Címlapon

37_1890927_cikkkep.jpg
Forrás: ITB
Ügyféladatok azonnal

A hibás adatrögzítés kizárva!

A személyes okmányok hatékony ellenőrzése céljából fejlesztett technológia világszerte forradalmasította az ügyféladatok regisztrációját és kezelését. A technológiában rejlő hazai lehetőségekről Hennel Tamással, a világ élvonalában jegyzett gyártó és fejlesztő ARH Informatikai Zrt. regionális igazgatójával beszélgettünk.

– Mindannyian időztünk már hosszasan egy-egy hotel, bank vagy irodaház pultjánál, míg az adatainkat rögzítették. Lehet ez másképp?

– Azért dolgozunk, hogy egyre kevesebbszer fordulhasson ez elő. Az ARH 1998 óta fejleszti azt a mesterséges intelligenciát, amely megoldásainkban az okmányok adatainak automatizált felismerését biztosítja a világ 220 országában. Használatával az adatbevitel ideje néhány másodpercre rövidül, szemben a manuális adatrögzítés több perces időigényével.

Az adatok kézzel történő rögzítésének nagy hátránya a lassúság mellett a pontatlanság. Gondoljunk bele, amikor egy recepciós szembesül a várakozó tömeggel, és egy korábban nem látott, akár ismeretlen karaktereket tartalmazó okmányról egy nehezen érthető nevet kell rögzítenie. Nagyon magas a hibázás lehetősége és ez veszélyezteti adatbázisunk hitelességét. Ezzel szemben okmányolvasó készülékeink 99,8 százalékos pontosságot garantálnak, ezzel támogatva például a GDPR rendelkezéseinek való megfelelést is.

– Az adatok gyors és pontos rögzítésén túl milyen előnyei vannak a készülékek használatának?

– Az olvasófelületre helyezett okmányokat normál-, infravörös- és UVA megvilágításban is ellenőrizzük. Az MRZ-kód kiolvasásával együtt megtörténik az RFID chipben tárolt adatok dekódolása és az okmányon látható adatokkal való összevetése. Az elemzés során azonnali és egyértelmű visszajelzést adunk az eredményről, lejárt vagy gyanús okmányok esetében a probléma megjelölésével.

Képesek vagyunk az összes ICAO szabványnak megfelelő magyar és nemzetközi okmány (vezetői engedély, személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél) felismerésére. Eszközeink nemzetközi reptereken és határátkelőhelyeken is támogatják az okmányok eredetiségének elsődleges vizsgálatát.


 

– Mi történik az adatokkal, hogyan dolgozzák fel azokat?

– Támogatjuk a harmadik fél által gyártott modulok és eszközök integrálását, például a biometrikus ellenőrzést végző eszközökét is. Termékeink az úgynevezett SDK segítségével új és már meglévő rendszerekhez egyaránt könnyen illeszthetők. Az adatokat a standard állományokhoz hasonlóan, strukturáltan, mappa rendszerben tároljuk a kijelölt számítógép merevlemezén, vagy továbbítjuk a megjelölt adatbázisba. Legújabb fejlesztésünkkel az intelligenciát már készülékeinkbe költöztettük. A felismerés és adattárolás teljes folyamata az okmányolvasón történik, ezáltal az eszközök önállóan, hálózatba kötve is képesek működni.

– Milyen szolgáltatásokkal támogatja az ARH az okmányolvasó készülékek vásárlóit?

– Itt vagyunk, kézzelfogható közelségben. Magyarországon fejlesztjük azokat a megoldásokat, melyeket a világ élvonalában, a top 3 termékek között tartanak számon. Hazai gyártású eszközeinkre 3 év garanciát vállalunk. Tréningcenterünk oktatóanyagainak és a képzési lehetőségeknek köszönhetően folyamatos, naprakész tudással ruházzuk fel partnereinket, míg kollégáink igény esetén magyarul és nem utolsó sorban azonos időzónában támogatják az integrátorokat és az ügyfeleket.