Business

25_Sterling_cement-mixer_truck_420
Forrás: -

Gps a betonkeverőben

Ha az átlagember meghallja a gps kifejezést, az esetek nagy többségében a közúti járműnavigáció, esetleg a tengerhajózás irányítása jut az eszébe. Pedig vannak sokkal „szexibb” felhasználási területek is – például kukásautóban vagy betonkeverőben.

A műholdas helymeghatározást (gps-t) a nagyközönség sokáig elsősorban a személyautókban használta tájékozódásra, illetve beépítették járműbiztonsági rendszerekbe is. Ugyanakkor számos olyan felhasználási terület létezik, amelyek az átlagember számára ma még szokatlannak tűnnek. Ám ezek néhány éven belül iparági szabványokká is válhatnak, s akkor majd azt tartjuk furcsának, hogy ma furcsának tartottuk.

 


 

 

Nem sózzák el

A budapesti tömegközlekedés viszontagságait viselni kénytelen utasok számára ha nem is extrém, de mindenesetre szokatlan felhasználási terület az utaskiszolgálás. A BKV egyes villamosjáratain egy ideje gps alapú távfelügyelet működik. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően automatikusan kiszűrhetők a forgalmi akadályok, s valós időben ellenőrizhető a menetrend. Pontosan behatárolható a járművek helyzete is, ami az esetleges műszaki problémák esetén gyorsabb reagálást tett lehetővé hibaelhárításkor.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az útburkolatot karbantartó járműveibe szerelt gps-es eszközöket. Ezek megmutatják a kiszórt só mennyiségét és helyét, továbbá jelzik a só-tartályok szintjét.

 

Titkos utakon

Ahogy a radar és a mobiltelefon jeleit lehet blokkolni, úgy a gps-t is lehet. Például titkos szállítmányok útját védhetik vele. Olyan csalfa házastársak is használhatják, akik arra gyanakszanak: párjuk gps-követővel szerelte fel kocsijukat, és nem akarnak lebukni, amikor tilosban járnak.

Tárolókapacitás és forgásirány

A kukásautók sem maradhatnak ki a sorból. A beszerelt műholdas berendezések segítségével nyomon követhető az egyes járművek tárolókapacitása. Így jobban optimalizálható a teljes munkafolyamat, ellenőrizhető a szállított hulladék mennyisége. Így a felhasználó csak a valóban elhasznált hulladékmennyiség szállításáért fizet.

Az építkezéseken is hasznukat lehet venni a gps alapú megoldásoknak. Ki gondolná, hogy például egy betonkeverőben is hasznos lehet egy gps-vevőt is tartalmazó szenzor – amely a forgásirányt is érzékeli? Ennek segítségével valós időben követhető nyomon a keverőtartály forgási sebessége, iránya, ami a szállított beton minőségének megóvását segíti.

 

Kint, a földeken

A mezőgazdaság is egyre nagyobb felhasználója a műholdas navigációnak. Gps-szel figyelik például a művelési szélességet, aminek köszönhetően jól követhető, mekkora rész van még hátra az elvégezendő munkaterületből.

A növényvédelem is profitál: a permetezőszerek szórásánál a gps a terület pontos bejárását segíti. Ezzel elkerülhető, hogy a terület egy része kimaradjon a szórásból, netán feleslegesen duplán legyen megszórva. A gps a parlagfű elleni harc bajnoka is. Pontosan méri a fertőzött területet, s a pontos pozíció ismeretében egyszerűbb a folyamatos ellenőrzés is.