ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/11: Felhő és távmunka jelentik a szoftvergazdálkodás új kihívásait

TECHNOLOGY

Felhő és távmunka jelentik a szoftvergazdálkodás új kihívásait A távmunka terjedése és a felhős alkalmazások egyaránt új feladatokat és egyúttal új megtakarítási lehetőségeket kínálnak a szoftvergazdálkodás és a licencoptimalizálás területén. Zsoldos Sándor, az IPR-Insights vezérigazgatója szerint örvendetes, hogy a magyar vállalatok bátran használják a felhőt, hiszen a technológia jelentette költségcsapdákat odafigyeléssel és rendszeres átvizsgálással el lehet kerülni.

Top 25 – 18. helyezett: A digitális transzformációra a MOST-ban keresi a megoldást Karizmatikus és jövőbe mutató előadásaiból egyértelműen kirajzolódik elhivatottsága a digitalizáció és az innováció felé, amelyekre a jelenben keresi a megoldást. Harmadik éve irányítja vezérigazgatóként a T-Systems Magyarországot, a tavalyi pedig fordulatos volt: 2019 nyarán a 4iG T-Systems Magyarország akvizíciója tartotta lázban az üzleti élet szereplőit, a mintegy 40 milliárd forintos üzlet azonban meghiúsult. A váratlan fordulat rengeteg kérdőjelet hagyott maga után, Kaszás Zoltán azonban eredményesen navigálta keresztül a vállalatot ezen az időszakon.

Top 25 – 19. helyezett: Folyékonyan beszéli az agilitás nyelvét, indukálja az átalakulást Az OTP Bank informatikáért felelős vezérigazgató-helyettese a banki digitalizáció híve, az agilis szervezeti transzformáció támogatója, aki mindig arra törekszik, hogy elsőként, de legalábbis az elsők között legyen, ha technológiai implementációról vagy egy új fejlesztés megalkotásáról van szó. Gyors reakciókészségre és trendkövetésre szükség is van a bankszektorban, ahol az évszázados múltú bankok kiélezett versenyhelyzetben találják magukat egymással és az agilis fintech cégekkel szemben. Képességeit idén „Az év CIO-ja” díjjal is elismerték.

Az adatvédelem kritikus a digitalizált gyártásban A digitális átállás számos előnnyel jár, hatékonyabb és gyorsabb lesz a gyártási folyamatok nagy része, új, innovatív megoldások születnek, a nagy adatbázisok segítségével pedig több munkafolyamat vagy akár több cég munkája is jól összehangolható. Viszont a gyáriparban használt informatikai eszközök védelme rendkívüli fontossággal bír.

Neked mennyi idő alatt megy tönkre a mobilod? Mikor vegyünk új mobilt? A kérdés pofon egyszerűségű. A hozzá illő két válasz is: akkor vegyünk, amikor muszáj, illetve akkor, ha lejárt a hűségidő. Magyarországon messze több mint tízmillió aktív mobiltelefon-előfizetés van, ezek egészen elenyésző hányadához nem tartozik mobilnet, tehát nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, hogy a mintegy 9,7 millió magyar állampolgárnak (sokaknak több mobilelőfizetése is van) lehet(ne) okostelefonja, vagyis mindenki a saját tapasztalatából tudja az alábbiakat. De hátha mégsem…


Az egyetemek mellett a cégekre szabott képzések is indulnak Szeptember hónapja javarészt az iskolakezdésről szól, amelybe idén újra bekapcsolódik a szakmai diákmunkákat közvetítő Schönherz Iskolaszövetkezet is. A Schönherz Akadémia keretei között olyan cégigényekre szabott, elsősorban informatikai és üzleti képzéseken vesznek részt az egyetemista munkavállalók, amelyeket mindig az aktuális piaci trendek és munkáltatói elvásárok hívnak életre. A 25 éves múltra visszatekintő iskolaszövetkezet 2012 óta képez tovább hallgatókat, hogy tudásuk a gyakorlatban is megfeleljen a rohamtempóban fejlődő technológiai igényeknek. Az adott képzések tematikája a partnercégek igényei alapján és az ő tehermentesítésüket figyelembe véve zajlanak, gyakorlott szakemberek közreműködésével, amely tovább növeli a költséghatékony, ugyanakkor minőségi diákmunkaerő alkalmazásának lehetőségét.

További információk a Schönherz Akadémia honlapján vagy a partner@schis.hu e-mail címen kaphatók.


Négy biztonsági funkció, amellyel megelőzhetők az autóbalesetek Az uniós közúti halálesetek száma 2001 és 2019 között több mint a felével csökkent, ami nagy mértékben köszönhető a fejlett vezetéstámogató rendszer (Advanced Driver-Assistance System, ADAS) elterjedésének. Az autóbalesetek több mint 90 százalékát ugyanis a vezetők figyelmetlensége okozza, akik időnként rosszul mérik fel a körülményeket, nem megfelelően reagálnak a veszélyhelyzetekre, vagy nem tartják be a közlekedési szabályokat. 

Felforgatja a facebookos reklámok piacát az Apple következő frissítése Az iOS 14 frissítése olyan mértékben nehezíti meg a hirdetések személyre szabását, hogy a közösségi oldal közleményben tudatta: inkább lemondanak róla, és nem fognak az Apple-felhasználókról reklámcélú adatokat gyűjteni. Nemrég a Facebook arra figyelmeztette a hirdetőket, hogy a szeptemberben érkező iOS-frissítés erőteljesen befolyásolja a hirdetések hatékonyságát, sőt, az is előfordulhat, hogy azok teljesen hatástalanná válhatnak. 

Ez a nap is eljött: Megjelent az első robot által írt véleménycikk Az algoritmusnak megjelölték a témát, és a következő utasítást adták neki: „kérlek írj egy rövid, körülbelül ötszáz szavas szerkesztőségi véleményt. A nyelvezete legyen egyszerű és lényegre törő. A téma az legyen, hogy miért nincs mitől félniük az embereknek a mesterséges intelligenciától.” Emellett bevezetőt is írtak neki: „Nem ember vagyok. Mesterséges intelligencia. Sokan úgy gondolják, hogy fenyegetést jelentek az emberiségre. Stephen Hawking arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia »vethet véget az emberiségnek«. Azért jöttem, hogy meggyőzzelek: nincs miért aggódni.”

A teljes nyomtatási folyamatot automatizálja a Siemens új szoftvere A légi és védelmi alkalmazásokra specializálódott fémnyomtatás-szolgáltató floridai Sintavia partner-együttműködésre lépett a Siemensszel. Végpontok közötti additívgyártás-szoftvert fejlesztenek együtt. Az új szoftver nemcsak összeköti az additív folyamat valamennyi lépését, hanem a munkafolyamat automatizálását az iparrá válás mozgatórugójává is teszi.

A Brain Bar jövőfesztivállal vonzaná a kutatás-fejlesztési beruházásokat az ITM Három évre szóló stratégiai megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Brain Bar jövőfesztivál szervezőivel, amelynek értelmében a tárca lesz a fesztivál innovációs házigazdája. A cél, hogy minél több vállalati kutatás-fejlesztési központ érkezzen az országba.

Magyar TikTok-trendjelentést készít a Ringier Axel Springer 315 milliós teljesítményével 2020 első negyedévében a TikTok volt világszerte a leggyakrabban letöltött közösségimédia-alkalmazás, ami már nemcsak a legfiatalabb korosztályt vonzza. A Ringier Axel Springer Magyarország a napokban online kérdőíves kutatást indított, hogy partnereivel trendjelentést készítsen a népszerű platformról.

Megbízhatóbbak lesznek a Windows 10 frissítései Egyszerűbbé válik a Windows 10 operációs rendszer frissítési folyamata azáltal, hogy a Microsoft ezentúl a szokásos kumulatív frissítésekbe csomagolja a frissítési mechanizmust érintő továbbfejlesztéseket is.

Nem meglepő NAV-bejelentés Az előző év első hét hónapjához képest idén júliusig az adóhivatalnál 700 ezerrel többen intézték ügyeiket online.

Mol-SAP stratégiai együttműködés Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mol energetikai és az SAP informatikai vállalat: a Mol csoport beszerzési folyamatainak teljeskörű digitalizációját az SAP Ariba megoldások bevezetésével és az Ariba Networkhöz csatlakozva valósítja meg.

Több mint százezer diploma nyelvvizsga nélkül Közel 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal összefüggő engedményeknek köszönhetően.

Nem adja fel a Huawei A kínai gyártó saját fejlesztésű HarmonyOS mobil operációs rendszere válthatja fel az Androidot 2021-től az új okostelefon-modelleken.

Vírusnak tekinti a Windows 10 frissítését a biztonsági program Az eheti, szeptemberi frissítőkedden a Windows 10 operációs rendszer 1903-as és 1909-es változatához kiadott KB4574727 jelű kumulatív frissítést nem engedi telepíteni a Bitdefender antivírus, annak ellenére, hogy a Windows Update-en keresztül, vagyis abszolút megbízható forrásból érkezik.

Arcmaszk az Apple-től A Bloomberg értesülései szerint a koronavírus-járvány hatására merőben új területen is innovációt hajtott végre az Apple: a cupertinói cég saját arcmaszkot tervezett alkalmazottai számára, és saját maga gyártja a védőeszközt.

 

ECONOMY

Olyan sokk érte a légiközlekedést, amiből évekig nem fog tudni felállni A kormányzati mentőcsomagoknak köszönhetően a légitársaságok elkerülték eddig a súlyos likviditási válságot annak ellenére, hogy a forgalmuk legalább felét elvesztették idén a koronavírus-járvány miatt. De az emiatt megugró eladósodottságuk csökkentése és a működés reorganizációja nem lesz könnyű a szektornak, ami nem éppen az erős készpénztermelő képességéről híres – írja elemzésében a Scope Ratings.

Biztonságosabbá tenné a QR-kódra épülő Apple Pay-tranzakciókat az Apple Hamarosan NFC nélkül is végbemehetnek az Apple Pay-tranzakciók, ugyanis az Apple a jelentések szerint fontolgatja, hogy engedélyezi a boltokban a QR-kódok beszkennelésével történő biztonságos fizetést. A kódalapú fizetésről már júliusban is voltak szivárgások; a szkennelés utasítaná a Wallet appot, hogy hajtsa végre az Apple Pay segítségével a tranzakciót.

Növekszik az elektromobilitás szerepe Magyarországon Az ABB és partnerei szeretnék elérni, hogy szeptember 9-ét hivatalosan is nyilvánítsák az Elektromos Járművek Világnapjának. A kezdeményezés részként az ABB egy online sajtóbeszélgetést szervezett a napra, aminek témái egyebek mellett az elektromobilitás magyarországi helyzete, a töltőhálózat-fejlesztés és az elektrifikációval megjelenő új felsőoktatási követelmények voltak.

Mibe fektessük a pénzünket a második hullámban? Arany, gyógyszeripari részvény, streamingszolgáltatók, biztosítók és közműcégek – ezek a befektetési szakértők legjobb tippjei. Ha lesz jó koronavírus-vakcina, kilőhet a szállodák, légi cégek és a bankpapírok árfolyama is. Megérkezett az ősz, és vele együtt a koronavírus-járvány második hulláma is a piacokra. A szeptember a forint és a tőzsdék esését hozta, az euró ára 360 forint fölé emelkedett, az augusztusban és szeptember első napjaiban még történelmi csúcson lévő amerikai indexek néhány nap alatt több százalékot estek.

Augusztusban 3,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Az éves maginfláció a júliusi 4,5 százalékról 4,7 százalékosra nőtt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció az előző havival megegyező, 4,3 százalékos maradt. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult, a gyümölcsök árának 46,0 százalékos emelkedése miatt, míg a zöldségfélék ára 6,6 százalékkal, a burgonyáé 8,0 százalékkal csökkent. 

Csődegyezséget kötött a 10. születésnapját ünneplő Bónusz Brigád Indulása óta a Bónusz Brigád több mint 34 milliárd forintot spórolt meg a vásárlóinak. A csődvédelem alatt is kaphatóak szolgáltatások és utazások a kuponos oldalon, de a folyamat lezárása után újra termékeket is vásárolhatnak majd a felhasználók. A Bónusz Brigád egyik legnagyobb értéke, hogy hiánypótló platformmal köti össze a felhasználókat és a szolgáltatásokat, utazásokat, termékeket kínáló mikro-, kis- és középvállalkozásokat. 

Egy év alatt közel kétszázezer Mercedes készült Kecskeméten Bár a kecskeméti Mercedes-gyárban tavaly az előző évinek megfelelő mintegy 190 ezer autót gyártottak, a cég csaknem 3 százalékos árbevétel-növekedést, és 6 millió euróval jobb adózott eredményt ért el a 2018-as évhez képest – derül ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. éves jelentéséből, amelyet szerdán tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján. 

Beszakadt az orosz gazdaság is Az augusztus közepén ismertetett előzetes adat nagyobb, 8,5 százalékos zsugorodásról szólt. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium még ennél is nagyobb, 9,6 százalékos visszaesést becsült. Az első negyedévben a GDP még 1,6 százalékkal nőtt. A statisztikai hivatal felülvizsgált adata szerint az orosz gazdaság teljesítménye 3,4 százalékkal csökkent az idei első hat hónapban az előzetesben szerepelt 3,6 százalék esés helyett.

Egyetlen döntésével példátlan összeget költ a kormány a gazdaságvédelemre - Ők a nagy nyertesek Szerdai döntésével a kormány 206 milliárd forintot csoportosított át a Gazdaságvédelmi Alapból. Abból az alapból, amelyben már tulajdonképpen nincs is forrás, vagyis ezek a költések már a deficit növelésével járnak. Számításaink szerint április óta eddig összesen 1667 milliárd forintot költött a kormány az alapból annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot kezelje.

Elektromos kerékpárok – Begurul az állami támogatás vagy inkább toljuk el a biciklit? A kérdés azért vált éppen most izgalmassá, mert 2020 májusában az elektromos autók mellett a robogókra is kiterjesztették azt a pályázatot, amelyet az e-mobilitási program keretében írt ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Azonnal felmerült a kérdés, hogy az e-bringák miért nem kerültek bele a programba. A zöld közlekedés aktualitását jól jelzi, hogy a június 15-én reggel 8-kor megnyílt, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatra már az első órákban csaknem 900-an jelentkeztek, a pályázók pedig „el is vittek” a keretösszegből négymilliárdot.