Top 5

06_1_kaszas_zoltan_t_sys_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Az internet ereje

Már a számlanyitáshoz sem kell bankba mennünk – Hetényi Márk ennek köszönhetően szerepel júliusi toplistánkon, amelyre a T-Systems vezérigazgatója egy másik komoly újítás miatt került fel, igaz jóval kellemetlenebb összefüggésben. Rehus Péter egy hatalmas üzletnek örülhetett, és David Blunck is bejelenthetett egy nagy tranzakciót, a Preziről pedig kiderült, hogy jobb, mint a PowerPoint.


#1 Kaszás Zoltán
Őszre saját költségén helyezi új platformra a BKK e-jegyrendszerét a T-Systems Magyarország. A vállalat szakmai feladata az volt, hogy egy könnyen, stabilan használható online jegyrendszert építsen fel a megrendelő által megadott igények és keretek szerint. A rendszernek voltak olyan hiányosságai, amelyek további fejlesztést kívántak; a cég fejlesztőcsapata folyamatosan dolgozik a rendszer továbbfejlesztésén. A szolgáltatás ellen indított támadáshullám oda vezetett, hogy néhány napos használat után a BKK-nak fel kellett függesztenie a jegy és bérlet webshopjának működését. „A cél az, hogy megerősítsük, ellenállóbbá és nagyobb teherbírásúvá tegyük az infrastruktúrát, amely jóval biztonságosabban, többféle fizetési módot lehetővé téve, ráadásul egy felhasználóbarát mobilalkalmazással kiegészülve készül el idén őszre” – mondta Kaszás Zoltán, a vállalat vezérigazgatója. Az állítólagos adatvédelmi incidensre tekintettel pedig a T-Systems Magyarország azonnal teljes körű vizsgálatot indított, a belső vizsgálaton felül felkérte az EY nemzetközi tanácsadó céget egy külső, független szakértői vizsgálat lefolytatására is.


#2 Hetényi Márk
Sok érdekességről, no meg furcsaságról lehetett hallani az MKB Bank kapcsán az elmúlt hónapokban, azonban egyvalami egyre tisztábban látszik: a pénzintézet vezető szerepet akar vállalni a pénzügyi szolgáltatások digitalizációjában. Hetényi Márk, az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyettese ebben meghatározó szerepet játszik, és júliusban egy újabb mérföldkőhöz érkeztek. A bank ugyanis, amint erre megnyílt a jogszabályi lehetőség, lehetővé tette leendő ügyfeleinek, hogy új bankszámlájukat az interneten keresztül is megnyithassák. A számla nyitását követően azonnal hozzájuthatnak virtualizált bankkártyájukhoz is, amelyet az MKB PAY mobilalkalmazással rögtön használhatnak anélkül, hogy be kellene menniük a bankfiókba. „Ez a lehetőség korábban nem tapasztalt gyorsaságot és rugalmasságot garantál új ügyfeleink számára” – fogalmazott az újítás kapcsán Hetényi Márk, aki azt is elárulta, hogy három hónap alatt készítették elő az online számlanyitási lehetőséget. A vállalat élen jár a legújabb digitális technológiák banki bevezetésében: a tavalyi évtől használható a mobilbanki alkalmazásuk, idén májustól pedig az NFC-képes Androidos telefonokon elérhető MKB PAY szolgáltatással lehetséges az okostelefonos fizetés.


#3 David Blunck
Elképesztően mozgalmas időszakban irányítja az Invitel Csoportot David Blunck, aki júliusban egy újabb nagy üzletet jelenthetett be. Nem sokat kellett ugyanis arra várni, hogy cég új, kínai tulajdonosa komolyabb átalakítást hajtson végre a társaságnál. Mindössze fél évvel azt követően, hogy megszerezték a céget, eladták annak lakossági és kisvállalati üzletágát. Az Invitel Távközlési Zrt.-t a DIGI vette meg, az éves szinten 26 milliárd forintos bevételt és 7 milliárd forintos EBITDA eredményt felmutató vállalatért mintegy 43 milliárd forintot fizettek. Az üzleti informatikai és távközlési szolgáltatásokat nyújtó, a múlt év közepén létrehozott Invitech Solutions nagyot nyer az üzlettel, hiszen a tranzakció kulcseleme egy hosszú távú együttműködési megállapodás, amely szerint a cég hálózati és IT-szolgáltatásokat nyújt a DIGI számára, évente minimum 2,8 milliárd forint értékben, legalább 10 évig. Az Invitech hasonló időtartam alatt szintén hálózati szolgáltatásokat igényel a DIGI csoporttól, éves szinten átlagosan 500 millió forint értékben. Az ügylet zárása várhatóan az első negyedévben, a szükséges versenyhatósági jóváhagyásokat követően történhet meg.


#4 Rehus Péter
Igazi nagy üzletnek örülhetett az IBM Magyarország irányítását az év elején átvevő Rehus Péter, a társaság július 24-én jelentette be, hogy a MOL Csoport a cég integrált technológiai szolgáltatásait választotta, hogy felgyorsítsa üzleti növekedését és javítson napi működésének hatékonyságán. Az öröm és az izgatottság teljes mértékben érthető, hiszen hatalmas vállalkozásról és rengeteg felhasználóról van szó. A MOL Csoport több mint 30 országban van jelen, világszerte 25 000 embert foglalkoztat, 2000 üzemanyagtöltő állomást és tárolóhelyet üzemeltet. Az IBM teljes körű infrastruktúra-karbantartást, szolgáltatás-felügyeletet és multivendor támogatást biztosít a társasághoz tartozó szervezeteknek Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában. A technológiai támogatás kiterjed a hardver és szoftver karbantartásra, a Linux szolgáltatásokra és a biztonsági mentésekhez szükséges technikai háttérre. Rehus Péter szerint a MOL Csoport az együttműködésnek köszönhetően egységes, integrált rendszerben tudja menedzselni beszerzési folyamatait, így kiküszöbölheti a kétszeres munkát, és jelentős megtakarításokat könyvelhet el.


#5 Árvai Péter
Az elmúlt években számos visszaigazolást kaphattak a Prezi alapítói és a cég megoldásain dolgozó fejlesztők arról, hogy jó irányba tartanak, és júliusban újabb hír érkezett, amely tovább erősítheti ezt az érzést. Árvai Péter vezérigazgató és csapata ezúttal a Harvard Egyetem kutatói által végzett felmérés eredményének örülhettek. Az MTI számolt be arról, hogy a patinás intézmény tudósai egy vizsgálat során azt állapították meg, hogy a magyar fejlesztésű Prezivel készült előadások a PowerPointos prezentációknál emlékezetesebbek, jobban lekötik a hallgatóság figyelmét és magukkal ragadják az érdeklődőket. Az egyetem a Plos One tudományos folyóiratban tett közzé egy kutatást, amely a dia (slide) alapú (PowerPoint) és a nagyítható-zoomolható felületű prezentációs szoftvereket (Prezi) hasonlította össze. Ráadásul igen látványosak a különbségek, hiszen a felmérésben résztvevők a Prezis prezentációkat 25 százalékkal hatékonyabbnak ítélték, mint a PowerPointosakat, míg a meggyőző erejük 22 százalékkal volt nagyobb.