Trendfigyelő

16_The_Balance.jpg
Forrás: ITB
Minden emberre szükség van a fedélzeten

Aki még nem szokott rá a home office-ra, az már ne is tegye

Megszünteti a távmunka lehetőségét munkavállalói számára az egyik multinacionális amerikai IT-vállalat, mondván, kreatív, sikeresen innováló céget szeretnének kialakítani. Betegség vagy személyes ügyek intézésére továbbra is marad az otthonról való munkavégzés lehetősége. A trend még 2013-ban indult el.

Orsolya egy München melletti kisvárosban él, webszerver programozó. Mikor beszéltünk, síbalesete miatt otthoni fogságra volt ítélve, de egyébként is félállásban dolgozik, két kisgyermeket nevel. Egy német szoftverfejlesztő cégnél dolgozott a gyermekek születése előtt is, most heti 1-2 alkalommal jár be a céghez. Ez a lehetőség csak a félállásban dolgozók számára adott, a többi programozó csak kivételes esetben, alkalomszerűen távmunkázhat. Orsolya azt mondja, sokkal jobban szeret otthon dolgozni, mert csend van és nyugalom, nem csörög minden fél percben a telefon, és nem sétálnak a kollégák ki-be a szobába. Arról a trendről ő is hallott, hogy több helyen teljesen megszüntetik a távmunkát, de nem ért egyet az indoklással – az ő feladatkörében otthonról hatékonyabb dolgozni. Bár így kicsit kevesebb fizetést kap, mintha bejárna, de nem cserélne senkivel. Ha a távmunka megszűnne, biztos felmondana.

 

Együtt kreatívabbak az emberek

Az IT világában a Yahoo-ról derült ki az elsők között, hogy (az egyébként 2012-ben, kinevezése után anyukává vált vezető, Marissa Mayer) 2013-ban megszüntette a távmunka lehetőségét. A sajtónak adott interjúkból kiderült, hogy ugyan az emberek hatékonyabban dolgoznak otthonról, egyedül, de közösen sokkal jobb, kreatívabb ötletek születnek – a Yahoo-nak pedig erre a kreatív periódusra volt szüksége. A váltást sorozatos kávéházi beszélgetések váltották ki, melyeket azért kezdeményeztek a frusztrált alkalmazottak Marissa Mayerrel, mert lassan haladtak a projektjeikkel, a kulcsemberek ugyanis távolról, otthonról dolgoztak, így nem tudtak személyesen beszélni, találkozni velük. A Yahoo irodája előtti parkolók is rendszeresen üresek voltak. A Yahoo-főnök a dolgozói naplókat is megvizsgálta a döntés előtt, és kiderült, hogy sokan maradtak otthon ilyen-olyan kifogásokkal.

Megőrülnek a bezárt helyen

A magyar és a nemzetközi munkaerőpiac sem arra halad, hogy megszüntessék a távmunkát – mondja Hadas-Hajdú Helga, az EvolutionGroup HR-szakértője. A munkavállalókat rég nem a pénz motiválja, hanem a kiegészítő lehetőségek, a motiváló eszközök, az alternatív munkavégzési formák. A kék óriás döntése érthető, hiszen üzleti céljait a távmunka megszüntetésével érheti el, ez viszont a tehetséges munkatársak elvesztéséhez vezet. Az egyén saját érdekei szerint dönti el, mit vállal be és mit nem egy stabil munkahelyért cserébe. Az emberek nem véletlenül dolgoznak távmunkában, befelé forduló személyiségtípusuk vagy a családi körülmények tették ezt a munkavégzési formát számukra ideálissá. Ha ezeket az embereket egy helyre összezárják, nem lesznek kreatívabbak, hatékonyabbak, sőt meg fognak őrülni az irodában.

 

A döntés nagy visszhangot váltott ki az IT-világban, ahol sokan dolgoznak távmunkában (is), saját szabadságukat féltették. Főleg az anyukák fogadták értetlenül a lépést. Marissa Mayer egy későbbi interjúban több sikeres fejlesztésüket a kötelező közös együtt dolgozásnak tulajdonította, például a Weather alkalmazás a Flickr képmegosztó oldalról veszi át a releváns időjárási fotókat, ez pedig a projekten dolgozó két fejlesztő cégen belüli találkozásának köszönhető.

 

Precedens született

Akarva-akaratlanul Marissa Mayer precedenst teremtett. Fél évvel később Meg Whitmannek, a HP-vezetőjének jutott eszébe, hogy jobb lenne, ha a dolgozók az irodában lennének és ott tevékenykednének. A HP nem tiltotta meg teljesen a távmunkát, hanem azt erőteljesen indokolt esetben engedélyezte. „Minden emberre szükségünk van a fedélzeten” – írták az alkalmazottaknak küldött körlevélben.

Most egy harmadik óriáscég, az IBM jelentette be, hogy megszünteti a távmunka lehetőségét – a marketingosztályon. A folyamat azonban már 2016-ban elkezdődött, amikor a sorozatos veszteségeket elkönyvelő óriáscég informatikai vezetője, Jeff Smith megirigyelte a kis cégek innovációs képességét és sebességét, és megkérdezte tanácsadóitól, hogyan lehet mindezt egy óriáscégben is megvalósítani. Azt szerette volna elérni, hogy az IBM is ugyanolyan sikeresen és gyorsan innováljon, mint a kis startupok. A megoldást az agilis munkamódszerben találták meg. Ennek következtében pedig hat városba központosították az országban szétszórt különböző részlegeket, melyek közül a marketingosztály dolgozói óriási földrajzi távolságra voltak egymástól. A változást ugyancsak egy nő, Michelle Peluso jelentette be, aki kevesebb mint egy éve vezeti a kék óriás marketingosztályát. Szerinte a sikerhez kreatív csapatra és inspiráló környezetre van szükség. Ez pedig azt jelenti, hogy a 2600 embert foglalkoztató marketing távmunkásai járjanak be az irodába dolgozni. Ha valaki adott esetben nem akar elköltözni jelenlegi lakhelyéről a munkája miatt, akkor megválnak tőle.

Központosításban gondolkodnak

A GE a regionális szolgáltató központok létrehozásával azt a stratégiát követte, amely szerint a régiót kiszolgáló, központi funkciók egy helyre kerülnek – mondja Demény Soma HR-vezető (a GE Global Operations európai központja Budapest). Ez azzal jár, hogy akik itt dolgoznak, bekerülnek a vállalati vérkeringésbe, nagyobb lehetőségük van arra, hogy együtt éljenek a változásokkal, felvegyék a vállalat működési ritmusát.

A GE-nél az a gyakorlat, hogy a távmunkát a vezetővel egyetértésben lehet engedélyezni. Természetesen a munkaköröktől függ, hogy nyílik-e lehetőség a távmunkára, amely legfőképpen rugalmasságot jelent a munkavállalóknak, a GE pedig nem tervez változást a jól bevált gyakorlatban.

 

Terminálok távmunkásoknak

Az a vicces az egészben, hogy maga az IBM élenjáró (volt) a távmunka terén. Még az 1980-as években telepített akkor úgynevezett távoli terminálokat alkalmazottai otthonába. 2009-ben, mikor a távmunka igazán terjedni kezdett, a munkavállalók 40 százaléka otthonról dolgozott. Ennek köszönhetően 78 millió négyzetméternyi irodahelyiséggel kevesebbet béreltek, éves szinten 100 millió dollárt spóroltak meg.

A magyar IBM-et is megkérdeztük, hogy terveznek-e hasonló intézkedést, megszüntetik-e a távmunka lehetőségét, de ügynökségükön keresztül az az üzenet érkezett, hogy nem szeretnék kommentálni a kérdést. Figyelmükbe ajánlották Sam Ladah, IBM HR-alelnökének egyik blogbejegyzését, melyben az agilis IBM-ről, az „új galléros” munkahelyekről ír. És arról, hogy azért marad meg a részleges távmunka lehetősége is, hogy ha az alkalmazottnak el kell mennie az orvoshoz vagy személyes ügyeket intézni, könnyebben tudja a munkáját is elvégezni közben.