ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/14: Flexibilitás, költséghatékonyság és minőség mindenekelőtt

TECHNOLOGY

Navigáció a hibrid munkahelyek új világában Korábban nem tapasztalt mélységű és gyorsaságú változásokat hozott az irodai munkában a COVID-19 járvány kitörése, hiszen a hazai vállalatoknak lényegében egyik pillanatról a másikra kellett átállniuk a hagyományos működésről a home office-ra. A korlátozások feloldásával ugyan egyre többen térnek vissza az irodákba, de úgy tűnik, hogy már nem áll vissza a krízis előtti helyzet, vagyis a márciusban bevezetett, a videókonferenciákat, csoportmunkát támogató megoldásokra a jövőben is fokozottan szükség lesz.

Nagyobb növekedési potenciál a partnereknek Idén tavasztól egy 18 éve a piacon jelen lévő lengyel disztribúciós cég hazai képviselete, a Veracomp Magyarország kezdte meg tevékenységét. A vállalat ügyvezető igazgatója, a hazai IT-security piac egy régóta ismert szakembere, Fórján Tamás, az új vállalat feladatairól és jövőképéről beszélt.

A hatékony együttműködés kulcsa: előszűrt juniorok, elégedett vállalatok A minőségi, a jól képezett IT-szakemberek megtalálása még békeidőben is kihívás, a jelenlegi gyorsan változó körülmények és a munkaerőpiacon zajló átalakulások pedig még nehezebbé teszik a potenciális jelölt és cég egymásra találását. Ebben tud segítséget nyújtani, szem előtt tartva a flexibilitást, költséghatékonyságot és minőséget, a Schönherz Iskolaszövetkezet, amely nemcsak előszűri szakmai tesztekkel és interjúkkal a juniorokat, de az érintésmentes szerződéskötést is biztosítja.

Szeptember 17-én lesz az első IoT Live Show Magyarországon IoT-megoldások versenyét szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems szeptember 17-én a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. Az IoT Live Show-n 15, hazánkban tevékeny vállalat, köztük a Telenor Magyarország, az Antenna Hungária, a Konica Minolta, szakmai verseny keretében mutatja be „okos megoldásait”, amelyeket a prezentációk után ki is próbálhat a szakmai közönség. A győztes megoldásról a közönség szavazata dönt.

ai-hungary.com Soha még szakmai írásomnak címéül url-t nem választottam – nyomós oka van annak, hogy most mégis ezt teszem. A héten Debrecenben bejelentett és bemutatott nemzeti szintű mesterséges intelligencia (MI-) stratégiát azonban rendkívüli jelentőségűnek tartom mind szakmai, mind pedig az ország gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából, amit e szerény gesztussal, a stratégiát mindenki számára elérhetővé tevő weboldal címének kiemelésével is hangsúlyozni kívánom. Lapozzunk bele e dokumentumba, amelyet várhatóan nemcsak az infokommunikációs szakma apraja és nagyja tanulmányoz majd nagy odaadással.

Hamar megérinti a zene az app használóit Szupera Zita, az AutSoft projektvezetője a vendége az ITBUSINESS podcastfolyamában következő újabb epizódnak. Mester Sándor kérdéseire válaszolva kibontakozik egy nyertes projekt története, amely végül idén az ITBUSINESS AWARD pályázaton, a projektfejlesztés kategóriában végzett az első helyen.

Top 25 – 20. helyezett: Bekapcsolja a technológia véráramába a hazai közműszolgáltatást A Fővárosi Vízművek CIO-ja, ha üzletről és innovációról van szó, a darwini elveket vallja, miszerint „nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.” Fritsch Róbert az üzleti életben a külső környezet gyors változása miatt a folyamatos innovációt és az új megoldások mielőbbi bevezetését tartja a legfontosabbnak az informatikai folyamatokban.

Top 25 – 21. helyezett: A sikeres projektzárás után sem dől hátra Magabiztos, határozott vezetőként ismerik, akinek nevével az elmúlt hónapokban sokszor találkozhattuk különböző befektetések, felvásárlások, szakmai beszélgetések kapcsán. A mérnökinformatikus végzettségű vezető a karrierjét az informatikában töltötte, idestova húsz éve tölt be különböző senior, az elmúlt egy évtizedben pedig CEO-CTO pozíciókat. Közel három éve dolgozik a 4iG kötelékében, ahol rengeteg megkötött szerződés, elnyert konzorcium-beruházás tarkította a 2019-2020-as időszakot.

Top 25 – 22. helyezett: A biztonság és a disztribúció a szakterülete Egyszer már köszönthettük a Top25 szereplői között, idén pedig ismét visszatért a ranglistára, a huszonkettedik helyet megszerezve. Kihívásokkal teli egy év áll mögötte, hiszen a folyamatosan változó üzleti környezet örökös adaptációra ösztönzi a piaci szereplőket, amiből ő sem marad ki.

Top 25 – 23. helyezett: Célja egy fenntartható, biztonságos, digitális jövő A tapasztalt szakember egész pályafutását az informatika bűvkörében töltötte, és tölti jelenleg is. Arra törekszik, hogy támogassa a magyar szervezeteket digitális átalakulásuk felgyorsításában és legértékesebb erőforrásuk, az adataikban rejlő értékek kiaknázásában.

Top 25 – 24. helyezett: Mindene a digitális turizmus fejlesztése „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” – a feltörekvő ifjú titán Gróf Széchenyi István szállóigévé lett mondatát az üzleti életben vezérelvként tekinti. Az olvasói szavazáson rajt-cél győzelmet aratott Rasztovits Dávid, aki végül a huszonnegyedik helyen debütál listánkon.

Top 25 – 25. helyezett: Az üzlet mellett a csapatkohézióra is koncentrál A toplistánkon első ízben szereplő regionális vezető a digitalizációban, a folytonos megújulásban és a csapatmunkában hisz. Öt éve csatlakozott a VMware-hez, a jó üzleti eredmények mellett pedig egy másik sikerösszetevőre is tudatosan koncentrál: a csapatra.

Online workshopot tartott az NMHH a következő öt év rádióspektrum-stratégiájáról Szeptember 3-án mintegy százhúsz szakember gyűlt össze virtuálisan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság meghívására, hogy tapasztalataival, véleményével hozzájáruljon az NMHH következő fél évtizedre szóló rádióspektrum-stratégiájának megalapozásához.

A jövőben mindenkinek lehet digitális mása Bernd Montag, a Siemens Healthineers egészségügyi konszern vezetője az Erlangenben megrendezett Weltmarktführer Innovation Day keretében elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy egy pácienssel kapcsolatos minden egészségügyi adat az orvosok számára egyetlen gombnyomással elérhető legyen. A menedzser hozzátette, hogy a gyógyításban két fontos kérdést kell tisztázni: az egyik az, hogy valaki hogy van, míg a másik, hogy miként lesz megint egészséges. 

Marketingképzéssel segíti a Google az e-kereskedőket Gyorsított digitálismarketing-képzési programot indított a Google európai kiskereskedők számára. A Grow My Store abban segíti a helyi vállalkozásokat, hogy erősítsék a digitális vásárlást, növeljék az ügyfélforgalmat és optimalizálják az online vásárlói élményt. A világméretű koronavírus-járvány egyik hatása, hogy ugrásszerűen megnőtt az online kiskereskedelmi forgalom, és megváltoztak a vásárlói szokások, amelyekhez a kereskedőknek is igazodniuk kell. 

Valósidőben figyeli a nyomtatási folyamatot egy mesterséges intelligencia Az adatsorok és adatbázisok, a mindent elborító adatok, a Big Data korában az Authentise nem meglepő módon, adatok felől közelíti meg az additív gyártást, szoftverrendszere a munkafolyamatra összpontosít. Az Addiguru folyamatokat valósidőben figyelő, nyomon követő, mesterségesintelligencia-alapú megoldását Gyártás-kivitelezés Rendszerébe (Manufacturing Execution System, AMES) integrálja.

Magyarországra jön a világ legnagyobb korai fázisú startup akcelerátora, a Founder Institute Budapesten nyitja meg legújabb nemzetközi képviseleti irodáját a világ legnagyobb korai fázisú startupokra fókuszáló akcelerátora, a Founder Institute. Az egyesült államokbeli Szilícium-völgyben alapított szervezet világszerte már összesen 200 városban működtet irodát. A Founder Institute Hungary programja induló magyar tech startupok jelentkezését várja.

A befektetők sokkal óvatosabbak a női csapatokkal A DocSend dokumentum-megosztó platform saját felhasználói statisztikáinak feldolgozásával közvetett módon igazolta, hogy a tisztán nőkből álló csapatoknak mennyivel nehezebb dolguk lehet a potenciális befektetők meggyőzésével. Eközben a kizárólag férfiak által alapított startupok sokkal könnyebben veszik azt a lépcsőfokot, amikor a befektetők az ötleteken vagy az üzleti terveken túl szembesülnek a tulajdonosok kilétével – derül ki a szolgáltató nemrég közzétett tanulmányából.

Merész húzás az amerikaiaktól: teljesen automatizált farmokat kezdtek fejleszteni Az Egyesült Államokban létrejött egy új tudományos intézetet, az AIFARMS-t, hogy kifejlessze a jövő automatizált farmjait. A mesterséges intelligencia-kutatással foglalkozó intézeteket összefogó National Artificial Intelligence Research Institutes program 20 millió dollárt, azaz több mint hatmilliárd forintot adományozott az Illinois-i Egyetem egyik legújabb intézetének, amely a mesterséges intelligenciák lehetséges szerepét kutatja a jövő mezőgazdasága, és annak ellenállóképessége, igazgatása és fenntarthatósága vonatkozásában.

Megbolondult a Windows 10 keresője Lehet vitatkozni azon, hogy vajon jó ötlet-e integrálni a webes keresést a Windows 10 operációs rendszer saját keresőjébe, amelynek főként az lenne a feladata, hogy a számítógépünkön kutasson fel dolgokat, most viszont kiderült, hogy milyen kellemetlenségekkel járhat a vegyítés, ha porszem kerül a gépezetbe, és nem működik megfelelően a rendszer.

Decemberben elbúcsúzhatunk egy Windows 10-változattól Lejár a támogatási időszaka december 8-án egy nem is olyan régi Windows 10-kiadásnak, a tavaly tavasszal megjelent 1903-as verziónak.

Linux a Windows 10-ben A Windows 10 operációs rendszer a tesztelők számára elérhető legújabb előzetes változatának Windows Subsystem for Linux 2 (WSL 2) moduljában immár lehetőség van egy fizikai meghajtó csatlakoztatására és mountolására.

Internet az űrből A SpaceX műholdakról szolgáltatott internethozzáférésének késleltetési ideje a tesztek szerint 20 ezredmásodperc alatt van, ami megegyezik a vezetékes szélessávú netszolgáltatások késleltetési idejével.

Nagyot javítottak a Zoom biztonságán Kétfaktoros azonosítással növelték meg a népszerű videokonferencia platform biztonságát, vagyis a szokásos jelszó mellett egy további azonosítóval - okoskártyával, mobil eszközzel vagy biometrikus jellemzővel - kell igazolnia magát a szolgáltatást engedélyező felhasználóknak.

Frissítést kapott a Windows 7 A januárban nyugdíjazott Windows 7 operációs rendszerhez most kiadott KB4577051 jelű frissítés többek között fontos biztonsági javításokat tartalmaz, de csak a kiterjesztett támogatásra előfizető vállalatok tudják telepíteni a számítógépeikre.

 

ECONOMY

Mesterséges intelligencia segít a HSBC-nek a készpénz kezelésében A HSBC új alkalmazása a bankautomatákból befolyó adatokból és prediktív gépi tanulási modellekből fogja megbecsülni hová mennyi készpénz kell. A modell tudja kezelni a szezonális változásokat, az ünnepeket, munkaszüneti napokat és nyilvános rendezvényeket is. A HSBC új megoldásának összefoglaló képernyőjén követni lehet nagyjából élőben az automatákból kivett pénzösszegeket. Ezáltal pedig a bank treasury csoportja gyorsabban és pontosabban reagálhat az igényekre.

Közös fellépést hirdettek a szuperpénzekkel szemben Európa nagy gazdaságai Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia is arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy hozzon szigorúbb szabályokat az eszközfedezett kriptopénzekkel szemben, védve ezzel a lakosságot és megőrizve az állam szuverenitását a monetáris politikában. 

Kidurrant a Tesla-lufi, még jó, hogy csak ekkorát szólt Kevés annyira ellentmondásos és sikeres cég van a világon, mint a Tesla, amely 2020 legnagyobb sztorija volt az amerikai tőzsdéken, de most jó eséllyel az egyik legnagyobb pénztemetőjévé válik. Papíron szépek Elon Musk autómárkájának eredményei, de az avatott szemeket nem tévesztették meg. Kedden a Tesla-papírok árfolyama 21 százalékot zuhant, ami az elektromos autógyártó történetének legrosszabb eredménye.

Az új svájci törvények erős alapot adhatnak a blokklánc és kriptopénzek számára Svájc parlamentje csütörtökön új pénzügyi és céges törvénykezéseket iktatott be, melyek elismerik az országban lévő blokklánc- és kriptopénzipar létezését. Az új törvények leírják a digitális értékpapír kereskedelmének törvényeit, emellett azt is, jogilag hogyan lehet digitális eszközöket behajtani a csődbe ment cégektől. 

V-alakú kilábalás jön, vagy inkább a kijózanodás? A COVID-19 járvány miatti drasztikus korlátozó intézkedések a 2020-as év második negyedévét érintették a legsúlyosabban. Az eddig megjelent GDP-statisztikák szerint a legtöbb gazdaságban soha nem látott mértékű recessziót hozott az április-június periódus, aminek köszönhetően az év első felében a globális GDP közel 10%-kal zsugorodhatott.

Iparűzési adó: fontos határidő jár le 15-én! A koronavírus járvány teljesen átírhatta a cégek várakozásait, megszokott gazdasági adatait, így elképzelhető, hogy a korábbi lezárt üzleti év számai alapján kivetett iparűzési adó előlegének kifizetése nehézséget okoz a vállalkozásoknak. A járvány miatt azonban van lehetőség az összeg mérséklésére, amit a fizetési határidő lejártáig - szeptember 15. éjfélig - lehet kérvényezni.

10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a védekezésre Mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még van pénzügyi eszköz a további intézkedésekhez – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón Budapesten.

Nem tud lábra állni a magyar járműgyártás Egyértelműen a járműgyártás fogja vissza az ipari termelést, igaz emellett néhány kisebb jelentőségű ágazat, mint például a bányászat is gyengén teljesített. Bár az autógyártásban a keresleti oldalon javulás tapasztalható, várhatóan idén összességében visszaesés lesz majd.

Második hullám: fej vagy gyomor? Fej vagy gyomor? – kérdezte Bruce Willis Az utolsó cserkész című filmben, aztán ütött. A koronavírus-járvány sem ad több esélyt a világnak. Sokkolva, kótyagosan, számos korábban ismeretlen vagy ritkán használt kifejezéssel kell megismerkednünk. Első hullám, második hullám, szuperterjesztő, vakcina. Válság, racionalizálás, gyors visszapattanás. Home office, teams, webexértekezlet, karantén, Kurzarbeit, raktárkoncert…

Mire ez a pálfordulás? Techrészvénybe fektet Warren Buffett A digitális irány felé mozduló trend hosszú távon lendületet adhat a bitcoinnak. Warren Buffett és a Berkshire Hathaway a tőzsdére lépés előtt álló Snowflake tech-cloud vállalatba fektetett. Buffett éveken át messziről kerülte a techvállalatokat, és inkább a bankoknak szavazott bizalmat. Ez a trend most kezd megfordulni, ami hosszú távon jelentős előnyökkel járhat a bitcoin számára is.