ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/17: Adatok minél több forrásból

TECHNOLOGY

Incidensek felügyelet alatt Információbiztonsági rendszereket ma már gyakorlatilag minden vállalat telepít. Sokan viszont még mindig beleesnek abba a hibába, hogy úgy képzelik: a telepített rendszerek egyszer és mindenkorra garantálják a biztonságot. Ez azonban nem így működik – oszlat el egy félreértést Rózsa Roland, a 4iG stratégiai cybersecurity tanácsadója.

Szeptember 1-től Klement Gábor tölti be a filter:max ügyvezetői pozícióját Klement Gábor erős szakmai kompetenciákkal, több, mint 10 éves értékesítési és IT-tapasztalattal érkezett a céghez. Fő feladatának a cég tanácsadói státuszának erősítését, fejlesztését és a közigazgatásban, pénzügyi szektorban, KKV és nagyvállalati szektorban, köz- és felsőoktatásban már elért eredmények erősítését tartja. Céljai között szerepel a filter:max partneri portfóliójának, hatékonyságának további maximalizálása is.

Lassan magára talál a kínai mobilpiac, bár messze van még a tavalyi szint Kínában mérséklődött a mobiltelefonok kiszállításának a csökkenése augusztusban éves szinten az előző hónaphoz képest - írja a kínai ipari és információtechnológiai minisztérium tudományos központja, az informatikai és kommunikációs kutatóintézet (CAICT).

Itt vannak az Apple új készülékei Az esemény sztárja az Apple Watch 6-os szériája volt, amelynek különlegessége, hogy más konkurens termékekhez hasonlóan most már az Apple okosórája is képes a vér oxigénszintjének monitorozására, és amennyiben nem megfelelő értéket mér, figyelmezteti erre a felhasználót. Egyébként az óra külseje megegyezik az előző generációk, a 4-es és az 5-ös széria dizájnjával, csak új színekben is kapható az óra. A készülék új, gyorsabb chipet és új kezelőfelületeket is kapott.

Az iskola, amelyik rövid idő alatt átállt a digitális oktatásra Az élményalapú programozást oktató Logiscool a diákjainak is azt tanítja, hogy egy program megírása nem más, mint egy nagy probléma felvetése: megmutatják, hogyan osszák ezt fel kisebb problémákra. Az alapítóval beszélgettünk arról, hogy oldották meg sikeresen a járvány miatt kialakult új helyzetet.

Autósok figyelem! Fontos változás az E-kárbejelentőnél Újabb funkciókkal bővült az E-kárbejelentő, amely a járványügyi intézkedések közepette egyre népszerűbb, a távolságtartást segítő alkalmazássá növi ki magát. Az új fejlesztéseknek köszönhetően tovább bővültek az E-kárbejelentő szolgáltatásai – közölte a MABISZ. Mostantól az applikáción a címadatok prediktív bevitel segítségével adhatók meg.

Ezt tudja az Apple új iPad Air táblagépe Az Apple őszi eseményén az Apple Watch Series 6 és az olcsóbb alternatívának szánt Apple SE mellett leleplezte az iPad Airt is, ami már első ránézésre is nagyon az iPad Próra hajaz, viszont jóval vékonyabb kávákat kapott a kijelző körül. Az Apple ezúttal egy méretesebb, 10,9 hüvelykes, 2360 x 1640 pixel felbontásra képes Liquid Retina panelt választott, True Tone támogatással és fényvisszaverő bevonattal. A Touch ID ujjlenyomat-érzékelő az eszköz felső részére került a bekapcsológombba építve.

Kínai hackerek ellen emeltek vádat Amerikában Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint az öt kínai több mint száz vállalat és intézmény - köztük egyetemek és távközlési cégek - számítógépes rendszerét támadta meg az Egyesült Államokban és külföldön.

Ingyen hozzáférhető a banki trójai forráskódja Úgy tűnik, nem volt ajánlat az 50 ezer dollárért kínált Cerberus rosszindulatú programra, ezért aztán ingyen hozzáférhetővé tette azt készítője az online alvilági fórumokon.

Így törölheti egyszerre a felesleges e-maileket a Gmailben Sok felhasználó egyszerűen meghagyja postafiókjában a régi leveleket, akkor is, ha már jó ideje elvesztették aktualitásukat, azok pedig ezerszámra foglalják le feleslegesen a tárterületet.

Felgyorsult a Huawei új operációs rendszerének a fejlesztése A GlobalTimes értesülései szerint mintegy 1500 orosz szakember dolgozik a Huawei az Androidot felváltó saját mobil operációs rendszerének, a HarmonyOS-nek a fejlesztésén Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban és Novoszibirszkben.

Több mint 500 millió iPadet adott el az Apple Maga Tim Cook vezérigazgató jelentette ezt be a vállalat Time Flies elnevezésű, élőben közvetített eseményén, ahol bemutatták az új iPad és iPad Air modelleket.

Látványos növekedés: új igényt teremtett a koronavírus A koronavírus-járvány második hulláma tovább növeli a hazai cégek adatbiztonsági elvárásait, sok vállalat a felhő alapú adatkezelés mellett speciális ingatlanokban, szerverparkokban tárolja legféltettebb adatait. Az ilyen ingatlanok viszont csak szakosodott mérnöki tudás segítségével építhetők és üzemeltethetők, a szakemberek szerencsére rendelkezésre állnak.

Megjelent az Archicad legújabb, 24-es verziója Elérhető az Archicad 24, a világ első BIM-alapú tervező-szoftverének legújabb magyar verziója. A magyar alapítású globális vállalat, a Graphisoft SE közel 30 éve fejleszti a felhasználói igények, illetve az építőipari digitalizáció innovátoraként a világpiac meghatározó tervező szoftverét, az Archicad-et. A legújabb verzió, az Arhicad 24 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek elsősorban az építészek és a szakági mérnökök közötti valós idejű, felhőalapú csapatmunka minőségét és hatékonyságát emelik magasabb minőségi szintre. 

Úgy hallják a zenét, mint senki más: Kápolnásnyékről a nagy, amerikai exitig Szántó Gábor és Vlaskovits Patrick számára az ambíció egy természetes működési forma. Olyan nemes egyszerűséggel beszélnek arról, hogyan meneteltek Kápolnásnyékről Dallason és Los Angeles-en át egy sikeres exitig, mintha csak azt mesélnék, sikerült beütniük egy szeget a falba. Ahogy azt korábban megírtuk, a kizárólag nemzetközi piacon tevékenykedő Superpowered-öt megvette az amerikai Splice. Tudjuk, mi a történetük vége, de ettől még nem kevésbé izgalmas, ahogy eljutottak oda.

 

ECONOMY

Gazdasági és pénzügyi EU-biztos: a tech-óriások fizessenek több adót! Az USA és az Európai Unió között nincs egyetértés az olyan vállalatok adózásával kapcsolatban, mint az Apple, az Alphabet és az Amazon. Két éve az Európai Bizottság 3 százalékos digitális adót javasolt, azzal érvelve, hogy az adórendszert frissíteni kell. Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Paolo Gentiloni szerint a technológiai cégek a koronavírus okozta krízis nyertesei gazdasági szempontból, ezért több adót kellene fizetniük.

Lassan digitalizálódik a zsebpénz Érdekes statisztikát közölt a brit The Times: júniusban a zsebpénz jellegű tranzakciók 33 százaléka digitális csatornákon történt. Tavaly ilyenkor még csak 24 százalék volt a digitális zsebpénz utalások aránya. Az pedig talán még érdekesebb, hogy a gyerekek a pénzük 62 százalékát online költötték el júniusban a Halifax felmérése szerint. Több egymást erősítő trenddel van dolgunk, nem lehet egyszerűen a koronavírusra fogni a dolgot.

Megmutatjuk, miért került megint veszélybe a forint – Akár új történelmi mélypont is jöhet? Az utóbbi hetekben átmenetileg többször került a 360-as lélektani szint fölé a forint árfolyama, így veszélyes közelségbe került a március végén látott 370 körüli történelmi mélypont. Ennek egyik oka, hogy az utóbbi hónapokban emelkedő magyar infláció mellett ma a teljes feltörekvő piacon nehezen találni a mienknél alacsonyabb reálkamatot. Vagyis visszatért a válság előtti piaci helyzet, amikor a rekordalacsony reálkamat helyezett nyomást a forintra.

Minden szolgáltatást egy fedél alá hoz az Apple One  Bemutatkozott az Apple One névre hallgató egységesített megoldás, ami háromféle opciót kínál. A normál egyéni előfizetők az Individual csomaggal 15 dolláros havi költséggel számolhatnak, ebben Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade és 50 GB-nyi extra iCloud-tárolóhely foglaltatik, hasonló a helyzet a 20 dolláros családi csomag esetén., ahol nagyobb, 200 GB-os az iCloud-hely, viszont értelemszerűen osztozni kell rajta, legfeljebb 6 tagot tud számlálni a rendszer.

Hatalmas újításra készül a Transferwise Magyarországon: elárulták a részleteket A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy közvetlen elszámolási számlát biztosít a Transferwise-nak, melyen keresztül a társaság hozzáfér Magyarország fizetési rendszeréhez, beleértve az új, azonnali pénzküldési rendszert és a bankközi klíring rendszert (BKR) és az MNB Valós Idejű Bruttó Elszámolási Rendszerét (VIBER). A Transferwise emellett a mai naptól forintszámlát is vezethet nyolcmillió ügyfelének, vagyis fogadhat és küldhet belföldi utalásokat Magyarországon a többdevizás transferwiseos számláját használva.

Az Apple Pay mobilfizetési szolgáltatás az MKB Bank ügyfelei számára is elérhető! Az MKB Bank a mai nappal elhozta ügyfeleinek az Apple Pay mobilfizetési szolgáltatást, mellyel egyszerűen, gyorsan és biztonságosan fizethet, anélkül, hogy fizikailag használná bankkártyát, gombokhoz érne, vagy készpénzzel érintkezne. A tranzakciók biztonságát az iPhone garantálja.

Az árakat is felviheti Matolcsy ingyenhitele Ha a lakosság olcsón juthat finanszírozáshoz, az ismét felfelé hajthatja a lakásárakat, mint ahogy történt az a csok esetében is. Kérdés, hogyan hatna minderre Matolcsy György Új Otthon Programja, amely 0 százalékos jegybanki hitelt adna 10 éves futamidőre „zöld” otthonok építésére és vásárlására. A jegybankelnök is arra hivatkozik, hogy az erős kereslet nem találkozik erős kínálattal, a korábbi kedvezményes, 5 százalékos újlakásáfa kivezetése pedig hibás lépés volt, hiszen tovább gyengíti a kínálati oldalt, mivel így nem épül több lakás.

Szolidáris gazdaság: közösségi válaszok a klímaválságra A szolidáris gazdaság lényege nagyon röviden annyi, hogy a mindennapi élet legfontosabb területein – például az élelem- és energiatermelés, vagy a lakhatás és a gondoskodás terén – ki kell alakítani olyan szervezeteket, amelyek működését nem a profitkényszer határozza meg, hanem az érintett emberek és a természeti környezet igényei. Ennek kulcseleme a gazdasági demokrácia: magyarul az, hogy az adott szervezetekben és intézményekben a tagok, a dolgozók, az érintettek és a helyi közösségek egyenlő beleszólást kapnak a döntésekbe. 

Brain Bar: Túlaggódjuk a klímaváltozást? A Brain Bar jövőfesztivál idei egyik kiemelt témája az Y és Z generációt leginkább aggasztó probléma, a klímaváltozás. Több hazai és nemzetközileg is ismert előadó osztja meg nézeteit az előadások során: szó esik a húsevés hatásairól, az energiafelhasználásról, valamint a városok zöldítéséről is. A különböző hátterű és felfogású megszólalók célja azonos: minél több különböző perspektívából megvizsgálni, hogy miként lehet megóvni a Földünket és jobbá tenni a környezetünket.

Kinyomtattak 37 magyar gazdaságnyi pénzt, mégsem lettek gazdagabbak Abe Sinzó leköszönő miniszterelnök nyolc évvel ezelőtt a fejlett világ legambiciózusabb gazdasági kísérletébe kezdett Japánban: azt ígérte, hogy a monetáris és fiskális élénkítés és a strukturális reformok hármasával („három nyíl”) kirángatja a szigetországot az 1990-es évek óta tartó deflációból és stagnálásból. Abe elődjei ekkor már húsz éve próbálkoztak e három eszközzel beindítani a növekedést, ennek ellenére a japán GDP 1991 és 2012 között éves átlagban mindössze 0,8 százalékkal nőtt, az átlagbér és a fogyasztói árak 2012 végén az 1992-es szinten álltak.