300 millió forint támogatás tech inkubátoroknak Akár 300 millió forint is nyerhető az innovációs hivatal által kiírt pályázaton, amelyre olyan inkubátorok jelentkezhetnek, amelyek technológiai startupokat támogatnak. Szeptember 18-ig pályázhatnak a startupokat felkaroló inkubátorok szakértői tevékenységeik és mentorálási szolgáltatásaik támogatására az NKFIH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) által meghirdetett kétmilliárd forint keretösszegű Startup Factory felhívásra.

Kisebb robotot alkottak, mint egy papucsállatka A kis robot gyalogos a Cornell Egyetem fizika professzora, Itai Cohen, a fizikai tudomány professzora, Paul McEuen és a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa, Marc Miskin alkotása. A világ legkisebb robotjának lelke egy szilíciumalapú, fotovoltatikus áramkör, míg a mozgását lehetővé tevő „lábak” elektrokémiai egységekből állnak. Az 5 mikron magas, 40 mikron széles és 40 és 70 mikron közötti mélységű robot lábai atomvastagságú platinacsíkokból vannak rétegezve, az végüket titán „sapkával” zárták le.

Terjed az 5G Kínában Kínában 500 ezer 5G technológiájú bázisállomás létesítését tűzték ki célul 2020-ban, és a koronavírus-járvány ellenére ezek 96 százalékát már felépítették.

Források a gazdaság fejlesztésére Ötven milliárd eurónyi forrás áll Magyarország rendelkezésére a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési időszakban, ennek jelentős részét gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják, mondta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Várják a jelöléseket az idei Gábor Dénes-díjakra A kiemelkedően eredményes innovációs tevékenység elismeréseként az idén is odaítélik a Gábor Dénes-díjakat. A kuratórium kéri a vállalatok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák-, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, szövetségek vezetőit, illetve a korábbi díjazottakat, hogy október 10-ig jelöljenek erre érdemes szakembereket.

Újabb hatalmas csapás a Huawei-re Ezúttal nem az Egyesült Államokból érkezik a rossz hír, de az amerikai szankciók hatásának az eredménye, hogy a Samsung és az SK Hynix szeptember 15-től nem szállít memóriapkákat a Huawei-nek.

 

ECONOMY

Brutális összegű kockázati tőkét kapott ez a tíz európai startup - Egy kelet-európai sincs köztük  2020 második negyedévében a kockázatitőke-társaságok 62,9 milliárd dollárt gyűjtöttek össze közel ötezer ügyleten keresztül világszerte. A CEOWORLD globális menedzsermagazin összegyűjtötte, hogy melyek azok az európai vállalkozások, ahol nőtt a beruházások mértéke idén az áprilistól júniusig tartó időszakban. A legtöbb kockázati tőkét kapó startupok között nincs egy kelet-európai sem.

Nem árulja el a kormány, mekkora visszaesés vár idén Magyarországra Hónapok óta nincs friss előrejelzése a kormánynak az idei gazdasági visszaesés mértékéről, miközben az elemzők szerint mára irreálisan optimista a 3 százalékos zsugorodásra vonatkozó becslés. Sőt, itt-ott a kormányzat képviselői is mondtak nagyobb visszaesést jelző számokat, de hivatalosan nincs új előrejelzésük.

Csődhullámtól tartanak Németországban a koronavírus miatt A második világháború óta a legnagyobb bevételkiesés keletkezhet és csődhullám kezdődhet a német idegenforgalomban és vendéglátóiparban az ágazat országos érdekképviseletének (Dehoga) kedden közölt adatai szerint. A szervezet ismerteti: az ágazatban a járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, áprilisban több mint egymillió munkavállalót kellett átállítani rövidített munkaidőre, és a március-augusztusi időszakban csaknem 60 százalékkal elmaradt a bevétel az egy évvel korábbihoz képest.

Nagy meglepetés a Teslánál, zuhan az árfolyam A technológiai részvények mellett tovább zuhan a Tesla árfolyama is, a tengerentúli tőzsdei nyitás előtt már közel 15 százalékos mínuszban voltak a cég papírjai. Az esésben valószínűleg az is szerepet játszhat, hogy a cég nem került be mégsem az S&P 500 indexbe az előzetes várakozásokkal ellentétben. Dan Ives, a new york-i Wedbush Securities elemzője szerint: Gyakorlatilag konszenzus megállapodás volt arról, hogy a Tesla mutatóit tekintve valószínűleg az S&P 500 tagja lesz. 

A föld alá viszi a szén-dioxidot az Audi A svájci Climeworks egyike a legnagyobb olyan cégeknek a világon, ami azzal foglalkozik, hogy a levegőből kinyert szén-dioxidot ásványi anyagokká alakítja át a földfelszín alatt. Az Audi a svájci céggel együttműködve évi ezer tonna szén-dioxidtól szabadul így meg. A levegőből úgy vonják ki a szén-dioxidot, hogy felhevítik azt száz fokra, ezt követően a gejzírekből feltörő geotermikus víz nagyjából kétezer méter mélyre szállítja le a szén-dioxidot, ahol az bekerül a természetes körfogásba.

Nagyon nem kéne a Magyarországhoz hasonló országokba fektetni A világ legnagyobb vagyonkezelő cégének elemzési részlege szerint nem nagyon kellene egyelőre a feltörekvő országok részvényeibe befektetni, mivel a vírus ott még mindig jelen van, s az egészségügynek és a gazdaságpolitikának nem igazán sikerült kezelnie azt. Magyarország is ebbe a csoportba tartozik. Van persze ellenvélemény, s a többség felülsúlyozza a feltörekvő piacokat.

Viszlát márkaszerviz, viszlát vevőszolgálat - változnak a jótállás szabályai Ki ne állt volna sorba az vevőszolgálaton azért, hogy a jótállási jegyét lepecsételjék? Ki ne töltött volna órákat annak kiderítésével, hogy melyik márkaszervizbe kell vinnie az elromlott terméket? És sorolhatnánk még a hasonló bosszúságokat. Ezek azonban a jótállási szabályok változása miatt jövő évtől megszűnnek. De ami jó a fogyasztónak, az komoly terhet hárít a kereskedőre.

A cégek harmada marketingkárosult Szakmai berkekben sokszor elhangzik, hogy Magyarország a tízmillió marketinges országa, a hazai vállalatoknak mégis rengetegszer van negatív tapasztalata a marketinggel megbízott partnerekkel. A leggyakoribb probléma, hogy szakértőnek adják ki magukat a cégek, pedig a rájuk bízott feladatot valójában nem tudják megoldani. Scherzer Marcell, a BlueMarketing alapítója szerint bonyolítja a helyzetet, hogy sokan hamar feladják a hirdetést, mert nem térül meg időben, de ha jó szakemberekkel működünk együtt, akár már a második hónaptól is átválthat pozitívba a képlet.

A gigantikus bálna, aminek mozgásába beleremegtek a tőzsdék Az elmúlt napokban jelentősebb korrekció volt a technológiai szektorban és ahhoz szorosan kötődő vállalatok árfolyamában, mint amilyen a Tesla is. Több elmélet is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy mi okozhatta a tech-rali hirtelen megtorpanását, s ezek egyike szerint egy nagyobb piaci befektető kereskedési tevékenysége is jelentősen hozzájárulhatott az eseményekhez. Értesülések szerint ez a bálna" pedig nem más, mint a japán SoftBank, amely dollármilliárdokat önthetett technológiai vállalatokkal kapcsolatos pénzügyi ügyletekbe az elmúlt hónapokban.

Tovább zabálja a pénzt a budapesti torzszülött Elkészült a fővárosi állatkertben a Pannon Park részeként épülő hatalmas létesítmény, a biodóm úgynevezett költség-optimalizációs jelentése – erősítette meg Kiss Ambrus, pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Ez a jelentés azért fontos, mert ebben vizsgálták meg, hogy miként lehet befejezni a meglévő forrásokból a régóta csúszó és egyre dráguló, a Tarlós-korszakból örökölt beruházást. Kiss Ambrus egyelőre nem akart részletekbe bocsátkozni, mondván ezt a jelentést még csak az első változatnak tekintik, mivel több pontosítást is kértek az elemzést készítő Enviroduna kft-től.