Center

46_1.jpg
Forrás: ITB
Felkészültek a generációváltásra

A járvány felpörgette Kínában az 5G-s mobiltechnológia alkalmazását

Nálunk is felpöröghet az újgenerációs mobilhálózatok fejlesztése a sikeres frekvencia aukciót követően, a szolgáltatók azonban egyelőre óvatosan nyilatkoznak a terveikről. Az eszközbeszállítók készen állnak és az is biztos, hogy nagy szükség van az 5G-re, Kínában például több száz, az új technológiát hasznosító alkalmazás indult el a COVID-19 járvány hatására.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai 5G-s hálózatfejlesztés március 26-án, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis ezen a napon rendezte meg az újgenerációs mobilszolgáltatáshoz használható frekvenciák aukcióját. Napjaink speciális körülményei természetesen ezt az eseményt is elérték, beszámolójában az NMHH is kiemelte, hogy milyen biztonsági intézkedéseket tettek a szolgáltatók és a hatóság képviselőinek egészségének megóvása érdekében. Az aukción végül 128,5 milliárd forintot fizettek ki a szolgáltatók összesen 3 frekvenciatartományban, vagyis elvileg felpöröghet az 5G hazai bevezetése.

 

Szigetszerű terjedés

Az ITBUSINESS megkeresésére ugyanakkor óvatosan fogalmaztak ezzel kapcsolatban a hazai távközlési cégek, ami érthető is, hiszen, ha rendelkezésre is állnak a szükséges kapacitások, a munkaerőt fenyegető egészségügyi krízisben fokozott óvintézkedésekre lehet szükség a hálózatfejlesztés során is. Technológiai és üzleti szempontok is indokolják, hogy elsőként a sűrűn lakott, nagyvárosi területeken induljon el a kereskedelmi szolgáltatás az újgenerációs hálózaton, ahogyan arra már két szolgáltatónál is látunk példát. Itthon elsőként a Vodafone lépett egy merészet, a társaság még tavaly ősszel indított 5G-s szolgáltatást Budapest belvárosában, valamint a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, a 2016-ban vásárolt 3600 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. Az ITBUSINESS érdeklődésére a vállalatnál jelezték, hogy az 5G hálózat fejlesztése azóta is ütemesen, de lépésről lépésre zajlik. A cégnél úgy látják, hogy szigetszerű elterjedés várható, elsőként a nagyobb városok frekventált részei, ipari parkok és egyetemek lefedettségét szeretnék biztosítani, amire a következő években kerülhet sor. A Vodafone eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a felhasználók számára a legnagyobb előny a villámgyors letöltési sebesség, amit főleg szórakoztató tartalmak letöltésére használnak, emellett a távoli elérésnél tud hasznos lenni az újgenerációs mobiltechnológia.


Vándorló rendszerek

A Magyar Telekom a frekvencia-árverés után mindössze két héttel jelentette be, hogy ők is elindították 5G-s kereskedelmi szolgáltatásukat. Nem meglepő módon a ZalaZONE náluk is a már most lefedett területek közé tartozik, emellett Zalaegerszeg belvárosában is élvezhetik a megfelelő készülékkel rendelkező felhasználók a villámgyors hálózatot, illetve Budapest központjában és néhány kiemelt épületben, például a társaság Könyves Kálmán körúti székházában vált elérhetővé

Rékasi Tibor, Magyar Telekom
Rékasi Tibor, Magyar Telekom
„Az újonnan elnyert frekvenciák révén tovább fejleszthetjük a kiemelt fontosságú mobilhálózati infrastruktúránkat, terveink szerint az év végére tovább növeljük majd az 5G területi lefedettséget, hogy minél több ügyfél számára elérhetővé váljon a mobiltechnológia legújabb generációja” – nyilatkozta az 5G-s szolgáltatás elindításakor Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója. A társaság tájékoztatása szerint a márciusi aukción elnyert frekvenciák az 5G üzleti és ipari felhasználását is elérhető közelségbe hozzák, és új távlatokat nyitnak meg az IoT (dolgok internete) világában, amelyre többek között campus megoldásokkal készül a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország. A vállalat várakozásai szerint 5G szolgáltatással rugalmas, magas rendelkezésre állású vezeték nélküli kapcsolatra terelhetők kiemelt fontosságú rendszerek, de teljesen új felhasználási lehetőségek is nyílnak, egyszerűbbé és hatékonyabbá téve például a gyártást, a logisztikát, a közlekedést vagy az okos városok működtetését.

 

Fokozatos váltás

Koller György, Telenor
Koller György, Telenor
„A 3600 MHz-es tartományban megszerzett 140 MHz – azaz Magyarországon a legnagyobb kapacitást jelentő tartomány ebben a spektrumban – lehetőséget teremt az 5G-ben rejlő lehetőségek kiaknázására, elsősorban a kapacitás növelésében, kisebb cellaméretű 5G hálózat kiépítése révén. Ebben a tartományban a frekvenciakiosztást követően műszaki beállítások kezdődnek, majd a teszteket követően indulhat meg a szolgáltatás. A 700MHz-es tartományban megszerzett frekvenciablokk elsősorban a lefedettség növelését, ritkábban lakott területek ellátását segítheti. Ezen a sávon jelenleg a földfelszíni digitális műsorszórás zajlik. Az Antenna Hungária folyamatosan hangolja át a berendezéseit a sáv kiürítése érdekében, ezt követően szeptember 6-án nyílik lehetőség a mobilszolgáltatóknak a sáv elfoglalására” – közölte érdeklődésünkre Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

A szakember szerint a közeljövőben az 5G technológia a 4G-vel együttesen szolgálhatja ki a növekvő igényeket, elsősorban a nagy forgalmú helyeken, de – ahogy az már a korábbi technológiaváltások során is megfigyelhető volt – az új technológia fokozatosan fogja átvenni a korábbi műszaki megoldások helyét, biztosítva ezzel a töretlen fejlődést.

 

Újgenerációs segítség az egészségügynek

William Wu, Huawei Technologies Magyarország
William Wu, Huawei Technologies Magyarország
Bármilyen terveik is legyenek a hazai mobilszolgáltatóknak, a hálózati megoldás- és eszközszállítók készen állnak és az ITBUSINESS által megkérdezett vállalkozásoknál a koronavírus-járvány sem hátráltathatja a megrendelések teljesítését. „Az ellátási láncunkban nincs komoly fennakadás vagy változás a koronavírus miatt. A gyártási, logisztikai kapacitásunk túlterhelt, de nem a járvány, hanem az 5G-berendezések iránti, nagy piaci kereslet miatt. A meglévő, egyéb hálózatok ellátási csatornái – mint például a vezetékes távközlésé vagy a 4G-s mobilhálózati berendezéseké – normálisan működik. Természetesen már rég készen állunk a magyarországi 5G-s tenderekre”, tudtuk meg William Wu-tól, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatójától. A vállalat már szerzett tapasztalatokat Magyarországon is az újgenerációs mobiltechnológia kapcsán, hiszen ők voltak a Vodafone eszközbeszállítói a tavalyi rajt előtt.

„A koronavírus felgyorsította az 5G-s applikációk, felhasználási módok megjelenését, mivel a 4G túl lassú volt a megnövekedett adatforgalomhoz és igénybevételhez. Kínában az új koronavírus miatt százasával jelentek meg az 5G-s alkalmazások, felhasználási módok, mindez szinte azonnal élesben. A Huawei partnereivel együtt száznál több alkalmazást dolgozott és épített ki, főként az e-egészségügyben és a digitális oktatásban való felhasználásához. Az egészségügyi ágazatban a járvány nagyon gyorsan hatalmas orvos- és nővérhiányt idézett elő, leginkább a gócpontban, Hupej tartományban. Ezért azonnal bevetettük a távoli – tehát egyben érintésmentes – B-ultrahang, CT- és EKG-monitorozást, diagnosztizálást 5G-n, hogy megkönnyítsük, tehermentesítsük a járvány központjában teljesítő egészségügyi személyzet munkáját”, számolt be az elmúlt hónapok tapasztalatairól és fejlesztéseiről William Wu. A Huawei hazai vezetőjének közlése szerint nemegyszer 700-1000 kilométerre lévő orvosok vizsgáltak betegeket 4K-s felbontású 5G-videó segítségével. „Mindegyik CT-kép 200 MB és 1 GB közötti méretű volt, és 50 MB/s feletti feltöltési sávszélességet igényelt. Ezt nem lehetett volna megcsinálni 4G-s hálózaton. A betegek monitorozása érdekében olyan 5G-applikációkat is megvalósítottunk, amellyel egy nővér 100 beteget tudott felügyelni egyedül. Robotokat vetettünk be a kórházak betegeinek napi gyógyszerezésére és a mobil diagnosztizáló kisbuszok – lényegében mobil orvosi rendelők – működtetésére. Számos, mesterséges intelligenciával ellátott kamerát használtunk fel a magas lázú személyek felismerésére, mozgásuk és kontaktjaik feltérképezésére. A kényszerű »otthon maradás« pedig felgyorsította az 5G játék célú hasznosítása iránti igényt is”, fűzte hozzá William Wu.

 

Újszerű eljárások kellenek

Jakab Roland, Ericsson
Jakab Roland, Ericsson
Az Ericsson már több hazai 5G-s fejlesztésben vett részt, tavaly májusban a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének ünnepélyes átadóján itthon elsőként mutattak be manővereket 5G hálózaton kommunikáló önvezető járművekkel, valós körülményeket szimuláló környezetben. „A szintén tavalyi budapesti ITU Telecom World kiállításon pedig a Magyar Telekommal közösen már kereskedelmi 5G szolgáltatásra is alkalmas Ericsson berendezésekből felépített 5G teszthálózaton mutattuk be demóinkat. A Digi novemberben kísérleti jelleggel bekapcsolt 5G állomásának elindításában is közreműködtünk. Ami pedig most a legfontosabb mérföldkő, hogy a Magyar Telekom a napokban indította el kereskedelmi 5G szolgáltatását, amihez a cég ismét az Ericssont választotta partneréül”, közölte érdeklődésünkre Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója. A vállalat technológiáira támaszkodva jelenleg 30 ötödik generációs hálózat működik 17 országban, és további 88 kereskedelmi szerződést és megállapodást kötöttek újgenerációs mobilhálózat kiépítésére.

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy a TDD (Time Division Duplex) alapú 3.5 MHz-en működő 5G állomásokat egy hálózaton belül, de a szolgáltatók között is szinkronizálni kell. Emellett a szolgáltatóknak meg kellett egyezni arról is, hogy milyen módon osztják meg a le- és feltöltési erőforrásokat (le- és feltöltési idő aránya). Valamint ebben a magas sávban az aktív antennás rendszerek újszerű hálózat tervezési és telepítési eljárásokat igényelnek. Fontos, hogy a készülékek átessenek az Interoperability Device Testing-en (IoDT) a stabil és megbízható működés érdekében. Mi már 2018-ban végeztünk ilyen teszteket a legfontosabb készülékgyártókkal”, mondta el a műszaki kihívások kapcsán Jakab Roland.

Az Ericsson regionális vezetője szerint mind emberi, mind tárgyi erőforrások terén teljes mértékben felkészültek az új hálózatok fejlesztésére. A cég Kínában, Európában és Amerikában is gyárt berendezéseket, nemrég nyitottak új gyárat Lengyelországban és az Egyesült Államokban, Texasban. „Ki tudunk szolgálni a világ bármely pontján fellépő igényt. Volt lassulás egy bizonyos komponens hiánya miatt, de leállás nem volt. Az ellátási láncunk globális, és az ilyen sajnálatos negatív hatásokkal is meg tud küzdeni, mint a jelenlegi járványhelyzet”, fűzte hozzá az Ericsson regionális igazgatója.