ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/15: A jelen drónjai és a jövő lehetőségei

TECHNOLOGY

Automatizáció nagy teljesítményű drónokkal Vállalati területen a drónok alkalmazását indokolhatja, ha emberi erőforrás számára monoton, éppen ezért hibalehetőséggel végezhető feladatot szeretnénk megoldani, ha szennyezett vagy veszélyes területen dolgozunk, illetve, ha a drón alkalmazásával a munka gazdaságosabban, gyorsabban elvégezhető.

Új mobilalkalmazás segíti az egyszerűsített foglalkoztatásbejelentést Az EFO Pro a 2013-ban indított, népszerű, foglalkoztatásbejelentő mobilapp, az EFO továbbfejlesztése. Megkönnyíti az egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott munkavállalók bejelentését. Az új alkalmazást a felhőalapú adatmentésnek köszönhetően több eszközön párhuzamosan lehet használni, emellett az első olyan mobilalkalmazás, amely „érintés” útján (NFC-kapcsolattal) képes kiolvasni a felhasználó adatait az új típusú személyi igazolvány elektronikus tároló eleméből.

A Budapest ONE irodaparkban alakítja ki a jövő munkahelyét a Vodafone Magyarország A Vodafone Magyarország és a UPC integrációjának következő lépéseként 2022 őszén a Budapest ONE irodaparkba költöznek át a vállalat fővárosi irodáiban dolgozó kollégái. A Futureal fejlesztésében megvalósuló komplexum ad otthont a Vodafone új főhadiszállásának, ahol a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő, innovatív technológiai megoldásokkal felszerelt irodát alakítanak ki, amely a fenntarthatóságon túl a dolgozók egészségére és közérzetére is összpontosít.

Nagy összegű garancia hitelkeret-szerződést kötött a Delta és az OTP Szeptember 14-én garancia hitelkeret-szerződést kötött a Delta Technologies az OTP Bankkal. A nagy összegű, 250 millió forint értékű szerződés egyedi garanciák nyújtására ad lehetőséget – adta tudtul a hírt a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat tőzsdei közzétételében.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó A koronavírus elleni küzdelem több iparágban is tovább erősítette a 3D technológia jelentőségét és lehetőségeit. A 3D nyomtatás a jövőben a költséghatékonyság növelését és a folyamatok egyszerűsítését hozhatja a gyártási folyamatokban, ezzel is segítve a járvány elleni védekezést. Ezt a piaci lehetőséget ismerték fel a 2014-ben létrehozott, 100 százalékban magyar tulajdonú CraftUnique új befektetői is, akiknek érkezése fontos mérföldkő a vállalat életében. A Solus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő és a MIELL Quality 1 milliárd forinttal és szakmai tudással is támogatja a jövőben a CraftUnique-ot.


Online lesz a 17. HACKTIVITY IT-biztonsági fesztivál 2020. október 8-10 között online stream formájában lesz követhető a régió legnagyobb kiberbiztonsági konferenciája (rengeteg előadással, beszélgetésekkel és nagyobb lélegzetvételű workshopokkal) a járványhelyzetre való tekintettel.


Digitalizáció a beszerzésben: Energetikai és informatikai óriásvállalatok fognak össze A MOL-csoport a beszerzési folyamatainak teljeskörű digitalizációját az SAP Ariba megoldások bevezetésével, és az Ariba Networkhöz csatlakozva valósítja meg, amely a világ egyik legnagyobb, több mint 5 millió vállalatot összekötő üzleti hálózata. Az SAP Ariba megoldások MOL-csoportnál történő bevezetése része annak a közelmúltban megkötött stratégiai együttműködési megállapodásnak, mely mindkét társaság életében meghatározó jelentőséggel bír.

Átmentek a startupok a pandémiás vizsgán Digitális fejlettségüknek köszönhetően a hazai startupok jelentős részének kevésbé okozott nehézséget az elmúlt félévre jellemző online működés, hatékony mentorálás és üzletfejlesztési segítség nélkül azonban a koronavírus-járvány az ő növekedésüket is visszavetheti. A járványhelyzet miatti online munkarendre való átállás és a hosszú ideje tartó home office kevéssé okozott kihívást a startupoknak, hiszen náluk természetes a digitális érettség, és méretükből adódóan is gyorsabban képesek változni.

Globális adatbiz­tonsági kezdeményezést indított Kína Wang Yi kínai külügyminiszter bejelentette, hogy a távol-keleti ország globális adatbiztonsági szabványokat akar kidolgozni. A program részeként Kína arra szólította fel a technológiai társaságokat, hogy a termékeikben és a szolgáltatásaikban kerüljék a kiskapuk alkalmazását, mert azok lehetővé teszik az illegális adatgyűjtéseket.

Célegyenesbe fordult az Év Internetes Kereskedője Díj 2020 - interjú a zsűri elnökével A zsűri elnökét kértük meg arra, magyarázza el, miért csak nyerni lehet az Év Internetes Kereskedője versenyen. Dr. Horváth Attila, az elektronikus fizetési terület egyik vezető szakértője közben azt is elárulta, miről ismerszik meg az online vásárlás szempontjából biztonságos portál. És ahogy az lenni szokott, néhány érdekes kulisszatitkot is megtudhatunk a már beérkezett pályaművekről.

Megkerülhetetlen lesz az SAP és a DT a páneurópai kontaktkövetésben Itt az ideje, hogy végre kommunikálni tudjanak egymással a különböző európai nemzetek által közzétett kontaktkövető applikációk - véli az Európai Bizottság. Az adatcsere-platform alapjait két német technológiai óriás, az SAP és a Deutsche Telekom biztosíthatja majd.

Magyarországon már a 8-10 évesek is alig vannak meg laptop nélkül A legnagyobb számítógépgyártók tapasztalatai szerint a magyar piacon le tudnak szállítani mindent, amire igény van. Notebookokra márpedig van: egy friss kutatás szerint a magyarok zöme elengedhetetlennek tart egy hordozható számítógépet a járvány korában nem mindig zökkenőmentes tanuláshoz.

Vélemény: viheti valamire az ARM a szerverpiacon? Az ARM jelen pillanatban tényleg nagy ígérete a szerverpiacnak, viszont a partnereik által megcélozható terület gyakorlatilag kimerül az úgynevezett hiperskálázható adatközpontokban, illetve a HPC-piac specifikus részeiben. Ezek ugyan hasznosak, de a szóban forgó szegmens kis szeletét jelentik, tehát a valós eredményekhez el kellene kezdeni a piac nagy részét adó vállalati felhasználást megcélozni, és itt jönnek a gondok.

Nagy újításra készül a Microsoft a Windows 10-ben Hírek szerint rövidesen közvetlenül a Windows 10 tálcájáról indíthatunk videókonferenciákat.

Megveszi az Nvidia az Armot Negyven milliárd dollárt fizet a processzorgyártóért a SoftBanknek a GPU-k királya.

Akkor most betiltják Amerikában a TikTokot? Kudarcba fulladtak a Microsoft és a TikTok anyavállalata, a ByteDance közötti tárgyalások a videómegosztó szolgáltatás amerikai tevékenységének a megvásárlásáról.

 

ECONOMY

A következő napok történelmi jelentőségűek lesznek: most dől el a britek sorsa Ma kezdi meg a brit törvényhozás a belső piaci törvény tárgyalását, amely akár az EU-brit kereskedelmi tárgyalások végét is jelentheti. A héten emellett kamatdöntő ülést tart több nagy jegybank is, magyar szempontból viszont nem ez lesz a legizgalmasabb hét - legalábbis ami a betervezett eseményeket illeti.

Több száz cégvezetőt kérdeztünk meg, és kiderült, hogy nagyon komoly lejtmenetben van a magyar gazdaság Csaknem 300 cégvezető és vállalati döntéshozó töltötte ki az SAP-val közösen összeállított kérdőívünket. A válaszadók majdnem 60 százaléka árbevétel-csökkenést vár az idén, és minden ötödik cég 30 százaléknál nagyobb zuhanásra számít.  Az SAP Qualtrics nevű moduljában készített felmérésben tíz kérdést tettünk fel az idei árbevétel várakozásoktól kezdve az esetleges elbocsátásokon és a home office eredményességén át a járvány által előtérbe hozott digitalizációs megoldásokig. 

NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel felét használhatták ki a vállalkozások 531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.

A bankkártyákhoz számos kedvezmény és szolgáltatás járhat, átalakulóban a piac A koronavírus-járvány kevés pozitív hatásainak egyike volt, hogy elterjedtebbé váltak a digitális fizetési megoldások. A kártyás fizetési piac egyre inkább fejlődik, így fokozódik a verseny is, amivel végső soron a fogyasztók járnak jól. A Visa mint a világ egyik vezető digitális fizetési vállalata széles körű szolgáltatási csomagot kínál ügyfeleinek, amelyekkel számos kedvezményt érhetnek el, de még egy személyi asszisztenshez is hozzájuthatnak, aki legyen szó ajándékrendelésről, családi események megszervezéséről, bármit elintéz.

Beleragadt a magyarok hangulata a koronavírus-válságba A GKI fogyasztói bizalmi index értéke az áprilisi nagy zuhanás után három hónapig – lassuló ütemben, de – emelkedett. Ezt augusztusban és most szeptemberben csökkenés követte. Az áprilisi -49,8 pontos mélypontról júniusra -32,8 pontra emelkedett az index, ezt júliusban -26,9, szeptemberben pedig -29,6 pont követte. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói várakozásoknak az áprilisi zuhanásnak augusztusig összességében alig több mint felét sikerült ledolgozniuk, ráadásul az emelkedő trend is megszakadt.

Már megint egymásnak esett Elon Musk és Bill Gates Bill Gates, a Microsoft alapítója nemrég az elektromos teherjárműveket kritizálta blogjában; úgy látja, hogy nem igazán lehet megoldani azt, hogy nagy távolságú fuvarokat lehessen ezekkel lebonyolítani, elsősorban azért, mert az akkumulátorok nagyok és nehezek. Szerinte sem repülőgépeken, sem hajókon, sem pedig teherszállító repülőkön nem lehet majd ezt a technológiát hatékonyan alkalmazni. Elon Musk egy tweetre válaszolt a hétvégén, melyben egy felhasználó arról kérdezte, hogy mit gondol Gates e-járművekkel kapcsolatos véleményére.

A koronavírus sem tudta megállítani a faktoring szárnyalását Magyarországon Az idei első félév a vírus és az annak nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés ellenére meglepően jó eredményt hozott a faktoringpiacon: az összesített forgalom 20%-kal nőtt 2019 azonos időszakához képest, 1262 milliárd forintról 1515 milliárd forintra. A finanszírozási (hitel) állomány 7%-kal nőtt, 286 milliárd forintról 294 milliárdra.

Még soha ekkora emelkedést nem produkált a japán ipari termelés Júliusban a gépjárművek termelése nőtt a legnagyobb mértékben, 38,4 százalékkal az előző havihoz képest a júniusi 28,6 százalékos havi növekedés után. Az egyéb gépipari termelés 9 százalékkal nőtt júliusban havi bázison, a júniusi 1,4 százalékos csökkenés után. A vas, acél, valamint színesfém gyártás 11,3 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest júliusban, míg júniusban 1 százalékkal csökkent havi bázison.

Csúcson a magyar e-kereskedelem, mégis az elhagyott kosarak országa vagyunk A koronavírus hazánkban is valósággal berobbantotta a webes kereskedelmet, a közel 3,5 milliós online vásárlóközönség több mint felének (58%) mégis frusztráló élmény a digitális térben történő vásárlás – derül ki a Frontìra stratégiai innovációs stúdió Fizetési Élmény Riportjából. A riport szerint a jelenlegi kb. harmincötezer itthon elérhető kereskedő közül azok fognak profitálni a hirtelen megugrott keresletből, akik – a vonzó kínálat és áttekinthető honlap mellett – megbízható és egyszerűen használható fizetési megoldásokat kínálnak vásárlóik számára. 

Hétezer-milliárdnál is több készpénz van forgalomban A forgalomban lévő készpénzállomány átlépte a 7000 milliárd forintot, pontosan 7032 milliárd forint volt augusztus végén – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből. Az MNB-mérlegét forrásoldalon az elhelyezett kormányzati betétek állománya hízlalta a legnagyobb mértékben, július végéhez képest 405 milliárd forinttal, 1906 milliárd forintra emelkedett az állomány.