Címlapon

12_HCI_ITB.jpg
Forrás: ITB
Előbb tervezni, aztán cselekedni

Építs magadnak saját felhőt!

A legtöbb vállalat még fél nyilvános felhőbe vinni informatikai infrastruktúráját. Ám a cloud előnyeit saját környezetben is ki lehet használni, csak éppen tovább kell gondolni a virtualizációs megoldásokat.

Szolgálja ki jobban az informatika az üzlet igényeit, valósítsa meg gyorsabban az igényelt szolgáltatásokat, legyen rugalmasabb, agilisebb – a digitalizáció kapcsán számtalan ehhez hasonló elvárás fogalmazódik meg a nagyvállalatok informatikai szervezeteivel szemben. Az üzleti szolgáltatások és az alkalmazások szintjén megjelenő rugalmasságnak azonban van egy előfeltétele: a változó felhasználási igények szerint rugalmasan alakítható infrastruktúra. Ha nyilvános felhőszolgáltatást nem akar igénybe venni a vállalat, a megoldást leginkább a hiperkonvergens infrastruktúra és a belőlük kiépített privát felhők jelentik.

 

Gyorsabban, olcsóbban

Az elmúlt tíz évben a virtualizáció az adatközpont minden elemére kiterjedt. Az így kialakuló hiperkonvergens infrastruktúrában a szervereken túl a tárolórendszerek és a hálózati eszközök is egységesen és egyszerűen kezelhetők. Mivel a szükséges változtatások szoftveresen is megoldhatók, megnyílik az út az adatközpontok automatizálása előtt is.

Az automatizált adatközpont számos előnyt kínál. Az első, hogy olcsóbban kialakítható a környezet. Mivel a működtetésért felelős intelligencia elválik a hardverrétegtől, szabványos – tehát olcsóbb – eszközökből is kiépíthető az infrastruktúra. Amikor bővítésre van szükség, csupán csatlakoztatni kell az új hardvereket, a virtualizációs környezet – mint a Cloud Foundation megoldás – pedig elvégzi a többit. Közel automatikusan felismeri az eszközt, telepíti rá a szükséges szoftvereket és frissítéseket, elvégzi a beállításokat és az új erőforrást máris elérhetővé teszi az alkalmazások, szolgáltatások számára.

Az automatizálás a VMware Cloud Foundation megoldásával az üzemeltetési csapatot is tehermentesíti. Az informatikushiány miatt szinte minden vállalat IT-részlege szakemberhiánnyal küzd, miközben az üzleti elvárások miatt az elvégzendő feladatok száma nő. Ebben a helyzetben a logikus lépés az, ha a munkatársakat megszabadítjuk az ismétlődő, rutinjellegű manuális munkáktól (mint a virtuális szerverek létrehozása, átméretezése, törlése), és magasabb hozzáadott értékű, komolyabb szakértelmet igénylő feladatokat bízunk rájuk. Ilyen lehet például az alkalmazásokhoz szükséges futtatókörnyezet megtervezése, a sablonok (blueprintek) létrehozása.

A dolgok virtuális internete

A VMware megoldásaival már nem csak az Intel x86-os környezeteket lehet virtualizálni, hanem az ARM processzorokat használó eszközöket is. Mivel pedig ezeket előszeretettel használják a dolgok internetét alkotó intelligens eszközökben, a megoldás azt jelenti, hogy a gombamód szaporodó IoT-rendszerek is virtualizálhatóvá válnak, megkönnyítve azok menedzsmentjét és biztonságos működtetésüket.

 

A technológián túl

A hiperkonvergens infrastruktúrára alapuló privát felhők kialakításába már több magyar nagyvállalat is belevágott, de a felhasználók még csak most tanulják ennek mikéntjét. Ahhoz, hogy hatékonyan megvalósítható legyen az automatizált működés, a VMware tapasztalatai szerint jó néhány dolgot nem szabad szem elől téveszteni.

Az egyik ilyen, hogy a privát felhő kialakítása sem pusztán technológiai kérdés, hanem azzal párhuzamosan létre kell hozni a megfelelő szervezetet és folyamatokat. A privát felhő infrastruktúráját egyetlen csapatnak kell üzemeltetnie: ha megmaradnak a korábbi működésre jellemző silók és különálló csoportok, pontosan a széles körű automatizáció lehetősége vész el.

Elengedhetetlen az alapos tervezés is. Fel kell mérni az üzleti igényeket, majd azok alapján kell összeállítani a szolgáltatássablonokat, amelyeket a későbbiekben a felhasználók egy belső portálon elérhetnek és igényelhetnek. Itt egyrészt rendkívül lényeges, hogy a sablonok (és az azok nyomán automatikusan létrehozott szolgáltatások) megfeleljenek az üzleti igényeknek – ha utólag mindig bele kell nyúlni a kialakított környezetbe, mi értelme az automatizálásnak? Másrészt pedig alaposan szabályozni kell a virtuális környezetek és szolgáltatások teljes életciklusát: milyen jóváhagyási folyamatok mentén és mennyi időre lehet azokat létrehozni, milyen feltételek mellett és hogyan lehet törölni őket, mi legyen a bennük tárolt adatokkal, és így tovább. Mindezek meglehetősen bonyolult feladatok, érdemes lehet szakértők – akár a szállító, akár a rendszerintegrátor – segítségét igénybe venni.


 

Mindent látni lehet

Az automatizált privát felhő elképzelhetetlen hatékony monitoring és felügyeleti rendszer nélkül. Ennek révén kaphat pontos képet az ügyfél arról, hogy az alkalmazáskörnyezetek az allokált erőforrások mekkora részét használják ki, hol merülnek fel hibák – így pedig nemcsak a problémákat lehet villámgyorsan elhárítani, hanem az infrastruktúra-környezet is jól optimalizálható az igényekre.

A VMware Cloud Foundation Privátfelhő rendszere ezen túl is számos funkciót kínál. A beépített gépi tanulásnak köszönhetően „kiismeri” a teljes adatközpont működését, megtanulja, hogy melyik alkalmazáskörnyezetben mikor várható csúcsterhelés, és a későbbieken már proaktívan úgy tudja csoportosítani az erőforrásokat, hogy a megnövekedett terhelés ne okozzon gondot. Az előrejelzés révén elkerülhető az is, hogy a vállalat kifusson az erőforrásokból: a rendszer időben jelez, ha hamarosan új fizikai szerverre vagy tárolóra lenne szükség a várható igények kielégítésére. Részletes költségek is hozzárendelhetők az egyes infrastruktúra elemekhez, miáltal a vállalat vezetése az egyes osztályok szintjén, havi bontásban is láthatja, mennyibe is került az üzleti környezet működtetése. A költségallokáció így már valós tényeken alapulhat, és az informatikai szervezet is sokkal inkább szolgáltató, mint pusztán költséghely lesz.

A VMware termékportfólióját használva adott a továbblépés lehetősége is. A gyártó megoldásai segítségével az ügyfelek a privát felhőben megvalósított üzemeltetési és automatizációs környezetet ki tudják terjeszteni több szállító (például az IBM és az Amazon) nyilvános felhőplatformjaira is. Ily módon nagyon egyszerűn kialakítható a saját adatközponttal egyenszilárdságú hibrid felhő, amelynek privát és nyilvános elemei ugyanolyan szabályok szerint, ugyanolyan biztonsági szinten, egy helyről menedzselve működnek.