ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/25: Együttműködésben ember és gép

TECHNOLOGY

Egyszerűbb, mint hinnénk Robotokat a szoftveriparban is alkalmaznak, és ugyanarra a célra, mint a fizikai gyártásban: megszabadítani az embereket az ismétlődő, monoton feladatoktól, miáltal nemcsak a hatékonyság nő, de a hibalehetőségek száma is csökken. A versenyképességüket megőrizni, illetve növelni akaró vállalkozások folyamatosan a feladataikhoz igazítják üzleti folyamataikat. Amikor a folyamatok egyes lépései már jórészt számítógépes alkalmazásokban zajlanak, az applikációk és a folyamatok elválaszthatatlan kölcsönhatásba kerülnek.

Többségi tulajdont szerez az INNObyte-csoportban a 4iG A 4iG mai bejelentése értelmében a társaság kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte és leányvállalata, az Innoware többségi tulajdonának megszerzésére. Az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. A tranzakció előkészítő szakasza lezárult, aminek során a 4iG, illetve az EY szakértői átvilágították a társaságokat. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos, többségi irányító tulajdont szerez az INNObyte-ban.

Egyre ritkábban kerül európai IT-tudás az USA-ba Danny Rimer, az Index Ventures partnere elmondta, hogy 15 évvel ezelőtt még rendkívül nehéz volt Európában egy meghatározó technológiai társaságot felépíteni. A munkaerő- és a tőkehiány arra kényszerítették az alapítókat, hogy a fejlesztést az Amerikai Egyesült Államokba helyezzék ki. Napjainkra azonban a helyzet teljesen megváltozott. Az egyik legjobb példa erre Adrien Nussenbaum, aki a társaival együtt nyolc évvel ezelőtt megalapította a Mirakl nevű vállalkozást, amely immár olyan áruházláncokat lát el online piactér-szoftverekkel, mint a Best Buy és a Conrad Electronic.


Egyszerűbb, mint hinnénk A versenyképességüket megőrizni, illetve növelni akaró vállalkozások folyamatosan a feladataikhoz igazítják üzleti folyamataikat. Amikor a folyamatok egyes lépései már jórészt számítógépes alkalmazásokban zajlanak, az applikációk és a folyamatok elválaszthatatlan kölcsönhatásba kerülnek.Komplex rendszereknél ez a kölcsönhatás gondokat is okozhat. Egy összetett vállalati számítógépes rendszer kialakítása időigényes feladat, az implementáció során az üzleti folyamatokat sok esetben át kell alakítani – és ez is nem is mindig a üzleti igényeknek, hanem a bevezetendő rendszer elvárásainak megfelelően történik. A hosszú idő alatt és drágán bevezetett rendszer megtérülésére fókuszálva nem egyszer inkább „befagyasztják” a kapcsolódó üzleti folyamatokat, aminek következtében a valós üzleti elvárások lassan túlnőnek a lemerevedett üzleti rendszeren.

A témáról bővebben: https://grape.solutions/rpa/


Napokon belül jöhetnek az új Apple mobilok, kompakt lesz az iPhone 12 mini Azt eddig is lehetett sejteni, hogy miután elmaradt a szokásos módon szeptember elején esedékes iPhone-bemutató, az új iPhone 12 mobilok végül októberben debütálnak majd hivatalosan. A BT egy belső videokonferenciáján azonban Marc Allera ügyvezető arról beszélt, hogy az iPhone 12 készülékek bemutatója napokon belül esedékes. A szakértők és pletykák szerint október 13-án, kedden tartja majd a bemutatót az Apple. 

Videofunkciókkal újít a járványhelyzet miatt a Prezi Sokan ismerik a magyar gyökerű Prezit, az innovatív bemutatókészítő szoftvert, amely az információkat animált térképen helyezi el a sorba rendezett diák helyett. A társaság tavaly kibővítette a funkciókat, hangsúlyt fektetve az élő és a rögzített videók előadásokba történő beépítésére. Mivel sok iskola az online oktatást használja újra, a Prezi két új, távoktatásra szabott eszközt vezet be még szeptemberben. A társaság tavaly év végén indította el a Prezi Video-t, az első platformot, amely lehetővé tette az előadók számára, hogy vizuális tartalmukkal együtt a képernyőre kerüljenek. 

Új díjjal ismerik el a mesterségesintelligencia-kutatásokat Daganatos betegségek korai kimutatásáért és új gyógyszerek felfedezéséért Regina Barzilaynek, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzorának ítélték oda első alkalommal a mesterségesintelligencia-kutatások területén alapított új díjat. A világ legnagyobb mesterségesintelligencia-társasága, a kaliforniai székhelyű Association for the Advancement of Artificial Intelligence szerdán jelentette be az egymillió dollárral járó új tudományos díj első nyertesének a nevét.

Robottechnikával az ipar 4.0 felé A Szilícium-völgyi Orbital Composites startup diszruptív technológiák fejlesztésével igyekszik a 3D nyomtatást és a robotizált automatizációt újabb szintre emelni. Ez a szint a sokat emlegetett ipar 4.0. Az additív gyártást és az automatizációt rendkívül könnyen programozható autonóm robotokkal képzelik el, a jelenlegi az elképzeléseikben szereplő printerek szintén robotokon alapulnak. A cég technológiái ezt a jövőt vetítik előre: ORB 1 nyomtatójuk és a hozzá kapcsolódó operációs rendszer nagyméretű végtermékek távgyártását teszi lehetővé.

Már üzleti partnereknek is elérhető a HMD Connect A HMD Global még tavasszal indította el a HMD Connect szolgáltatást, ami egy olyan mobilos előfizetést takar, ami globális adatroamingról gondoskodik fix díjak mellett, teljesen kiszámíthatóan. És most pedig megszületett a HMD Connect Pro, ami az üzleti ügyfeleknek szól, és akár IoT eszközökben is alkalmazható. A szolgáltatást nemzetközi szinten már több mint 160 országban lehet használni, és a vállalat 600-nál is több szolgáltatóval épített ki partnerkapcsolatot.

Fizetőssé válik a DIGI Mobil Közzétette honlapján a DIGI Távközlési Kft., hogy 2021. januárjától milyen díjazást kér ügyfeleitől a DIGI Mobil, azaz a vállalat mobilszolgáltatásának használatáért. A DIGI 2019 május vége óta nyilvános tesztüzemben működtette mobilszolgáltatását, és annak használatáért jelenleg nem kell előfizetési díjat fizetni, illetve a hálózaton belüli hívásokért percdíjat sem kellett fizetni, igaz, a lefedettség még bőven hagy maga mögött kívánni valót.

3 elérésnövelő marketing tipp a Pinteresthez A Pinterest egy remek közösségi média felület – elsősorban azoknak a cégeknek, akik online forgalmazzák termékeiket. Az e-kereskedelem pedig az egyik legrohamosabban fejlődő terület napjainkban. Pinterest jelenléttel még inkább erősíteni lehet a leadgenerálást és az értékesítést egyaránt. Most hoztunk nektek 3 olyan tippet, melyet mindenkinek erősen ajánlunk, aki jelen van ezen a platformon.

Online MNB kampány a befektetési csalók ellen A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyarországon legnépszerűbb internetes keresőprogramon és vonatkozó weboldala tartalmának megújításával internetes tájékoztató kampányt indított a jogosulatlan, csaló befektetési szolgáltatókkal szemben az ügyfelek felvilágosítása érdekében.

Vizsgálják az 5G technológiát Az 5G mobiltechnológia vizsgálatához készült labort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Miskolci Egyetemnek.

Szeretni fogjuk a Windows 10-et Azt akarja elérni a Microsoft, hogy ne csak szükségünk legyen a Windows 10-re a számítógépes tevékenységeinkhez, hanem szeressük is az operációs rendszert.

Új mobilapp a Pénzügyminisztériumtól vállalkozásoknak Elindult a Pénzügyminisztérium első mobiltelefonra kifejlesztett alkalmazása, a GINAPP, amellyel a vállalkozások gyorsan és egyszerűen értesülhetnek az aktuális pályázatokról, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookra feltöltött videójában.

 

ECONOMY

Mi állítja meg a forintgyengülést? Egyre nagyobb erők támadnak a magyar devizára Az utóbbi egy hónapban megint számottevően emelkedett a külföldi szereplők forint elleni pozíciója, amit jól tükröz az árfolyam is. Lassan a tavasszal látott történelmi mélypont felé sodródik a magyar deviza, melyet a hazai tényezők mellett egyre inkább sújt a romló nemzetközi hangulat is, így egyelőre nem látni, mitől tudnánk talpra állni egyhamar.

A fejlett világban lesz olyan hely, ahol 15 év múlva már hibrid autót sem lehet venni, nemhogy dízelt Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását - már a rendeletet is aláírta a kormányzó erről. Gavin Newsom kormányzó szerdai sajtókonferenciáján "bátor lépésnek" minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy "ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben". A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt.

Hogyan használják a profik a Google keresőjét befektetésekhez és gazdasági előrejelzéshez? A legtöbb elemző és befektető a döntései meghozatala során általában a hivatalos statisztikákra és előrejelzésekre támaszkodik, de nem kell feltétlenül minden esetben és kizárólag ezekre szorítkozniuk. Léteznek más opciók is, mint amilyenek az egyre népszerűbbé váló alternatív adatok is. A Bloomberg egy podcastjának vendége, Ben Breitholtz, az amerikai Arbor kutatócég adattudományi munkatársa beszélt arról, hogy hogyan alkalmazhatóak ezek az alternatív adatok a hivatalosnál gyorsabb gazdasági előrejelzésekhez, illetve a befektetésekben akár egy sima Google kereső használatával is.

A fenntarthatóság nem minden, a digitális etika is fontos a vállalatok értékelésében A „Jövőbeli Konnektivitás” néven emlegetett befektetési univerzumban működő vállalatok általában jó pontszámokat kapnak az olyan hagyományos fenntarthatósági/ESG paraméterekre, mint az éghajlati hatás és a fenntartható forrásból történő alapanyag-beszerzés. Bár ezek a hagyományos ESG-mérőszámok megfelelő első szűrőként szolgálhatnak, a Fidelitynél úgy vélik, pontosabb képet alkothatunk ezekről a vállalatokról, ha a digitális etikai jellemzőik alapján értékeljük őket.

Max Keiser szerint a világ adóssága ennél több már nem lehet Történelmi fordulóponthoz érkezett a Föld – figyelmeztetett Max Keiser, miután a szingapúri jegybank elismerte, hogy a hitel többé nem opció. A világon már akkora mértékű az eladósodottság, amelyet – a történelem során először – nem lehet növelni, állítja Max Keiser. „Mégsem hiszem azt, hogy a hitelek egy új, magasabb szintje – amely cél felé számos ország tart – fenntartható lesz anélkül, hogy jelentős költségekkel járna a növekedés, valamint hogy ne gyakorolna hatást a társadalomra.”

Közös európai szupervasutat kezdeményeznek Berlinben Egységes európai nagysebességű vasúti szolgáltatást (Trans-Europ-Express) javasol Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter, az erről szóló egyetértési nyilatkozatot a német uniós elnökség idején igyekeznek tető alá hozni. Az ötlet azon alapul, hogy számos nyugati és déli tagországban kiépült már a nagysebességű szolgáltatás, de ezek nincsenek kapcsolatban a szomszédos országok hálózataival. Abban konszenzus van, hogy a vasút a leghatékonyabb közlekedési mód az éghajlatvédelmi célok megvalósítására.

Először rendezik meg a Cégek Éjszakáját Magyarországon Első alkalommal rendezik meg Magyarországon a Cégek Éjszakája elnevezésű rendhagyó karriernapot, a csütörtökön 16 órától éjfélig tartó rendezvény a koronavírus-járvány miatt az online térbe költözik. Deák-Nagy Csilla - aki egyben az esemény főszervezője is - elmondta, az érdeklődők a cegekejszakajabudapest.hu oldal regisztráció felületén, illetve a rendezvény közösségi média csatornáin (Facebook, Instagram) keresztül léphetnek majd be a Cégek Éjszakája virtuális platformjára.

Egyre csúnyább, ami a tőzsdéken megy, ma is folytatódik az esés Csúnya esést láttunk szerdán a tengerentúli tőzsdéken, elsősorban a technológiai részvények szerepeltek gyengén, a rossz hangulat részben az amerikai politikai feszültségnek és az újabb körös fiskális csomaggal kapcsolatos bizonytalanságnak volt betudható. Ázsiában is rossz volt a hangulat a tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján jelentősebb mínuszban nyithatnak az európai indexek.

A Magányos Farkas lett Kína leggazdagabb embere Egy ásványvizeket és vakcinát gyártó cégvezér, akit csak Magányos Farkasként említenek, lett Kína leggazdagabb embere, letaszítva ezzel Jack Mát a trónról – számol be a hírről a Bloomberg. Zhong Shanshan vagyona csak idén 51,9 milliárd dollárral ugrott meg, ilyen nagy vagyongyarapodást rajta kívül csak Jeff Bezos és Elon Musk mutathat fel idén. Utóbbi két milliárdos üzletember azonban sok pénzt vesztett szerdán a techpapírok lejtmenetében, Musk vagyona 10 milliárd dollárral csökkent.

Az Amazon Európában folytatja az automatizált kiszállítás fejlesztését Az Amazon még 2019 elején jelentette be, hogy Seattle-ben megkezdi a Scout névre keresztelt, automatizált kiszállító jármű éles tesztelését. Az Egyesült Államokban tavaly elkezdődött fejlesztések folytatására most egy teljes fejlesztői csapatot állítanak fel az angliai Cambridge-ben, amelynek célja, hogy a holdjáróra emlékeztető robot a világban bárhol bevethető legyen.