ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/24: Cloud, startup, inkubáció

TECHNOLOGY

Cloud, startup, inkubáció Könnyű egy startupnak, mert nincsenek öröklött informatikai rendszerei, amelyek akadályoznák a gyors fejlődésben. Nehéz egy startupnak, mert nincsenek öröklött informatikai rendszerei, amelyek biztosítanák számára a stabil, megbízható mindennapi működést. A legjobban persze akkor jár a startup, ha sikerül rugalmas, mégis stabil környezetet kialakítani maga számára, amely képes együtt nőni az igényekkel.

Gyurós Tibor-díj 2020 Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért 1997 óta díjazza a hazai piac kiválóságait és reménységeit, 2001 óta pedig Gyurós Tibor-díj néven adja át az elismeréseket olyan szakemberek, és vállalkozások részére, akik az elmúlt egy év során meghatározó munkát végeztek az iparágban. Ebben az évben huszonkettedik alkalommal történt meg a díjak átadása, amelyre ünnepélyes keretek között, a MENTA konferencián került sor Siófokon.

Csúcstechnológiás fókuszlaborban keresik a siker titkát Már tavasszal kész volt a veszprémi Pannon Egyetem új, marketing fókuszú laboratóriuma, ám a járványhelyzet miatt csak 2020. szeptember 17-én avatták fel a város, az egyetem és a sajtó képviselőinek jelenlétében az új beruházást. A fejlesztés még 2017-ben kezdődött, és az EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosító számú, „Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek” című projekt keretén belül valósult meg.

Zuckerberg: „Egy arcra rakott okosóra nem lesz elég AR megoldásnak" Zuckerberg szerint 15 évente vannak jelentősebb technológiai változások és bár jelenleg a mobiltelefonok hihetetlenül lenyűgöző eszközök, de ő már most felteszi magának a kérdést, hogy mi lesz a következő platform, ami összeköti az embereket? Számára a virtuális és kiterjesztett valóság azt jelenti, hogy a jelenlét érzését el tudja vinni bármilyen távolságba és így egy másik emberrel lehet együtt és nem csak egy képernyőn nézik egymást.

Vezeték nélküli elektromos hálózatot építhetnek ki Új-Zélandon Egy új-zélandi startup, az Emrod forradalmasíthatja az elektromos energiaszolgáltatást: kidolgoztak egy olyan biztonságos módszert, amellyel az elektromos energia nagy távolságokra is eljuttatható elektromos kábelek használata nélkül. Megkeresték az ötlettel az ország második legnagyobb energiaszolgáltatóját, a Powerco-t, amellyel együtt dolgoznak az új rendszer tökéletesítésén.

Egészen elképesztő jövőt vázolt fel a Tesla - Jön a 25 ezer dolláros autójuk Lezajlott a Tesla Battery Day, amely során Elon Musk és csapata igazán kitett magért, számos olyan újítást mutattak be, amelyek megvalósítása esetén látványosan növelhetik iparági előnyüket az elektromos autózásban. Konkrétan a celladizájnban, az akkumulátorcellák gyártásában és kémiai összetételében, valamint az akkumulátorcsomag elhelyezésében léptek előre oly módon, hogy az hosszú távon drámai költségcsökkenéshez vezethet az elektromos autók legdrágább komponensénél.

Ami igazán közel hoz az ügyfelekhez: a videó Ami húsz évvel ezelőtt csak a hírességeknek adatott meg, ma már bárkinek elérhető, sőt a vállalkozás és a márkaépítés egyik legütősebb eszköze: a videóval igazán élővé tehetjük a termékünket, az üzenetünket és persze a személyünket is. A YouTube-on potenciális nézők és követők milliói nap mint nap akár több tízmillió videót néznek meg – miért ne lehetne ezek között a miénk is? Az alábbiakban végigvesszük, mi kell ahhoz, hogy jó eredményt hozhasson egy YouTube-videó.

Európai arcfelismerő rendszereket adtak el Kínának Három cég Franciaországból, Svédországból és Hollandiából arcfelismerő technológiákkal és IP-kamerákkal felszerelt megfigyelőrendszereket exportált kínai biztonsági cégeknek – derül ki az Amnesty International emberjogi szervezet jelentéséből. A riport közölte továbbá, hogy lehetséges, hogy az európai megfigyelőrendszereket az ujgurok és egyéb kiszolgáltatott csoportok megfigyelésére használták.

Saját 3D ToF szenzort fejleszt a Samsung Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala révén derült fény arra, hogy a Samsung a hagyományos képszenzorokon túllépve, arra adta a fejét, hogy már 3D ToF érzékelőt is saját magának állítson elő. Ezzel az egységgel lehet azt elérni, hogy a mobilok képesek legyenek valóban térben érzékelni az eléjük kerülő tárgyakat, és ezt kihasználva egészen kifinomultan lehet létrehozni például a mesterséges mélységélességet.

3D nyomtatás-oktatás és tréning Indiában India óriási piac, hatalmas potenciál a 3D nyomtatás számára. A technológia azonban lassan fejlődik a szubkontinensen. Ugyan történnek izgalmas fejlesztések, de a nagy áttöréstől távol vagyunk még. A folyamatok felgyorsulását a helyi társadalom és a gazdaság szerkezete is hátráltatja. Az Additive Academy oktatási és képzési kezdeményezést a 3DP csúcstechnológiák és átfogó megoldások elterjesztéséért hozták létre. 

Menedzselheted a szerzői jogaidat a Facebookon  Új szerzői jog menedzsment rendszert mutatott be a Facebook, aminek segítségével a fotósok és „tartalomkészítők” jobban kézben tarthatják képeik sorsát. Dave Axelgard, a Facebook embere azt nyilatkozta hétfői sajtóközleményében, hogy azt szeretnék elérni, hogy a Facebook biztonságos és értékes hely legyen a tartalomkészítők és képanyagaik részére. E célnak a legfontosabb kulcsa a frissen bejelentett Rights Manager for Images (képek szerzői jogának menedzselő rendszere) szolgáltatás.

Megjelent az első 5G-s Nokia Tegnap jelentette be világszerte a HMD global a Nokia 8.3 5G típusjelű készüléket két másik, alacsonyabb kategóriás típus egy sor tartozék és egy nagyvállalati szolgáltatás kíséretében.

Új középkategóriás mobil a Samsungtól A Galaxy S20 Fan Edition (FE) megkapta az S20-as sorozat legfontosabb funkcióit, sokféle színben elérhető, 5G-képes és kedvezőbb áron kerül forgalomba.

Új technológia PDF-ek mobilon való jobb megjelenítésére Az Adobe mesterséges intelligencia alapú új funkciója, a Liquid Mode megkönnyíti a PDF-fájlok olvasását az okostelefonokon.

Újdonságok az androidos Zoom appban A forgalmát a koronavírus-járvány hatására megsokszorozó Zoom videókonferencia szolgáltatás egyik legnépszerűbb kiegészítő funkciója a virtuális háttér, amely mostantól az androidos appot használók számára is elérhetővé vált.

Remek hír a Gmailt használóknak Az iOS mobil operációs rendszer legfrissebb, 14-es verziójának nagy újdonsága, hogy lehetővé teszi az alapértelmezett programok megváltoztatását.

 

ECONOMY

Londoni elemzők: az MNB nem fog egyhamar kamatot vágni Liam Peach, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közép- és kelet-európai ügyekkel foglalkozó közgazdásza a kamatdöntés és a monetáris tanács közleménye utáni helyzetértékelésében kiemelte: jóllehet az MNB kommunikációjában ez nem szerepel kifejezetten, a Capital Economics véleménye az, hogy a forint gyengeségével kapcsolatos aggodalmak a magyar jegybank reagálási funkciójának meghatározó elemévé váltak.

Nyereséget jelentett a Transferwise A TransferWise éves bevétele 70%-kal, 302,6 millió fontra nőtt a 2020. márciusáig terjedő adóévben - közölte a cég a Portfolio-val. A fintech adózott eredménye 21,3 millió font volt, 2017 óta minden évben nyereségesen működtek. A pénzügyi évben az európai ügyfelek utalásai a TransferWise teljes bevételének 52%-át tették ki. A 2015 óta működő amerikai üzletág a bevételek 26%-át teszi ki. A maradék 22% a világ többi része között oszlik el, ide értve az ázsiai- és csendes-óceáni régiót.

A deficit mítosza, a „fizessenek a szupergazdagok” elmélet és a csepp alakú magyar társadalom Fontos írás Stephanie Kelton: The Deficit Myth (A deficit mítosz) című könyvéről szóló, a koronavírus okozta gazdasági válság első sokkjai idején megjelent recenzió. A könyvben a szerző közérthetően ír a Modern Monetáris Elméletről, melynek legfontosabb mondanivalója, hogy az államnak soha sem kell semmire azt válaszolnia, nincs rá pénz. Ha a társadalom akar valamit, és az a közjót szolgálja, akkor az állam – mint szuverén pénzteremtő – képes azt megfinanszírozni. 

Megijedtek a gazdagok, inkább kimaradnak a tőzsdei szárnyalásból A Citigroup privátbankja által elvégzett felmérés szerint egyre óvatosabbak a piacokkal kapcsolatban a gazdagok, aggódnak a koronavírus és az erre adott jegybanki és kormányzati válaszok miatt is. A válaszadók nagyjából háromnegyede jellemezte a következő 12 hónapra vonatkozó befektetői hangulatát óvatosnak, ez 84%-ra nő, ha bevesszük a körbe az extrém óvatosakat is. A felmérést június és július között végezte el a bank mintegy 180 résztvevőn.

Az MNB üzenetei sem mentették meg a forintot – Jöhet az új történelmi mélypont? Az MNB a tegnapi kamatdöntés után mindent megpróbált, hogy az infláció fontosságát hangsúlyozza, de a forint egyelőre nem tudott lábra kapni az üzenetektől. Szerda reggel a magyar deviza továbbra is veszélyes magasságban kezdi a kereskedést, lassan látótávolságon belülre kerülhet a tavaszi 370 közeli csúcs az euróárfolyamban.

Koronavírus-válság: nem sok jót sejtet a német fogyasztók hangulata A német fogyasztók hangulata alig javul októberben az előző hónappal összevetve, marad a minimális borúlátás - derül ki a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet szerdán közölt előrejelzéséből. Az októberi hangulatindex mínusz 1,6 pontra javult a szeptemberi mínusz 1,7 pontról. Elemzők nagyobb javulást, mínusz 1 pontot vártak.

Online kereskedelem: aki nem ugorja meg a lécet, kiesik a piacról Az elektronikus kereskedelem felnőtt, beérett, szakmailag rengeteget fejlődött. A profik mezőnyében nehéz kiugrani, nem könnyű valami különlegeset produkálni. Bizonyos alapkövetelményeknek, amit akár szakmai minimumnak is nevezhetünk, mindenkinek meg kell felelnie. Ezt a minimumot évről évre egyre magasabbra emelik a gyorsan terjedő, a vevők által megkedvelt megoldások. Aki a lécet nem viszi át, kiesik - erről beszélt többek között Bőgel György, a CEU professzora, az Év Internetes Kereskedője Díj zsűrijének tagja.

Így tudhatja meg, mennyit ér a cége Egy cégtulajdonosnak sokszor nehéz döntéseket kell meghoznia. Kerülhet olyan helyzetbe, amikor el kell engednie cégét. A legjobb esetben egy jól menő, de már rajtunk túlnőtt társaságot – vagy annak egy üzletágát – akarjuk megfelelő haszonnal értékesíteni. A koronavírus okozta válság idején azonban az a valószínűbb, hogy bajba került cégünktől szeretnénk megszabadulni addig, amíg még működik. Akárhogy is történik, nem mindegy, hogyan történik egy cég értékelése.

Az Auchan Magyarország az idei nívódíj nyertese A Magyar Termék Nonprofit Kft. és a Trade Magazin által, Nagy István agrárminiszter fővédnökségével alapított díjat immár három éve az a kereskedelmi társaság kapja, amely a Magyar Termék védjegyhasználók szavazatai alapján a legtöbbet tette a hazai termékek értékesítéséért, népszerűsítéséért. Idén az Auchan Magyarország Kft. került az első helyre. Az ezüstérmes a CBA Kereskedelmi Kft., a bronzérmes pedig CO-OP Hungary Zrt., lett. Szakmai különdíjat kapott a „kiemelkedő promóciós együttműködésért” a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft..

Orosz technológiai óriáscég veheti meg a legnagyobb orosz online bankot 5,5 milliárd dollárért vásárolhatja fel az orosz technológiai óriáscég, a Yandex a legnagyobb orosz online bankot, a Tinkoffot. A felvásárlás véglegessé válása előtt még alaposabban átvilágítják az online bankot, és a hatósági engedélyeket is be kell szerezni a deal zárásához. A Yandex Oroszországban a Google-nél is nagyobb részesedéssel rendelkezik a keresőmotorok piacán, ugyanakkor most több új piacon terjeszkednek, például a személyszállítás, az e-kereskedelem.