Trendfigyelő

24_depositphotos.jpg
Forrás: ITB
Erős évre számítanak a piaci szereplők – idén is

Milliárdokkal tömik a startupokat

Nem múlt el a pénzbőség a hazai startup piacon, és bár az uniós és MFB-s pénzből gazdálkodó Hiventures volt a legaktívabb befektető, az ITBUSINESS-nek nyilatkozó, piaci forrásokat használó kockázati tőkealap-kezelők is eredményes 2017-es évről számoltak be.

Hatalmas a pezsgés a hazai startup ökoszisztémában, igaz, egyelőre főként uniós és állami forrásoknak köszönhető az elmúlt években tapasztalt fejlődés, ami tavaly is folytatódott. A szegmens legaktívabb és egyben legnagyobb szereplője egyelőre maga az állami, illetve a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő. A mindössze egy éves szervezet – az érdemi munkát a múlt év elején kezdték meg – összesen 57 milliárd forintnyi forrást kezel, ebből 37 milliárd forintot tesz ki az európai uniós, csak vidéken felhasználható tétel, a fennmaradó összeg pedig MFB-s alapból áll rendelkezésre.

 

Gyors tempó

Azt már tavaly októberben lehetett tudni, hogy alaposan belehúztak a társaságnál, hiszen már akkor azt közölték, hogy 100 fölött van a pozitív döntések száma. Az év végére 130 körülire nőtt ez a szám, és közülük nagyjából 100 vállalkozással már meg is kötötték a szerződést, a tavaly kiutalt összeg pedig elérte a 7,7 milliárd forintot.

A befektetések között akadtak meglehetősen komoly tételek is. A légitársaságok utasainak jogos kártérítési igényeit képviselő Flight Refund például tavaly október végén 250 millió forintot kapott a Hiventures-től. Komoly meglepetést nem okoztak azzal, amikor a befektetést bejelentő sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy mire szánják ezt az összeget: természetesen a nemzetközi piacot hódítanák meg, a közép-kelet-európai régió több országában jelennének meg. Emellett a gyors növekedéshez szükséges informatikai háttér biztosítására, az online működést támogató új rendszerek fejlesztésére is költenek majd. A komolyabb tételt kapott startupok esetében egyértelmű célkitűzés a nemzetközi megjelenés, így a 800 ezer euróval gyarapodó online takarítószolgálat, a Rendi.hu is a V4 országainak meghódítását tűzte ki célul a kapott forrásból. Komoly nemzetközi potenciált látnak a kockázati tőkealap-kezelőnél a fejvezérelt okos kerekesszéket fejlesztő Now Technologies-ban; az egyedi dizájnnal készült és környezettudatos mosó- és öblítőszer családot piacra dobó Monsunban; vagy például az online véleményelemzés hazai nagyágyújában, a Neticle-ben is.

A Hiventures évente 100-200 startup támogatását tűzte ki célul, vagyis arra lehet számítani, hogy az erős rajt után tartják a tempót, sőt, valószínűleg gyorsítanak is, hiszen 2023-ig kell kihelyezniük a rendelkezésre álló forrást. Kérdés, hogy a rengeteg befektetés mennyire váltja majd be a hozzájuk fűzött reményeket, mindenesetre a társaságnál elképzelhetőnek tartják, hogy már az idén lesz sikeres exit.

Az indulástól a külföldi terjeszkedésig

A Hiventures több tőkeprogrammal is várja a hazai innovatív projekteket, lényegében az inkubációtól a tőkebevonáson át, egészen a nemzetközi piacra lépésig támogatják a cégeket. Az inkubációs tőkeprogramban azok a mikrovállalkozások vehetnek részt, amelyeknek megvan már az ötletük, ám a koncepció továbbgondolására, üzleti tartalommal való megtöltésére még szükség van. Erre a célra összesen 10 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből körülbelül 1100 cég juthat támogatáshoz. A magvető tőkeprogram azokat a cégeket célozza, amelyeknél már megvalósult a termékfejlesztés jelentős része és elkezdődött a piaci validálás, vagy akár már le is zajlottak a piaci tesztek és a továbblépéshez tőkére lenne szükség. Ebben az életszakaszban a Hiventures 16 milliárd forintot oszt el 180-240 jelentkező vállalkozás között. A startup tőkeprogram pedig azoknak a vállalkozásoknak szól, amelyeknek az értékesítés felfuttatásához van szükségük segítségre. Erre a célra 25 milliárd forint áll rendelkezésre, ami 50-100 vállalkozás számára nyújthat megoldást.

 

Az elitet keresik

Ismét aktív évet zárt 2017-ben a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., az OTP Csoporthoz tartozó vállalat mintegy kétmilliárd forint kihelyezéséről döntött – tudtuk meg Molnár Andrástól, a társaság vezérigazgatójától. A múlt év végén indították el legújabb, digitális kockázati tőkealapjukat, amelynek első befektetése már meg is történt. Az online csalások megelőzésével foglalkozó SEON Technologies-ba fektettek be félmillió eurót a Fiedler Capitallal közösen. Tavaly jött létre a megállapodás a Starschemával is, amelynek értelmében a PortfoLion Regionális Magántőke Alap ötmillió dolláros tranzakciót valósít meg. Az alternatív informatikusképzéssel foglalkozó Codecool is a tavalyi kiszemeltek között volt, valamint az AIMotive jelentős, 38 millió dolláros tőkebevonásában is szerepet vállaltak. A tavalyi kétmilliárd forintnyi tőkekihelyezés felülmúlta a 2016-os teljesítményt, és Molnár András szerint mind a pénzügyi feltételek, mind az üzleti lehetőségek adottak ahhoz, hogy idén hasonlóan eredményes évet zárjanak. A már említett digitális kockázati tőkealap kétmilliárd forinttal indult, és a tervek szerint egy év alatt be is fektetnék ezt az összeget, ami pár százezer eurótól néhány millió euróig terjedő üzleteket jelenthet. A szakember jelezte azt is, hogy bár az állami tulajdonban lévő tőkealapok aktivitásának van hatása a piacra, azonban bőven vannak ígéretes projektek, így adott a lehetőség minden befektető számára a jó üzletek megkötésére. Molnár András azt is hozzátette, hogy nem az a feladatuk, hogy minél több cégbe fektessenek be, hanem arra kell törekedniük, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek bizalmat szavaznak, az adott iparág „krémjét” képviseljék.

 

Új programmal erősítettek

„A múlt évben magánbefektetőként helyeztünk ki közel 100 millió forintot, a Power Angels is folytatta a befektetéseket, illetve augusztusban indult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott Baconsult Inkubátor Program, amelynek keretében újabb 10 cégnek biztosítunk, összesen közel 700 millió forintnyi pénzt és szolgáltatást. Ebből a tízből két befektetést zártunk 2017-ben, további három jelenleg van aláírás alatt van, öt projektet pedig még keresünk” – mondta érdeklődésünkre Balogh Péter, a Baconsult társalapítója és vezetője. A magánbefektetéseik közül a Logiscoolt, a DreamJo.bs-ot, a BOOKR Kids-et és a CX-Rayt említette az NNG társalapítója, aki 2015 nyaráig dolgozott az egyik legsikeresebb hazai technológiai vállalat vezérigazgatójaként. Az inkubátorprogram keretében pedig a Greenfox Academy, a Medicall, a Prefixbox, a Plukkido és a Codium került eddig a portfólióba.


 

A Baconsult vezetője a legnagyobb kihívást a megfelelő témájú, érettségi fokú és a befektetési csapathoz jól passzoló projektek megtalálásában látja, bár hozzátette, hogy a terveiknek megfelelően tudtak ezzel is haladni. „A legnagyobb segítséget számunkra az NKFIH-tól elnyert forrás jelentette, amelyből még több arra érdemes cégnek, még több forrást tudunk biztosítani” – fűzte hozzá Balog Péter. Ezt a programot egyébként igen nagy érdeklődés övezte, a szakember beszámolója szerint több ezren töltötték ki az online pontozó rendszerüket, amellyel bárki felmérheti, hogy startupja mennyire passzol hozzájuk, mennyire látják azt értékesnek vagy sikerre ítéltnek. „Ebből aztán 40 projekt jutott el addig, hogy közelebbről is érdemes legyen megvizsgálnunk és eddig közülük öttel sikerült megállapodni – kettővel még a tavalyi évben, hárommal pedig 2018 elején” – összegezte az eredményeket Balogh Péter.

Az új programmal és a magánbefektetések bővülésével a portfólió már 20 cégre bővült, amelyek közül 18 van még mindig talpon. Az idei tervek kapcsán Balogh Péter elmondta, hogy a Baconsult Inkubátor Program további öt befektetését igyekeznek kihelyezni, ezt követően pedig egy kicsit megint kiteszik majd a megtelt táblát (amelyre az indulást követően néhány héttel a sok jelentkező miatt egyszer már szükség volt), és elsősorban a portfólió cégeik segítésére koncentrálnak.