ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/23: A digitális dokumentumkezelés, mint hozzáadott érték, maga a hatékony jövő

TECHNOLOGY

A digitális dokumentumkezelés, mint hozzáadott érték, maga a hatékony jövő Már évek óta tapasztalható a piaci elmozdulás a digitális dokumentumkezelés irányába, a koronavírus pedig végérvényesen biztosította a cégeket arról, hogy a papír alapú iratkezelés napjai leáldoztak. A digitális dokumentumkezelés felé vezető út azonban igényes eszközmegoldásokkal és hatékony szoftvermegoldásokkal van kikövezve, amelyekben a Canon Hungária évtizedes gyakorlattal támogatja az elektronikus munkafolyamatra váltó cégeket, a krízishelyzet pedig a céget is új tapasztalattal gazdagította.

Változás a Magyar Telekom Csoport felső vezetésében A Magyar Telekom Igazgatóságának döntése értelmében 2020. november 2-ától Gonda Gábor a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója, valamint a Magyar Telekom felső vezetésének tagja. Gonda Gábor 21 éves szakmai- és 15 éves felsővezetői tapasztalattal érkezik a T-Systems élére. Szakmai pályafutását 1999-ben a Compaq-nál kezdte, ezt követően 17 évet töltött a Hewlett Packard Enterprise-nál különböző vezetői funkciókban, 2012 óta a magyar HP ügyvezető igazgatója, 2018 óta a HP teljes közép-európai régióját is vezette. 


Csatlakozzon Ön is a jövő munkahelyét érintő párbeszédhez! 2020 a kihívások éve, ami rávilágított arra, hogy még a digitálisan érettebb, felkészültebb szervezetek esetében is milyen jelentős hatást gyakorol és egyben kockázatot is jelent az üzletmenetre egy váratlan helyzet. Világossá vált, hogy az adatokat és információkat nem elég csupán gyűjteni és birtokolni, de kulcsfontosságú azok hatékony felhasználása is.

Az IDC online konferenciáján arra keressük a választ, hogy milyen hatása lehet az információs technológiának a jövő munkahelyére és ennek kapcsán milyen új modellekben gondolkodnak a vállalatok.

Szeretettel várunk mindenkit, akik szívesen osztják meg gondolataikat és tapasztalataikat, vagy csak érdeklődnek a téma iránt.


Több ezer viszonteladó használja Európában a szolgáltatást Rengeteg felhőszolgáltatás egy helyről, értéknövelt szolgáltatások a platform fejlesztőjétől, a gyors piaci bevezetés lehetősége – többek között ezeket az előnyöket kínálja a partnerek számára az ALSO Felhő Piactere. Az itthon július eleje óta elérhető platformon folyamatosan jelennek meg újabb gyártók szolgáltatásai.

„Rasszista" mesterséges intelligencia miatt borult ki a bili a Twitternél Twitter-felhasználók több ízben is jelezték a közösségi oldalnak, hogy tapasztalataik szerint a fehér arcokat a képfelismerő algoritmus előnyben részesíti a sötét bőrű személyek arcával szemben, ez akkor tűnik fel, ha valaki mobilon oszt meg fehér és sötétebb bőrű személyeket. A Twitter első elemzése szerint nem találtak arra utaló jelet, hogy az algoritmus így működne, de további kutatásokat végeznek.

Állásajánlat az Apple-nél: jöhet végre a magyar Siri? 2011-ben az iPhone 4s-sel megérkezett kedvenc személyi asszisztensünk, Siri és pont azóta várjuk kis hazánkban, hogy mikor fog már végre megtanulni magyarul. Végignéztük, hogy a környező országok nyelvein már kikupálta magát, de a magyar még váratott magára. Talán eddig? Úgy tűnik, hogy az Apple magyarul tudókat keres! Nézzük is a mai nap közzétett állásajánlatot, melyre egy olvasónk hívta fel figyelmünket.

Németh Zsolt az Aloha Informatika Kft. új kereskedelmi és stratégiai igazgatója A szakember szeptemberben foglalta el pozícióját. Németh Zsolt közel húsz éves szakmai pályafutása során az informatika számos területén töltött be kulcspozíciókat olyan multinacionális vállalatoknál, mint a Hewlett Packard és a Microsoft. Jelentős tapasztalatot szerzett B2B-értékesítés, KKV ügyfélszegmens-marketing, és viszonteladóihálózat-fejlesztési területeken. A közgazdász végzettségű szakember legfontosabb feladatának tartja a stabil alapokkal rendelkező Aloha Informatika Kft. üzleti modelljének tovább fejlesztését, valamint a vállalat ügyfeleinek támogatását a digitális transzformációban.

Reagál a fájdalomra az új elektronikus bőr A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) munkatársai egy olyan mesterséges bőrt alkottak meg, amely valósághűen képes átadni mind az érintéseket, mind a fájdalmat. Madhu Bhaskaran professzor kiemelte, hogy mindig különböző dolgokat érzékelünk a bőrünkön keresztül, de a fájdalomküszöb csak egy bizonyos ponton kapcsol be, például, ha egy túlzottan forró vagy éles tárgyat érintünk meg. Eddig egyetlen elektronikus technológia sem volt képes valósághűen modellezni az emberi fájdalomérzékelést. 

Játékfejlesztők ellen fordul az amerikai kormányzat A Bloomberg jelentése szerint az amerikai kormányzat levelet küldött több jól ismert fejlesztőnek, amelyek között olyan neveket találunk, mint a Riot Games, az Epic Games, valamint az Activision Blizzard. Ebben arra kérik a címzetteket, hogy adjanak át minden olyan adatot, amelyek az amerikai állampolgárok személyes információinak kezelésére vonatkoznak, a politikusok ugyanis szeretnék látni, hogy az érintett cégek miként (és mennyiben) garantálják azok biztonságát.

Az Apple-vezért lenyűgözte a home office, hosszú távon is változások lesznek Tim Cook nem hiszi, hogy az Apple visszatérne valaha a korábbi munkarendjéhez, egyes dolgok kiválóan működnek virtuálisan is. Jelenleg az alkalmazottak 10-15 százaléka jár be az irodákba dolgozni, és bízik benne, hogy a nagy részük valamikor jövőre azért visszatérhet a Szilícium-völgyben lévő irodaházba. Cook a hét más-más napjain és időpontjain jár be az irodába, és azt tapasztalja, hogy az irodai munka a kreativitást tudja növelni, a távoli munka ebből a szempontból nem ugyanolyan, mint az irodában dolgozni.

Chatbotokkal beszélgetünk az ügyfélszolgálatokon. Hol tart a mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban? A nagybankok 70%-a már teszteli a mesterséges intelligenciát. A legforróbb terület a conversational banking, ami új dimenziót nyithat a digitális pénzügyekben. Az elkészült hazai AI-stratégia kapcsán beszélgettünk a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnökével, Jakab Rolanddal, hogy milyen feladatokat láthat el a mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban.

Elon Musk két nagyon fontos üzenetet osztott meg a világgal - Megnyugodhatnak a Tesla riválisai? Két nagyon fontos üzenetet osztott meg Elon Musk a Twitteren a ma éjszakai Battery Day előtt néhány órával. Az elsőben a Tesla vezére szemlátomást igyekszik hűteni a felfokozott várakozásokat, az esemény előtt ugyanis fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az a megoldás, amivel előrukkolnak kihat a hosszú távú gyártásra, különösen a Semi, a Cybertruck és a Roadster gyártására, de amit bejelentünk, csak 2022-ig jut el a komoly, nagy volumenű gyártásig.

Pozi.io: startup ötlettár és agytröszt indult Budapestről Megelégelte az ötletek és tehetségek pazarlását, ezért felpezsdítené a startup-életet és feltérképezné a Kárpát-medence tehetségeit Turcsán Tamás: a hazai startup guru projektjében már a befektetők és a kormány is látnak fantáziát. Tamás maga is érdekes ember. Olyan, akire érdemes odafigyelni, de – kívülállóként – esélyünk sincs arra, hogy az első negyedórában megértsük a gondolatmenetét. Utána viszont olyan víziót vázol fel akár egy recsegő telefonhívás alatt, hogy az ember, ha nem is teljesen fogja fel minden részletében a dolgot, érzi, hogy erről bizony érdemes írni, mert van benne fantázia. 

Hackertámadás egy német kórház ellen Orosz hackerek hajthattak végre informatikai támadást a németországi Düsseldorf egyetemi klinikája ellen.

A sötét weben üzletelő bűnözők buktak le Közel kétszáz embert állítottak elő egy nemzetközi akció keretében, akik illegális termékekkel kereskedtek a sötét weben, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén.

Önmegsemmisítésbe kezd a WhatsApp Egy új szolgáltatást tervez a WhatsApp, amely azzal óvja a magánszféránkat, hogy lehetővé teszi az elküldött fényképek automatikus törlését azt követően, hogy a címzett már látta őket.

Megint megőrült a Windows 10 keresője Újabban arra hívja fel a felhasználók figyelmét a Microsoft operációs rendszere, hogy nemsokára elnökválasztás lesz, a gond csak az, hogy nem amerikaiak számítógépén is megjelenik az üzenet.

 

ECONOMY

Nagyon védeni kell a gazdaságot - Költött is a kormány gyorsan 185 milliárd forintot Alig két hétig tartó szünet után csapolta meg újra a kormány a koronavírus-válság gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott és azóta a forrásaiban már rég kimerült Gazdaságvédelmi Alapot. Közben a járványügyi védekezés alapjából is rendesen költött a kormány, a kórházak beszerzéseire jut ebből pénz. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány 185 milliárd forintot vont ki hétfői döntésével a Gazdaságvédelmi Alapból. 

Európában sehol nem pusztít ennyire az áremelkedés, mint nálunk – Ez alól senki nem tud kibújni Júliusban és augusztusban is Európa legmagasabb inflációját mérték Magyarországon az Eurostat adatai szerint, ez pedig a jegybankot is komoly dilemma elé állítja. Megnéztük a részadatokat, minek szállt el ennyire az ára itthon. A legnagyobb probléma, hogy a mostani áremelkedés alól szinte senki nem tudja kivonni magát, hiszen az élelmiszerekben lógunk ki nagyon a többi európai ország közül.

Magyar multi program: több mint 7 milliárdot kap 37 magyar vállalkozás Összesen 7,6 milliárd forint értékben 37 vállalkozás nyert támogatást a Magyar multi programban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László elmondta, hogy közel 300 vállalkozás regisztrált a program első körében, közülük 104 felelt meg a szigorú belépési kritériumoknak, 87 menedzsmentinterjút folytattak le.

A bányászok sem állhatnak a következő bikafutam útjába Az elmúlt két hónap során jelentős mennyiségű bitcoint adtak el a bányászok, de elemzők szerint ez nem állíthatja meg a következő bika futamot. A történelmi adatok alapján egyes bányászok július végén bitcoineladásba kezdtek, amely fokozott eladási nyomást helyezett a piacokra. Augusztus közepe óta nagyot esett a vezető kriptopénz értéke, 13%-ot zuhant és azóta se sikerült visszaszereznie a 12.000 dolláros árfolyamot.

Betemeti az adósság az amerikaiakat A jelenlegi szintről mintegy a duplájára nő az amerikai GDP-arányos államadósság 2050-re – az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala, a pártsemleges CBO előrejelzése szerint. A hivatal a „Hosszútávú költségvetési előrejelzés” című dokumentumában azzal számol, hogy az államadósság 2050-ben a hazai össztermék (GDP) 195 százaléka lesz, azaz csaknem kétszerese a gazdaság akkori teljesítményének. A CBO számításai szerint idén az államadósság a GDP mintegy 98 százaléka lesz a tavalyi 79 százalék után.

A kata szigorításának gyakorlati problémái A törvénymódosítás mindenekelőtt szigorítást tartalmaz a kisadózói bejelentések terén. E szerint 2021. január 1-jétől egy adott magánszemély, csakis egyetlen jogviszonyban jelenthető be kisadózóként. Az adóhatóság ennek megfelelően vissza fogja utasítani az adott magánszemély kisadózói bejelentését, ha a nyilvántartásában ez a magánszemély már szerepel kisadózóként. A jogalkotó ezen rendelkezést azzal indokolja, hogy a kataalanyiságból származó előny a továbbiakban ne többszöröződjön.

Jelentősen visszaesett az Appeninn adózott eredménye Az Appeninn közétette társaság első féléves számait. A koronavírus hatásaival kapcsolatban a cég közölte, hogy a bérlői állomány megközelítőleg 5-10 százalékának kellett a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek miatt – döntően átmenetileg – bezárnia. Ezen bérlők túlnyomó többsége esetében átütemezésre került sor, azaz az átmenetileg nem befolyt likviditás nagytöbbségben év végén, kisebb részben jövő év elején a csoport rendelkezésére áll majd. A legjelentősebb négy bérlőt a COVID-19 nem, vagy csak kisebb mértékben érintette.

Miért és hogyan áruljunk digitális termékeket? Digitális termékeket a legtöbb webshop gyakran használ a marketingstratégiája részeként, amikor például hírlevél feliratkozásra szeretné ösztönözni a vásárlóit, vagy egy-egy árucikk mellé upsell-opcióként ajánlja azokat. Ebbe a termékkörbe tartoznak például a szoftverek, e-könyvek, tanulmányok, infografikák, oktatási anyagok, grafikai anyagok, témák, fotók, zenék, videók, jegyek (koncert, színház, mozi, repülő, vonat stb.) és még sorolhatnánk.

7,5 milliárd dollárért veszi meg a Bethesda anyacégét a Microsoft Történelmi jelentőségű felvásárlásra készül a Microsoft, a redmondi óriás bejelentette, akvirálja a ZeniMax Mediát - amely többek között a jól ismert, 34 évvel ezelőtt alapított Bethesda Softworks videojáték-kiadó anyacége. A vállalat mintegy 7,5 milliárd dollárért cserél gazdát, épp amennyiért a Microsoft 2018-ban a GitHubot is megvette - ez a Microsoft eddigi legnagyobb felvásárlása a gaming piacon, a vállalat a Minecraftot fejlesztő Mojangért is "csak" a fenti összeg harmadát csengette ki.

Nyertesei lehetünk a COVID-válságnak - jön az újabb SSC boom? Az üzleti szolgáltató központok (SSC/BSC) világában a koronavírus-helyzetben felértékelődhet a kelet-közép-európai régió, több nyugati anyacég hozhatja ide Távol-Kelet helyett egységét - mondta Slomska Monika, a szektor legnagyobb szakmai szervezetének, a HOA-nak az új elnöke. Milyen céljai vannak? Milyen kihívásokat hozott a COVID az iparágban?