Címlapon

Karlócai Balázs, IdomSoft
Karlócai Balázs, IdomSoft
Forrás: ITB
Legyen egyszerűbb, kényelmesebb, gyorsabb

Interoperabilitás, avagy hogyan könnyíti meg az állam a polgárok életét?

Űrlapokat töltünk ki – legtöbbször már online –, melyek tele vannak olyan mezőkkel, amiket a központi nyilvántartások tudnak rólunk, és sokszor kell beszereznünk olyan igazolásokat, amiket egy másik ágazatbeli, szintén állami szerv tárol rólunk. Létezik azonban egy ennél sokkal inkább ügyfélbarát új megoldás, melynek részleteit Karlócai Balázs, az IdomSoft vezérigazgatója foglalja össze írásában.

Mivel az állam is reagál a 21. századi felhasználói igényekre, az elmúlt években olyan jogszabályok születtek, melyek lehetővé teszik a bizonyos állami intézmények közötti automatikus adatátadást, segítve az állampolgárokat abban, hogy ne kelljen olyan adatokat megadniuk, amiket az állami rendszerek amúgy tudnak.

 

KKSZB, az elektronikus szállítócsatorna

Ez elméletben szép és jó, de a valóságban csak akkor működik, ha az IT-szakrendszerek fel vannak készítve minderre. Első lépésként az állami szervezetek meghatározó részének 2018. december 31-től kötelező volt csatlakozni az új fejlesztésű, úgynevezett Központi Kormányzati Szolgáltatás Buszhoz (KKSZB), amely által egyszerűbben válnak elérhetővé a közhiteles nyilvántartások, szakrendszerek. Így azon folyamatok esetében, ahol használják, ott ezeket az adatokat már nem kell az állampolgároknak beszerezniük.

Hiszünk abban, hogy egy technológiai megoldás akkor sikeres, ha az azt használó fejlesztők, IT szakemberek örömmel dolgoznak vele. Ezért az elektronikus ügyintézésben részt vevő, korszerű és technológiailag egységes adatáramlás megvalósításáért felelős KKSZB-t úgy terveztük meg, hogy a 21. századi modern fejlesztési alapelveknek megfeleljen: egyszerűen és kényelmesen lehessen hozzá csatlakozni, megbízható, skálázható, hibatűrő rendszer legyen.

Jelen állapotban állami szereplők számára nyitott a lehetőség, hogy az elektronikus információátadási szolgáltatásokat ezen az elektronikus „szállítócsatornán”, a KKSZB-n keresztül vegyék igénybe, de tervben van, hogy megfelelő biztonsági megoldások alkalmazása mellett a rendszert bővítjük egyéb szereplők (például bankok, parkolási társaságok, közüzemi szolgáltatók) kiszolgálására is.

 

Inspirációs észt minta

Egy észtországi minta, az X-Road rendszer inspirált bennünket arra, hogy a technológiai és az állami, valamint az állampolgári és a hivatalos szervek közötti kommunikációs problémákat ilyen felületen oldjuk meg. Ez alapján indultak el a fejlesztéseink több évvel ezelőtt.

Miért okozzon fejfájást az állampolgároknak egy-egy olyan adat beszerzése, amit az állam egyébként is tud? Ma már egyre népszerűbb a KKSZB, amit az is jól mutat, hogy egyre több önkormányzat is alkalmazza – anélkül, hogy bárki kötelezné őket erre –, felismerve és kihasználva annak előnyeit.

Az nem kérdés, hogy biztonságos, hiszen a biztonság a rendszer részét képezi, nem kiegészítő funkcióként lett hozzáépítve. Fajlagosan olcsóbb a kialakítása, tehát a működési költségek csökkenthetők általa; technológiailag egységes, emiatt fenntartása is könnyebb; valamint kontrollált és jogszerű környezetet biztosít az eléréseknek.

A modell értelemszerűen vonzó a piaci szereplők számára is, hiszen néhány nyugati országban már bevált rendszerként működik. Az IdomSoftnál jelenleg ennek az üzleti modellnek a véglegesítése zajlik, egyeztetések és elemzések vannak folyamatban, sőt pilot jelleggel már néhány gazdálkodó szerv is csatlakozott hozzá. A lehetőség benne rejlik.