Top 5

06_1_kisgergely_kornel_580px.jpg
Forrás: ITB
top.emberek

Méregdrága meglepetés

Tim Cook és csapata három új iPhone modellel lepte meg a világot, amelyek közül a legnagyobb új szintre emeli a drága telefon fogalmát. A Hiventures vezetője a BME-s diákok vállalkozóvá válását segítő együttműködési megállapodást írt alá, az SAP ügyvezetője pedig arról beszélt, hogy idén átlépnék a 40 milliárd forintos bevételi határt.


#1 Kisgergely Kornél
Érezhető lendületet hozott a hazai startup-ökoszisztémába a Hiventures megjelenése, a több tízmilliárd forint befektetésére vállalkozó cég a pénzen túl számos együttműködésen keresztül is támogatja az innovatív vállalkozások fejlődését. Ennek a folyamatnak egy fontos lépése volt a BME, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., továbbá az Enterprise Hungary nonprofit szervezet közösen indított, Startup Campus BME Powered by Hiventures elnevezésű projektről szóló együttműködési megállapodás aláírása. A Hiventures részéről a vezérigazgató látta el kézjegyével a dokumentumot a szeptember 20-i eseményen. A projekt segítségével a BME-s diákok már az intézmény falain belül gyakorlati tudást sajátíthatnak el arról, hogyan is működik a valóságban egy vállalkozás, míg a két cégnek lehetősége lesz közvetlenül megismerni a tehetséges fiatalokat, akár saját munkatársakat is válogatni közülük, ideális esetben megvárva a mesterképzés befejezését. Az együttműködés három szereplője közül a BME adja a helyszínt és a műszaki háttértudást, a Startup Campus Incubator a képzésben nyújt segítséget, a Hiventures pedig a finanszírozásért felel. Az Enterprise Hungary az inkubációs hálózatot biztosítja.


#2
Ablonczy Balázs Idén már a 40 milliárdos árbevételi határ átlépését célozta meg az SAP Hungary, a tavalyi, 20 százalékos bővülést jelentő 35 milliárd forintos forgalom után – mondta el a cég ügyvezető igazgatója a társaság szokásos nagy konferenciáján tartott sajtótájékoztatón. Ablonczy Balázs az SAP Now-n beszélt arról is, hogy a felhőalapú megoldások területén beérett a több éves edukációs munka a magyar piacon is, és hatalmas fejlődés tapasztalható ebben a szegmensben. A rendezvényen bemutatkoztak a vállalat legújabb fejlesztései is, többek között a konferencia helyszínére begördülő, speciálisan kialakított kamion belsejében létrehozott alternatív valóságnak köszönhetően. Az SAP bemutatta többek között az „élő építkezés” megoldást, amely olyan összetett projekteknél is használható, amilyen például egy útépítés, és minden információt egységesen, egyetlen okoseszközön képes kezelni. De kiderült az is, hogy a cég már nemcsak a háttérfolyamatok támogatásában, de az ügyfelekkel való kapcsolattartásban is segíti partnereit. A társaság ügyfélélmény portfóliójának egyik eleme a „végtelen kosár”, amely olyan vásárlási helyzetekre kínál megoldást, amikor a termékek túl nagyok vagy túl sok van belőlük. A megvásárolni kívánt árucikkeket egy NFC-olvasó segítségével gyűjtik össze a vásárlók az áruházban, és ez alapján fizetnek.


#3
Bartha Levente Mindig udvarias, soha nem grimaszol vagy fárad el, a lehető legpontosabb tájékoztatást adja, soha nem beteg, nem aggódik a családtagok miatt, nem másnapos és még lehetne sorolni, hogy mi mindenben különbözik egy átlagos ügyfélszolgálati munkatárstól Pepper. A képet persze árnyalja, hogy ebben az esetben egy humanoid robotról van szó, amit eredetileg az Aldebaran és a SoftBank Robotic fejlesztettek ki, és amivel a Netlife Robotics az ügyfélélményt emelné új szintre. Pepper ügyfélszolgálati funkciójának lényege az ügyfél élményben rejlik, hiszen azzal, hogy az ember szemébe néz, játszik a hangjával, apró mozdulatokat tesz a kezével, a személyes ügyintézés illúzióját kelti – mondta el a robot szeptember 6-i bemutatóján Bartha Levente, a Netlife ügyvezetője. Pepper tipikusan bankok, közművek, közszolgálati ügyfélpontok személyes ügyintézést igénylő részén könnyíti majd meg az ügyfelek dolgát. Olyan feladatok megoldására lesz hasznosítható, amikor gyakran ismétlődő, viszonylag jól meghatározható tevékenységet kell elvégeznie. Alkalmas lesz például online kérdőív kitöltésére, aktuális információk közlésére, jegykiadó automaták elvén sorszám kiosztására, időpont foglalásra, stb.


#4
Tim Cook Ahogy közeledik szeptember eleje, egyre izgatottabbá válnak a technológiai portálok újságírói, az okostelefonokkal foglalkozó bloggerek és természetesen az Apple-rajongók: az amerikai cég ugyanis hagyományosan ekkor mutatja be az adott évre szánt csúcsmobiljait. A hagyomány idén sem tört meg, és Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szeptember 12-én egy újabb show-t indíthatott útjára, ami várhatóan dollár tízmilliárdokat hoz majd a társaságnak. A cég ezúttal három új iPhone-t mutatott be, és még a legolcsóbb, a középkategória felé történő nyitás jegyében készült iPhone XR is 749 dollárba kerül az Egyesült Államokban, itthon pedig 300 ezer forint körül lesz a legolcsóbb modell, amikor október közepén megkezdik a forgalmazást. Az igazán nagy nyereséget azonban várhatóan nem ez, hanem az iPhone XS és főleg az XS Max hozza majd az Apple számára. Ez utóbbi készülékből a nagyobb, 512 GB tárhellyel rendelkező változat itthon csaknem 578 ezer forintba kerül majd, amivel már közelít a kisszériás, egyedi készülékek árához. Az Apple érezhetően rágyúrt idén a show-ra és nem véletlen az sem, hogy nyitnak a középkategória felé, Tim Cooknak és csapatának ugyanis abban a kellemetlen meglepetésben volt része, hogy a második negyedévben a másodikról a harmadik helyre szorultak vissza a gyártók rangsorában az eladott mobilok számát tekintve.


#5
Csanak Gabriella Egy nagy nemzetközi technológiai cégnek óriási kihívást jelenthet, hogy a fiatalok számára is érdekes, vonzó maradjon. A Microsoft hazai leányvállalata komoly lépést tett szeptemberben annak érdekében, hogy közelebb kerüljön potenciális ügyfeleihez, partnereihez, esetleg jövőbeni alkalmazottjaihoz, a cég ugyanis bejelentette, hogy állandó bázissal lesz jelen a startupok új fővárosi fellegvárában, a Millenáris Startup Campusban. „Azok a startupok, akik a Microsoft partnereiként képzelik el a piacra lépési stratégiájukat, a következő években a technológia és az értékesítés terén egyaránt személyre szabott támogatást kapnak tőlünk” – jelentette be régió egyik legnagyobb közösségi irodájának Beta Launch Partyján Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója. A tervek szerint a technológiai vállalat kéthetente „fogadóórákon” (Office Hours), havi rendszerességgel pedig kimondottan üzleti fókuszú B2B Sales & Growth Meetupokkal várja az érdeklődőket a Millenárison kialakított startup fellegvárban.