Center

59_willdan.jpg
Forrás: ITB
Energiamenedzsment az önkormányzatoknál

Az okos város energiát is okosan használ

Az energiában önfenntartó városok koncepciója világszerte népszerű, de ennek első lépése egy jól működő városi energiamenedzsment-rendszer. Addig biztosan nem lesz önfenntartó egy város, amíg tervezés nélkül, ad hoc módon vásárol energiát külső szolgáltatóktól.

A klasszikus létesítményüzemeltetés egy átlagos magyar önkormányzat kiadásainak 25-30 százalékát teszi ki. Ezen belül villamos energiára költik az összes költség 17-20 százalékát, a maradék 8-10 százalékot a gáz, a víz és az esetleges távfűtés viszi el. „Ezek már önmagukban is jelentős számok, de az igazán lényeges az, hogy tudatos, kontrollált energiafelhasználással, egy kis odafigyeléssel és befektetéssel ennek az összegnek nagyjából az egyharmadát, vagyis a teljes önkormányzati költségvetés mintegy tizedét meg lehetne takarítani” – mutat rá egy ma még kevéssé kihasznált lehetőségre Balogh Attila, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese.

 

Rendszerben hatékonyabb

Sokféle módja van az energiával való spórolásnak. Tudatosítani lehet a kollégákban, hogy kapcsolják le a villanyt, ha senki nincs a szobában, nyáron 21 helyett 23 fokra állítsák a légkondicionálót, és így tovább. Komoly hatékonyságjavulást azonban csak akkor érhet el egy önkormányzat vagy éppen egy vállalat, ha rendszerben gondolkodik, mondja Balogh Attila.

A több, nagyobb ingatlannal rendelkező szervezetek szinte bizonyosan működtetnek valamilyen létesítménygazdálkodási rendszert. Ezek segítenek nyomon követni az épületek állapotát, a benne működő berendezések, eszközök karbantartását. A nagy ugrást az jelenti, amikor a létesítménygazdálkodás kiegészül épületfelügyelettel, vagyis amikor informatikai rendszereken valós időben lehet követni az épület és részegységeinek működését és energiafelhasználását.

„Ehhez persze kellenek szenzorok, de ezek ma már sokféle célra, olcsón és nagy változatosságban elérhetők. Akár minden szobában külön tudjuk mérni a hőmérsékletet, áramkörönként vagy akár konnektoronként az áramfogyasztást. Ha utána ezeket az adatok elemezzük és felhasználjuk az épület működésének befolyásolására, akkor máris intelligens energiamenedzsmentről beszélünk” – teszi hozzá a szakértő.

 

A cél a tervezett fogyasztás

A következő lépcsőfok az lehet, hogy elegendő adat (és megfelelő elemzési képességek) birtokában az energiamenedzsment-rendszer előrejelzéseket is képes lesz adni. Értelemszerűen nappal több energia fogy egy irodaépületben, mint éjszaka, hét közben több, mint hétvégén. De ha azt is meg tudják mondani, hogy mennyi az eltérés, a pontos fogyasztási előrejelzések révén a tervezés egy olyan szintjére juthat el az önkormányzat vagy a vállalat, ahol már komoly összegeket tud megspórolni áramon, gázon vagy akár vízen.

„A T-Systems egy olyan, jövő évben már elérhető havidíjas szolgáltatásként kínált szoftver kialakításán dolgozik, amely ezt a létesítménygazdálkodást és energiamenedzsmentet tetszőleges számú épületre és létesítményre is ki tudja terjeszteni. Amolyan városi energiaügynökségről beszélhetünk. Az ingatlanokból érkező adatokat összegyűjtjük, egységes formában feldolgozzuk, elemezzük, és ami szintén fontos: vizualizáljuk. Egyrészt tetszőleges bontásban lehet majd kimutatásokat készíteni, épületek, emeletek, szervezeti egységek szintjén, de megállapítható lesz az is, hogy adott épületben egy dolgozó mekkora energiaigényt jelent. Az adatok és elemzések birtokában már sokkal célszerűbben lehet végiggondolni az energiahatékonysági fejlesztéseket, beruházásokat, a pontos megtérülési számításokat amúgy is elvárják az erre a célra igénybe vehető uniós pályázatoknál. Összességében a T-Systems továbbgondolta a létesítménymenedzsmentet, kiterjeszti az épületenergetikai adatok legyűjtését a felhasználók tevékenységtípusának és idősorának párosításával. Így a szoftver már egy fogyasztási prognózist ad, lehetőséget teremtve ezzel az olcsóbb szolgáltatás igénybevételére” – teszi még hozzá Balogh Attila.

Az átgondolt energiamenedzsment-rendszer hosszabb távon nemcsak a fogyasztás csökkentésében tud segíteni. Jellemző trend, hogy a városok igyekeznek önállósodni az energiafelhasználás terén. A jó rendszer az önkormányzat által működtetett hulladékégető vagy napelem-farm által megtermelt energiát is beveszi a mixbe, hogy a fogyasztás mindig a lehető legkedvezőbb áron történhessen.