ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/22: Védelem és felügyelet

TECHNOLOGY

Végpontok a felhőből védve A távoli munkavégzés biztonságának garantálása az egyik legfontosabb információbiztonsági feladat lett az elmúlt hónapokban. A mobil végpontok védelmére olyan technológiát érdemes használni, amely mindenhova képes követni a felhasználót. A digitális munkahely ma már nem csak az irodára korlátozódik. Még ha el is tekintünk a COVID vírusjárvány okozta hirtelen, de minden jel szerint tartósan velünk maradó változásoktól, a munkavégzés helyszínei már régóta magukba foglalják a partnerek, ügyfelek irodáit, a repülőtereket, szállodákat, az otthonokat, a kávézókat.

Új mesterséges intelligencia centrumot alapított Franciaország Hi! Párizs néven új központot hoztak létre, ahol összefogják a területen meglévő kutatási, oktatási és innovációs erőket. A HEC nevű üzleti iskola és az öt mérnökiskolát (Ecole Polytechnique, Telecom Paris, Telecom Sud Paris, ENSTA, ENSA) tömörítő Institut Polytechnique (IP) közösen alapít mesterséges intelligencia központot Párizsban. A projektet öt nagyvállalat támogatja: a Capgemini, a Kering, a L’Oréal, a Rexel és a Total. 

Az Nvidia vezetője szerint később készülhetnek akár Nvidia processzorok is Elég sok pletyka érkezett azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia az ARM felvásárlásán gondolkodik, majd az elmúlt hetek folyamán már arról szóltak a hírek, hogy a felek egyre közelebb kerültek a megállapodáshoz, amit végül hétfőn jelentettek be hivatalosan. Ennek értelmében az Nvidia 40 milliárd dollárt fizethet az ARM-ért cserébe, ám a tranzakciót majd csak akkor bonyolíthatják le ténylegesen, ha az illetékes hatóságok is rábólintanak az ügyletre. A folyamat akár másfél évig is elhúzódhat.

Az ország MI-stratégiája Debrecenben debütált Helyszíni interjúkkal és egy rövid értékeléssel szolgál az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja arról a közelmúltban Debrecenben megrendezett nyilvános sajtóeseményről, amelyen Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke közösen mutatták be a magyar kormány döntése alapján megszületett MI-stratrégiát. Mester Sándor összeállításában megszólal Dr. Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár és Jakab Roland. Az MI-stratégia megteremti az alapját annak, hogy Magyarország az MI-szegmensben vezető pozíciót érjen el.

Mobil lakások 3D nyomtatással Az építészet az additív gyártótechnológiák egyik leglátványosabb és leginnovatívabb, egyszersmind különleges alkalmazási területe. Kínától Oroszországon és Latin-Amerikán át, az Egyesült Államokig, a földkerekség különböző pontjain hosszú évek óta nyomtatnak házakat, lakó- és más épületeket, de mainstreamről egyáltalán nem beszélhetünk még. A német LTG Lofts, a New Yorki Black Buffalo 3D Corporation és a Hyundai BS&C családhoz tartozó Big Sun Holdings Csoport stratégiai partnerségre lépett, és az együttműködés az építőipar egyik speciális területét célozza.

Így telefonáltunk, neteztünk és roamingoltunk idén nyáron A mobilnet-használati adatok alapján belföldön Pest megyében, Balaton környékén és az országhatárhoz közeli megyékben nyaraltunk a legszívesebben. A magyarok többsége pedig Németországot, Ausztriát és Horvátországot választotta külföldi úticélul. A Telenor előfizetői összesen 59 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak idén nyáron, ami 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A hanghívások hossza 10 százalékkal nőtt – derült ki a Telenor 2019-20-as nyári forgalmakat összehasonlító riportjából.

Így készül megerősíteni a hidrogén-ökoszisztémát Kína A világ legnagyobb autópiacának számító Kína pénzügyi minisztériuma új intézkedéscsomagot mutatott be a hidrogén üzemanyagcellás járművek fejlesztésének támogatása céljából. Kína egyúttal az „új energia járművek” (New Energy Vehicles – NEV) kategóriájába sorolt akkumulátoros elektromos, plug-in hibrid és hidrogénhajtású járművek legnagyobb piaca is a vásárlásösztönző állami támogatásoknak köszönhetően.

Németh Zsolt az Aloha Informatika Kft. új kereskedelmi és stratégiai igazgatója A szakember szeptemberben foglalta el pozícióját. Németh Zsolt közel húsz éves szakmai pályafutása során az informatika számos területén töltött be kulcspozíciókat olyan multinacionális vállalatoknál, mint a Hewlett Packard és a Microsoft. Jelentős tapasztalatot szerzett B2B-értékesítés, KKV ügyfélszegmens-marketing, és viszonteladóihálózat-fejlesztési területeken. A közgazdász végzettségű szakember legfontosabb feladatának tartja a stabil alapokkal rendelkező Aloha Informatika Kft. üzleti modelljének tovább fejlesztését, valamint a vállalat ügyfeleinek támogatását a digitális transzformációban.

Egyre több területen alkalmazzák a rendkívül hasznos drónokat Néhány éven belül drónok szűrhetik ki a mezőgazdasági területeken virágzó parlagfüvet, de a gépi látást már most is használják történelmi helyszínek felkutatására vagy műemlékvédelmi épületek felmérésére. A gépi látás ma még nem is sejtett távlatokat nyithat meg a tudományban azáltal, hogy a mozgóképalapú adatgyűjtés és annak kiértékelése egy gép általi működést indít el.

Ír bíróság kezében a Facebook európai jövője Lényegében ellehetetlenítené a Facebook európai működését az ír adatvédelmi biztos szeptember eleji határozata, mely kimondja, hogy a közösségi szolgáltatás ír leányvállalata nem adhatja át európai uniós állampolgárok személyes adatait a kaliforniai anyacégnek. A Facebook bírósági felülvizsgálatot kért az ügyre, az ominózus határozat végrehajtását az ítéletig felfüggesztették.

Ha fontos a biztonsága, hallgassa meg ezeket a podcastokat Az internetes veszélyekről indít online adásokat (podcastokat) Kibertámadás címmel a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Fontos változás a Google Drive működésében Október 13-tól kezdődően a Google automatikusan törölni fogja a Google Drive felhős tárolószolgáltatás Kuka mappájában 30 napnál régebben ott levő fájlokat.

Ezer rendőrtiszt adatait tették közzé hackerek A nyilvánosságra hozott információk neveket, születési dátumokat, valamint a tisztek tevékenységi helyét és munkakörét tartalmazzák. A megosztott Google-táblázatban 1003 magas beosztású tiszt - főként hadnagyok, őrnagyok és kapitányok - adatai szerepelnek.

 

ECONOMY

A legnagyobb fintechek megelőzték a legnagyobb bankokat A hat nagy bankként szokás hivatkozni a JPMorganre, a Goldman Sachs-ra, a Wells Fargóra, a Citigroup-ra, a Morgan Stanley-re és a Bank of Americára, ezeknek az összértéke 9 milliárd dollár alatt van. Őket előzi a Visa, a Mastercard, a PayPal és a Square, amelyek összértéke 1,07 billió dollár. A siker köszönhető annak, hogy a befektetők szívesebben foglalkoztak szoftveralapú techcégekkel a koronavírus-járvány alatt.

Mi várható a magyar gazdaságban? Kiábrándító hírek érkeztek Augusztus után szeptemberben is - hibahatáron belül -, de csökkent a GKI konjunktúraindexe. Ez a fogyasztói várakozások némi romlásának következménye, az üzletiek ugyanis stagnáltak. A hazai gazdasági szereplők kilátásainak áprilisi sokkszerű zuhanása után májusban és júniusban számottevő, júliusban szerényebb pozitív korrekció következett be, s ezzel a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe ledolgozta áprilisi esésének bő felét. 

Növekszik az infláció, de kinek fáj igazán? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember 9-én adta közre friss inflációs jelentését, amely szerint a fogyasztói árak augusztusban 3,9%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A 3,9% önmagában nem tűnik soknak, ám az emelkedő trend rosszat sejtet. Kétséges, hogy a Magyar Nemzeti Bank által 3,2-3,3%-os 2021-es inflációs cél tartható-e. Az előrejelzés (Inflációs jelentés 2020. június) komolyságát az is megkérdőjelezi, hogy alatta néhány sorral még 0,3-2%-os éves GDP növekedést prognosztizál a jegybank.

A koronavírus miatt egyre több bolt áll át online kereskedelemre Múlt év végén majdnem 120 ezer kiskereskedelmi üzlet volt jelen a piacon, ám a következő években ezek közül akár 18 ezer is megszűnhet. Legalább is ezt valószínűsíti a Retargeting.Biz webshop-marketing szoftvercég magyarországi vezetője. Nótin Szabolcs szerint a rohamos digitalizáció miatt egyre több fizikai bolt fog átállni online vagy hibrid (online + offline) értékesítésre.

Kiderült, mekkora vagyona van Németország 1000 leggazdagabb emberének Németország 1000 leggazdagabbjának a vagyona 0,76 százalékkal nőtt tavalyhoz képest és mára elérte az 1100 milliárd eurót (1 euró=360,30 forint) - áll a Welt am Sonntag című lap összeállításában. A 80 esztendős Dieter Schwartz, A Lidl és a Kaufland kiskereskedelmi cégek alapítója, akinek vagyonát 41,8 milliárd euróra teszi a lap. A lista második helyén Reimann család áll 21,45 milliárd euróval.

Tetszene a magyaroknak az alapjövedelem Az alapjövedelem ötlete már az 1970-es években felvetődött, az elképzelés szerint egy adott országban minden állampolgár feltétel nélkül kapna egy minimális összeget, amely elegendő lehet a megélhetéshez. Az alapjövedelem kiváltana minden szociális juttatást, de akár még az állami nyugdíj egy részét is, egyszerűbbé téve a szociális ellátások rendszerét. Mindemellett létbiztonságot teremt, csökkenti a társadalmi egyenlőtlenséget, ám hátránya, hogy az alanyi jogon mindenkinek járó jövedelem az állam számára meglehetősen költséges.

Offline vagy online lesz az idei karácsonyi vásárlási roham? Az egészségügyi világválság miatt az idei karácsonyi vásárlási szezon mindenképpen más lesz, mint a korábbiak, már csak azért is, mert a pandémia következtében brutálisan megugrott az elektronikus kiskereskedelem forgalma. Körképünkben azt próbáltuk kideríteni, hogy a nagy online kereskedők milyen várakozásokkal és stratégiával készülnek az év végére.

Tizenegy év után lett újra negatív a magyar gazdaság finanszírozási képessége A magyar gazdaság finanszírozási képessége a második negyedévben a negatív tartományba süllyedt. A számítástól függően a GDP-arányos mutató -0,5 és -1,8% közötti. Utoljára 2008-2009 fordulóján, a Lehman-csőd sokkoló tőkepiaci hatása előtt láttunk negatív mutatót. A finanszírozási képesség ekkora visszaesése egyértelműen a koronavírus hatása, bár a járvány kitörése előtt is folyamatosan csökkenő többlet jellemezte a magyar gazdaságot.

A magyar után a szlovák jegybanknak is megelégelte a biztosító tevékenységét Az európai biztosításfelügyelet és a szlovák nemzeti bank (NBS) vizsgálata nyomán az NBS felfüggesztette a pozsonyi székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó NOVIS Biztosító termékeinek értékesítését. Az MNB a hazai biztosítottak érdekeinek védelmében már két évvel ezelőtt felfüggesztette a NOVIS Biztosító átláthatatlan életbiztosításainak további értékesítését, így az tavaly óta nem kínál új termékeket itthon.

15 milliárdnyi forintkötvényt bocsátott ki a Nemzetközi Beruházási Bank A Középlejáratú Banki Kötvény (KBK) programnak a dublini tőzsdén történt 2020. márciusi bejegyzése óta a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a program keretében aktívan bocsátott ki kötvényeket. A program keretében egy 15 milliárd forintos (kb. 42 millió eurós) ügyletet sikerült újonnan realizálnia az intézménynek. A kibocsátás vezető kezelője az UniCredit AG volt. A művelet volt az NBB idei harmadik tranzakciója a KBK program keretében, amely további devizadiverzifikációt eredményezett, a román lejben és cseh koronában végrehajtott korábbi ügyleteit követően.