Közösségi média

tőzsde árammal
Forrás: ITB

Elüldözi a Facebook a felhasználóit?

Nagy hatalom a Facebook kezében a közel egymilliárd felhasználó, de még nem sikerült igazán nagy pénzt kipréselni a lehetőségekből – első lépés a tőzsde.

Nem hivatalos forrásokból arról értesült a Reuters, hogy a Facebook várhatóan 18-án kerül a tőzsdére. A 2003-ban egyetemisták által létrehozott népszerű közösségi portál jelenleg több mint 845 felhasználóval rendelkezik, ebben a tekintetben megelőzik a Google-t Mark Zuckerbergék, azonban a Google egy felhasználóra vetítve kilencszer akkora árbevételt és hétszer akkora adó és amortizáció előtti üzemi eredményt ér el, mint a Facebook – derült ki a Concorde sajtóközleményéből. A Facebook jelenlegi legnagyobb feladata, hogy valamiféleképpen pénzre váltsa a közel egymilliárd felhasználójában rejlő üzleti lehetőséget. A vállalat éppen ezért – körülbelül 100 milliárd dollár körüli teljes cégértékkel vonul a tőzsdére.

A Concorde nagy kérdése, hogy vajon sikerül-e a Facebooknak úgy kihasználni felhasználóit, hogy azok ne idegenedjenek el a közkedvelt közösségi portáltól. A Concorde értékpapír Zrt. szakértői úgy vélik, hogy a ”lájkolós” weboldal vezetőinek több nehézséggel, illetve kockázattal is szembe kell nézniük. Ezek közé tartozik az egytermékes (reklámokra épülő) modell, a mobileszközök kiforratlan hirdetési infrastruktúrája, a csökkenő felhasználószám-növekedés, és a jelentősen duzzadó operatív költségek.