Címlapon

14_5g_jav.jpg
Forrás: ITB
Városi legendák helyett pontos tájékoztatás

Hogyan mérhető majd az 5G-s „elektroszmog”?

A focihoz hasonlóan látszólag az „elektroszmog”-hoz is mindenki ért. Azt azért jó tudni, hogy egyedül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) végez megbízható – és ingyenes – lakossági méréseket Magyarországon; nemcsak az 5G-technológiát használó eszközöknél, de a ma használatos, rádiófrekvenciás sugárzást kibocsátó berendezések esetében is.

Környezetünkből számos különféle sugárzás ér bennünket, ezek részben természetes eredetűek – mint például a Föld mágneses tere, a villámok által keltett hullámok vagy a világűrből érkező elektromágneses sugárzás –, részben pedig emberi eredetűek: ilyen például a rádió- és TV-műsorszórás, a mobiltelefonok jelei vagy a villamos gépek által keltett hullámok. Az NMHH az elektromágneses sugárzások közül a rádiófrekvenciás sugárzás mérését végzi, és ellenőrzi az egészségügyi határértékek betartását.

 

Településenként is böngészhetőek a mérési adatok

Ebben a hatósági mérőrendszerben az önálló működésre képes mérőeszközök folyamatosan mérik a rádiófrekvenciás villamos térerősséget, a mért adatokat tárolják és rendszeresen továbbítják a központba, ahol az adatokat feldolgozzák és megjelenítik az NMHH honlapján. Az éppen futó mérések eredményei mellett ugyanitt megtekinthetők a korábbi mérések eredményei is, pontos földrajzi hely szerint lebontva és áttekintő térképeken is.

Három programot működtet jelenleg az NMHH: a Gyermekintézmény-mérőprogramot, a Mérőprogram az egészséges lakókörnyezetért elnevezésű programot (a lakótelepekre fókuszálva), illetve a Műsorszóróadó-mérőprogramot. A három kiemelt területet egészségügyi, demográfiai vagy műszaki szempontok alapján határozta meg a hatóság.

 

Felkérésre ingyenesen házhoz mennek

A programba ingyenesen lehet jelentkezni az NMHH honlapján. A hatóság ilyenkor egy elektroszmogmérésre alkalmas eszközt telepít a résztvevők házába, amely kiértékeli az ott érzékelhető sugárzást. A műszer teljesen önállóan működik, áramellátást nem igényel és egy megfigyelőközponttal áll kapcsolatban, ahová a mérési adatokat továbbítja. Körülbelül egy hétig tart a folyamatos megfigyelés a kihelyezett mérőműszer segítségével.

Megjegyzendő: tucatjával akadnak a piacon olyan kétes szereplők, akik megnevezésük szerint elektroszmogmérést végeznek, de nem rendelkeznek mérési megbízhatóságukat igazoló hivatalos felügyelettel, és általában a hivatalos határértéknél nagyságrendileg alacsonyabb referenciához viszonyítják mérési eredményeiket – e cégeket érdemes kerülni!

 

Várható-e, hogy az 5G-s eszközök túllépik a határértékeket?

Az NMHH által eddig elvégzett számos mérés alapján minden esetben az állapítható meg, hogy azok jóval az egészségügyi határértékek alá esnek. Felmerül a kérdés: szükség van-e továbbra is a mérésekre? Igen. Egyrészt az érdeklődők legjobban a közvetlen környezetükben mért vizsgálati eredményeknek hisznek. Másfelől ez várhatóan mindinkább így lesz az 5G-technológia bevezetésekor, mivel ebben az időszakban a meglévő antennaelemek mellett számos ponton emberi tartózkodási helyekhez közelebbi, kisteljesítményű mikrocellák telepítése várható, és ez fel fogja kelteni az ott tartózkodók figyelmét. Viszont jó tudni: azok a hullámhosszok, melyeken az 5G működik majd, rövidebbek a jelenlegieknél, ezért hamarabb elnyelődnek és kevésbé hatolnak be az emberi szervezetbe.

Az NMHH 2019 tavaszán a zalaegerszegi 5G-s tesztpályán a sávtisztaság és a zavarmentesség ellenőrzése mellett az elektromágneses sugárzást is vizsgálta, és a szakemberek megállapították: az értékek elhanyagolható mértékűek és nagyságrendekkel az egészségügyi határértékek alatt maradnak.


Az oldal támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság