ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/18: Nem a polcra gyártjuk az adatvédelmi szabályzatokat

TECHNOLOGY

Nem a polcra gyártjuk az adatvédelmi szabályzatokat Egy átlagos magyar vállalat a minimum erőfeszítést mutatja adatvédelem területén, holott a hatóságok türelmi ideje már lejárt. Ha a komoly bírságok nem sarkallják a GDPR megfelelésre a vállalatokat, a vállalati adatvagyon megvédése mozgathatná őket – mondják Dellei László, a Kerubiel ügyvezető igazgatója és Vadász Gábor, a Kerubiel műszaki igazgatója.

Jön az iskolákban a robotprogramozás A követelményrendszer változása szerint például nem kell matematikai definíciókat tanulniuk az alsósoknak, a középiskolában pedig kimaradnak a tananyagból a logaritmusos egyenletek, újdonságként viszont az órák részévé válnak a logikai és pénzügyi játékok. Ősztől az informatika órákat felváltotta a digitális kultúra. Az új tantárgy keretében a diákok már ötödikben robotokat programozhatnak és útvonalat tervezhetnek, a kilencedikesek pedig videókat és weblapot készítenek, logót terveznek és statisztikai adatokat elemeznek majd.

Kihívások a 21. század oktatásában és a COVID utáni adatvédelem Az oktatás 21. századi jövője, az adatvédelem lehetőségei a koronavírus után, a technológiai óriásvállalatok szabályozásának kérdései és még számos érdekes téma kerül terítékre októberben a kelet-közép-európai régió egyik legfontosabb innovációs fórumán, a think.BDPST konferencián Budapesten, mely idén először mindenki számára ingyenesen látogatható lesz a virtuális térben. 

Oculus Quest 2 – Olcsóbb és erősebb headsettel veszi be a VR-piacot a Facebook A Facebook a közelmúltban több fontos változást is bejelentett VR fronton, legyen szó az Oculus stúdió új nevéről vagy a kötelező Facebook-fiókról, és úgy tűnik, mindez cseppet sem volt véletlen, a tegnapi Facebook Connect során ugyanis bemutatozott az Oculus Quest 2, amely egy új mérföldkő lesz a VR headsetek terén.

Hogyan gondoljuk újra a jövőt? - Megszólalt a jövőkutató Hogyan fog megváltozni a világ a következő 10 évben? Hogyan fog hatni mindez az építészetre és a mindennapi életünkre? Mire fókuszáljanak a mai fiatalok? A Brain Bar-on tartott beszélgetésben Radha Mistry, a The Future Architect jövőkutatója többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Minden, amit az Apple A14-ről jelenleg tudni lehet Az Apple a szokásos szeptemberi eseményén leplezte le az Apple A-széria legfrissebb tagját, viszont mégis rendhagyóra sikeredett a bemutatója ennek a megoldásnak. Az Apple A lapkák mindig az új iPhone-okkal érkeztek, most viszont az iPhone 12-ről egyáltalán nem esett szó, az új generációs iPad Airben debütált a chip.

Vírusapplikációt ajánl az Orbán-kormány Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter állítása alapján a kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás életeket menthet. A miniszter elmondta: az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek az azonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg csak androidos készülékeken futtatható.

Fent kell tartani a magyar cégek beruházási kedvét A megváltozott világgazdasági környezetben fontos fenntartani a magyar vállalkozások beruházási kedvét, hangsúlyozta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a kamarával közösen szervezett országos roadshow sajtótájékoztatóján.

Okos hálózat Békéscsabán A tervek szerint az év végére elkészül a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló békéscsabai okos hálózati rendszer első üteme, mondta Szarvas Péter polgármester.

Online szabadegyetem indul hétfőn Pluszosok Egyeteme címmel online szabadegyetemet indít hétfőn a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Elsötétül a Windows 10 keresője A Microsoft fokozatosan kapcsolja be az egyes funkcióknál a szemkímélő, idegnyugtató sötét módot. Most a Windows 10 keresése került sorra, a tesztelők már élvezhetik a változtatás előnyeit.

A vállalati csődök éve lehet 2021 A szállítási láncokban zajló átalakulási folyamatok, az erős export kitettség, a turizmus visszaesése, és a fogyasztási trendekben várható változások miatt a jövő évtől emelkedik a vállalati fizetésképtelenségi kockázata Magyarországon. Ugyanakkor a fizetésképtelenségi eljárások előrejelzése jobb képet mutat hazánkban, mint a környező országokban.

Vízalatti Microsoft adatközpont: Két évnyi üzemeltetés meglepő tapasztalatai A Project Natick névre keresztelt kísérlet során az Orkney-szigetek mellett engedték a tengerbe a hermetikusan lezárt acéltartályt, amelyben összesen 12 szerver szekrény, illetve összesen 864 szerver foglalt helyet. A tartályban nem oxigén, hanem nitrogén kapott helyet, ugyanis arra voltak kíváncsiak, ez mennyivel javítja a szerverüzemeltetés hatásfokát, azaz csökkenti-e a meghibásodások számát.

Hülyeség azt mondani, hogy hülyeség az elektromos autózás Három éve készítek videókat arról, hogy kinek jó az elektromos autózás. Meg arról, hogy már most is el lehet menni egy elektromos autóval 1000 kilométerre gond nélkül. Oké, hogy leginkább még csak Teslával, de előbb utóbb a többi gyártó is utoléri a Teslát. Milliószor reagáltam a különböző tévhitekre, amik az elektromos autókat, meg úgy általában a megújuló erőforrásokat övezik, de hiába. Kb. mintha a falnak beszélne az ember. 

 

ECONOMY

Kisebbet eshet az amerikai GDP, 2023 végéig nem emel kamatot a Fed Az Egyesült Államok sokkal kisebb gazdasági visszaeséssel vészelheti át az idei évet, mint az eurózóna – derül ki a Fed legfrissebb prognózisaiból. Az amerikai jegybank mérlegének duplázódása miatt magasabb infláció várható a tengerentúlon. Különösen rosszul járhat a szegényebb réteg, ugyanis az ellátási lánc akadozásával több élelmiszer is megdrágul. A Fed mégsem emel kamatot 2023 végéig.

Az Apple megnyitotta az első lebegő üzletét A tech-óriás legújabb üzlete Szingapúrban található, és az Apple Marina Bay Sands nevet kapta. A boltot víz veszi körül, így olyan, mintha lebegne. Az új üzlet egy azonos nevű luxus üdülőhely és szálloda része, és bár napközben egyszerű ezüstkupolának tűnik, a lenyűgöző épület éjszaka különböző színekben ragyog, olyan hatást keltve, mintha életre kelne A Foster + Partners építészcég által tervezett új üzlet globálisan az Apple 512. kiskereskedelmi boltja, és szám szerint a harmadik Szingapúrban.

A jogi szabályozás és a big tech befektetések A big tech befektetésekhez kapcsolódó legnagyobb kockázat ma már nem a fundamentális adatok alakulásából, hanem a jogszabályi környezetből ered. A szektor cégei több fronton is harcban állnak a jogszabályalkotókkal, de tény, hogy a GAFA- (vagy FAMAG-, vagy bármely egyéb, a piaci megfejtők által a Google – vagy az anyavállalata révén az Alphabet –, a Facebook, az Amazon, az Apple és a Microsoft közös megnevezésére használt betűszóval emlegetett) csoport tagjai idén átlagosan körülbelül 34 százalékkal teljesítették túl az MSCI AC World indexet.

Újabb magyar siker: Beküldték a százmilliomodik online számlát is A nyáron újabb fokozatba kapcsolt az online számlázás, így már a százmilliomodik online számla is beérkezett az adóhatósághoz - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Július 1. előtt havonta átlagosan 2,1 millió számláról érkezett adat az adóhivatalhoz, ez a szám már júliusban több mint a tízszeresére, 22,8 millióra emelkedett.

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon Augusztusban a tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként 132 milliárd forinttal, 2,1 azázalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6331 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a szervezet. A tőkeáramlások eredője 42 milliárd forint volt augusztusban, a legtöbb friss tőke a kötvény- és az ingatlanalapokba áramlott.

A kínai központi bank keresztülhúzza a magánvalutázók terveit A kínai jegybank szerepét betöltő Népi Bank alelnöke újabb részleteket árult el arról, hogy milyen módon vezetnék be az országban a digitális valuták használatát. Mint a The Register írja, az új információk rossz hírt jelentenek az Alibaba és a Tencent alternatív fizetési rendszereinek. A digitális jüan (renminbi) bevezetésével Kína lényegében a készpénz cseréjét szeretné gyorsítani. Az szeretnék mihamarabb elérni, hogy a digitális valuta minden körülmények között helyettesíthesse a készpénzt. 

Új konstrukciók a válság miatt bajba került vállalkozásoknak Várhatóan a jövő héten kerül forgalomba a Széchenyi turisztikai kártya, amely a koronavírus-járvány során már nehéz helyzetbe került vagy a leginkább veszélyeztetett szektorok vállalkozói számára nyújthat segítséget. Eközben a többi programjuk iránt is jelentős az érdeklődés, különösen az agrárszektor vállalkozói részéről.

Jó hír a Masterplasttól: sokkal jobb lehet az idei év, mint amire korábban számítottak Jelentősen felfelé módosította idei eredményvárakozásait a Masterplast a tavaly decemberben megfogalmazott tervekhez képest, amit az alaptevékenység kedvező alakulásával, valamint a júliusban indult németországi gyár eredményhatásaival indokolnak. A korábban akvirált németországi gyár első két hónapos működését követően a Masterplast felülvizsgálta a 2020-as évre megfogalmazott várakozásait és jelentősen felfelé módosította azokat.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedések jöhetnek Karácsony Gergely szerdán bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés a munkahelyek megvédése érdekében határozatban kezdeményezi a Kurzarbeit jellegű bértámogatási rendszer ismételt bevezetését azon vállalkozások számára, amelyek árbevétele jelentősen csökken. Kezdeményezte továbbá az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálási határidejének 15 napra csökkentését, illetve a jogosultsági időszak legalább hat hónapra való kiterjesztését.

Másfél milliárdba kerül tárolni az Orbán-kormány által vett lélegeztetőgépeket A szerdán megjelent Magyar Közlönyből kiderül, hogy részben uniós forrásból jöhet létre a magyar lélegeztetőgép-készlet raktárbázisa, ugyanakkor így is majdnem 1,5 milliárd forint önrészt kell fizetnie a magyar államnak. A határozat szerint a raktár kiépítése a rescEU pályázat keretein belül valósul meg, Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig november végéig elő kell teremtenie a 1,5 milliárdos önrészt, az előfinanszírozás fedezetéül további 1,1 milliárd forintnyi költségvetési forrás pedig a beruházásra megy majd.