Címlapon

16_FinancesOnline.com.jpg
Forrás: ITB
Az ezermilliárd dolláros versenyfutás

A technológiai cégek is megérezték a karácsonyi pánikot

Nem lehettek maradéktalanul elégedettek a befektetők a meghatározó technológiai vállalatok tavalyi tőzsdei teljesítményével, egy év alatt ugyanis mindössze 46,7 milliárd dollárral emelkedett a piaci értékük. Ez önmagában véve egy meglehetősen tekintélyes összeg, azonban ha figyelembe vesszük, hogy az általunk megvizsgált tíz társaság év végi tőzsdei értéke – a záró árfolyamokkal számolva – 4154 milliárd dollár volt, akkor jól látszik, hogy nem a 2018-as volt a szektor óriásainak legátütőbb éve, hiszen a növekedés alig haladta meg az egy százalékot.

A meghatározó technológiai cégek tavalyi tőzsdei eredményeiről alkotott összképet számos összetevő árnyalja, hiszen elképesztő adatkezelési botrány, kifulladni látszó divathullám vagy éppen az egyre inkább elkényelmesedő fogyasztók egyaránt szerepet játszottak abban, hogy ilyen visszafogottan alakult a tavalyi év, legalábbis a részvények árfolyam-emelkedését vizsgálva.

Az általunk elemzett tíz cég közül egyébként ötnek volt magasabb a piaci értéke a múlt esztendő végén, mint az elején, ráadásul több vállalat egészen látványos fejlődést tudott felmutatni a tőzsdén is, mint például az Amazon, a Microsoft vagy a Netflix. Az adatokat vizsgálva ugyanakkor az is kiderül, hogy mind az öt társaság esetében, amelyeknek csökkent a tőzsdei értéke 2018-ban, az év végére, egészen pontosan december 24-re esett a legrosszabb nap, ekkor volt ugyanis a legalacsonyabb a piaci értékük. A hátralévő néhány kereskedési nap nyilván nem volt elegendő ahhoz, hogy magukhoz térjenek a teljes piacot érintő látványos zuhanásból.

 

Az első ezermilliárd dollár felett

Számos okot lehetne felhozni annak indoklására, hogy miért volt különleges 2018 a technológiai vállalatok tőzsdei szereplését illetően, azonban a már említett év végi esés mellett a legizgalmasabb talán az, hogy a múlt évben két társaság piaci értéke is átlépte az ezermilliárd dollárt, még ha csak rövid időre is. Sőt, az Apple, amely először mondhatta el magáról ezt a bravúrt augusztus elején, a következő hónapokban is megtartotta lendületét a tőzsdén. A vállalat részvényei 172,26 dolláros áron nyitották a tavalyi évet, majd augusztus elején a 207 dolláros szintet is átlépte a papírok értéke, október harmadikán pedig 232,07 dolláros záróárfolyammal büszkélkedhetett a cég. Ez valamivel több mint 1100 milliárd dolláros cégértéket jelentett, ami közel nyolcszorosa a 2017-es magyar GDP-nek.

Ezt a szárnyalást látva igazán sokkolóan érhette az Apple-részvények tulajdonosait az, ami az év utolsó három hónapjában történt, hiszen a csúcshoz képest közel 40 százalékot zuhant a társaság papírjainak értéke az év végére. Az okok között a már emlegetett, az egész piacot megrázó év végi nagy esés mellett meg lehet említeni azt is, hogy a jelek szerint az aktuális digitális-divathullámokat általában jól meglovagoló cég mintha kissé elvétette volna a lépést a legutóbbi iPhone-generációval.

A magyar csoda

Ha valaki igazán nagyot akart nyerni technológiai papíron, akkor nem az amerikai tőzsdéket kellett figyelnie, hanem a Budapesti Értéktőzsde egyik szereplőjének sorsát kellett alaposan figyelemmel kísérnie. A 4iG-ről van szó, amely 226 forintos részvényárfolyammal nyitotta a tavalyi évet és 1580 forinton zárt, de volt olyan pillanat is, november 22-én, amikor 2180 forintot ért a cég egy papírja, vagyis majdnem tízszeresét az év eleji értéknek.

Az egészen elképesztő drágulás hátterében azonban elsősorban nem a vállalat üzleti eredményei, esetleg egy új, hatalmas megbízás elnyerése áll, hanem az, hogy alapjaiban változott meg a cég tulajdonosi struktúrája tavaly június elején. Ráadásul a következő hetekben újabb hírek érkeztek a befolyás növeléséről, ami a korábbi tőzsdei tapasztalatokból kiinduló kisbefektetők érdeklődését is felkeltette és néhány hónappal később megindult a roham a 4iG-papírokért.

Az igazán nagy fellendülés az októberi részvényaprózás után kezdődött, október elsején még 384 forintot adtak egy 4iG-papírért, vagyis nagyjából azon az árfolyamon forogtak a papírok, mint amikor bejelentették a Mészáros-csoport tulajdonszerzését, majd október 31-én már 1180 forintért lehetett megvenni vagy eladni őket, három héttel később pedig elérték a már említett csúcsszintet. A 4iG tavaly az első 9 hónapban 9,3 milliárd forintos bevételt ért el, ami 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mindehhez 292 millió forintos adózás utáni veszteség párosult.

 

Hollywood is beköszön

Bár rendkívül jó készülékekről van szó, igazán nagy pluszt már nem képviselnek az andoridos csúcstelefonokhoz képest – egyvalamit leszámítva, az árukat. Itthon a legdrágább iPhone XS Max közel 580 ezer forintba kerül, ami bizony elgondolkodtató. Ráadásul az Apple helyzetét nehezíti az is, hogy az okostelefon-piacon a gyártói versenyben az eddig stabilan tartott második helye veszélybe került, a Huawei ugyanis a második és a harmadik negyedévben is több mobilt tudott eladni, mint amerikai riválisa.

Az év vége azonban hagyományos az Apple-é szokott lenni, és a kínai cég pozícióit gyengíti az amerikai és egyre több más kormányzat bojkottja, így izgalmasan alakulhat a jövőben a két vállalat versenye a mobilpiacon.

A szeptember végén zárult üzleti év eredményeit vizsgálva sem kell túlságosan izgulniuk az Apple vezetőinek, hiszen a több mint 265 milliárd dolláros bevétel közel 16 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, és 11 milliárd dollárra tudták növelni a nyereségüket is, ami így 59,5 milliárd dollár lett. A jövő kapcsán pedig érdemes megemlíteni, hogy a cég egy számára új piac meghódítására készül: a streaming videószolgáltatások szegmensbe törne be. A várhatóan 2019 első felében induló új szolgáltatásra az eddigi hírek szerint legalább egymilliárd dollárt szánnak, és ismert hollywoodi producereket, valamint Oscar-díjas alkotással büszkélkedő stúdiót is meggyőztek arról, hogy érdemes összefogni velük az új projekt során.

 

Online vásárlókkal pörögnek

Ha valóban megjelenik a streaming piacon az Apple, akkor éppen azzal a vállalattal szemben nyithat egy újabb frontot, amely szintén átlépte az ezermilliárd dolláros álomhatárt. A saját online videószolgáltatással is rendelkező Amazonnak szeptember negyedikén sikerült ez a bravúr 2050,5 dolláros árfolyammal – igaz, ezt csak rövid ideig tudták tartani. A cég részvényének legmagasabb napi záróárfolyama 2018-ban 2039,51 dollár volt, ami több mint 70 százalékkal múlta felül a legalacsonyabb értéket.


 

A világ talán legismertebb online áruházát üzemeltető vállalatnak még az a bravúr is sikerült, hogy a tavalyi évben az esztendő legelején, az első kereskedési napon volt a legalacsonyabb a papírjainak árfolyama, azt követően soha nem ment az 1189 dolláros érték alá. A csúcshoz képest a valamivel 1500 dollár fölötti év végi záróárfolyam nem tűnik túlságosan soknak, de még ez is azt jelenti, hogy 2018-ban több mint negyedével drágultak a vállalat papírjai. Azt még nem lehet tudni, hogy üzleti szempontból hogyan sikerült az elmúlt év a társaság számára, azonban az első 9 hónap adatai alapján igen jól teljesítettek, ráadásul az online kiskereskedelemben az év vége számít a legerősebbnek.

A cég árbevétel közel 37 százalékkal bővült az első három negyedévvel az egy évvel korábbihoz képest, míg üzleti eredménye és nyeresége többszörösére nőtt – igaz, ebben az is szerepet játszott, hogy sokáig veszteséggel, illetve igen alacsony profitabilitással működött a vállalat. Az online vásárlás gyorsan növekvő népszerűsége, illetve az AWS (Amazon Web Services) egyre jobb teljesítménye azonban most már a profit esetében is megmutatkozik, így mindenképpen optimistán tekinthetnek a jövőbe a cég vezetői, illetve befektetőik.

 

Nagy hajrá az év végén

Az Amazon tavalyi sikere megmutatkozott abban is, hogy az alapító Jeff Bezos az élre ugrott a világ leggazdagabb embereit bemutató listákon, ráadásul viszonylag komoly előnyre tett szert a második Bill Gatesszel szemben a múlt év középső harmadában, ugyanakkor 2018 végére jelentősen csökkent a különbség. Ez pedig annak tudható be, hogy a sokáig a milliárdosok rangsorát vezető Bill Gates vagyonát leginkább befolyásoló tényező, a Microsoft részvényeinek értéke a múlt év során közel ötödével emelkedett. Ez egyébként azt is jelentette, hogy míg 2018 legelején az ITBUSINESS által megvizsgált 10 vállalat között a piaci értéket tekintve csak a harmadik volt a cég, addig az esztendő legvégére ebben a mutatóban az első helyre ugrott fel.

Az ezermilliárd dolláros határtól ugyanakkor még igencsak messze van a vállalat, hiszen a legmagasabb tavalyi részvényérték mellett is „csak” 887,5 milliárd dollárt ért. A Microsoft esetében a kiválóan működő felhőstratégia, a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztés területén elért sikerek, no meg az egyre kifinomultabb és az üzleti szegmenst sikerrel megcélzó eszköz-portfólió is szerepet játszhat abban, hogy a befektetők bíznak a társaságban.

Hatalmas mínuszokat hozott az ünnep

Soha nem volt még ilyen rossz a karácsony az amerikai tőzsdéken, mint a múlt év végén, a decemberi zuhanás az 1929–33-as gazdasági válság időszakát idézte, mind a Dow Jones, mind az S&P500 indexek jelentősen estek. A december 24-i horror után ugyan később korrigáltak a piacok, azonban a történések arra figyelmeztetnek, hogy könnyen lehet, hogy igencsak törékeny a most tapasztalható globális gazdasági fellendülés.

A főbb mutatók 14 százalék fölötti zuhanása mögött nem egy konkrét kiváltó ok áll, hanem inkább több jelenség együttes hatása válthatta ki. A szakértők szerint ezek közé tartozik az amerikai jegybank kamatemelése, a jövőre vonatkozó gazdasági kilátások romlása, az amerikai–kínai kereskedelmi háború, a Brexit körüli bizonytalanság, de nyilván nem kedvez az üzleti hangulatnak a franciaországi tüntetéshullám sem, és természetesen Donald Trump amerikai elnök viselkedése is aggaszthatja a befektetőket.

 

Kifizetődő streaming

Látványos fejlődést tudott felmutatni a tavalyi évben a Netflix is, amely ma már legalább annyira médiavállalkozás, mint technológiai cég. A társaság papírjainak értéke 2018 eleje és vége között 33 százalékkal nőtt, és az évet 116,7 milliárd dolláros piaci értékkel zárta a vállalat.

Érdekesség, hogy az ő esetükben is a múlt év első kereskedési napja hozta az esztendő legalacsonyabb záróárfolyamát, hasonlóan az Amazonhoz. A streaming videószolgáltatást nyújtó cég részvényein azonban nagyon sokat is nyerhetett az, aki időben lépett, ugyanis a tavalyi csúcson, július elején több mint másfélszer annyit értek, mint az év első napjaiban.

A múlt évet emelkedő árfolyammal zárta a Cisco és az Intel is az általunk vizsgált társaságok közül – igaz, utóbbi esetében minimális volt a fejlődés, hiszen mindössze 8 dollárcenttel adtak többet a részvényeiért az esztendő legvégén, mint az elején.


 

Botrányos év

Abban, hogy az összeállítás elején azt írhattuk, nem igazán lehetnek elégedettek a befektetők a technológiai szektor tőzsdei teljesítményével, meghatározó szerepet játszott a Facebook, amelynek részvényei az értékük majdnem 28 százalékát veszítették el egy év alatt. Egészen megdöbbentő, hogy milyen mélységeket és magasságokat járt meg a tőzsdén a cég papírja, a legmagasabb tavalyi érték ugyanis majdnem duplája volt a legalacsonyabbnak.

Ahogyan azt már említettük, az év végi drasztikus tőzsdei zuhanás valamennyi, negatív teljesítményt felmutató technológiai vállalatot érintette az általunk vizsgált társaságok közül, így a Facebook legrosszabb napja is december 24-e volt a tőzsdén. Ekkor mindössze 356 milliárd dollárt ért a cég, míg a júliusi csúcsnál a tőzsdei értéke még meghaladta a 625 milliárd dollárt. Ezek az adatok azt mutatják, hogy az év elején még nem fordultak el a befektetők a Cambridge Analytica-botrány miatt a társaságtól, de a később az év során folyamatosan érkező újabb negatív hírek, illetve az, hogy a fiatalok körében már veszít népszerűségéből a platform, 2018 második felében már határozottan éreztették hatásukat a részvényárfolyamon is.

 


Technológiai cégek tőzsdei teljesítménye

(árfolyam: dollár; cégérték: milliárd dollár)


2018-as nyitóárfolyam (01.02.) Cégérték 2018-as záróárfolyam (12.31.) Cégérték Legmagasabb árfolyam Cégérték Legalacsonyabb árfolyam Cégérték
Alphabet (Google) 1065 743,619 1035,61 723,098 1268,33 885,590 976,22 681,629
Amazon 1189,01 581,389 1501,97 734,417 2039,51 997,257 1189,01 581,389
Apple 172,26 817,442 157,85 749,061 232,07 1101,264 146,83 696,767
Cisco 38,86 174,713 43,33 194,81 49,14 220,931 38,78 174,353
Facebook 181,42 521,362 131,09 376,725 217,5 625,049 124,06 356,522
IBM 154,25 140,182 113,67 103,303 169,12 153,696 107,57 97,759
Intel 46,85 213,824 46,93 214,189 57,08 260,514 42,42 193,605
Microsoft 85,95 659,882 101,57 779,805 115,61 887,597 85,01 652,665
Netflix 201,07 87,684 267,66 116,723 418,97 182,707 201,07 87,684
Oracle 46,63 167,362 45,15 162,04 52,97 190,105 42,69 153,211

Forrás: Yahoo Finance